Widok

Przepisy na "domowe obiadki" dla niemowląt

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam.
Jestem mama 5 miesięcznej córci,gotuje jej sama obiadki ale szczerze mówiąc repertuar mam bardzo ubogi,do tej pory same warzywka(ziemniaki,pietruszka,marchewka,kalafior,brokuły) lub starte owoce(brzoskwinia,jabłko,rozgnieciony banan).
Bardzo proszę doświadczone mamuśki o jakieś przepisy na obiadki,zupki itd oczywiście nie tylko dla 5 miesięcznego dziecka.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
do zupki dobrze jest dodac lyzeczke masla, a zageszcza sie fajnie maka kukurydziana :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Powoli zaczniesz dodawac do tego miesko i juz beda inne ,mozna potem dodac lyzeczke kaszy mannej .
Moja mala ma 8 miesiecy i w tej chwili robie jej prawie wszytsko ,makaron z mieskiem,makaron ze szpinakiem i mieskiem,zupki wszelkiego rodzaju ,pomidorowa,kalafiorowa ,jarzynowa ,brokulowa.
łosoś pieczony w foli i zajada niemiksowany po malutkim kawalku .
Troszke cierpliwosci i zaraz zacznie mala wiecej jesc :)
Poczytaj tu http://babyonline.pl/ksiazka_kucharska_przepisy.html?ph_center_01_start=search&__formFingerprint=&recipe=&category=&ingredient=&month=5 fajna wyszukiwarka, np. wg wieku dziecka, składnika :)
Dodaje jej masełko do warzyw.Z kaszkami trochę gorzej,bo Mała jest duża,jak miała 4,5 mc ważyła 9kg i pediatra powiedział,żeby jej nie dawać kaszek itp

moja droga a czym karmiłaś od urodzenia m. m czy piersią??
image
wiesz co-ja też nie miałam pomysłu na obiadki więc te słoiczki co kupowałam synkowi to poodklejałam etykietki i mam taki zeszyt z etykietkami z obiadków i wg tego robię swoje :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hexusia do 3 miesiąca tylko piersią ale od samego początku miałam bardzo mało pokarmu,więc te tygodnie gdy karmiłam Młodą tylko piersią praktycznie przesiedziałam w domu bo Ona najeść się moim mlekiem nie mogła wiec efekt był taki,ze całymi dniami leżałyśmy w łóżku i ie karmiłyśmy. próbowałam wszystkiego aby zwiększyć laktacje,ale efekt był mizerny.Zuza też słabo przybierała na wadze więc lekarka kazała mi ją dokarmiać i tak ciągnę dokarmianie mm do dzisiaj.
U nas to chyba genetycznie jest uwarunkowane,bo mój mąż też był pączusiem jako Maluszek,teraz jest normalnej budowy.

pytam się bo ja karmię piersią i butlą dokarmiam i zastanawiam się od kiedy w tym przypadku mogę wprowadzić stały pokarm bo czytam i ty szybko dość wprowadziłaś te pyszności:)
image
http://www.babyboom.pl/forum/jedzeniowe-abc-f22/przepisy-dla-najmlodszych-12936/ tu jest trochę przepisów
Tak szybko,bo Zuzia była strasznie zainteresowana "dorosłym" jedzeniem.Pierwszą marchewkę dostała jak miała 3,5 miesiąca:)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dziękuje wszystkim za linki do stron i rady:)

wow Rona 3,5 mc ładnie;)
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Są książki , które można śmiało kupić w księgarni lub w Empiku.

Jak urodziłam to kupiłam książkę w Empiku (przykro mi ale oddałam ją gdyż jest mi ona nie potrzebna) za ok. 30-40 zł. Były w niej przepisy dla dzieci od 6tego miesiąca życia do 3ciego roku życia. Oczywiście dla dzieci, które były karmione piersią mamy. Dla dziecka karmionego mlekiem modyfikowanym to ten okres zaczyna się mniej więcej w wieku 3-4 miesięcy (w zależności od potrzeb dziecka).

Proponowałabym poszukać w księgarniach lub też porozmawiać z pediatrą odnośnie diety maluszka.
hej, podaj maila to podeślę Ci książkę z przepisami dla Maluszków
vxy ja tez moge prosić o ta ksiazke z przepisami dla dzieci? dziekuje.

mój e-maila:
karola.smiling@wp.pl.
hej ja też poproszę o maila z książką

emkadiamond@onet.pl
image
Hejka ja też poproszę o książkę z przepisami na maila

dariagabala@wp.pl
9 kg to absolutnie kaszki odpadają ale wydaje mi się jak zacznie raczkować wiecej sie ruszać waga spadnie moja na pierwszym ważeniu miała troche za duzo ale tylko 100 g heh wiec jestem troche zdziwiona z ta wagą bo moja ma 10,5 miesiąca a waży niecałe 8 kg tylko jest długa można dodać kleik ryżowy lub kukurydziany
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
jakby dało radę na maila te książkę byłabym wdzięczn asiae83@o2.pl
mój ma 3,5 mc i waży 6950 stan dzisiejszy.
image
Również poproszę o przepisy na maila
hanula01@wp.pl

pozdrawiam
image
a mi wlasnie pediatra kazala dawac kaszki zeby tyle mleka nie wcianala, jako 5 miesieczne dziecko wazyla 9,5 kg!! i te kasze wieczorem pomogly, przez 3 miesiace tylko 1 kg przybrala i zaczyna wygladac jak dziecko:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
również poproszę o książkę

beatapiotrowska3@wp.pl
dziękuję
czy ja też mogę prosić ? :D mentor@mp.pl
z góry dziękuję :D
jutro będę gotowała rybę co do tego proponujecie ziemniaczek i ??
image
wysłałam dziewczyny wam książkę Baby Cook w doc, miłej lektury :)
dzięki mam ale nie mogę odczytać ;/
image
witam!

