Widok

REFLUKS

Po rtg przełyku u koleżanki wykryto refluks. Oczywiście bardzo się zmartwiła. Słyszałam że ;można z tym życ;
Czy ktoś ma podobny problem?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja tez mam przy odpowiedziej diecie i lekach zyje z tym normalnie :)
image

Uploaded with ImageShack.us
mam od 8 lat, da sie zyc, zalezy czy zoladkowo-przelykowy czy jelitowo-zoladakowy, z tym pierwszym dieta zeby nei podnosic kwasow + lansopriazol na recepte i czesto wystarcza jesli nie ma duzych zmian w przelyku... u mnie problem wystepuje tylko w stanach stresu wiec dodatkowo lykam Kalmsa na uspokojenie,

jelitowo-zoladkowy to wyzsza szkola jazdy, bardzo bolesne i nie wiem co sie z tym robi..
Dziękuję ;=))) Może jeszcze jakieś opinie.
Ja mam refluks spowodowany przepukliną przełyku, poza tym zapalenie błony śluzowej żołądka które odnawia się wiosną i jesienię-ból jaki nikomu nie życzę a refluks...daje nieprzyjemne objawy, może występować pieczenie przełyku a nawet ból w klatce piersiowej, uczucie "włosów" w gardle spowodowane tym że zarzucana treść żołądkowa osłabia śluzówkę przełyku. Najważniejsze to przyjmować leki, nie najadać się do syta ( zjadać małe posiłki a często) unikać cytrusów, ostrych przypraw, gazowanych wynalazków w płynie :), smażonego i tłustego. Starać się nie kłaść po posiłku a spać z lekko uniesionym tułowiem-można włożyć poduszkę dodatkowo pod materac... hmm nie wiem co jeszcze...żyć się z tym da a czasami nawet nie czuję że mam refluks. Ktos napisał o refluksie jelitowo żołądkowym-szczerze przyznam że nie wiedziałam że taki jest-wylądowałam w szpitalu, zrobili gastroskopie okazalo sie ze jest refluks i zolc z jelit cofnela sie do zoladka, czyli mam tez refluks jelitowo zoladkowy? bol straszny przez kilka dni, mimo kroplowek przeciwbolowych. ;/
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."

Inne tematy z forum Zdrowie

aparat ortodontyczny - gdzie założyć? (13 odpowiedzi)

polecacie jakąś klinikę gdzie można założyć aparat? Chętniej w Gdańsku. Myślę o Klinice zdrowego...

Trądzik różowaty jak ratować twarz (4 odpowiedzi)

Co polecacie na Trądzik różowaty. Coraz więcej klientek przychodzi do mnie z tym problemem....

gdzie chodzicie do stomatologa? (17 odpowiedzi)

Gdzie chodzicie do stomatologa częściowo refundowanego przez NFZ? proszę o rady i namiary na...

do góry