Widok

Quando

Quando Ujeścisko Armii Krajowej Temat dostępny też na forum:
Quando powstaje na gdańskim Ujeścisku, pomiędzy ulicami Warszawską i Armii Krajowej. W bezpośredniej okolicy znajduje się rozwinięte w ostatnich latach dzielnicowe centrum ze sklepami i punktami usługowymi. Na przeciwko inwestycji znajduje się nowe przedszkole, a w pobliżu są szkoła podstawowa i gimnazjum.

Dojazd do centrum al. Armii Krajowej zajmuje niewiele czasu, korzystać można również z ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

jestem za (i bardziej mi pasuje mojeosiedle)

Kontakt

Witam sąsiadów :) Odbiór mam co prawda we wrześniu, ale co myślicie o pomyśle abyśmy mieli jakieś "swoje" miejsce na dzielenie się opiniami, wiadomościami o sprawach osiedlowych? Myślałem o forum na mojeosiedle lub jakieś grupie na FB?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

jedyną opcją dojścia do Cedrowej jest "ciąg pieszo-rowerowy" wpisany w plan zagospodarowania na prywatnej działce na końcu Kołodzieja - prawa strona osiedla. Teoretycznie można tamtędy chodzić - teoretycznie, bo jest płot :)

chyba nawet ci co odebrali domy , nie maja jeszcze umow z upc, troche za wcześnie na to:)
co do wyjścia na działkę sąsiada - no niekoniecznie by tak było, wzdłuż armii kraj, jest pas terenu należący do Skarbu Państwa, gdyby furtka była niedaleko domu 5.10 / miejsc parkingowych, to wyjście by było właśnie na ten pas.

A sąsiedzi którzy już odebrali? Co powiedzą na temat dostawcy internetu? Bramka super, ale będziemy wychodzić na działkę sąsiada chyba.

z takich dodatkowych info, to slyszalem ze ekolan dogadal sie z upc jesli chodzi o dostarczanie interentu i kablowki(upc poolozylo swoje kable). na tup etapie chyba bedzie ciezko o jakiegos alternatywnego dostawce? bo moze i upc jest solidne ale niestety z reguly najdrozsze... jeszcze jestem ciekaw co sasiedzi sadza o tym aby zglosic do ekolanu propozycje wstawienia w docelowe ogrodzenie furtki w polnocno-wschodnim narozniku ogrodzenia- bylaby szybsza mozliwosc dotarcia do ulicy cedrowej i stad np w strone ist. przystanku tramw.?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

U mnie dorzucili

Instalacje kominkowa i piecyk z zasobnikiem (maly domek). Sciecie ceny bylo praktycznie nieosiągalne, ja swoja nieruchomosc rezerwowalem w styczniu, po miesiacu bylo kilka osob w rezerwie na kazdym domku.

Podobno dokumentacja ma zostać wydana przy odbiorze końcowym,

usłyszałem od przedstawicielu Ekolanu, że parę osób zgłaszało zastrzeżenia co do wyglądu daszków - i w związku z tym Ekolan planuje coś z wyglądem daszków zrobić (pomalować, otynkować czy jeszcze coś innego)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

- a co będzie jak coś jest źle wykonane i nie będzie zgody na użytkowanie?

Ja rowniez tylko odbior techniczny. Kiedy odbior koncowy i wizyta u notariusza tego nie wiem, ale akurat jestem w takiej sytuacji ze poki co nie spieszy mi sie z przeprowadzka. Z tego co slyszalem ma sie tez odbyc odbior terenow wspolnych, jak rwoniez beda sie jeszcze toczyc prace porzadkowe w naszych ogrodkach i dalsze "nasadzenia"

- czy ktoś ma odbiór końcowy - z pozwoleniem na użytkowanie?
- na chwilę obecną robią chyba odbiory techniczne - bez pozwolenia na użytkowanie. Teoretycznie oni są nadal właścicielami i jest to plac budowy.

