Widok

Przeżyłam szok!!!!!!!

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Przyjechała do mnie koleżanka na kawę ze swoim 3,5letnim dzieckiem i myślałam,że wyjdę z siebie.Mały zaczął tak broić,że szok!!!!!Najpierw zainteresowały go rolety na oknach,potem rolety na karniszach,następnie drzwi od lodówki ale najlepsze to było uruchamianie zmywarki już nie wspomnę o książeczkach mojej córeczki które podarł a mamusia-mamusia siedziała jak ŚWIĘTA KROWA i nawet palcem nie kiwnęła.Myślałam,że to już wszystko czego mogę się po małym spodziewać,aż tu nagle poszedł z mamą do ubikacji i już nie chciał z niej wyjść,bo spodobało mu się spłukiwanie wody w ubikacji....................SZOK,SZOK,SZOK Najlepsze zostawiłam na koniec jak to mały spakował zabawki mojej córeczki i stwierdził przy wyjściu:cytuję:MAMA ZABELAM DOM co przetłumaczę,że chciał zabrać zabawki mojej córeczki do domu.Domyślam się,że niektóre z was będą miały pretensje do mnie,że ja w ogóle to komentuję,ale bez przesady jak ja idę gdzieś z moją córeczką na kawę,nie ważne czy to rodzina czy znajomi,sąsiedzi to staram się zawsze zwracać uwagę,że czegoś nie wolno itp. nie siedzę i nie czekam,aż coś się stanie tak jak w tym przypadku czekałam,kiedy karnisz spadnie małemu na głowę-i do kogo pózniej pretensje???? Stwierdziłam,że mam dosyć takich odwiedzin i nie będę zapraszać nikogo z dziećmi.I co wy na to?????
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2
Generalnie tak jest. Matki z dzieciorami jak przychodzą w gości to na wszystko im pozwalają. To skandal. W domu to mają wszystko porozwalane, nauczone nic nie szanować, to u kogoś bez żenady
robią taką samą demolkę. I jeszcze mają czelność odpowiadać, że sam swoje dziecko będziesz wychowyała, a nie je pouczał !!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Piotrusiek, niemożliwe, przeniosłeś się z weselnika:D Czad:)
Ale masz rację, w 100%!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeszcze wypowiem się w jednej sprawie gdzie również miałam gości z dzieckiem no i...................
i oczywiście,że mama i tata siedzieli przy kawie a mały robił co chciał od czasu do czasu mama tak od niechcenia bąknęła coś do małego....
ale ja tak w sumie nie wiem o co ci kaman :):)
poczekaj jak ty bedziesz miala takiego wszedobylskiego malucha i wtedy pokomentuj zachowania rodzicow.bo naprawde czasem juz czlowiek nie ma sily ciagle swojego szkraba strofowac, a z reguly w goscinie w dzieci wstepuje dzicz i z czasem sie tylko do tego przyzwyczajasz :) a jak Ci cos nie pasuje to im to mow a nie nam, mysle ze nikt sie nie obrazi a jak tak to znaczy ze beznadziejni z nich znajomi i nie warto utrzymywac kontaktu.
a jak mialas odzywke kol typu odkupimy, to mozesz zawsze powiedziec ze "my szanujemy rzeczy swoje i cudze, wiec daj ksiazeczke odloze tak zebys jej nie zniszczyl ":) dosadnie ale bez nerwow ,
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
pieczulka z twojego komentarza wynika,że ty właśnie masz takie dziecko czyli "róbta co chceta" jak jesteś u kogoś w gości.

