Widok
Przepis na chińszczyznę, dobrą :)
Macie jakis fajny przepis na chińskie/tajskie danie?
Mam ochote zrobic na weekend
Cos z ryzowym makaronem, kiełkami i dobrym sosem :)
Najbardziej wlasnie mi o ten sosik chodzi, co z czym zmieszac, zeby wyszedł taki jak w Galerii Bałtyckiej :) w tym punkcie z chinsko/tajskim (?) jedzeniem :)
No i makaron jaki trzeba kupic?
Ech mam ochote :)
A zaadziłam kiełki z fasoli Mung to bym wykorzystała :)
Mam ochote zrobic na weekend
Cos z ryzowym makaronem, kiełkami i dobrym sosem :)
Najbardziej wlasnie mi o ten sosik chodzi, co z czym zmieszac, zeby wyszedł taki jak w Galerii Bałtyckiej :) w tym punkcie z chinsko/tajskim (?) jedzeniem :)
No i makaron jaki trzeba kupic?
Ech mam ochote :)
A zaadziłam kiełki z fasoli Mung to bym wykorzystała :)
Ja zamiast fixu polecam gorąco soso słodko-kwaśny z Łowicza w słoiczku - dla mnie boba!! I faktycznie jak dziewczyny piszą: podsmaż mięsko w kawałkach, kup mieszankę chińską z mrożonek hortexu i albo ryż (możesz dodać do wody odrobinę curry, to będzie ładnie żółciutki) albo makaron ryżowy i gotowe :-)
http://www.suwaczki.com/tickers/3jgxskjobi0zib54.png
a tam fixy...
robisz wszystko po kolei...czyli podmażasz miesko, potem resztę składników jakie chcesz dodać
wrzucasz do garnka i zalewasz to wodą z maką ziemniaczaną i zostawiasz do zagotowania aż sosik zgęstenieje...sosik złapie smaki składników ale możesz go jescze doprawić własnie sosem sojowym, imbirem, przyprawą 5 smaków, czosnkiem w zależności jaki chcesz mieć smak
mięsko najlepiej pokroić i przyprawić dzień wcześniej, podstawowe przyprawy jakich ja używam to sos sojowy, czosnek, imbir, i kieliszeczek wódki do mięsa - jest bardziej kruche
na koniec możesz zrobić jeszcze taki sosik do polewania potrawy albo nawet samego ryżu
czosnek rozgnieciony, gorąca woda, chili, sok z cytryny, sól, dymka lub szczypiorek
proporcje dobierasz zgodnie ze swoim upodobaniem i już na talerzu można polać tym potrawę-będzie jeszcze smaczniejsze
robisz wszystko po kolei...czyli podmażasz miesko, potem resztę składników jakie chcesz dodać
wrzucasz do garnka i zalewasz to wodą z maką ziemniaczaną i zostawiasz do zagotowania aż sosik zgęstenieje...sosik złapie smaki składników ale możesz go jescze doprawić własnie sosem sojowym, imbirem, przyprawą 5 smaków, czosnkiem w zależności jaki chcesz mieć smak
mięsko najlepiej pokroić i przyprawić dzień wcześniej, podstawowe przyprawy jakich ja używam to sos sojowy, czosnek, imbir, i kieliszeczek wódki do mięsa - jest bardziej kruche
na koniec możesz zrobić jeszcze taki sosik do polewania potrawy albo nawet samego ryżu
czosnek rozgnieciony, gorąca woda, chili, sok z cytryny, sól, dymka lub szczypiorek
proporcje dobierasz zgodnie ze swoim upodobaniem i już na talerzu można polać tym potrawę-będzie jeszcze smaczniejsze