Widok

Przepis na babkę...

Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Macie może jakiś sprawdzony przepis na babkę (najlepiej nie drożdżową) taką którą jakbym dziś upiekła to będzie mieciutka i pyszna w Wielkanocną Niedzielę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Spróbuj majonezową, zawsze wychodzi i jest bardzo mięciutka i pulchna, a w internecie pełno przepisów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Rudziaczku tutaj znajdziesz pyszne i proste przepisy na babkę

http://kotlet.tv/kuchnia/desery-i-ciasta

Naprawdę Polecam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Babka piskowa

Składniki:
5 jajek
szklanka cukru
szklanka mąki ziemniaczanej
szklanka mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna (np. Kasia)
kakao (jeżeli am być dwukolorowa)

sposób wykonania:
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia oraz roztopioną i trochę przestudzoną margarynę. Wszystko wymieszać i połowę masy wylać na blaszkę. Do drugiej połowy dodać łyżeczkę kakao. Piec ok 1h (aż ciasto się zarumieni) w tem 200 stopni. Piekarnik musi być rozgrzany za nim włożymy masę.
Babkę po upieczeniu odstawić do ostygnięcia, wyciąć z blachy i wyjąć. Na koniec posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja robię taką, zawsze wychodzi:

BABKA SYLWESTROWA

Składniki:
1 szklanka cukru
4 jaja
2 szklanki mąki
kostka margaryny
1,5 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat do ciasta

Przygotowanie:
Margarynę z dodatkiem mąki, proszku do pieczenia i szczyptą soli wyrabiamy. Dolewamy jaja ubite z cukrem na puszystą masę. Na końcu dodajemy aromat i sok z cytryny. Piec około godziny. Polewa dowolna.


Tylko ja ją robię w blaszce - keksówce!! :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hopek
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja robię identyczną jak Hania, z tym że 4 jajka i dodaję jakiś aromat, np cytrynowy, albo waniliowy (ew. cukier waniliowy)
W typowej babkowej blaszce wychodzi fajnie, polewam ją albo czekoladą albo lukrem i posypuję posypką.
Jak robię z kakao, to czekoladowa polewa, jak z aromatem cytrusowym to mieszam sok z cytryny z cukrem pudrem i tak lukruję.
image[/url]image[/url]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziewczyny nie wiecie dlaczego mi za każdym razem babka pęka i wylewa się troszkę ciasto w pęknięciach? w smaku jest pyszna ale pęka:/
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja dodaje zamiast maki ziemniaczanej 2 budynie waniliowe
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Kulinaria

przepisy na szybkie sałatki:) (42 odpowiedzi)

Cześć dziewczyny, jutro mam gości i chciałabym zrobić jakieś 2-3 dobre sałatki o niewielkiej...

urodziny w restauracji (3 odpowiedzi)

Witam. Planuję zrobić 30-te urodziny dla rodziny i paru znajomych w jakimś barze lub restauracji...

Gdzie w Gdańsku kupię móżdżek cielęcy? (11 odpowiedzi)

Orientuje się ktoś gdzie w Gdańsku mogę kupić móżdżek cielęcy?

do góry