Widok

Prosty przepis na ciasta :)))

Rodzina i dziecko Kulinaria Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny nie mam zupełnie zdolności jeśli chodzi o pieczenie ciast :(((
Może znacie jakieś proste przepisy takie które ,, zawsze się udają" bo chciałabym coś upiec na święta. Prosty przepis na szarlotkę już mam może coś jeszcze ????
Pozdrawiam serdecznie :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
CIASTO MARCHEWKOWE:

4 jaja
1 szkl oleju ( to mnie przeraza - mega kaloryczne jest to ciacho)
2 szkl marchwi - startej na tarce, ja tarłam na grubszych oczkach
2 szkl maki
2 szkl cukru ( ta ilość też mnie przeraża )
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

dla chętnych można dodać jeszcze:
1-2 łyżeczki przyprawy do piernika - ja dodałam ;-)
kilka pokrojonych daktyli, fig - tez dodałam ;-) zamiast tego można dodać np. orzechy włoskie

jaja ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo mąkę, olej, sodę cynamon i resztę.

ciasta wychodzi dość dużo. ja piekłam w podłużnej blaszce do keksa i sporo mi zostało wiec zrobiłam jeszcze babeczki bo miałam foremki.
lullu a ile pieczemy takie pyszne ciasto kurczę muszę spróbować :)))
Mam przepis, ktory nie wymaga pieczenia i daje przepyszne ciasto!! po prostu rewelacja, kazdy sie nim zajada. Nie ma osoby, ktora by skrytykowala smak.

Składniki
2 paczki krakersów-na małą blaszkę
3 paczki krakersów - na dużą blachę
1 litr mleka
3 łyżki maki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 kubeczka masła roślinnego
1 żółtko
1szklanka cukru
cukier waniliowy
2-3 paczki wiórek kokosowych po 100 gram

3 szklanki mleka zagotować z cukrem.Resztę mleka rozrobić z maka ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gotujacego mleka zagotować i wymieszać.Po ostudzeniu zmiksować z masłem żółtkiem i cukrem waniliowym dodać 2 1/2 paczki wiórek. Mase nakładać na krakersy w dużej blasze na zmianę krakersy ,masa, krakersy, masa, krakersy, cienka warstwa masy na wierzch. Na wierzchnia mase nasypac reszte wiórek pryrumienionych na patelni. Włozyć ciasto razem z blaszka do lodówki, najlepiej spozyć nastepnego dnia,a jeszcze lepiej po 2 dniach, wowczas ladnie przesiaknie.

Smacznego!!!
Sabinaub,
nunu nunu...:)Miało nie być pieczenia i jedzenia ciast!!!!!!!!!!!!!!!!!!:)
Ha ha ha ha Aniu to wiesz na święta :)))))
A po świętach zero słodyczy :(((((((
Pozdrawiam serdecznie
mayasun, brzmi świetnie. Napisz tylko ile to jest 1 1/2 kubeczka masła roślinnego, tzn w gramach.
Pozdrawiam
kopiuję przepis na ciasto kefirowe - wrzucałam go na forum kilka razy :)

bardzo fajne ciasto z owocami - to ciasto kefirowe :)

z rodzaju ciast dla leniwców ;) tzn. nie trzeba bawić się w wyrabianie ;) ZAKAZ UŻYWANIA MIKSERA!!! :) także i mycia mniej ;)

jedno z niewielu ciast, które potrafię zrobić :D i zawsze wychodzi :D

ostatnio robiłam z jabłkami i 2 kolorami porzeczek :) (to było latem ;) teraz króluje połączenie gruszek, żurawin i cynamonu :))))

pyszne jest też z gruszkami i cynamonem :)

albo z brzoskwiniami :)

moja Teściowa uwielbia wersję z jeżynami :)

ogólnie - można użyć dowolnych owoców :)

przepis na dużą blachę :)

**** Ciasto kefirowe ****

- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru (ja daję pół)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy

Wszystko do miski i wymieszać łyżką

Dodać:
- 3 jajka
- 0,5 szkl. oleju
- 1 mały kefir (ja kupuję duży i daję 2/3)

znów wymieszać łyżką!!! Pamiętaj, że nie wolno używać miksera - wtedy ciasto nie wychodzi :P już kilka osób nie posłuchało ;)

nie musi być super rozmieszane - ważne, żeby składniki się połączyły :) nie przejmuj się grudkami :)

ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (dużą), na to owoce - jakie chcesz :)

i na to kruszonka - albo zwykła (cukier, mąka, masło/margaryna)

:)

piec ok 45 - 55 minut :) (zobaczysz po kolorze kruszonki)

a tu przepis skopiowany z wizażu :))) kiedyś mój Mąż zrobił mi niespodziankę i upiekł to ciasto :))))

też jest banalnie proste :)

AMERYKAŃSKIE CIASTO Z JABŁKAMI

Składniki:
-4 jajka
-1szklanka cukru kryształ
-2szklanki mąki tortowej
-3/4 szklanki oleju
-5 jabłek
-1łyżeczka cynamonu
-1łyżeczka sody
-1łyżeczka proszku do pieczenia
-bakalie
- 2 łyżki kakao
-cukier puder do posypania

Jajka ubijamy z cukrem,do tego dodajemy olej, mąkę, proszek i sodę oraz cynamon. Mieszamy.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, najlepiej sporą wtedy są smaczniejsze i się rozpływają w ustach. Dodajemy je do ciasta i mieszamy delikatnie. Można też dodać bakalie. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Pieczemy 45 minut, do godziny zależnie od piekarnika w 180 stopniach.
Ciasto musi mieć kolor cynamonu pod koniec pieczenia.
Teraz odnośnie blachy, tutaj mamy dowolność może to być blacha okrągła, prostokątna czy wąska. Jeśli zrobimy ciasto w okrągłej wtedy będzie wysokie, ja osobiście polecam typowy prostokąt, wtedy mamy ładny placek.

