Widok
Pytanie do mam dzieci z orzeczeniem o niepełnosprawności
Witam, moj niemowlak dostał orzeczenie o niepełnosprawności, jesteśmy z Gdyni. Czy będąc na wychowawczym przysługuje mi świadczenie pielęgnacyjne ? Jaki przysługują mi ulgi na dziecko w związku z tym orzeczeniem ? Faktury imienne mam brać na siebie czy dziecko ? Czy w OWI dostanę więcej terminów na rehabilitację ? Czy możecie polecić ośrodek , gdzie rehabilitują Vojtą i mogę potem wydatki odliczyć od podatku ? Czy piłkę rehabilitacyjną, inhalator, monitor oddechu też odliczę jak na to wezmę fv ? Możecie polecić jakąś stronę w necie, żebym uzupełnija swoją wiedzę w tym temacie Pozdrawiam i dziekuję
ja wiele nie pomogę jedynie co to Vojtą rehabilituje dr Dzięgiel na witominie na nfz bierzesz skierowanie na rehabilitację za falohronem i umawiasz się ja chodze raz w tyg na wirówki i na ćwiczonka .
w owi raz jest wiecej raz jest mniej zajec zalezy do kogo chodzisz
tak się zastanawiam czy moja Pola też się kfalifikuje na takie przeczenie . My chodzimy na rehabilitację do owi i na witomino plus basen .
w owi raz jest wiecej raz jest mniej zajec zalezy do kogo chodzisz
tak się zastanawiam czy moja Pola też się kfalifikuje na takie przeczenie . My chodzimy na rehabilitację do owi i na witomino plus basen .
Tak przysługuje Ci świadczenie pielęgnacyjne, ale o to powinnaś wnioskowac już w momencie wniosku o orzeczenie niepełnosprawności. U nas składa się u UM. Faktury mogą być na Ciebie. Możesz odliczyc koszty samochodu w kwocie 2280zł rocznie (na oko, bo musiałabym sprawdzić dokładnie) + wydatki na leki, jesli przekraczają w miesiącu 300zł.
Tu masz wszystko w pigułce o odliczeniach
http://www.pit.pl/ulga-rehabilitacyjna/
Tu masz wszystko w pigułce o odliczeniach
http://www.pit.pl/ulga-rehabilitacyjna/
Jola,
odpisalam ci w poprzednim watku.
Co do terminow w OWI na rehabilitacje, bedzie chyba krucho, jak kiedys podpytywalam, to oni mi powiedzieli ze maja placone w NFZ na jedna rehabilitacje tygodniowo dla dziecka wiec chyba nie da rady, ale mozesz dodatkowo sprobowac w fundacji Krok po Kroku na Morskiej na Grabówku, tam tez chyba raz na tydzien mozna sie zalapac, ale nic wiecej nie wiem bo tam na morska nie chodzimy.
odpisalam ci w poprzednim watku.
Co do terminow w OWI na rehabilitacje, bedzie chyba krucho, jak kiedys podpytywalam, to oni mi powiedzieli ze maja placone w NFZ na jedna rehabilitacje tygodniowo dla dziecka wiec chyba nie da rady, ale mozesz dodatkowo sprobowac w fundacji Krok po Kroku na Morskiej na Grabówku, tam tez chyba raz na tydzien mozna sie zalapac, ale nic wiecej nie wiem bo tam na morska nie chodzimy.
Tego nie wiem. Moje dziecko ma niepełnosprawność z powodu choroby genetycznej, nie wyrośnie z tego już, będzie niepełnosprawny już zawsze. Wcześniaki mogą na pewnym etapie życia dorównać dzieciom urodzonym o czasie i wtedy niepełnosprawności nie będzie. Chyba, że z jakiegoś względu masz na stałe niepełnosprawność dla Poli.
W każdym razie o zasiłek pielęgnacyjny musisz wnioskować od razu przy składaniu wniosku o orzeczenie niepełnosprawności.
W każdym razie o zasiłek pielęgnacyjny musisz wnioskować od razu przy składaniu wniosku o orzeczenie niepełnosprawności.
nie no Pola puki co owszem jest pod stała kontrola lekarz ma dziurkę w serduszku nadpłytkowość no i rehabilitację .
Pewnie nie otrzymamy stalego ale może chodz czasowe zeby dołożyc sobie do prywatnych ćwiczen bo w owi tak jak miałam po 2 spotkania w tyg tak teraz mam 2 w miesiącu plus raz w tyg witomino cwiczenia i hydroterapie
no i juz prywatnie basen
Pewnie nie otrzymamy stalego ale może chodz czasowe zeby dołożyc sobie do prywatnych ćwiczen bo w owi tak jak miałam po 2 spotkania w tyg tak teraz mam 2 w miesiącu plus raz w tyg witomino cwiczenia i hydroterapie
no i juz prywatnie basen
Ja dostalam orzeczenie o niepełnosprawności na rok, a po roku ponownie mamy iśc na komisje, gdyż niektóre schorzenia (też wynikające ze wcześniactwa) miną z czasem (mam nadzieję). Przez ten rok otrzymywała zarowno świadczenie jak i zasiłek pielęgnacyjny. Pierwszy wynosi 520 zł a drugi 150 zł. Nie wiem jak to jest z tym wychowawczym, gdyż ja nie pracuje. Poza tym chodze do OWI w gdansku i mamy 3 spotkania na miesiąc ale chodzę tez do krok po kroku na śląskiej w Gdansku i mam tu od 8 do 9 spotkań.