Widok

Przelanie wosku...

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny czy któaś z Was przelewała dziecku wosk kiedy było niespokojne, płaczliwe?? Kolezanka po naszej rozmowie poradziła mi bym przelała wosk, bo moj synek śpi bardzo niespokojnie. Czy faktycznie dziecko może być przelęknięte baz ktoś rzucił urok??

Pewnie dla niektórych wyda sie to śmieszne, ale przeciez można spróbować :) To nic nie kosztuje. Moze pomóc-być może zadziała na naszą podświadomość ;P- a nie zaszkodzi :)

Jak to się robi?? W i-necie piszą że leje się wosk przez gałązki z miotły, inny ktoś [pisze że przez źdzbła żyta bądź przenicy. Hehe może się skuszę jak któraś napisze co i jak po kolei ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 22
moja tesciowa kiedys mojego malego przeciagnela przez noszona koszule mojego meza :D:D:D
i jeszcze sie na mnie wkurzala, ze patrze na nia jak na wariata i sie kulam ze smiechu.

ps.
oczywiscie nie pomoglo, ale tego to sie juz mozna domyslac ;)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
ty tak serio? wiara w takie rzeczy jest niebezpieczna, to zabobony
image
---
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
nie no z tą koszulą to przeginka ;D choc pewnoie i z woskiem też co dla niektórych ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
amelko a Ty nie wierzysz w czarnego kota?? albo w kominiarza?? To tez zabobony hehe ;)

Ja nie wierzę ale spróbowac moge ;D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
Mimii ja nie wierze, bo będę chrzcić córkę wiec takie zabobony są mi obce ale jeśli Ty będziesz w to wierzyć i będziesz się lepiej czuć to próbuj :)
imageimage
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
tylko nie myslcie, ze ja mialam nadzieje na "uzdrowienie" po tej koszuli!!! moje dzieci tez sa chrzczone :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ojej...straszne zabobony
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
inka.ja myślisz, ze jak ochrzcisz dziecko, to NAGLE nie bedzie płakac, zacznie przesypiać całe nocki itd? to dopiero zabobon, że ochrzczenie dziecka działa jak balsam
image
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4
Ja pamietam, jak Janio miał kolki- mega- i już nic nie działało, to wyczytałam ...chyba nawet na forum:)- że pomaga palony kminek !

Odstawiłam rytuał życia- kuchnia w płomieniach, kmin dawał czadu na patelni, a zanim doszłam z nim na pieluszce do góry do pokoju Janisza- ja owszem, kolek nie miałam, ale Jan niewiele skorzystał.:)

Jednakże pomogło mi to w pewien sposób- wykorzystałam wszelkie normalne i anormalne sposoby!- w nosie miałam komentarze, rodzinne, że musiałam chyba zwariować!
Czarownica, oszalała przez te Jankowe kolki:)

Hehe

Rób, próbuj, czasami wiara, że pomoże, już uspakaja!
image

image

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Mimii, osobiście nie wierze w takie rzeczy, jednak znam przypadki, że 'odczarowywanie" pomagało. Nie były to metody przelewania wosku, tylko jakieś tam guślice pluły w kolo i gałązkami machały.

Tak jak mówisz - nie zaszkodzi.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
nie nie o to mi chodziło
po prostu jako chrześcijanka z zasady nie wierze w gusła i na pewno nie wierze w to że po chrzcinach dziecko jest spokojniejsze, jak to głosiły nasze prababki
dla mnie śmieszne jest stosowanie się do przesądów i zabobonów a jednocześnie branie ślubu kościelnego czy chrzciny dziecka,
bo albo się wierzy w jedno albo w drugie
imageimage
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
nie miałas medalika z kokardką przy wózku? to straszne zaniedbanie !! ale jest nadzieja dla Twojego dziecka, musisz je przecięgnąć przez spódnicę ... przeciez to nic nie kosztuje ...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
o matko.....
image

haha, oj, dziewczyny!
Dajcie matce szanse;)!!!
image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja powiem tak, dziecku nie zaszkodzi, ale tez nie pomoze...

No bo jak wytlumaczyc zaleznosc pomiedzy przelaniem wosku przez miotle.... a zaprzestaniem płaczu przez dziecko...

Osobiscie nie pojmuję :) ale to chyba wlasnie sercem trzeba, nie rozumem... :D
image
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jesli dla kogos ochrzczenie dziecka to zabobon to po co je chrzcisz?
Jak tu juz ktoras napisala,wiara w takie rzeczy jest niebezpieczna.
Widac ze powierzchowna jest wiedza co niektorych na ten temat.
Poczytajcie troche o tym to moze zrozumiecie.
Ja nigdy nie narazilabym dziecka na jakies zabobony.
A swoja droga mysle ze bardziej dziecku pomoze Chrzest Swiety(w sensie duchowym oczywiscie)niz zabobon,ktory naprawde moze zaszkodzic.
Ciekawa jestem ile jest tu mam,ktore zawieszaja dziecku czerwone wstazeczki przy wozeczkach wierzac ze przyniesie ona dziecku szczescie...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
no właśnie zależności nie ma żadnej... nie wierzę, że ktoś w to wierzy :)

jakbym to robiła to chyba bym się nawet nie przyznała tylko działała sama... chyba nawet mąż by nie wiedział :)))

na szczęście takie pokusy są mi dalekie a jak dziecko płacze lub jest niespokojne szukam racjonalnych przyczyn i zwykle się znajdują:)
image

kazimiera przeczytaj jeszcze raz o tym chrzcie bo najwyrażniej nie zrozumiałąś co koleżanka miałą a myśli.
image

popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
"po prostu jako chrześcijanka z zasady nie wierze w gusła" - inka.ja

Hmmmm sama sobie zaprzeczasz :P albo wierzysz albo nie. :) Taka moja zgryźliwa uwaga jak na ateistę przystało :D

popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Aliexpress-ktos zamawiał? (20 odpowiedzi)

Jak w temacie widze kilka fajowych rzeczy ale mam obawy.. nie do jakosci a do tego czy dotra...

Gdzie na wakacje z rocznym dzieckiem?? (29 odpowiedzi)

Hej, intensywanie szukam miejsca, w które mogłabym pojechać z rocznym synkiem. Zależy mi przede...

Pompa ciepła (25 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

do góry