Widok
u mojego "Ex" babcia robiła takie cepeliny :) u nich to się nazywało kołduny (chociaż dla mnie kołduny to takie maleńkie pierożki) :]
i takie "kołduny" podawało się w rosole :)
zastanawiam się czy zrobić do polania zwykłe skwarki z cebulką czy "sos", który widziałam w kilku przepisach - tzn. skwarki z cebulką wymieszane z kwaśną śmietaną :P
jak się u Was je?
do farszu(gotowanego mięsa) chyba lepiej dać podsmażoną cebulkę? będzie bardziej aromatyczna :P
sorki za tyle pytań ale robię to pierwszy raz ;)
i takie "kołduny" podawało się w rosole :)
zastanawiam się czy zrobić do polania zwykłe skwarki z cebulką czy "sos", który widziałam w kilku przepisach - tzn. skwarki z cebulką wymieszane z kwaśną śmietaną :P
jak się u Was je?
do farszu(gotowanego mięsa) chyba lepiej dać podsmażoną cebulkę? będzie bardziej aromatyczna :P
sorki za tyle pytań ale robię to pierwszy raz ;)
wyszły pyyyyyszne :D
Młody zjadł 2 sztuki wielkości kobiecej dłoni ;) aż byliśmy w szoku ;)
zrobiłyśmy z Mamą taką ilość, że jeszcze na jutro będą + Teściowie dostaną na spróbowanie ;)
mniiiami :)
ale zrobiłam jeden błąd - ziemniaki surowe też zmieliłam w maszynce ;) najdrobniejsze sitko - ale wyczuwalne takie maleńkie drobinki :P i przez to ciasto nie chciało się kleić ;)
na następny raz wiem, że bez tartych ziemniaków się nie obejdzie ;)
ale te drobinki mają swój urok ;) 1,5 godziny po zjedzeniu dalej czuję ich smak na języku ;)
Młody zjadł 2 sztuki wielkości kobiecej dłoni ;) aż byliśmy w szoku ;)
zrobiłyśmy z Mamą taką ilość, że jeszcze na jutro będą + Teściowie dostaną na spróbowanie ;)
mniiiami :)
ale zrobiłam jeden błąd - ziemniaki surowe też zmieliłam w maszynce ;) najdrobniejsze sitko - ale wyczuwalne takie maleńkie drobinki :P i przez to ciasto nie chciało się kleić ;)
na następny raz wiem, że bez tartych ziemniaków się nie obejdzie ;)
ale te drobinki mają swój urok ;) 1,5 godziny po zjedzeniu dalej czuję ich smak na języku ;)
robiłam z tego przepisu http://www.wielkiezarcie.com/recipe37779.html (cepeliny i kartacze to to samo czy jest jakaś istotna różnica?)
wyszedł mi zarąbiaszczo dobry farsz ;) aż byłam dumna z siebie :) 1kg karkówki i cały pęczek włoszczyzny (wszystko razem przemielone) + 2 średnie pokrojone i podsmażone cebule :) sól, pieprz(biały i ziołowy), majeranek :]
jutro zamiast planowanej kaszy będą cepeliny/kartacze w wersji podsmażonej :))))
nawet na zimno są pyyycha ;)
ogólnie do polania zrobiłam skwarki z cebulką :] ale na spróbowanie w filiżance wymieszałam owe skwarki ze śmietaną :) pyszne to było :) i przypomniało mi się, że mojej przyjaciółki babcia robiła pyzy polewane takim sosem :))) 20 lat temu ;)
wyszedł mi zarąbiaszczo dobry farsz ;) aż byłam dumna z siebie :) 1kg karkówki i cały pęczek włoszczyzny (wszystko razem przemielone) + 2 średnie pokrojone i podsmażone cebule :) sól, pieprz(biały i ziołowy), majeranek :]
jutro zamiast planowanej kaszy będą cepeliny/kartacze w wersji podsmażonej :))))
nawet na zimno są pyyycha ;)
ogólnie do polania zrobiłam skwarki z cebulką :] ale na spróbowanie w filiżance wymieszałam owe skwarki ze śmietaną :) pyszne to było :) i przypomniało mi się, że mojej przyjaciółki babcia robiła pyzy polewane takim sosem :))) 20 lat temu ;)
Ania - mięso pokroiłam na mniejsze kawałki i ugotowałam z warzywami(normalnie pyszny rosołek wyszedł) :) później wszystko zmieliłam(mięso, marchewki, selera, pietruszki, pora) i dodałam podsmażoną cebulkę, jajko i przyprawy :]
Ewa - podsmażone też pyyyyycha :] ale moja Mama podsmażyła w całości ;) (mieliśmy pół dnia jeżdżenia, przywieźliśmy Mamę i Gabrysia do domu i pojechaliśmy jeszcze zakupy porobić :) jak wróciliśmy czekały na nas gorące cepeliny)
ja nawet na zimno chodzę i podżeram ;P strasznie mi się podobają te maleńkie grudki ziemniaków, których nie powinno być ;P
Ewa - podsmażone też pyyyyycha :] ale moja Mama podsmażyła w całości ;) (mieliśmy pół dnia jeżdżenia, przywieźliśmy Mamę i Gabrysia do domu i pojechaliśmy jeszcze zakupy porobić :) jak wróciliśmy czekały na nas gorące cepeliny)
ja nawet na zimno chodzę i podżeram ;P strasznie mi się podobają te maleńkie grudki ziemniaków, których nie powinno być ;P
mój farsz właśnie był puszysty ;] taki super delikatny w konsystencji :) zobacz jeszcze raz ten przepis z linku - w składnikach nie ma, w opisie - jest :]
"Mięso pokroić na kawałki, ugotować jak na pasztet z warzywami, zmielić przez maszynkę, dodać startą cebulę, sól, pieprz, troszkę roztartego majeranku, jajko, wyrobić farsz."
http://www.wielkiezarcie.com/recipe37779.html
"Mięso pokroić na kawałki, ugotować jak na pasztet z warzywami, zmielić przez maszynkę, dodać startą cebulę, sól, pieprz, troszkę roztartego majeranku, jajko, wyrobić farsz."
http://www.wielkiezarcie.com/recipe37779.html
Aguś
tutaj masz ładnie opisane pochodzenie, nazewnictwo i róznice
http://kuchnia.wp.pl/mm/miszmasz/756/1/1/pyzy-kartacze-i-cepeliny.html
tutaj masz ładnie opisane pochodzenie, nazewnictwo i róznice
http://kuchnia.wp.pl/mm/miszmasz/756/1/1/pyzy-kartacze-i-cepeliny.html