Widok

Pytanie do mam, które mają nianie i niań

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Poszukuje niani a właściwie to niani i pomocy w pracach domowych.
Będę pracowała od września i niania miała by zajmować się maluchem ok. 120 h miesięcznie przez 3 tygodnie w miesiącu.
Oprócz najważniejszego, czyli tego, że ma być dobrą nianią dla dziecka to chciałabym, żeby robiła obiady dla 4 osobowej rodziny. (Przepisy i produkty sama dostarczę) Miałaby to robić oczywiście w czasie kiedy dziecko śpi. Dodatkowo oprócz tych 120 h chciałbym, żeby raz na tydzień robiła porządek w całym mieszkaniu 80 m2 i to byłoby płatne dodatkowo i wykonywane poza czasem opieki nad dzieckiem.
Zarabiam 1500 brutto i całą pensje czyli 1122 zł chce oddać niani.
Czy to uczciwa stawka ?
Wszelkie rady mile widziane.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 22
Czy oprócz anonimowych wyrazów dezaprobaty (???) ktoś się wypowie ?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Obecna stawka dla nianii to ok.9 zł za godzinę- nie wliczając w to dodatkowych obowiązków. Pozd.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wg mnie nie, tu nie ma znaczenia Twoja pensja. Uczciwie byłoby myślę 1500.
Poza tym, dla niani tydzień wolny w tygodniu może być średnim rozwiązaniem, bo przecież ona dodatkowej pracy na ten czas nie znajdzie. Pewnie wolny tydzień jest uzależniony od Twoich planów, więc to naprawdę przymusowe wolne, ona musi planować jakby cały czas pracowała.

Poza tym nie bierzesz pod uwagę że od pensji niani też się odprowadza podatek.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1
Uczciwie przedstawiam warunki i osoba, która się zdecyduje będzie wiedziała, że pracuje 3 tyg. a w jednym załatwia swoje sprawy, piszę pracę mgr czy robi cokolwiek chce. Myślę, że ludzie mają różne rzeczy do roboty i nie wszystko da się przewidzieć. Skoro są opiekunki, które pracują po 4-5 godzin dziennie a potem mają wolne lub może pracują gdzie indziej, studiują lub robią cokolwiek innego to i ja znajdę osobę, które będzie pasował taki grafik.
Jeśli stawka to ok. 9 zł/h to znaczy, że bez dodatkowych obowiązków jest ok.

Dzięki za opinie i proszę o więcej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
A swoją drogą foczka to jeśli Ty zarabiasz przypuśćmy 2500 i Twoja pensja nie ma znaczenia to płacisz niani 3000 zł ? I skąd bierzesz tą różnicę ? Chyba ciężko jednak jest zapłacić więcej niż samemu jest się w stanie zarobić. Ktoś płaci więcej niż zarabia ? Serio ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9
Po pierwsze nieważne ile ja zarabiam. Pensja niani to w moim wypadku ok 1/3 mojej pensji, ale nie w tym rzecz.
Ustalając pensję brałam pod uwagę jakie są stawki na rynku, gdybym nie mogła sobie na to pozwolić, zaprowadzałabym dziecko do żłobka/przedszkola. Skoro stać mnie na nianię i ta opcja wydawała mi się najlepsza wybrałam nianię.

Oczywiście że ciężko zapłacić więcej, dlatego też są różne opcje - żłobek, pozostanie w domu itd. Posiadanie niani to nie standard, tylko luksus.

Jeśli się jednak do standardowych obowiązków niani dodaje się dodatkowe (patrz sprzątanie dość sporego mieszkania poza godzinami pracy) to wypadałoby zapłacić odpowiednio więcej.

Poza tym gotowanie - z tym też różnie może wyjść, bo np dziecko będzie spało krócej, będzie np zasypiało tylko na spacerach itd itp.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 5
Ja w ogole nie brałabym niani jesli mialabym oddawac jej cala pensje.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 1
Uważam tak jak aniaa...
Ale z drugiej strony to nawet fajnie mieć służącą w domu za takie niewielkie pieniądze... Pójść do pracy, wrócić a tu nie dość że posprzątane to jeszcze ugotowane i dziecko dopilnowane... super

