Widok

Pytanie - 10 tygodni i brak kontaktu wzrokowego :(

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Drogie mamy,
Martwię się o mojego prawie 3miesięcznego synka..
Maluch nie jest zainteresowany twarzami ludzi, nie uśmiecha się, nie zatrzymuje wzroku..gdy przystawiam do niego swoją twarz-patrzy w bok. Tak samo jest z twarzą męża..
Na pewno widzi, bo gdy przechodzę obok jego łóżeczka, wodzi wzrokiem za mną, wodzi wzrokiem za zabawkami, lubi być na macie edukacyjnej..
Zdarza się że na chwilę zatrzyma wzrok, raz na dobę odpowie uśmiechem na moje minki i wygłupy do niego, ale to by było na tyle..

Ze względu na mój cięższy poród (cc )miał ostatnio usg głowy(wszystko OK), konsultację z neurologiem(wszystko OK).

Czy zdarzyło się Wam, że wasze Maluszki później zaczęły na was patrzeć?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzieci od razu po urodzeniu widzą czarno-biało i do góry nogami, dopiero z czasem zaczynają cokolwiek widzieć podobnie jak dorośli ludzie.

Jeżeli miałaś konsultacje z neurologiem i usg główki, to chyba nie masz większych powodów do strachu?

Mój syn też dosyć późno zaczął łapać kontakt wzrokowy i świadomie się uśmiechać.

Jeśli masz obawy, to skonsultuj go jeszcze z kilkoma neurologami
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Mój zaczął patrzeć wyjątkowo wcześnie, właściwie już od urodzenia wodził wzrokiem za przedmiotami. Pytałam o to potem okulistę - za wodzenie wzrokiem odpowiadają mięśnie, nad którymi noworodki nie mają po prostu panowania (zazwyczaj ;)), widocznie mój już od urodzenia potrafił tymi mięśniami sterować. Może Twoje dziecko najzwyczajniej jeszcze do końca nie ogarnęło tych mięśni? Może ma obniżone napięcie mięśniowe? Myślę, że powinnaś pójść z dzieckiem do okulisty dziecięcego, który rozwieje wszystkie wątpliwości, ja bym się na zapas nie stresowała.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dziękuję, na pewno umówię się jeszcze na konsultację z innym neurologiem..
Najgorsze jest to, że Mały świadomie odwraca wzrok i często jest jakby nieobecny..
Wiem, że to bardzo wcześnie, by coś wyrokować, ale dzieci w jego wieku zachowują się zupełnie inaczej...
Też myślałam o okuliście, ale on wodzi wzrokiem za kolorową zabawką i za tymi czarno-białymi książeczkami..za to jest niewzruszony na mój uśmiech i inne twarze/oczy...
To są chyba "początki" - mój od urodzenia wodził wzrok za przedmiotami, a po kilku tygodniach zaczął patrzeć w oczy. Za kilka tygodni będzie Ci patrzył w oczy, a póki co umów się do okulisty dla uspokojenia :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki Hela, tak zrobię :)
A pamiętasz po ilu tygodniach Twój maluch Cię widział?
W książeczce zdrowia, wg wytycznych, dziecko powinno nawiązywać kontakt wzrokowy z najbliższymi już w 1-2 miesiącu.. stąd moje zamartwianie..
Nie miał skończonych nawet 4 tygodni, gdy zaczął patrzyć w oczy i się świadomie uśmiechać, ale to naprawdę wyjątkowo wcześnie. Nie znam innego dziecka, które w pierwszym miesiącu życia nawiązywało kontakt wzrokowy, więc nie wiem, skąd wytrzasnęli te wytyczne. Po swoim dziecku widzę, że nie ma co patrzeć na statystyki, większość rzeczy robił dużo wcześniej "niż ustawa przewiduje" (chociażby to wodzenie wzrokiem lub patrzenie w oczy), ale w kilku umiejętnościach był sporo "opóźniony" względem rówieśników. Dopóki więc dziecko "jako tako" się rozwija (w sensie nie jest poopóźniane w większości umiejętności), to nie ma co się martwić kilkoma odchyłami od normy :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Inka, nie dziwię Ci się, że się martwisz. Pamiętam, że moje dzieci już w drugim miesiącu "gugały", uśmiechały się całą buzią i na pewno patrzyły na twarze. Drążyłabym temat u innego specjalisty... A co na to pediatra?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Założyłam ten post, aby ktoś mi doradził. Może któraś z mam miała podobnie? Może dziecko później zaczęło się przyglądać z zainteresowaniem na twarz?
Może kogoś możecie mi polecić? Gdzie mogę się udać?

Pediatra widziała Małego gdy miał 6 tygodni, a teraz przez najbliższe 2 tyg. nie chciałabym pojawiać się w przychodni, bo panuje u nas grypa..

Ktoś? Coś?
A dzieci zdrowe nie są przyjmowane w oddzielnym gabinecie / skrzydle budynku?
Może warto pójść do Ośrodka Wczesnej Interwencji?
Do ośrodka trzeba mieć skierowanie, więc faktycznie pójdziemy do pediatry po weekendzie, jednak z tego co się kilka dni temu orientowałam, zarówno w Gdańsku jak i w Gdyni czeka się około 6 miesięcy na OWI..
Chyba że gdzieś prywatnie? Ktoś w ogóle zajmuje się tak małymi dziećmi?
Poleciłabym dr Prajs, kiedyś przyjęła mnie w OWI, a potem na Polankach. Chodzimy do niej już parę lat. Ktoś chyba pisał, że prywatnie przyjmuje w Osowej? Może ktoś potwierdzić?
Bardzo Ci dziękuję.

znalazłam tu na forum tel. do tej Pani dr
Jutro do niej zadzwonię.

może jeszcze ktoś kogoś może polecić?
a może ktoś miał podobną sytuację i wszystko dobrze się skończyło?
...
inka drąż temat u specjalisty. U mojego dziecka takie zachowanie okazało się autyzmem :(
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przyznaję, że mi też po przeczytaniu pierwszego wpisu przez myśl przeszedł autyzm, ale nie chciałam straszyć... Inka, nie denerwuj się tylko na zapas... :(
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
mama a kiedy Twojego malucha zdiagnozowano?
Może podasz mi do siebie jakiegoś maila, miałabym kilka pytań, zwłaszcza o to gdzie i do kogo się zgłosić..
Bardzo proszę Cie o pomoc
zabul80@wp.pl
U mojego dziecka zdiagnozowano w wieku 6 m-cy ale sygnały były już widoczne wcześniej.
Inka a w którym tyg urodziło się Twoje dziecko ? Na etapie kilku tygodni życia dziecka jest bardzo szeroka norma rozwojowa - zupełnie inaczej zachowuje się dziecko urodzone w 38 tyg a inaczej przenoszone do 42., a jeszcze inaczej zachowują się wcześniaki. Nie martw się na zapas. Na początek dobry neurolog.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (123 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (38 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

Czy da sie wyzyc za 2000 zl (47 odpowiedzi)

Czy da sie wyzyc za 2000 zl juz po oplatach ? Jedynie paliwo do auta trzeba w to jeszcze wliczyc....

do góry