Widok
Babka piskowa
Składniki:
5 jajek
szklanka cukru
szklanka mąki ziemniaczanej
szklanka mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna (np. Kasia)
kakao (jeżeli am być dwukolorowa)
sposób wykonania:
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia oraz roztopioną i trochę przestudzoną margarynę. Wszystko wymieszać i połowę masy wylać na blaszkę. Do drugiej połowy dodać łyżeczkę kakao. Piec ok 1h (aż ciasto się zarumieni) w tem 200 stopni. Piekarnik musi być rozgrzany za nim włożymy masę.
Babkę po upieczeniu odstawić do ostygnięcia, wyciąć z blachy i wyjąć. Na koniec posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Składniki:
5 jajek
szklanka cukru
szklanka mąki ziemniaczanej
szklanka mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna (np. Kasia)
kakao (jeżeli am być dwukolorowa)
sposób wykonania:
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia oraz roztopioną i trochę przestudzoną margarynę. Wszystko wymieszać i połowę masy wylać na blaszkę. Do drugiej połowy dodać łyżeczkę kakao. Piec ok 1h (aż ciasto się zarumieni) w tem 200 stopni. Piekarnik musi być rozgrzany za nim włożymy masę.
Babkę po upieczeniu odstawić do ostygnięcia, wyciąć z blachy i wyjąć. Na koniec posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Ja robię taką, zawsze wychodzi:
BABKA SYLWESTROWA
Składniki:
1 szklanka cukru
4 jaja
2 szklanki mąki
kostka margaryny
1,5 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat do ciasta
Przygotowanie:
Margarynę z dodatkiem mąki, proszku do pieczenia i szczyptą soli wyrabiamy. Dolewamy jaja ubite z cukrem na puszystą masę. Na końcu dodajemy aromat i sok z cytryny. Piec około godziny. Polewa dowolna.
Tylko ja ją robię w blaszce - keksówce!! :)
BABKA SYLWESTROWA
Składniki:
1 szklanka cukru
4 jaja
2 szklanki mąki
kostka margaryny
1,5 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat do ciasta
Przygotowanie:
Margarynę z dodatkiem mąki, proszku do pieczenia i szczyptą soli wyrabiamy. Dolewamy jaja ubite z cukrem na puszystą masę. Na końcu dodajemy aromat i sok z cytryny. Piec około godziny. Polewa dowolna.
Tylko ja ją robię w blaszce - keksówce!! :)
ja robię identyczną jak Hania, z tym że 4 jajka i dodaję jakiś aromat, np cytrynowy, albo waniliowy (ew. cukier waniliowy)
W typowej babkowej blaszce wychodzi fajnie, polewam ją albo czekoladą albo lukrem i posypuję posypką.
Jak robię z kakao, to czekoladowa polewa, jak z aromatem cytrusowym to mieszam sok z cytryny z cukrem pudrem i tak lukruję.
W typowej babkowej blaszce wychodzi fajnie, polewam ją albo czekoladą albo lukrem i posypuję posypką.
Jak robię z kakao, to czekoladowa polewa, jak z aromatem cytrusowym to mieszam sok z cytryny z cukrem pudrem i tak lukruję.
[/url][/url]