Najlepszą opcją jest wtedy zatrudnienie kogoś wraz z zakwaterowaniem i wyżywieniem za darmo i płacenie mu 1200 za te dodatkowe obowiązki. to dla np studentki zaocznej może być kuszące.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2
Szczerze to ja też zostałabym w domu jak bym mieła wydać całą pensje na nianię.Rozsądniejszą opcją wydaję się żłobek nawet prywatny bo taniej wychodzi niż niania,ja co prawda niani nie miałam ale znajomi mieli ale nie słyszałam ,żeby dodatkowo kazali jej sprzątać mieszkanie i gotowac dla 4 osób,obiad dla dziecka ugotować czy posprzątać po nim ,zaprać ubrudzone ubranko to tak ale nic poza tym.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Też miałam wrażenie że bardziej chodzi o służącą niż nianię.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2
bardzo ciężko będzie Ci znaleźć kogoś kto zgodzi się na takie wynagrodzenie za tyle obowiązków. Niania/służąca też ma rachunki do opłacenia i fakt, że nie będziesz jej potrzebowała przez tydzień w miesiącu jest tylko minusem.
Bo przecież nikt nie szuka osoby do pracy na tydzień w miesiącu.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby poszukanie np studentki którą zakwaterujecie u siebie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
moja tesciowa zajmuje sie opieka nad dziecmi. bierze 9 zł za godz za sama opieke. jesli dobrze rozumiem, oferujesz 1122 zł za 120 godz. zakladajac, ze to 15 dni roboczych, niania/pomoc domowa/sluzaca pracoowalaby 8 godz dziennie. wychodzi 9,35 za godzine pracy.
moze odpowiedz sobie na pytanie, czy Ty za taka kwote podjelabys sie prowadzenia czyjegos domu i dodatkowo opieki nad dzieckiem? bo ja szukalabym pracy dalej. ale sprobuj, jesli postawisz sprawe jasno byc moze ktos sie skusi.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1
No, ale jeśli chodzi o sprzątanie , to jest wyraźnie napisane , że ma być dodatkowo płatne i poza godzinami pracy z dzieckiem, także aż tak bym nie krytykowała założycielki tematu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6
czyli i tak będzie pensja niani będzie większa niż założycielki tematu, to już lepiej zostać w domu i samemu się opiekować dzieckiem
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Przede wszystkim - to każdego prywatna sprawa czy chce siedzieć w domu z dzieckiem czy pójść do pracy i jeśli wybiera opcję nr 2 nawet przy założeniu, że cała swoją pensję wyda na nianię, to nikomu nic do tego. Ja osobiście znam 3 takie mamy i trafiają do mnie ich argumenty.

Do meritum przechodząc, to niania mojej córki dostaje 8 zł na godzinę ale zajmuje się tylko dzieckiem. Wyjątkiem jest prasowanie rzeczy dzieci a czasem i naszych wykonywane w czasie snu córki. Jest to stawka średnia na Gdańsk, ale na pewno nie uważam jej za wyzysk i patrząc na to ile zarabiają aktualnie ludzie na normalnych etatach, to uważam że nasza niania ma z nami całkiem nieźle. Dodatkowo raz do roku ma 2 tyg. płatnego urlopu.
Co do sprzątania, to przychodzi raz w tygodniu młoda dziewczyna (koleżanka niani) i ogarnia dom za stawkę 12 zł za godz. Jak się orientuję, jest to też średnia stawka.

Co do Twojej propozycji to jest owszem jasna, bo otwarcie piszesz czego szukasz i za ile, ale raczej mało prawdopodobne abyś kogoś znalazła, bo każda mama wie, że porządnie sprawowana opieka nad dzieckiem raczej nie stwarza czasu wolnego na gotowanie a jeśli nawet da się to ogarnąć, to wypadałoby jej dodatkowo za to akurat zapłacić tak jak za sprzątanie. Poza tym dziecko rośnie i staje się coraz bardziej absorbujące, więc nie byłabym aż taką optymistką z tym wolnym czasem. No i niania też człowiek i tez ma prawo coś zjeść, napić się i chwilę odpocząć podczas gdy dziecko śpi.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 6
Moim zdaniem gotowanie obiadu to żadna wielka praca- także nie demonizowałabym tego jakoś bardzo. Stawka godzinowa- bez sprzątania jest ok, problemem jest ten tydzień wolny w miesiącu, ale myślę , że znajda się osoby którym to będzie pasować.
A jeśli chodzi o powrót do pracy, to niektóre kobiety chcą się rozwijać , nawet kosztem wydania całej zarobionej pensji na nianie. W założeniu ma to zaprocentować w przyszłości.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 11
"le na pewno nie uważam jej za wyzysk i patrząc na to ile zarabiają aktualnie ludzie na normalnych etatach, to uważam że nasza niania ma z nami całkiem nieźle"

Dlaczego praca niani nie jest wg Ciebie normalnym etatem? To równie ciężka i odpowiedzialna praca jak wiele innych. I często trwa dłużej niż inne, bo jeszcze dochodzi czas dojazdu rodziców.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2
Monia i te 2 tyg. platnego urlopu to ma byc dobrze? Ty zapewne masz 26 dni platnych....placisz rowniez w razie choroby? Poza tym pracuje prwnie bez umowy..... ehhh kiedy ludzie zrozumieja,ze paca niani to taka sama praca jak inna!
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2
Praca, jak każda inna to i owszem byłaby , gdyby zatrudniane były osoby z odpowiednim wykształceniem i rzeczywiście poświęcające czas dziecku, a tak z moich obserwacji niestety nie jest.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 8

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Zakup mieszkania - rozterki (64 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

plastyka pochwy (46 odpowiedzi)

niestety popsuła mi się tylna ścianka i muszę ją zrobić, czy możecie mi polecić jakiegoś lekarza...

do góry