Widok
Przeniesienie hipoteki na nowego właściciela.
Witam
Moje pytanie odnosi się zakupu mieszkania z ustanowioną hipoteką. Czy ktoś kupował takie mieszkanie? Jak wygląda procedura, ile trwa? Jakie są koszta? Czy można przepisać istniejący kredyt na nowego właściciela? Czy warto jest w ogóle kupować takie mieszkanie?
Moje pytanie odnosi się zakupu mieszkania z ustanowioną hipoteką. Czy ktoś kupował takie mieszkanie? Jak wygląda procedura, ile trwa? Jakie są koszta? Czy można przepisać istniejący kredyt na nowego właściciela? Czy warto jest w ogóle kupować takie mieszkanie?
Takiego mieszkania nie kupowałam, ale sprzedaję. Oczywiście, że nie trzeba bać się zakupu. Kupującego to nic nie kosztuje. 2 strony spisują umowę (wcześniej sprzedający bierze papier z banku, który pozwala na sprzedaż takiego mieszkania - to formalność) - w niej zawarta jest kwota do spłaty dla banku. Kupujący stara się o kredyt - wtedy banki m-dzy sobą spłacają hipotekę, a reszta trafia do sprzedającego. Trwa to tyle samo, co w przypadku kupna mieszkania nieobciążonego hipoteką. A czy można przepisać hipotekę? To chyba zależy od banków, raczej wątpię, ale trzeba byłoby podpytać.
Zależy co masz na myśli pisząc "przepisać hipotekę"? Jeśli o to czy zamiast brać kredyt "przejąć" istniejący to zapewne nie. Ale spokojnie, mało jest na rynku nieruchomości nie obciążonych. Zwyczajnie bierzesz kredyt, do kredytu składasz zaświadczenie z banku, który hipotekę obciąża, że po spłacie takiej kwoty bank zwolni hipotekę. Bank udzielający ci kredytu przelewa kasę, tamten zwalnia hipotekę i sprawa załatwiona.