Widok

Religia w przedszkolach i podstawówkach

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Drodzy Rodzice, zwłaszcza ci, których pociechy nie chodzą na religię: jak się ma pod tym względem gdański system edukacyjny? Czy w państwowych przedszkolach jest religia? Co jeśli rodzic nie zgodzi się, by dziecko na nią chodziło? Czy we wczesnych podstawówkach są organizowane lekcje etyki? Czy lekcje religii są w środku zajęć? Czy dzieci nie chodzące na religie mają jakieś problemy z tego powodu? I jak Wasze rodziny przyjęły to, że nie będzie mini-wesela z okazji komunii? Da się to przeżyć? A co jak kuzynka w podobnym wieku ma komunię rok wcześniej? Jak w takiej sytuacji reagują dzieci?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Synek znajomych lat 7 chodzi na etykę w publicznej podstawówce (ul. Słabego w Gdansku) z chłopcem z trzeciej klasy - bo tylko 2 osoby z całej szkoły wybrały ten przedmiot. Nie narzeka, rodzice też nie. :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
U nas w szkole jest religia i etyka. Rok temu w zerówce, znajomi zapisali synka na etykę ale coś musiało być nie tak bo w tym roku zapisali go na religię. Chyba chodzi o to, że tylko on nie chodził na religię i źle się z tym czuł.
Moja córka ma religię na pierwszej i ostatniej lekcji.

Syn nie chodził na religię w przedszkolu (przedszkole państwowe). Albo wychodził pobawić się do innej grupy albo bawił się przy osobnym stoliku w swojej sali(jeśli był ciekaw co inne dzieci będą robiły i jak takie lekcje wyglądają).

Podstawówka państwowa - religia 2 x w tygodniu. W I klasie była raz w tygodniu jako ostatnia, raz w środku zajęć. Teraz II klasa - raz na 1 lekcji, raz w środku. Odpowiednio - Syn albo szybciej wracał do domu albo(teraz) chodzi godzinę później do szkoły. Gdy religia jest w środku dnia szkolnego - idzie do świetlicy.
Teoretycznie w ubiegłym roku był wybór religia - etyka - nic. Lub religia i etyka. Nie zgłębiałam tematu etyki - ale coś tam było, że to miała być lekcja wspólna dla różnych roczników, gdzieś po lekcjach - żeby ich wszystkich zebrać.
Teściowa nie może się pogodzić, że tak wychowujemy Syna. Ale to jej problem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

W naszej szkole państwowej dzieci chodzą albo na religię, albo na etykę. Oba przedmioty są na ostatnich zajęciach lekcyjnych tylko w innych dniach. Nie słyszałam aby któreś dziecko było szkalowane bo nie chodzi na religię. Syn jest w 3 klasie i akurat na 20 dzieci dwójka chodzi na etykę, jedno jest Świadkiem Jehowy. Generalnie jak Ty wychowujesz dzieci i przedstawiasz dziecku system wartości to Twój problem. Można być przyzwoitym człowiekiem i bez Pana Boga. Mam wielu takich znajomych, żyjących w zgodzie tylko po ślubie cywilnym.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzięki za odpowiedzi. Tak się boję, że najgorzej to właśnie z rodziną męża będzie. Tam komunie to małe wesela, na które sprasza się rodzinę z całej Polski...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

To zrobisz imprezę z okazji braku okazji ;p
U mojego dziecka w państwowej zerówce jest religia 2 razy w tygodniu. Nie słyszałam nic o etyce.

Magda wiesz, dziecko, które nie jest wychowywane w wierze katolickiej albo innej, naprawdę nie ma tej świadomości, że jest gorsze od innych, głupsze czy nieszczęśliwe. Gorzej dla dziecka jeśli ktoś z rodziny jemu tak wmówi...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

a ja poprosiłam o religię w przedszkolu dla mojego dziecka i otrzymałam odpowiedź, że tak , jeśli zgodzą się wszyscy rodzice; następnie przy zapisywaniu dzieci na zajęcia dodatkowe nie uwzględnili religii a ja nie dała bym rady zapytać każdego rodzica czy zgadza się, więc moją prośbę olali...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Atopowe zapalenie skory (13 odpowiedzi)

Czego uzywac do pielegnacji?? Co podawac a czego nie do jedzenia??

Jakie krzesło do biurka (11 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

nnt. allegro (30 odpowiedzi)

często robicie w ten sposób zakupy? coraz częściej łapię się na tym , ze nie chce mi się iść...

do góry