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agusia a co z tym kakao???
Jajka ubijamy z cukrem, do tego dodajemy olej, mąkę, kakao, proszek i sodę oraz cynamon. Mieszamy.

:)))

kakao było opcjonalne(dlatego nie było w przekopiowanym opisie wykonania) ;) ale my robimy tylko z nim :)))
skopiowalam ten przepis z netu, bo sama nie posiadam w swojej kolekcji przepisow, nie zwracajac uwagi na poszczego. Ostatnio wiele przepisowbiore z netu. jednakze to ciasto najpierw jadlam na jakies imprezce. Nazywa sie ono RAFAELLO NA KRAKERSACH. Zamiast masla roslinnego dodaje normalne maslo. 1,5 kostki. Malo z nim roboty, a takie odswietne.
http://www.wielkiezarcie.com/recipe165.html ja robie z tego przepisu makowiec i zawsze wychodzi. Troszkę zmieniam dodając migdałowy aromat a nie pomaranczowy, a polewę robię kakaową:)

kopiuję przepis:

Składniki
2 szklanki maku
4 jajka
szklanka cukru
pół kostki masła
1 i 1/2 jabłka
6 łyżek kaszy manny
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki rodzynek
orzechy, migdały
kilka kropli aromatu pomarańczowego
biała polewa
szklanka mleka
woda

Mak zalać szklanką mleka wymieszaną z wodą, gotować pół godzinki, a następnie osączyć i zmielić. Jeżeli macie odpowiedni sprzęt, to nie moczcie maku, zmielcie go na sucho :)
Masło ukręcić z cukrem i żółtkami. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Masę maślaną połaczyć z makiem, jabłkami, kaszą, proszkiem, aromatem i bakaliami. Na koniec delikatnie wymieszać z ubita na sztywno pianą z białek.
Ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem podłużnej, keksowej blaszki i piec około 50 minut w 200 stopniach.
Kiedy ciasto ostygnie odkroić jego brzegi od blachy i ostrożnie wyjąć na talerz, uważając, żeby się nie porozrywało. Polać białą polewą.
Długo zachowuje świeżość.
z cyklu proste i świąteczne czyli mój keks:

15dag cukru
15 dag mąki
3 jajka
bakalie (ja daję dużo ;-))

ubijć jaka z cukrem na białą masę, dodać mąkę - wymieszać mikserem - ciasto ma się ciężko mieszać, być bardzo gęste (wtedy bakalie nie opadną), dodać bakalie, wymieszać i w keksówce na jakieś 50-60minut do piekarnika 180stopni.
hehe zapomnialam podac czas pieczenia dla ciasta marchewkowego:) pieczepy je w temp. 180C 50 - 60 min.
mayasun - podoba mi się Twój przepis na Rafaello :P tylko to surowe żółtko... :/
Agusia, tu masz identyczny prawie przepis, ale bez jajek :)
Robiłam i naprawdę polecam :)

http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=5221

W ogóle polecam całe forum, znalazłam tam mnóstwo kulinarnych inspiracji :)
ja wszystkie masy kremowe robię na tej samej bazie co do podanego Rafaello tylko bez żółtka. (ten budyń co się zrobi z maki , mleka i cukru rozmiksowuje z masłem prawdziwym na białą masę). mnie natomiast zaintrygowały krakersy. takie zwykłe, s o l o n e? czy herbatniki
właśnie chodzi o to, że solone :) pyszny smak dają !
to ja podam przepis na biszkopt ktory zawsze wychodzi:
12 dag cukru
6 dag maki ziemiaczanej
14 dag maki zwyklej
6 jajek
torebka proszku do pieczenia

zeby wyszlo ciemne ciasto dodac lyzke kakao, wtedy pol lyzki maki mniej

zoltka ubic z polowa cukru (w wiekszym naczyniu:))
bialka ubic na piane i dodac druga polowe cukru
do zoltek dodawac stopniowo maki i proszek (tak 2/3wszystkiego) pozniej dodać polowe piany z bialek i reszte maki. na koncu dodac reszte bialek i juz delikatnie wymieszac lyzka (zeby pozostalo puszyste)

piec w piekarniku 180stopni, ok 30-40 minut

na swieta robie z ciemnego ciasta biszkoptowego rolade-na blaszce na papierze do pieczenia robie dosc duzy placek, piecze sie ok 6-8minut, musi byc mocno sprezyste. nasaczam sokiem ananasowym, do tego krem waniliowo-cynamonowy+rodzynki lub mandarynki, zwinac, i do lodowki zeby sie schlodzilo
http://forum.trojmiasto.pl/ciasto-z-karmelem-t101045,1,16.html?hl=ciasto z niespodzianką#hl

tam wrzucałam jeszcze fajne przepisy :)

rafaello zrobię koniecznie :) nawet "przeproszę się" z wiórkami kokosowymi ;) (obrzydły mi w ciąży)

ja polecam fajną stronę z przepisami - http://www.wielkiezarcie.com/recipe20643.html
akurat to jest przepis na pyszną i banalnie prostą surówkę - Coleslaw :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

do góry