Widok

Przedszkole czy Zerówka??

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam dylemat .
Pozostawić dziecko 6 letnie w przedszkolu na następny rok , czy dać do zerówki.
Mam załatwione odroczenie obowiązku szkolnego na ten rok więc do 1 klasy iść nie musi , ale sam nie wiem co lepsze dla dziecka .
Dziewczynka 6 lat , ponadprzeciętny ( tak mówi psycholog i pedagog)rozwój intelektualny , za to dużo choruje .

Co sądzisz ? Napisz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
U mojej koleżanki sprawa wyglądała tak:
Dziecko było na dniu otwartym w szkole i było zachwycone, Grała muzyka, były balony, zabawy, gry, dużo śmiechu. Po takim dniu powiedziała, że woli iść do szkoły a nie chodzić jeszcze do przedszkola :). Jak poszła do szkoly (ale musiała, bo miała 7 lat) to było rozczarowanie, bo ani muzyki, ani balonów, ani zabaw...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 8
Czemu lepiej teraz stresować dziecko a nie za rok ?
Rok dla takiego dziecka to jak dla mnie z 3 lata :-)

i to jest główny powód ,że zostawiam dziecko w przedszkolu .

Bo nam wszystkim przecież chodzi o dobro dzieci
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8
Ja dałam synka do zerówki do szkoły. Jak byliśmy na dniach otwartych w szkole to mały nie chciał iść do domu i na drugi dzień chciał iść do szkoły już. U nas będzie :
-katering niestety,w drugiej szkole były kucharki ale to był moloch,
-zrobione boisko i plac zabaw dla dzieci a w przedszkolu był plac,
-jedna pani nauczycielka ale dwie nieduże grupy,
-w świetlicy dzieci z zerówki i pierwszej klasy tylko reszta osobno,
-bardzo dużo zabawek tyle co w przedszkolu albo i więcej,
-stres na pewno trochę będzie ale lepiej teraz,zapozna nową grupę no i w przyszłym roku idąc do pierwszej klasy będzie wiedził o co chodzi i będzie mu łatwiej siedzieć w ławce niż od razu z przedszkola iść do klasy i ławki.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
Masz dużo racji , dzięki za wypowiedź
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
Ja jestem za zerówką w przedszkolu. Przerobiłam i przerabiam to na własnych dzieciach. Zawsze są plusy i minusy, a w naszym przypadku bardziej okazały się plusy przedszkolne, w tym:
- całodzienne wyżywienie (prawdziwa kuchnia w przedszkolu a nie katering)
- wielki, zielony plac zabaw a nie boisko z kilkoma huśtawkami
- dwie panie do pracy w grupie
- zajęcia w grupie swojej a nie w świetlicy, gdzie w małej sali jest sporo dzieci; dla mnie świetlica to taka przechowalnia trochę, mimo że panie próbują jakoś organizować czas
- zdecydowanie więcej zabawy w przedszkolu
- stres związany ze zmianą placówki przesuwam o rok; dla dziecka rok w rozwoju to dużo
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 9
Zaprowadzam dziecko do przedszkola na 6:35 bo pracuje na 7:00
Odbieram dziecko jak wracam koło 15ej.
W przedszkolu jest Pani co od 6:30 zajmuje się (teoretycznie) dzieckiem , za chwile przychodzą inne dzieci , w zerówce w szkole jest kilka 3-4 godz zajęć dziennie . pozostały czas dziecko spędza na świetlicy

i to właśnie ta "Świetlica" najbardziej mnie zastanawia , jak to wygląda kto tam jest kto się opiekuje dziećmi .
Wiem ,że muszę pojechać do szkoły i sam się przekonać , ale Wy już wiecie jak to jest stąd mój wątek .

Nabór już się skończył ale wystarczy iść do dyrektora szkoły i bez problemu przyjmą .

A może niech się poleniuchuje jeszcze rok w przedszkolu , żeby nie robić "wyścig szczurów" od 6 lat.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9
Mój młody jest z rocznika, który jako pierwszy miał iść szybciej do pierwszej klasy. Z pomysłu się wycofano, więc zatrzymałam go jeszcze na rok, ale nie w przedszkolu, tylko trafił do zerówki szkolnej. Dzięki temu miał okazję przyzwyczaić się do nowego otoczenia i bez problemu zaadaptował się w pierwszej klasie. Starsza córka przeszła tylko przez zerówkę przedszkolną i gdy poszła do szkoły, prosto do pierwszej klasy - nie obyło się bez płaczu i małych kryzysów na początku. Myślę, że mniejszym stresem dla dziecka jest danie go do zerówki szkolnej, niż z przedszkola prosto do szkolnej ławki.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mój mały na początku września będzie miał 5 lat. Pójdzie do zerówki w szkole, żeby się przyzwyczaił do szkoły.
Chodzi do przedszkola, nawet daje sobie radę.
Ale też bardzo często choruje, to bardzo rzadko chodzi, np. w tym miesiącu jeszcze ani razu nie był, w poprzednich miesiącach też rzadko. Od stycznia do teraz, łącznie może z 30 dni pochodził.

A wolę żeby już teraz się przyzwyczaił do nowej grupy, niż żeby w przyszłym roku zmieniał towarzystwo.
(chociaż nie wiem czy to jest jak kiedyś, że jak w zerówce chodziło się do tej samej klasy, to później całą podstawówkę w tej samej grupie się chodziło, dalej tak jest?)
Kolegów i koleżanek z przedszkola mało co zna, mało je widuje, wiec tęsknić za nimi nie będzie, dlatego zmiana mu nie zaszkodzi. Później mógłby za bardzo się przyzwyczaić do przedszkolnych znajomych i wtedy mógłby być problem.
Pójdzie do szkolnej zerówki bo wiem że na pewno da sobie radę.

Jeśli uważasz że Twoje dziecko da sobie radę w zerówce szkolnej, to może warto tam zapisać.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
tzn. zastanawiasz się czy zerówka szkolna czy przedszkolna, tak? A nie musieliście jeszcze się określić? Bo u nas w przedszkolu już dawno trzeba było podjąć decyzję ;]

Jeśli córka jest tak dobrze rozwinięta, samodzielna - to chyba dałabym jednak do zerówki szkolnej. Żeby już mogła przywyknąć do szkolnego rytmu ;) Ale to Ty znasz najlepiej swoje dziecko ;)

Mój pod koniec września skończy 5 lat, do przedszkola chodzi od września 2013r. i zdecydowaliśmy, że najbliższy rok spędzi w zerówce przedszkolnej - nie jest jeszcze na tyle samodzielny i super rozwinięty, aby spokojnie dać sobie radę w nowej, obcej grupie, w szkole. Widzimy po nim, że nie jest na to gotowy, bo to jeszcze taki typowy "dzieciak/przedszkolak" :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Na finanse nie narzekam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Zależy od finansów;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
Ja 6 letnie oddałabym już zdecydowanie do zerówki szkolnej ,rok adaptacji w danej szkole będzie miała juz za sobą co innego 5 latek tu jeszcze zostawiłabym chyba w zerówce przedszkolnej chociaż ja już nie będe miała wyboru i moje w wieku 5 lat musi iść do zerówki szkolnej.Większość dzieci przedszkolnych dużo choruje z tego co rozmawiam ze znajomymi to w szkole jak ręką odjął.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

do góry