Widok

Przepis na kartacze/cepeliny

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Czy ktoś to robił?

znalazłam różne wersje - że daje się do środka mięso mielone surowe/smażone z cebulką/gotowane i przemielone z warzywami z rosołu :P

jak robicie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wiem ze moja babcia daje surowe mielone ale bez cebulki. Cebulka ze skwarkami jest na wierzch. A ciasto to ziemniaki surowe+gotowane plus maka
U mnie kartacze zawsze robi się z gotowanej wołowinki. Ugotowane mięso przekręca się przez maszynkę, dodaje się przyprawy - sól, pieprz, czosnek, cebulę). Jeżeli będzie za suche można dodać trochę rosołu z mięsa.

Te które ja jadłam były z gotowanego mięsa z warzywami i aby nie było za suche to z rosołem. Ciasto surowe ziemniaki z gotowanymi.
czyli jednak różnie ;)

u nas wołowina odpada :] muszę jutro kupić nie wiem - łopatkę wieprzową? szynkę? karkówkę?

ziemniaki surowe dociskacie, a później sok wylewacie, a krochmal dodajecie do ciasta?
hops :)

kupiłam w Lidlu ładną karkówkę :) już się ugotowała z warzywami :]

jak z tym krochmalem? dajecie do ciasta?
tak daje sie ten krochmal do ciasta. Moja mam daje mieso surowe w środek mocno przyprawione.

ja ziemniaki ścieram w sokowiróce przynajmniej coś za mnie odciska. tą skrobię dodaję do ciasta. raz próbowałam zrobić z surowego mięsa, ale się nie dobrze ugotowało.
u mojego "Ex" babcia robiła takie cepeliny :) u nich to się nazywało kołduny (chociaż dla mnie kołduny to takie maleńkie pierożki) :]

i takie "kołduny" podawało się w rosole :)

zastanawiam się czy zrobić do polania zwykłe skwarki z cebulką czy "sos", który widziałam w kilku przepisach - tzn. skwarki z cebulką wymieszane z kwaśną śmietaną :P

jak się u Was je?

do farszu(gotowanego mięsa) chyba lepiej dać podsmażoną cebulkę? będzie bardziej aromatyczna :P

sorki za tyle pytań ale robię to pierwszy raz ;)
ja do farszu dodaję zawsze podsmażoną cebulkę.
ja osobiście niczym nie polewam. chyba,że mężowi odrobinką masła lub posypię skwareczkami z ogonówki, bo boczku staramy sie unikać.
lubimy też takie wczorajsze odsmażyć.
nawet robiłam ostatnio...
najpyszniejsze sa polane skwareczkami i cebulka plus smietana...mniam:)
chyba musze z babcia pogadac by cos ulepiła:)
image
wyszły pyyyyyszne :D

Młody zjadł 2 sztuki wielkości kobiecej dłoni ;) aż byliśmy w szoku ;)

zrobiłyśmy z Mamą taką ilość, że jeszcze na jutro będą + Teściowie dostaną na spróbowanie ;)

mniiiami :)

ale zrobiłam jeden błąd - ziemniaki surowe też zmieliłam w maszynce ;) najdrobniejsze sitko - ale wyczuwalne takie maleńkie drobinki :P i przez to ciasto nie chciało się kleić ;)

na następny raz wiem, że bez tartych ziemniaków się nie obejdzie ;)

ale te drobinki mają swój urok ;) 1,5 godziny po zjedzeniu dalej czuję ich smak na języku ;)
Agusia, ja polewam skrareczkami z boczku i cebulką :-)

Na drugi dzień można pokroić w plastry grubości ok. 1cm i usmażyć na patelni. Są pyszne - może nawet pyszniejsze :-) Spróbuj chociaż jednego tak zrobić, a nie pożałujesz :-)

Dla mnie z mięsa gotowanego są o wiele smaczniesze niż z surowego.

