Sekretem jest dodanie maślanki do ciasta ;)
Racuchy ok. 20 sztuk
300 ml maślanki
2 jaja
150 g (1 szklanka) mąki
20 g (1 łyżka) cukru
1 łyżeczka...
rozwiń
Sekretem jest dodanie maślanki do ciasta ;)
Racuchy ok. 20 sztuk
300 ml maślanki
2 jaja
150 g (1 szklanka) mąki
20 g (1 łyżka) cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej
Do miski wlać maślankę, wbić jaja, dodać mąkę cukier, proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać mikserem. Na patelni rozgrzać olej, zmniejszyć moc grzania o 1/3 i za pomocą chochelki nakładać na patelnię ciasto. Po ok. 15 sekundach racuszki obrócić i smażyć jeszcze kilka sekund. Gotowe racuchy wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym lub papierem śniadaniowym w celu usunięcia nadmiaru oleju. Podawać z cukrem pudrem, konfiturą, dżemem lub serkiem śmietankowym.
zobacz wątek