Widok

Proszę o pomoc FOTELIK 15-36 kg

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam!
Planuję zakup fotelika dla syna - jest dość dużym chłopcem bo ma 105 cm i 20 kg.
Dużo podróżujemy i chciałabym jakiś wygodny do spania. Cena bez znaczenia.
Byłam ostatnio w Mama i Ja ale tam jakaś bida z tymi fotelikami.
Jaki polecacie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
w przedziale 15-36 ogólnie bida.
Jeśli cena nie gra roli polecam Concorda Transformer XT. Jeden z najbezpieczniejszych, zrobiony z super materiałów (mięciutki jak żaden inny), rośnie razem z dzieckiem i rozszerza się w nim część barkowa (swoją drogą mocno zabudowana). Dobre jest też to, że zmienia rozmiar za pomocą jednego pneumatycznego przycisku, nie trzeba używać siły i szarpać sie z fotelikiem.
Kolorystyka bardzo chłopięca :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzięki, muszę go zaobaczyc na żywo :)
może jeszcze jakieś opinie?
mamy dwa rodzaje w tym przedziale (dwa auta):
Cybexa, bo podobno "bardzo bezpieczny" i faktycznie konstrukcje ma super, nawet "na oko" wyglada na bardzo dobrze zabepieczajacy dziecko, i glowke i tulow:
http://www.autofoteliki.pl/cybex-solution-x2-fix-isofix
i Jane Montecarlo (bo chcialam czerwony :) nieco slabszy, ale i tanszy, tapicerka jednak przyjemniejsza w dotyku:
http://www.autofoteliki.pl/jane-montecarlo-plus
linki sa do fotelikow z Isofix`em, bo takie mamy, te bez zdaje sie, ze sie troche roznia konstrukcja;
bardzo dobre opinie slyszalam o Concordach i Romerach, ale te juz sporo drozsze, a my kupujemy zawsze po dwa od razu (blizniaki) :) wiekszosc fotelikow przymierzalismy w "Mama i ja", w zimowych kurtkach i np. Romer byl najwezszy, tak, ze naszym dzieciom bylo dosc ciasno, ale kto wie, moze to cecha dodatnia z uwagi na bezpieczenstwo?
image
Zerknij na wyniki testów zderzeniowych ADAC z czerwca 2011 r. dla fotelików z przedziału 15-36 kg:

Pierwsza liczba - ochrona w zderzeniu czołowym
Druga liczba - ochrona w zderzeniu bocznym

CYBEX Solution X2-fix: 2.1; 1,2
RÖMER Kidfix SICT: 2,6; 1,0
KIDDY Cruiserfix Pro: 2,2; 1,1
RÖMER Kid Plus SICT: 2,4; 1,4
CONCORD Transformer Click: 2,8; 2,5
MAXI COSI Rodi XP 2: 2,6; 2,0
RECARO Milano: 2,7; 2,1
SUNSHINE KIDS Vega: 2,7; 1,9
NANIA R-WAY SP: 3,2; 2,5
BREVI OKI b.fix 3,1; 5,5
GRACO Junior Maxi 3,1; 5,5

Wyniki testów zderzeniowych ADAC z września 2011 r. dla fotelików z przedziału 15-36 kg:

CYBEX Solution X-fix: 2.1; 2,1
Bebe Confort/ Maxi Cosi Ferofix: 2,0; 2,2
bebe confort /Maxi Cosi Fero: 2,7; 2,6

skala
do 1,5 bdb
1,6 2,5 db
2,6 -3,5 dst
3,6 4,5 mierny
4,6 5,5 - niedostateczny

Poczekaj jeszcze z fotelikiem - pod koniec lutego na polski rynek wchodzi bardzo ciekawy fotelik BeSafe Izi Up X3 Fix (700-800zł), który ma nowe rozwiązania w zakresie ochrony głowy dziecka w przypadku zderzenia bocznego. Tutaj cała idea:
http://www.youtube.com/watch?v=xIQv-bNqt7w
http://forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html
no to podbijam :] po za jakieś 5-6 m-cy czeka nas wymiana fotelika :]

potrzebujemy taki, który można mocować pasami (nie mamy Isofix) :] wiem, że niektóre podanych w ramce mają 2 możliwości mocowania :]

wybrałam z testów kilka fotelików :] proszę o opinie na ich temat :]
zakup dla wysokiego i szybko rosnącego(tylko wzdłuż) "szczypiorka" :]

może ktoś akurat będzie miał w tym czasie któryś z tych fotelików do sprzedania? oczywiście bezwypadkowy :]

