Widok

Przydatne info o WLASNORECZNYCH ZAPROSZENIACH

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej wszystkie ambitne dziewczyny ktore maja zamiar zrobic zaproszenia wlasnorecznie!
Podzielmy sie informacjami, powklejajmy zdjecia:)
ja juz np dowiedzialam sie, ze dobry klej to "magic", w czerwonej tubce, biały ale po wyschnieciu przezroczysty:)
Materialy podobno najlepeij na allegro kupic lub w tych dwoch plastycznych sklepach w gdyni. pewnie w pasmanteriach tez sie cos znajdzie:)

Jak drukujecie tekst zaproszen i jaki papier wybieracie?
Pozdrowionkaaaaaa!!!!!

image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
masz jakies linki na allegro?

www.galeriamr.pl
ja kupiłam papier w : Cezex - Wyroby papierowe 80-266 Gdańsk, Grunwaldzka 209 tel.(058) 341-52-25 fax (058) 341-52-25
http://www.cezex.pl
rodzaju papieru najlepiej szukać w wyszukiwarce handlowej:
http://www.cezex.pl/dr/handlowa

najlepsza (wg mnie ) gramatura to 150, 160, 170 gram

image
image
linkow nie mam z allegro zadnych,
pomaranczka, a jak drukowalas na takim grubszym papierze? w domowej drukarce?:)

image
image
KOPIUJE wypowiedz agu z innego watku, mam nadzieje ze nei bedzie maila nic przeciwko:))) a bardzo przydatne informacje ma... :)))

papier wizytówkowy kupilam w hurtowni papierniczej na morenie koło pizzy hut ( adel sie nazywa), naklejki zawiadomienie- na allegro, rózyczki i taśmie tez kupie na allegro ( te kupilam w pasmanterii ale drogo wychodzą). Kwiatek na środku jest własnoręcznie robiony z kalki przezroczystej- najbardziej pracochłonny. Biały kartonik jest wycięty ozdobnymi nożyczkami (okolo 5 zł w hipermarketach.Koperty na allegro kremowe z motywem obrączek są chyba za 0,25zł wiec sie bardzo oplaca kupic...troche czasu zajmuje zrobienie takiego jednego zawiadomienia ale satysfakcja ze sie to zrobilo wlasnorecznie jest warta kazdego poświęconego czasu:))

Zobaczcie jak ladne zaproszenie zrobila... niestety nie umiem wklejac tu zdjec kurde felek...

image
image
A TU JESZCZE JEDNA WYPOWIEDZ FORUMOWICZKI SKOPIOWANA PRZEZE MNIE:)))

wszystkie dodatki kupowałam praktycznie na allegro, wypowiadam się w wątku madzi i bartka gdzie ona pokazuje swoje zaproszenia, kalkę technicznę kupisz w każdym papierniczym nawet na sztuki (A4 kosztuje średnio 0,45 a z takiej jednej miałam dwie wkładki). Drukowałam wszystko w pracy na kolorowej drukarce, bez problemu tylko trzeba uważać żeby po wyjęciu nie rozmazać tekstu :) pomyliłam się bo kalek nie wklejałam tylko wkładałam i miałam taki złoty sznureczek który ją przytrzymywał, klej pod kalką źle wygląda. A klej faktycznie tylko Magic do naklejania tych pierdołek. Wiesz od jednego sprzedawcy kupisz wszystko więc i tak ci się to bardziej opłaca niż ze sklepu. Nawet fajny papier kupuję i płace za 20 arkuszy A4 9 zł plus przesyłka ale warto - od sprzedawcy urbi. Możesz też kupić gotowe pocięte już kartoniki w różnym formacie, nawet z okienkami ale szczerze mówiąc ten papier nie jest zbyt ładny, bardziej elegancki jest ten od urbi, a przytniesz sobie sama nożyczkami albo taka gilotynką do papieru, może masz w pracy. Acha ja większość napisów wykonuje taką fajna farbka do szkła

image
image
dziewczyny jezeli chodzi o kalke techniczna to najlepiej kupic w bloku - ja kupowalam w geanie w gdyni.
Blok ma 10 kartek o gramaturze 90 i kosztuje 4,99. Nie jest to zwykła szara kalka ale ładna w kolorze ecru i swietnie sie nadaje do zaproszeń.