- mokre ściany osuszają - wstawili osuszacze
- przyczyn pękania posadzki jest wile - dość często się to zdarza i to różnym deweloperom
- popękany beton w przedprożu przed garażem
- odchyłki w posadce w granicach normy
- ściany na profilach więc równe
- jeszcze nakombinowali z wentylacją - w przedsionku i garażu jest grawitacyjne natomiast w reszcie domu mechaniczna wymuszona - cały czas pracują wentylatory na biegu jałowym. Drzwi z przedsionka do domu muszą być szczelne - żeby nie zaciągało ewentualnie gazu do wewnątrz mieszkania.
- zawory wody i wodomierz zajmują kawał ściany i bezsensownie traci się miejsce w przedsionku - mogli je zrobić pod piecem lub w garażu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

dzięki za konkretne uwagi.
czy deweloper opisane usterki uznał za zasadne czy był z tego jakiś problem?

to że ściany mokre to chyba dlatego, że najpierw były robione elewacje a dopiero potem tynki w środku, taka kolejnośc chyba nie jest właściwa? przez płot widziałem jak do domów wstawiali osuszacze..a to chyba był styczeń,

mam dodatkowe pytania, nie znam się na budowlance wiec wole się upewnić:

-o czym świadczą pękające posadzki? słaba jakość materiału, za cienkie, zła technologia wykonania?

-co do izolacji balkonu- w takim razie trzeba chyba jak najszybciej położyć płytki, ewentualnie za jakiś czas przed położeniem płytek taras jeszcze raz "zalać" folią? - to chyba rozwiązuje problem?

- ostatnie pytanie - o tym przedprożu - domyślam się że chodzi tu o jakiś popękany beton, który się kruszy i można go kawałkami powyciągnąć spod bramy ? tak to sobie jako laik wyobraziłem?

a równośc ścian / tynków, poziomy, piony, elektryka, okna , drzwi jak na razie bez zastrzezeń?

pozdrowienia

płyta jak płyta taki "design" - jednym się podoba (i robią sobie ściany wewnątrz mieszkania z płyt betonowych) innym nie.

Co do odbiorów to - ściany mokre (tynki nasiąknięte wodą), posadzki po postawieniu ścianek zaczynają pękać, przedproże wjazdowe do garażu popękane - można je wyciągnąć od zewnątrz, balkony zabezpieczone tylko folią w płynie - lepiej po tym nie chodzić bo można uszkodzić i będzie leciało.

ekipa budowlana

Szanowni Sąsiedzi,

z odbiorów kwietniowych,

czy ktoś ma godną do polecenia ekipę budowlaną, lub będzie chciał się podzielić opinią po przeprowadzonym u siebie remoncie?

Poszukuję sprawnej ekipy na wrześniowy odbiór.

pozdrawiam
Paulina
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

cześć

pytanie do wszystkich, czy komuś się udało "wydobyć" od dewelopera projekty budowlane? chodzi o to żeby mieć dokumentację instalacji elektrycznej, rozrysowane miejsca gdzie w ścianach / podłogach pochowane są rury wod - kan itd.

ja odbieram za kilka dni. do pierwszego rzedu budynkow jest juz swobodny dostep i mozna sobie je poogladac. niestety, inwestycja jak na razie wyglada na niedorobiona, wykonana jak najmniejszym kosztem. np daszki nad drzwiami wejsciowymi- jakas plyta betonowa, nieotynkowana(niepomalowana?)... slabo to wyglada.

Pani z Ekolanu zapewnia,ze te odbiory"wrzesniowe" to moze nawet szybciej beda. My ustawiamy ekipe budowlana na pazdziernik.

A odbiory domów są tak jak planowano, czy są jakieś opóźnienia?
Ekolan wpisuje w umowy, że o odbierze poinformują do dnia. Np Mówią przed kupnem że odbiór we wrześniu, a w umowie potem, że do 29 września raczą poinformować o dacie odbioru. Ciężko sobie coś zaplanować. Nastawiam się na to ze na z remontem wejdzie się we wrześniu, a tu mogą przedłużać odbioru w nieskończoność...
do góry