Widok

Pytanie - 10 tygodni i brak kontaktu wzrokowego :(

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Drogie mamy,
Martwię się o mojego prawie 3miesięcznego synka..
Maluch nie jest zainteresowany twarzami ludzi, nie uśmiecha się, nie zatrzymuje wzroku..gdy przystawiam do niego swoją twarz-patrzy w bok. Tak samo jest z twarzą męża..
Na pewno widzi, bo gdy przechodzę obok jego łóżeczka, wodzi wzrokiem za mną, wodzi wzrokiem za zabawkami, lubi być na macie edukacyjnej..
Zdarza się że na chwilę zatrzyma wzrok, raz na dobę odpowie uśmiechem na moje minki i wygłupy do niego, ale to by było na tyle..

Ze względu na mój cięższy poród (cc )miał ostatnio usg głowy(wszystko OK), konsultację z neurologiem(wszystko OK).

Czy zdarzyło się Wam, że wasze Maluszki później zaczęły na was patrzeć?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja właśnie nie stałam w kolejkach, tylko dzwoniłam, przedstawiałam sytuację i nikt mi nie odmówił... Dr Prajs przyjęła nas o 7:30, przed pacjentami. To złota kobieta. Wiem, co mówię, bo chodzimy do niej 6 lat.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na pewno coś, ale może warto jeszcze bardziej pomóc. Ja dawałam się zbywać stałam grzecznie w kolejkach, nie miałam kasy na prywatnych specjalistów i zaczęliśmy rehabilitację z pierwszą córką późno, z drugą byłam już bardziej doświadczona pyskata i upierdliwa więc zaczęliśmy wcześniej. To i wcześniej pewne kłopoty pożegnałyśmy.
Nawet fizjoterapeuci mówią, że im wcześniej tym lepiej rehabilitować, poza tym pokażą ci jak ćwiczyć w domu na co uwagę zwracać
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ok, bardzo Ci dziękuję,
zadzwonie do Prajs

łudziłam się, że takie zatrzymywanie wzroku na chwilę to już coś..
Jest jeszcze coś w Sopocie na NFZ, ale nie mam namiarów
Inka uderz na polanki do dr Prais nawet jak termin odległy to dzwoń pytaj wychodz naprawdę da się już nie jednego specalistę tak ...wychodziłam....
Ona przyjmuje w OWI
Jak pójdziesz do neurologa i dostaniesz skierowanie na rehabilitację to możesz np. do Krok po Kroku chodzić
A dodzwoniłaś się do dr Prajs?
Niestety OWI- terminy połowa września..
Inka, głowa do góry, musisz zacząć działać. Tam, gdzie długie terminy, spróbować się wkręcić wcześniej, albo szukać dalej. Miałam kiedyś inną sytuację, ale związaną z "obskoczeniem" specjalistów w celu diagnozy choroby. Uwierz mi, jeśli jesteś zdeterminowana i masz argumenty, przyjmą Cię gdzieś, między pacjentami. Mi się udało, a wszystko na NFZ.
Inka, mówiłam, że wszystko będzie dobrze :) Najgorzej to wkręcić sobie jakieś autyzmy czy inne powikłania.
Moje dziecko na początku wszystko robiło wcześniej niż inne, ktoś zasugerował wzmożone napięcie mięśniowe, potem z kolei był opóźniony w pewnej kwestii i co usłyszałam od "życzliwej osoby" - obniżone napięcie mięśniowe :P Oczywiście nadrobił i przy okazji znowu jest do przodu z kilkoma umiejętnościami. Dlatego nie warto trzymać się sztywno tabelek, każde dziecko rozwija się w swoim tempie.
Inka, za kilka dni synek sam będzie Ci patrzył w oczy i zaczepiał, żebyś się do niego powydurniała ;) Być może teraz jest na etapie, że wszystko dookoła jest bardziej interesujące od mamy, to etap przejściowy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
szkoda tylko, że to kontakt bardzo "wymuszony" przeze mnie.. nie taki spontaniczny.. ale może od tego się zacznie..
Inka bardzo dobrze wróży nie wszystkie dzieci rozwijają się książkowo.
U mojej córeczki też pierwsza neurolog zawyrokowała autyzm lub porażenie. Ze dziecko nie będzie chodzić mówić. owszem chodziła duuużo później i po intensywnej rehabilitacji, gada i śpiewa jak najęta.
Wszystko było wynikiem problemów okołoporodowych i bardzo niskiego napięcia które jest nadal.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny,
od 2 dni Synek częściej zatrzymuje oczy na naszych, jak ma dobry humor- udaje mi się z nim powygłupiać na minki i on się cieszy.. trwa to 10-15 min. (2-3 razy dziennie)
..tyle tylko że to wymuszony kontakt i bardzo się wyginam i spinam, żeby on chciał patrzeć..
Czy to lepiej wróży?
Inka, podejmij sama działania stymulacji dziecka. W książce Wczesna Interwencja Terapeutyczna prof. Cieszyńskiej, są propozycje ćwiczeń z dzieckiem od niemowlaka. Do specjalisty pewnie jeszcze poczekasz na termin. Ogólnie zainteresuj się tematyką tzw. Metody Krakowskiej.
Polecam Wyspę :)
Niestety ale nie wodzenie za twarzą matki to pierwszy i najbardziej diagnostyczny objaw autyzmu. Nie załamuj się tylko jak najszybciej idź do OWI.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Polecam Dr Michalską-neurologa wizyta zdecydowanie ni trwa 5 min pyta o wszystko w ciąży przebieg porodu, oglądała nawet zdjęcia usg ciążowe, potem o to co nas niepokoi. Lekarza rehabilitanta Dr Prais
My chodzimy na Polanki i rehabilitację tez tam polecam. W OWI zero efektów tylko ryk dziecka a tam miło przyjemnie i intensywnie.
U nas było baaardzo obniżone napięcie i też inne kłopoty okołoporodowe