Co do papieru to polecam grubosci nie wiecej niz 250g. Nie ma problemu z drukarkami - zarówno laserowymi jak i atramentowymi.
Wykorzystałam karton ozdobny fakturowany w kolorze delikatnego ecru - cena 14,50 za 25 sztuk o gr 245g.

Najlepiej przygotowac sobie w wordzie teks zaproszenia i wpisac go w tabelce - linie tabelki pozwola wam na zrobienie równej bigi - czyli zagięcia papieru no i pozwala równo rozmiescic wszystko.
A i pamietajcie zeby linie tabelki były jak najjaśniejsze - wtedy po zagieciu nawet tego nie widac.

Do ciecia tez najlepiej uzywac nozyka i linijki a nie nozyczek - chyba ze korzystacie z nozyczek o fantazyjnym szlaczku...

co do wypowiedzi madzi .... ale gramatura powyżej 200 jest OK tylko i wyłącznie jeśli nie bedziemy w żaden sposób zginac papieru :))))

i równiez polecam nożyk i linijkę

image
image
pomarańczko, nie do końca z ta gramaturą...
my mielismy papier 245g i zaproszenia skladaja sie - wystarczy zrobic bige i nie ma problemu... z takiego samego papieru robiłam winietki na stół i własnie robie szablon na pudełeczka do podziękowań...
ale najlepiej wypróbowac samemu jaka gramatura nam i naszej drukarce pasuje najlepiej

no dokładnie madzia .... właściwie każda drukarka jest "inna" :):):)

image
image
tak drukowałam na domowej zwykłej drukarce :)
dlatego papier kupiłm chyba 160 gr

ale
jeśli ktoś ma bardzo dobrą drukarkę to mozna zaryzykować kupujac papier np. 200 gr..... chociaz nie wiem ... ja chyba bym nie ryzykowała...
ewentualnie mozna kupić 1 szt i spróbować ...

image
image
wklejam stary wątek:::

====

jak samemu zrobić zaproszenia?
Autor: Felice 22-08-2006 15:20 wyślij odpowiedź

Kochane dziewczyny,
pomóżcie mi prosze samodzielnie zrobić zaproszenia i zawiadomienia ślubne..czy ktoś sam robił??duża różnica cenowa między samodzialną frajdą a zakupem już gotowych?
Możecie mi powiedzieć od czego najlepiej zacząc.. mam pomysł na zaproszenia zwijane w rulonik, z czarną kokardą.. nie wiem czy wypada?
Poza tym nie mam pojęcia od czego się zabrać co muszę kupić oraz gdzie najlepiej?
Za wszelką pomoc bardzo dzięuje.
Pozdrawiam.

=

Re: jak samemu zrobić zaproszenia?
Autor: magdalenka 22-08-2006 15:38 wyślij odpowiedź

U nas były potrzebne:
1. wstążeczka (pasmanteria)
2. kartonik bordowy i kremowy (sklep papierniczy)
3. biały papier z fakturą (papierniczy)
3. złoty pisak olejny (też sklep papierniczy)
4. dziurkacz
5. ale kluczowym narzędziem okazała się gilotynka z funkcją zaginania, wycinania falek i oczywiście cięcia, sprzęt pożyczony od Narzeczonego z pracy:)
6. komputer i drukarka laserowa
7. kwadratowe koperty których nigdzie nie można było dostać, w końcu znalazłam za śmieszne pieniądze w internecie: http://www.list.com.pl/ polecam tę firmę!
8. linijka, nożyczki.

Razem materiały wyszły nas jakies 150 zł, 40 zaproszeń i ok. 80 zawiadomień (nie liczę kompa, drukarki, nożyczek, linijki, dziurkacza i gilotynki:)

Bardzo urocze wieczory spędzone na wspólnym projekcie! A jaka oszczędność! Polecam:)

Autor: Pomarańczka 22-08-2006 15:51 wyślij odpowiedź

zobacz wątki , które sla ciebie podbiłam ::::::::

do ... Lindelou Pomarańczka 10 22-08-2006 15:50

do Lindelou - jak samemu zrobić zaproszenia justa1812 10 22-08-2006 15:48

=
Autor: Dori 22-08-2006 16:33 wyślij odpowiedź

ładny papier, czcionka dekoracyjna no i kokarda - wg mnie czarna nie pasuje, moz ejakas bordo, filet, róz, zieleń........
Na kartce A4 drukujesz tekst i wystarczy zwinąć i zawiązac kokardkę i gotowe