:czasem juz czlowiek nie ma sily ciagle swojego szkraba strofować"to są twoje słowa skoro czasem nie masz już siły to siedz w domu,bo uważam,że jak się jest już u kogoś to należy również zająć się własnym dzieckiem a nie posadzić swoje cztery litery i nic poza tym.U siebie w domciu możesz pozwolić dziecku na co tylko ma ochotę.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja mam przykład koleżanki której synek(4 latka) wywala wszystkie zabawki na podłogę a mamy dwa schodki z trofasta - jak wychodzą to koleżanka mówi do synka "kochanie posprzątaj zabaweczki do pudełek" a on ją olewa(nie reaguje na nic , ani na prośby ani na groźby) i w rezultacie ja wychodzę z pokoju a koleżanka tarza się po podłodze i sprząta to wszystko za swojego królewicza !

Owszem nie powiem że moja mała jest idealna bo potrafi powiedzieć jak mówie do niej posprzątaj - nie!

ale mam na to sposoby i zawsze działa- a generalnie to lubi ład i porządek po mamusi ;-)

Normalnie szlak mnie trafia jak przyjdą - lubię ją, ale jak se pomyśle że teraz będzie przychodziła z dwójką dzieci bo jest w ciąży to się zastanawiam jak ona to wszystko ogarnie ;-(

ja bym jej powiedziała że chyba dziecko w buszu wychowała - bo jakies minimalne zasady powinny panować i każda matka powinna dziecko do nich przyzwyczajać!

a jeszcze jednej koleżanki syn ciągle jak idą do domu pyta - ciocia mogę to pożyczyć?
a ja stanowczo że nie!i nie ma dyskusji!- mina koleżanki bezcenna ;-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
beti-współczuje wiem z czym się borykasz:)
Sytuacja która,przydarzyła się mojej znajomej miała miejsce jakieś 10 lat temu kiedy to dopiero na polski rynek sprzętu AUDIO zaczęły wchodzić odtwarzacze DVD.
Do mojej znajomej przyszła w odwiedziny koleżanka z 5 letnim synem(dziecko całkowicie rozpuszczone),obie kobiety siedziały i rozmawiały a dziecko tzn. ten 5 letni chłopiec siedział w pokoju i wpychał do odtwarzacza DVD ciastka i cukierki.
Gdy moja znajoma weszła do pokoju i zobaczyła co się dzieje szybko zwróciła uwagę dziecku na co mama dziecka zareagowała " jak Ty w ogóle możesz zwracać mojemu synkowi uwagę,robisz aferę o jakieś DVD . . . on w domu też tak robi i my na to w ogóle nie reagujemy"TO JEST DOPIERO SZOK!!!!!!
te ilonka, zebys sie nie o****la z tym szokiem. moze pojdziesz z tym do rozmow w toku?
Jak nie macie siły ani ochoty opiekować sie SWOIM dzieckiem, to albo zostańcie w domu, albo wsadźcie je do wózka, albo je wychowajcie dobrze. Zwykle jaka matka, takie dziecko. Jak matka nie wie co to kultura to i jej dziecior też nie wie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
piotrusiek na weselniku juz nikt twoich postow nie czyta to teraz tu probujesz? :):):) Twoja wypowiedz tez do kulturalnych nnie nalezy kiedy dziecko nazywasz dzieciorem.. :P:P:P

kumpela opowiadala mi ostatnio o corce znajomej, ktora ma 6 lat i nieograniczony dostep do kompa.. mamuska miala ostatnio telefon od faceta, ktory domagal sie zaplaty za wylicytowany prze corcie telefon na allegro..mama kiedy weszla na swoje allegro to sie za glowe zlapala bo corka miala w "obserwowanych" domy drewniane po 50 tys hehehehe :P:P:):) powaga :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ilona a moze czytaj ze zrozumieniem co? ja mam wszedobylskiego ze czasem nie ma sie na nic siły, a nie typ spokojnego misia, aniolem nie jest ,rozczaruje cię,ale i do twojego opisu gosciny kąpletnie nie pasuje.

ale i tak sie nie boj,do Ciebie nigdy nie przyjde, bo przeciez ty juz nikogo z dziecmi nie zaprosisz. a ja nawet nie mam ochoty, bo chodze tam gdzie wspolnie z dziecmi spedzamy czas, a nie dzieci sobie a rodzice sobie ...(tak to moze za 10 lat)
ojej, to już nie mozna sobie domu drewnianego obserwować?