Obie Panie na pewno kierują maluszki na rehabilitację bo spotykam dzieci 3-4-5-6... miesięczne na poczekani do fizjoterapeuty.
Witam, przepraszam że się wcinam w wątek, ale jaki lekarz podjął w ogóle temat u tak małego dziecka? Ja wciąż spotykam się ze "zbywaniem" typu za wcześnie, należy obserwować, na tym etapie nic pewnego? Proszę o ewentualne namiary na lekarza, który naprowadzi na właściwą drogę.
W takim wypadku nie porównuj swojego dziecka z dziecmi urodzonymi w 42 tyg o wadze 4 +. U jakiego neurologa byłas ? Warto poszukać takiego z doświadczeniem klinicznym i długim stażem. Nie wiem / nie pamiętam już kiedy dziecko powinno łapać kontakt wzrokowy - ale mysle ze możesz dać spokojnie tolerancję co najmniej 3 tyg.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dawno byłam z dzieckiem u dr Michalskiej, kiedyś na rogu Pniewskiego i Jaśkowej Doliny, teraz na Polankach. Dobra, delikatna, bardzo dokładna.
Mały urodził się w 39 tygodniu i ważył 2700 g. Możecie polecić jakichś lekarzy czy jeszcze poczekać? Dobry neurolog czyli kto? Bo moja wizyta trwała 5 minut i nie przyniosła żadnych odpowiedzi.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Pomysły na tegoroczne prezenty : (46 odpowiedzi)

Jakie są wasze tegoroczne pomysły na prezenty - dla męża/chłopaka, mamy, ojca, teściowej. teścia,...

podrażnienia po goleniu (23 odpowiedzi)

dziewczyny:jak radzicie sobie z podraznieniami po goleniu miejsc intymnych oraz z niemiłym...

Aliexpress-ktos zamawiał? (20 odpowiedzi)

Jak w temacie widze kilka fajowych rzeczy ale mam obawy.. nie do jakosci a do tego czy dotra...

do góry