Zaproszenia ręcznie robione :)

Autor: Kropka3103 22-08-2006 16:36 wyślij odpowiedź

podbiłam ci mój watek z moimi zawiadomieniami :) sama je robiłam wyszły bardzo ładnie każdemu się podobało :)

Autor: Felice 22-08-2006 19:39 wyślij odpowiedź

DOri, a czy takie zaproszenie musi mieć format a4??? troszke za duży z tego rulonik się robi, mam papier tekture z cezexu 3 sztuki, na próbe.. myślałam żeby zrobić połowę a4??drukować chyba będę sama, tylko ciekawy wierszyk, oraz ładna czcionka.... jaka właśnie jest ładna i w sam raz do zaproszeń?

=
Autor: Dori 24-08-2006 12:58 wyślij odpowiedź

Felice napisał(a):

> DOri, a czy takie zaproszenie musi mieć format a4??? troszke za
> duży z tego rulonik się robi, mam papier tekture z cezexu 3
> sztuki, na próbe.. myślałam żeby zrobić połowę a4??drukować
> chyba będę sama, tylko ciekawy wierszyk, oraz ładna
> czcionka.... jaka właśnie jest ładna i w sam raz do zaproszeń?
>
> Zaproszenia ręcznie robione :)

Oczywiście że nie musi mieć tego formatu
Co do czcionki to różne ludziom sie podobają - wpisz w google " darmowe czcionki" i będziesz miała mnóstwo stron z rózniastymi do ściągnięcia Wszytkie z rozszerzeniem "PL " będą z polskimi znakami

Zaproszenia ręcznie robione :)

image
image
Wow Pomaranczka jestes nieoceniona! dzieki!:)

Kiedys moj narzeczony potrzebowal pewnej czcionki i znalazl bardzo duzo ciekawych i wymyslnych gd wpisal w google FONTS . wystarczy je wgrac na kompa i mozna uzywac... Tylko chyba ciezko bedzie z polskimi znakami bo to wyjda angielskie strony ale sprobowac nie zaszkodzi!!!:)

image
image
Ja najgrubszy papier jaki stosuję jest o gramaturze 260. Przed kupnem a=duz ej ilosci papieru kupci ejeden i wypróbujci eczy na waszej dukarce bedzie dobry wydruk !!
Można też przyklejac niektóre elementy klejm na goraco - ze sztyftów ktore wkąłda sie do takiego "pistoletu" - cos takiego mają kwiaciarki

POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
halo halo,dzień doberek Sylwiuńko :)

a witam witam Aluś!!!:) mam anginke, wiec siedze w domu przed kompem i tworze watki hihi
Juz nie moge sie doczekac wrzesnia! Waszego czerwca teeeez!!!!:)))

image
image
ja taki "pistolet do kleju" kupilam w obi chyba za 8 zl i przydaje mi się do dekorowania róznych drobiazgów. Do zawiadomien, które w wątku "prototyp" używałam zamiast kleju taśmy dwustronnej i niema zadnego sladu..

image
up:)

image
hej!
czy zaproszenia mozna rowniez dostac w marketach? musze dzis polazic i sie przyjrzec.. w takim razie mozna zakupic po jednej sztuce bez bawienia sie w internetowe zamowienia i czekania tydz....
a tak raz dwa kupisz podpatrzysz i robisz po swojemu:)
wciaz nie moge zdecydowac sie na konkretny wzor...
macie moze swoj upatrzony?
pzdr!

image
up
moze ktos jeszcze zdecydowal sie robic samemu zaproszenia...?:)

image
up

image
image
a co mi tam:) wkleję zaproszenie kumpeli własnoręcznie robione ( ślub był dwa lata temu)

image [/url]
image

image [/url]
cosik maławe to zdjecie

image
2rabbits.eu - pościele, kocyki i przytulanki dla maluchów
uu taki stary ten watek a wrocil;)
a autorka jednak zdecydowala sie zamowic ze sklepu hehe;)))

image
image
up...

Inne tematy z forum Wesele

Łazienka (45 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem na etapie kupna kafli do lazienki ale nie wiem na jakie sie zdecydowac. Prosze...

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

do góry