Widok

Quando

Quando Ujeścisko Armii Krajowej Temat dostępny też na forum:
Quando powstaje na gdańskim Ujeścisku, pomiędzy ulicami Warszawską i Armii Krajowej. W bezpośredniej okolicy znajduje się rozwinięte w ostatnich latach dzielnicowe centrum ze sklepami i punktami usługowymi. Na przeciwko inwestycji znajduje się nowe przedszkole, a w pobliżu są szkoła podstawowa i gimnazjum.

Dojazd do centrum al. Armii Krajowej zajmuje niewiele czasu, korzystać można również z ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

płyta jak płyta taki "design" - jednym się podoba (i robią sobie ściany wewnątrz mieszkania z płyt betonowych) innym nie.

Co do odbiorów to - ściany mokre (tynki nasiąknięte wodą), posadzki po postawieniu ścianek zaczynają pękać, przedproże wjazdowe do garażu popękane - można je wyciągnąć od zewnątrz, balkony zabezpieczone tylko folią w płynie - lepiej po tym nie chodzić bo można uszkodzić i będzie leciało.

dzięki za konkretne uwagi.
czy deweloper opisane usterki uznał za zasadne czy był z tego jakiś problem?

to że ściany mokre to chyba dlatego, że najpierw były robione elewacje a dopiero potem tynki w środku, taka kolejnośc chyba nie jest właściwa? przez płot widziałem jak do domów wstawiali osuszacze..a to chyba był styczeń,

mam dodatkowe pytania, nie znam się na budowlance wiec wole się upewnić:

-o czym świadczą pękające posadzki? słaba jakość materiału, za cienkie, zła technologia wykonania?

-co do izolacji balkonu- w takim razie trzeba chyba jak najszybciej położyć płytki, ewentualnie za jakiś czas przed położeniem płytek taras jeszcze raz "zalać" folią? - to chyba rozwiązuje problem?

- ostatnie pytanie - o tym przedprożu - domyślam się że chodzi tu o jakiś popękany beton, który się kruszy i można go kawałkami powyciągnąć spod bramy ? tak to sobie jako laik wyobraziłem?

a równośc ścian / tynków, poziomy, piony, elektryka, okna , drzwi jak na razie bez zastrzezeń?

pozdrowienia

- mokre ściany osuszają - wstawili osuszacze
- przyczyn pękania posadzki jest wile - dość często się to zdarza i to różnym deweloperom
- popękany beton w przedprożu przed garażem
- odchyłki w posadce w granicach normy
- ściany na profilach więc równe
- jeszcze nakombinowali z wentylacją - w przedsionku i garażu jest grawitacyjne natomiast w reszcie domu mechaniczna wymuszona - cały czas pracują wentylatory na biegu jałowym. Drzwi z przedsionka do domu muszą być szczelne - żeby nie zaciągało ewentualnie gazu do wewnątrz mieszkania.
- zawory wody i wodomierz zajmują kawał ściany i bezsensownie traci się miejsce w przedsionku - mogli je zrobić pod piecem lub w garażu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

- czy ktoś ma odbiór końcowy - z pozwoleniem na użytkowanie?
- na chwilę obecną robią chyba odbiory techniczne - bez pozwolenia na użytkowanie. Teoretycznie oni są nadal właścicielami i jest to plac budowy.

Ja rowniez tylko odbior techniczny. Kiedy odbior koncowy i wizyta u notariusza tego nie wiem, ale akurat jestem w takiej sytuacji ze poki co nie spieszy mi sie z przeprowadzka. Z tego co slyszalem ma sie tez odbyc odbior terenow wspolnych, jak rwoniez beda sie jeszcze toczyc prace porzadkowe w naszych ogrodkach i dalsze "nasadzenia"

- a co będzie jak coś jest źle wykonane i nie będzie zgody na użytkowanie?

usłyszałem od przedstawicielu Ekolanu, że parę osób zgłaszało zastrzeżenia co do wyglądu daszków - i w związku z tym Ekolan planuje coś z wyglądem daszków zrobić (pomalować, otynkować czy jeszcze coś innego)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Podobno dokumentacja ma zostać wydana przy odbiorze końcowym,

U mnie dorzucili

Instalacje kominkowa i piecyk z zasobnikiem (maly domek). Sciecie ceny bylo praktycznie nieosiągalne, ja swoja nieruchomosc rezerwowalem w styczniu, po miesiacu bylo kilka osob w rezerwie na kazdym domku.

z takich dodatkowych info, to slyszalem ze ekolan dogadal sie z upc jesli chodzi o dostarczanie interentu i kablowki(upc poolozylo swoje kable). na tup etapie chyba bedzie ciezko o jakiegos alternatywnego dostawce? bo moze i upc jest solidne ale niestety z reguly najdrozsze... jeszcze jestem ciekaw co sasiedzi sadza o tym aby zglosic do ekolanu propozycje wstawienia w docelowe ogrodzenie furtki w polnocno-wschodnim narozniku ogrodzenia- bylaby szybsza mozliwosc dotarcia do ulicy cedrowej i stad np w strone ist. przystanku tramw.?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

A sąsiedzi którzy już odebrali? Co powiedzą na temat dostawcy internetu? Bramka super, ale będziemy wychodzić na działkę sąsiada chyba.

chyba nawet ci co odebrali domy , nie maja jeszcze umow z upc, troche za wcześnie na to:)
co do wyjścia na działkę sąsiada - no niekoniecznie by tak było, wzdłuż armii kraj, jest pas terenu należący do Skarbu Państwa, gdyby furtka była niedaleko domu 5.10 / miejsc parkingowych, to wyjście by było właśnie na ten pas.

jedyną opcją dojścia do Cedrowej jest "ciąg pieszo-rowerowy" wpisany w plan zagospodarowania na prywatnej działce na końcu Kołodzieja - prawa strona osiedla. Teoretycznie można tamtędy chodzić - teoretycznie, bo jest płot :)

Kontakt

Witam sąsiadów :) Odbiór mam co prawda we wrześniu, ale co myślicie o pomyśle abyśmy mieli jakieś "swoje" miejsce na dzielenie się opiniami, wiadomościami o sprawach osiedlowych? Myślałem o forum na mojeosiedle lub jakieś grupie na FB?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

jestem za (i bardziej mi pasuje mojeosiedle)

oczywiście, "ciąg pieszo-rowerowy" to oficjalne planowane dojście. ale do zrobienia jedynie jak obecny właściciel sprzeda działkę i ktos zacznie na niej budowac (nowy właśc. nie dostanie pozw. na bud . bez uwzględnienia dojścia do Cedrowej zgodnie z planem). tylko że na to być moze przjdzie nam czekać latami ... dlatego "nieoficjalne" przejście wzdłuż Armi Kraj. byłoby nam chyba bardziej na rękę. ja zanim osiedle ogrodził ekolan wielokrotnie tym pasem przejeżdżałem rowerem - brak chodnika oczywiście i w razie deszczu trochę błota, ale lepsze to niż nic..

:)

doskonały pomysł.

Dobry pomysł

No niestety administracja mojeosiedle ma mnie gdzieś, także póki co zapraszam na grupe FB - Quando Ekolan :)

Czy udał się stworzyć grupę ? Szuka na fb i nie widzę ;)
do góry