image
Ja tylko słówko.Może trochę nie na temat.
DZIEWCZYNY NIE MA BEZWYPADKOWYCH ,CZY PO WYPADKOWYCH FOTELIKÓW SAMOCHODOWYCH!!!!!!!!!!!!
Jak ktoś oglądał testy zderzeniowe ,to wie że te foteliki już sie
nie nadają do użytku.Świetnie amortyzują zderzenie chroniąc dziecko,lecz trzeba je wymienić ze względu na uszkodzenie pierwszej powłoki.
Czyli fotelik jest widocznie dla oka zniszczony!!!!
Ciekawe ,że jak prowadziliśmy komis dla dzieci ,to po artykułach o "fotelikach po wypadkowych" mieliśmy dużo pytań o to.
Dużo z tych wymienionych przez was ,jest w dosyć wysokiej cenie więc
warto czasami poszukać w komisach
może teraz wejdzie cała tabelka?

image
my kupiliśmy sunshine kids monterey bardzo wygodny, ma isofix ale jednocześnie może byc montowany normalnie pasami.4 gwiazdki w testach i niedrogi jak na tak dobry wynik
Kupowaliscie przez neta czy gdzies na miejscu? Mozna gdzies zobaczyc na zywo te foteliki?

Mnie tak pociagaja te Concordy ;) pewnie z powodu wielkiej milosci do wozka tej firmy ;) naszego ulubionego wozka ;)
często polecane forum fotelikowe http://forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html przeszukaj wątki,często są pytania o fotele z przedziału 15-36kg, które są wygodne "do spania" (niestety,ale w tym przedziale dziecko musi być przypięte pasami samochodowymi i fotel nie może się mocno rozkładać,bo grozi to wysunięciem spod pasów; ale jest kilka bezpiecznych modeli,oczywiście tylko jeśli masz isofix w aucie).
Mój starszak jeździ w SK Monterey i o ile sam fotel rzeczywiście solidny,ma isofix i fajną cenę,to do spania się słabo nadaje (nie można go w ogóle "rozłożyć",jeśli kanapa samochodowa jest prosta to dziecku główka opada do przodu; my trochę rozkładamy cały fotel samochodowy i wtedy monterey dopasowuje się do kanapy, ale to tak symbolicznie,żeby głowa nie opadała)
ja tez polecam concorda, rewelacja! i rosnie z dzieckiem.
często polecany to np ten besafe http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=3488&%3CosCsid%3E
tak jak pisałam wyżej - nie mamy isofixów w autach :]

akurat nie zależy mi na tym aby fotelik był wygodny do spania :] bo Młody raczej nie śpi w aucie - a nawet jeśli Mu się to sporadycznie zdarzy, to da radę uciąć drzemkę w każdym foteliku ;) (teraz czasem zasypia w drodze powrotnej do domu w Mobim, a on zdecydowanie nie jest do spania)

także rozkładanie do spania dla mnie jest absolutnie nie istotne :]
sorki agusia,zakręcona dziś jestem i nie popatrzyłam na daty- moje posty dot. autorki wątku,a to już raczej nieaktualne :-)
hehehe ;) spoko :]
kupilismy go w bobowózkach w gdyni akurat mieli promocję, wyszło troszkę taniej niż na allegro.Na miejscu mieli do przymierzenia w samochodzie itd wiec nie było problemu.Wg mnie jest bardzo wygodne,ma nawet regulowane boki
ale przecież foteliki w tym przedziale wagowym nie rozkładaja sie do spania .
Jane Montecarlo polecę zawsze
Sprawdzony, pełne zadowolenie i z mojej i dziecka strony
No i rośnie nie tylko "do góry" ale tez "na boki"
super fotelik
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
mój Synek w foteliku ma pas bardzo wysoko, słyszałam o fotelikach, które mają dodatkową "funkcję" obniżania pasa ,może ktoś wie jaki to model?

pozdrawiam
może po prostu jest jeszcze za niski na ten fotelik? zbyt wysoko poprowadzony pas jest bardzo niebezpieczny... polecam wybrać się z dzieckiem i samochodem do sklepu i przymierzyć. W mama i ja są wykwalifikowani sprzedawcy, tylko trzeba poprosić o takiego z certyfikatem. I będzie dobrze i bezpiecznie:)
funkcja obniżania pasa? chyba chodzi Tobie o prowadzenie pasa - to ma każdy dobry fotelik i prowadnice zwykle zmieniają swoje położenie wraz z podniesieniem zagłówka. Innymi słowy rosną razem z dzieckiem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (72 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

Jaki piasek do piaskownicy? (39 odpowiedzi)

Kupujecie specjalny, atestowany? Czy zwykły, budowlany? Gdzie kupujecie?

Gdzie na Wielkanoc z dziećmi??? (25 odpowiedzi)

Hej poszukuję fajnego miejsca na spędzenie Świąt Wielkanocnych z dziećmi. Zależy mi na...

do góry