Widok
ja mam, zawsze wychodzi:
dwie szklanki maki
1 jajko
lyzka oliwy (ja daje czasem olej)
pol szklanki cieplego mleka pół na ół z wodą
2 lyzki drozdzy sypkich lub tych mokrych...no ja daje na oko, tak 1/4 1/3 kostki.
Drozdze rozpuscic w tym mleku z woda i wszystko wymieszac razem, ciasto rozlozyc na blasze (na papierze do pieczenia) na pol godziny w cieplym miejscu a potem pieczemy- w goracm piekarniku 180stopni (ja pieke z termoobiegiem) jakies 15-20 minut to juz trzeba zerkać. Zawsze wychodzi.
dwie szklanki maki
1 jajko
lyzka oliwy (ja daje czasem olej)
pol szklanki cieplego mleka pół na ół z wodą
2 lyzki drozdzy sypkich lub tych mokrych...no ja daje na oko, tak 1/4 1/3 kostki.
Drozdze rozpuscic w tym mleku z woda i wszystko wymieszac razem, ciasto rozlozyc na blasze (na papierze do pieczenia) na pol godziny w cieplym miejscu a potem pieczemy- w goracm piekarniku 180stopni (ja pieke z termoobiegiem) jakies 15-20 minut to juz trzeba zerkać. Zawsze wychodzi.
Ja też kupowałam w Carrefurze takie gotowe ciasto które oni sami robia ale po ostatnim razie juz nigdy nawet tego nie tkne !!!
Chciałam je przed wczoraj kupic ale jak zobaczyłam co w środku tego ciasta jest to mnie zatkało rozgnieciony komar !!! Brak słów
I teraz juz zawsze sama bede robić , dość wrażeń !
Sprawa nadaje sie tylko dla sanepidu !
Chciałam je przed wczoraj kupic ale jak zobaczyłam co w środku tego ciasta jest to mnie zatkało rozgnieciony komar !!! Brak słów
I teraz juz zawsze sama bede robić , dość wrażeń !
Sprawa nadaje sie tylko dla sanepidu !
Ja mam taki sprawdzony przepis:
2 szklanki mąki
płaska łyżeczka cukru
3-5 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
2 łyżki oleju
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Przygotować rozczyn z drożdży roztartych z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać z kilkoma łyżkami mąki i odstawić na 15 minut w ciepłym miejscu pod ściereczką. Po wyrośnięciu rozczyn wymieszać z mąką, jajkiem i 1/2 łyżeczki soli i dokładnie wyrobić. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia, a następnie cienko rozwałkować i rozciągnąć na posmarowanej oliwą blasze. Posmarować sosem pomidorowym i ułożyć ulubione składniki.
2 szklanki mąki
płaska łyżeczka cukru
3-5 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
2 łyżki oleju
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Przygotować rozczyn z drożdży roztartych z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać z kilkoma łyżkami mąki i odstawić na 15 minut w ciepłym miejscu pod ściereczką. Po wyrośnięciu rozczyn wymieszać z mąką, jajkiem i 1/2 łyżeczki soli i dokładnie wyrobić. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia, a następnie cienko rozwałkować i rozciągnąć na posmarowanej oliwą blasze. Posmarować sosem pomidorowym i ułożyć ulubione składniki.
Bardzo polecam - mam od szwagierki i wędruje dalej - każdy, kto spróbował zrobić z tego przepisu chwalił i nie wracał do innych
PIZZA
Składniki:
200 ml wody
130 ml mleka
2,5 łyżeczki cukru
1 op drożdży w proszku ( lub ok. połowa kostki drożdży)
6 łyżek oliwy
2 łyżeczki soli
Mąka (prawie 1kg)
Przygotowanie:
Lekko podgrzaną wodę wlać do miski i wymieszać z cukrem. Dodać drożdże i poczekać aż się spienią. (ok. 7 min przy suchych)
Dodać oliwę, sól i mąkę (ewentualnie zioła)
Wymieszać składniki i ugnieść ciasto (powinno być elastycznie i nie kleić się do rąk)
Zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. pół godziny – może być dłużej (ciasto musi wyrosnąć!)
Formę posmarować oliwą
Piec w temp 215- 220 – termoobieg na ostatnim poziomie (na dole) 10 -11 minut
(piekarnik ustawić na grzanie dolne i termo obieg)
Polecam jako sos Spaghetii Bolognese Knora (w słoiczku) – posmarować ciasto i posypać oregano
Ser mozarella
Dodatki dowolne – byle nie za dużo bo pizza słabo wyrośnie
(ilość ciasta pozwala zrobić jedna pizzę na grubym cieście lub dwie na cienkim)
PIZZA
Składniki:
200 ml wody
130 ml mleka
2,5 łyżeczki cukru
1 op drożdży w proszku ( lub ok. połowa kostki drożdży)
6 łyżek oliwy
2 łyżeczki soli
Mąka (prawie 1kg)
Przygotowanie:
Lekko podgrzaną wodę wlać do miski i wymieszać z cukrem. Dodać drożdże i poczekać aż się spienią. (ok. 7 min przy suchych)
Dodać oliwę, sól i mąkę (ewentualnie zioła)
Wymieszać składniki i ugnieść ciasto (powinno być elastycznie i nie kleić się do rąk)
Zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. pół godziny – może być dłużej (ciasto musi wyrosnąć!)
Formę posmarować oliwą
Piec w temp 215- 220 – termoobieg na ostatnim poziomie (na dole) 10 -11 minut
(piekarnik ustawić na grzanie dolne i termo obieg)
Polecam jako sos Spaghetii Bolognese Knora (w słoiczku) – posmarować ciasto i posypać oregano
Ser mozarella
Dodatki dowolne – byle nie za dużo bo pizza słabo wyrośnie
(ilość ciasta pozwala zrobić jedna pizzę na grubym cieście lub dwie na cienkim)
Spełnij marzenie chorego dziecka www.trzebamarzyc.org
Witam! Już dwa razy próbowałem upiec własną pizzę, ale ciasto zawsze było jak z kamienia. Nie wiem czy wynika to ze złego przepisu czy może temperatury piekarnika (elektryczny). Prosiłbym o sprawdzony przepis na dobre ciasto lub jakąś poradę, żeby ciasto było miękkie. Przy okazji przydałby się jeszcze jakiś przepis na sos pomidorowy do posmarowania ciasta. Z góry dzięki ;)
Kilka tipów na temat tego jak zrobić dobrą pizzę:
https://www.przepisy.pl/blog/jak-zrobic-pizze-zacznij-od-maki . Najwazniejsze to odpowiednia mąka. Oraz drożdże ( których jest kilka rodzajów).
Na stronie są przepisy na pizzę na grubym oraz na cienkim cieście ( osobiscie lubie na cieście grubym,ponieważ tylko taką pizzą się najadam Na cienkim jakoś mi nie podchodzi. Poz tym byłam we Włoszech i o dziwo ludzie tam w większości jedzą pizzę na grubym cieście....).
https://www.przepisy.pl/blog/jak-zrobic-pizze-zacznij-od-maki . Najwazniejsze to odpowiednia mąka. Oraz drożdże ( których jest kilka rodzajów).
Na stronie są przepisy na pizzę na grubym oraz na cienkim cieście ( osobiscie lubie na cieście grubym,ponieważ tylko taką pizzą się najadam Na cienkim jakoś mi nie podchodzi. Poz tym byłam we Włoszech i o dziwo ludzie tam w większości jedzą pizzę na grubym cieście....).