Dla mnie szok jest jak widzę 5-6 latki przeklinające jak szewc i chowające w rękawach papierosy albo zbierające pety po przystankach, dziecko które sie bawi a przy okazji trochę narozrabia to nie jest żaden szok, tylko normalna sprawa. Już szybciej szok to dziecko, które siedzi w bezruchu ii tylko czeka na polecenia od mamy ;)
Zaraz sie posypie, że ja to na pewno na wszystko pozwalam, wcale nie, ale to chyba przegięcie, żeby zwykłe dziecięce psoty nazwać "SZOKIEM SZOKIEM SZOKIEM"
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
kozakers-zaloguj się to porozmawiamy.
okej, zalogowalem sie - to o czym chcesz pogadac? nie wiesz czy dalej farbowac wlosy na blond?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
nie za bardzo wiem o co chodzi z tym logowaniem, po co ludzie mają sie logować? Żeby sie pochwalić suwaczkiem czy ilością gwiazdek? Każdy może sie wypowiedzieć niezależnie od tego czy sie zalogował czy nie. A jak ktoś chce być złośliwy to bedzie nawet jak sie zaloguje.
kozakers co do logowania to pomyślałam,że jesteś jednym z tych co się wypowiadają,ale nie mają odwagi się zalogować..........
A po drugie jak będzie trzeba to i do rozmów w toku się wybiorę......
A po trzecie forum jest właśnie od tego,żeby się każdy mógł wypowiedzieć.Tak myślę,że Ty po prostu nie masz z kim porozmawiać i dlatego wyładowujesz się na forum a,że akurat padło na mnie to już Twój problem.Pozdrawiam i nie wpadaj w furię.
ilona jesli kozakers to facet to mzoe przechodzi andropauze ;)
może tak i jest bardzo zdeterminowany:)
ilona wpółczuje wizyty koleżanki,ale ja na twoim miejscu bym nie czekała aż coś rozwali tylko bez względu na to,czy mamusia sie obrazi czy też nie zwróciła dziecku uwagę a następnie mamusi.

Ja też mam koleżankę którą lubie,ale nie lubie jak ona przychodzi ze swoim 2 letnim synkiem. Rozpieściła go strasznie i jak tylko mu się czegoś zabroni to wrzeszczy w niebogłosy,a moja koleżanka na to bardzo spokojnym głosem:"...(zdrobnione imię dziecka) no co się stało" i nie próbuje mu nawet tłumaczyć że coś źle zrobił. To się nazywa bezstresowe wychowanie:) Ja nie mówie,że na swoją córę non stop wrzeszcze,nie też do niej mówie spokojnie ale stanowczo i ona zna zasady,wie co może a czego nie i w jego wieku też wiedziała. A jeśli chodzi o ten jego krzyk to normalnie by mi nie przeszkadzał gdyby nie to,że mam 7 miesięcznego synka i on jeszcze sypia w dzień,ale jak ten jej synek rozedrze buźkę to mój sie budzi i to ja muszę się męczyć z niewyspanym dzieckiem.

Ale wracając do tematu ja sie z nim nie szczypie,jeżeli widzę,że coś robi co mi sie nie podoba a nie daj boże zaczął by niszczyć mojemu dziecku zabawki to natychmiast reaguje. Spokojnie,ale stanowczo mówię mu,że nie wolno i odstawiam w inne miejsce. A moja koleżanka-no cóż po niej to spływa,czasem nawet tego nie widzi i generalnie nie reaguje.

Dla mnie najwazniejsze są moje dzieci i obojętnie kto czy to dorosły czy to dziecko robi coś co moim dzieciom może sprawić przykrość będzie miał ze mną do czynienia:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

do góry