czy tez mogłabym prosić o przeslanie na kalinka_p13@wp.pl ?
z góry dziekuje:)
Ja tez poprosze jak mozna ksiazke na maila :mmartyneczkaa16@wp.pl
Ja tez poproszę : kczarnula@o2.pl :)
Rowniez poprosze
aniad1512@wp.pl
Ja tez poprosze ksiązke
askkep@gmail.com
Jakby dało radę to też poproszę na maila mbrylowska@gmail.com
poproszę książkę na kasiak304@wp.pl
na chomikuj.pl mozna sciągnać tą książke
muszyca moja córcia jak miała 4,5 miesiąca ważyło 9 kg i w 100% wygląda jak dziecko!!!skoro pediatra nie zwrócił mi uwagi na to,że Mała jest za duża to ja sie tym nie przejmuje.miała badaną tarczyce (ponieważ ja mam chorą)i wszystko jest w normie.Tym bardziej,że u nas to chyba geny mój maż też był grubiutki a jak zaczął siadać,raczkować itd to wszystko się unormowało,teraz jest normalnej postury.Mam tylko nie dawać małej kaszek,słodkich herbatek itp bo to sam cukier.
to moja wyglądała do niedawna jak małe sumo:-) a że moja cała rodzina z poważną otyłością a podobna jak kropla wody do mojej strony to zachodziły we mnie obawy co dalej...
utrzymywanie regularnej zdrowej diety skutkuje- teraz wygląda normalnie:-)ale późno zaczęła wykonywać wszystkie fizyczne czynności i jest to związane z wagą i wzrostem ( nie ma siatek centylowych na wzrost, pozostałe wymiary w 97 centylu)...kaszka wieczorna to czysty kleik ryżowy z odrobiną owoców lub słoiczka owocowego, jak dwa razy dostała manne z bobovity taką czysta mleczną to miała zaparcie straszliwe....i nawet nie chciała za bardzo tego jeść bo strasznie słodkie się okazało.
Mała nie wie co to herbatka granulowana dla niemowląt, nie wie co to biszkopt(mam nadzieję że Jej Niania ani żadne babcie nie dają potajemnie), dostaje tylko flipsy i bardzo się cieszy bo masują Jej dziąsła.
Moja też kaszek jeść nie chce,do picia dostaje tylko wodę(ale rzadko pije,pragnienie gasi przy cycu) i tak jak Twoja córeczka zajada flipy.U nas w rodzinie niema problemów z waga,jedynie niemowlaki bywaj a pulchne.Zuzia jest bardzo silna,głowę sztywno trzymała już w szpitalu(nawet pytałam lekarza na obchodzi e czy to normalne)szybko zaczęła przewracać się z brzucha na plecy a po chwili z pleców na brzuch.już na pierwszym szczepieniu podczas badania złapała ręce pediatry,podciągając się do góry-szybko zaczęła tez ciągnąc do góry głowę przy próbie siadania.Wiec w naszym wypadku waga i wzrost idą w parze ze sprawnością fizyczna:)Zuza to wulkan energii :P

A powiedzcie mi jeszcze gotujecie codziennie świeży obiadek czy np ca drugi dzień?
Jak przechowywać np ugotowany obiadek w lodówce?ja wczoraj ugotowałam na dwa dni i zostawiłam w miseczce w lodówce.dzisiaj tylko przełożyłam do garnuszka i podgrzałam,można tak robić?
ja sobie ostatnio ugotowałam na 5 obiadów
Jeden zjadł tego samego dnia, drugi następnego dnia a reszta zamrożona :)
image
Od Kiedy można podawać rybę??
image
Ja Zuzi dałam rybkę dzień po ukończeniu 5 miesiąca,malutko bo bałam się ze ją uczuli,a przedwczoraj dałam jej już troszkę więcej póki co wszystko ok:)
Czy mogę poprosić o przesłanie książk z przepisami dla maluszków?

olinka0@poczta.onet.pl

Pozdrawiam,
Ola
Rona co do przechowywania, ja gotuje większą ilość i wekuje w słoikach po przecierach :) (większą to np 4 słoiki po 190 gram, ładnie się zaciągają)
też bym poprosiła przepisy: beatyb@wp.pl
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Pomysły na tegoroczne prezenty : (43 odpowiedzi)

Jakie są wasze tegoroczne pomysły na prezenty - dla męża/chłopaka, mamy, ojca, teściowej. teścia,...

opinia położna kuzepska magdalena (3 odpowiedzi)

Proszę o opinie, o tej położnej :)

ksiadz nie chce doposcic mnie jako chrezstnej!!! (101 odpowiedzi)

witam wszystkich! i prosze o rade,bo juz sama nie wiem co mam robic:(moja siostra poprosila...

do góry