http://www.youtube.com/watch?v=oiKc1j9vnnE
Aga no to rzucaj przepisem ze szczegółami:) z gory wieeelkie dzięki
u mnie się robi z surowego mięsa i polewa się skraweczkami.
W restauracji Kresowa podali mi polane sosem śmietankowo-grzybowym, były przepyszne!
image[/url]image[/url]
robiłam z tego przepisu http://www.wielkiezarcie.com/recipe37779.html (cepeliny i kartacze to to samo czy jest jakaś istotna różnica?)

wyszedł mi zarąbiaszczo dobry farsz ;) aż byłam dumna z siebie :) 1kg karkówki i cały pęczek włoszczyzny (wszystko razem przemielone) + 2 średnie pokrojone i podsmażone cebule :) sól, pieprz(biały i ziołowy), majeranek :]

jutro zamiast planowanej kaszy będą cepeliny/kartacze w wersji podsmażonej :))))

nawet na zimno są pyyycha ;)

ogólnie do polania zrobiłam skwarki z cebulką :] ale na spróbowanie w filiżance wymieszałam owe skwarki ze śmietaną :) pyszne to było :) i przypomniało mi się, że mojej przyjaciółki babcia robiła pyzy polewane takim sosem :))) 20 lat temu ;)
Agusia, jak smakowały kartacze podsmażane??? Czy może cepeliny podsmażane???? :-D

To chyba w kazdym regionie polski jest inna nazwa na ta potrawe, u nas to sie nazywa GAŁY:D
Agusia a mieso mielilas ugotowane czy na surowo?
Ania - mięso pokroiłam na mniejsze kawałki i ugotowałam z warzywami(normalnie pyszny rosołek wyszedł) :) później wszystko zmieliłam(mięso, marchewki, selera, pietruszki, pora) i dodałam podsmażoną cebulkę, jajko i przyprawy :]

Ewa - podsmażone też pyyyyycha :] ale moja Mama podsmażyła w całości ;) (mieliśmy pół dnia jeżdżenia, przywieźliśmy Mamę i Gabrysia do domu i pojechaliśmy jeszcze zakupy porobić :) jak wróciliśmy czekały na nas gorące cepeliny)

ja nawet na zimno chodzę i podżeram ;P strasznie mi się podobają te maleńkie grudki ziemniaków, których nie powinno być ;P
do farszu nie dodaje się jajka :-) W tym przepisie co podałaś też nie było. Bez jajka mięsko jest miększe i puszyste.

mój farsz właśnie był puszysty ;] taki super delikatny w konsystencji :) zobacz jeszcze raz ten przepis z linku - w składnikach nie ma, w opisie - jest :]

"Mięso pokroić na kawałki, ugotować jak na pasztet z warzywami, zmielić przez maszynkę, dodać startą cebulę, sól, pieprz, troszkę roztartego majeranku, jajko, wyrobić farsz."
http://www.wielkiezarcie.com/recipe37779.html
PODSMAZANE SA NAJLEPSZE ! nawet z kaczupem albo skwarkami:)
image
Agusia, najważniejsze, że Wam smakowało :-) I pewnie teraz będziesz je robiła nie raz :-)
To moje ulubione danie :-)

oj tak - będę robiła co jakiś czas :] ale chyba z połowy składników ;)

z tej porcji wyszło ok 35 cepelinów :P dla nas na 2 dni + sąsiadka się załapała i Teściowie dostali :]

ja to ogóle jestem ziemniaczara ;) (uwielbiam ziemniaki w każdej postaci)
Ale mi apetytu narobiłyście ;) też zrobię
ja na diecie, ale siedzę i ślinianki prrracująą :)
Aguś

tutaj masz ładnie opisane pochodzenie, nazewnictwo i róznice

http://kuchnia.wp.pl/mm/miszmasz/756/1/1/pyzy-kartacze-i-cepeliny.html
i wszystko stało się jasne :-) Kartacze z mięsem gotowanym, a cepeliny z surowym! Trochę mi nie odpowiadają proporcje ziemniaków surowych do gotowanych, ale to szczegół :-)

dziewczyny a mroziła ktoraś takie kluski?

Inne tematy z forum Kulinaria

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

do góry