Widok
Romer czy Maxi Cosi w przedziale 15-36??
Dziewczyny, potrzebuję rady. Przymierzam sie do zakupu fotelika dla córy i rozważam dwie opcje.
1. Romer kid plus SICT
2. Maxi Cosi Rodi Air Protect
Jeden i drugi ma wbudowane te poduszki powietrzne. W testach oceny mają dokładnie takie same. Do tej pory miałam ochote na tego romera, ale teraz sama nie wiem.
Któraś z Was ma doświadczenia z tymi fotelikami? Będe wdzięczna za podzielenie się opiniami :)
1. Romer kid plus SICT
2. Maxi Cosi Rodi Air Protect
Jeden i drugi ma wbudowane te poduszki powietrzne. W testach oceny mają dokładnie takie same. Do tej pory miałam ochote na tego romera, ale teraz sama nie wiem.
Któraś z Was ma doświadczenia z tymi fotelikami? Będe wdzięczna za podzielenie się opiniami :)
http://e-foteliki.pl/romer-kid-plus-sict-leon.html
http://www.autofoteliki.pl/maxi-cosi-rodi-air-protect,2,64,99.html
Ja byłam przekonana do romera, ale jak zobaczyłam filmik z crash testów to mi szczęka spadła. Mam wrażenie, że dziecko zostało złozone w pół i przygniecione przez składające się oparcie fotelika. Co prawda w tych testach dostał ocenę 4, więc może to moja subiektywna ocena, ale sie przeraziłam ;/
http://www.autofoteliki.pl/maxi-cosi-rodi-air-protect,2,64,99.html
Ja byłam przekonana do romera, ale jak zobaczyłam filmik z crash testów to mi szczęka spadła. Mam wrażenie, że dziecko zostało złozone w pół i przygniecione przez składające się oparcie fotelika. Co prawda w tych testach dostał ocenę 4, więc może to moja subiektywna ocena, ale sie przeraziłam ;/
same zobaczcie http://www.youtube.com/watch?v=fMprbvWyx7g&feature=related
Nie Aga, obejrzałam też crash testy innych fotelików w tym przedziale i np. wymianiony wyżej maxi cosi nie miał absolutnie takiego efektu. Nawet ten sam romer, ale z zagłówkiem obsadzonym najniżej jak można (dla najmłodszego dziecka) nie miał takiego efektu, żeby zagłówek się złożył. W tym filmiku fotelik jest z wyciągniętym zagłówkeim i ten własnie zagłówek "zlamał się" i przygniótł dziecku głowę ;/
Tu drugi fotelik z obniżonym zagłówkiem - młodsze dziecko
http://www.youtube.com/watch?v=KDgE1QVw8Cg&feature=related
Tu drugi fotelik z obniżonym zagłówkiem - młodsze dziecko
http://www.youtube.com/watch?v=KDgE1QVw8Cg&feature=related
Ja rowniez podlanczam sie pod pytanie jeszcze oprocz tych dwoch z pierwszego postu zastanawiam sie nad tym :
http://allegro.pl/sklep-firmowy-fotel-recaro-monza-15-36kg-3xgratis-i1816749113.html
http://allegro.pl/sklep-firmowy-fotel-recaro-monza-15-36kg-3xgratis-i1816749113.html
kurcze no, widzę, że my tu przodowniczki będziemy jesli chodzi o foteliki w tym przedziale wagowym....
@Agusia - obejrzę zaraz tego concorda. W założeniu brałam pod uwage tylko te foteliki, które mają te boczne poduszki powietrzne. Jakoś tak mi się wydaje, że to daje większe bezpieczeństwo, ale może mam złudne wyobrażenie i dałam się złapać na chwyt marketingowy... ;)
@Agusia - obejrzę zaraz tego concorda. W założeniu brałam pod uwage tylko te foteliki, które mają te boczne poduszki powietrzne. Jakoś tak mi się wydaje, że to daje większe bezpieczeństwo, ale może mam złudne wyobrażenie i dałam się złapać na chwyt marketingowy... ;)
hmmm.... concord wygląda sensownie i ciekawie :) Ale ogladałam crash testy i nie ma takich z wyciągniętym zagłówkiem, tylko w pozycji zero. W pozycji zero romer tez wypadł dobrze.
teraz to już w ogóle mam mętlik. Musze jechać przymierzyć, bo ostatnio jak kupowałam fotelik w mniejszym przedziale wagowym to miałam ambitny plan na obrotowy, a okazało się, że przy moich sportowych profilowanych siedzeniach figa z makiem. I tak kupiłam Tobiego, który był moim dylematem wtedy :D
teraz to już w ogóle mam mętlik. Musze jechać przymierzyć, bo ostatnio jak kupowałam fotelik w mniejszym przedziale wagowym to miałam ambitny plan na obrotowy, a okazało się, że przy moich sportowych profilowanych siedzeniach figa z makiem. I tak kupiłam Tobiego, który był moim dylematem wtedy :D
Aga zauważ że w tym Concordzie jest zupełnie inny patent wysuwania zagłówka jest on cały czas zabudowany
http://www.youtube.com/watch?v=FZbAGGnxagc&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=FZbAGGnxagc&feature=related
Jeszcze godny polecenia jest Cybex Solution, również ma regulowany, zabudowany zagłówek
http://allegro.pl/fotelik-cybex-solution-x2-fix-isofix-24h-zobacz-i1819517598.html
http://allegro.pl/fotelik-cybex-solution-x2-fix-isofix-24h-zobacz-i1819517598.html
tak, widziałam sam zagłówek wygląda lepiej niż w romerze :) Ale wtedy niezabudowane pozostają plecy. Nie wiem jakie to ma znaczenie i czy plecy podobnie moga sie "przełamać" jak ten zagłówek przy zderzeniu?
Tak czy siak kusi mnie ta boczna ochrona. Statystycznie dla dziecka chyba najgorzej jest przy uderzeniu bocznym, szczególnie jak strzał jest w drzwi sąsiadujące do położenia fotelika.
Odnosze takie wrażenie, jakby wszystkie te foteliki w przedziale wagowym 15-36 były najbezpieczniejsze przy konkretnym strzale. Taka gra słów, na którą nie zrwaca się uwagi.
Concord został uznany za najbezpieczniejszy fotelik przy zderzeniach czolowych.
"Fotelik Transformer otrzymał punktacje ogólną 1.8 (Good),był to najlepszy ogólny wynik badań uzyskany w fotelikach samochodowych w grupy ll / lll. Według testerów, CONCORD TRANSFORMER T wypada najlepiej w przypadku zderzenia czołowego."
http://www.electromarket.pl/a-TFM1150T,1.html
Romer przy zderzeniach bocznych.
"Trzy regulowane szerokości umożliwiają powiększanie fotelika wraz ze wzrostem dziecka.
Specjalny zagłówek z głębokimi, miękko wyściełanymi ścianami bocznymi i pełna osłona wokół ramion oferują dzieciom dodatkowy komfort i optymalną ochronę w razie uderzenia bocznego. "
A ja mam wybrać jak wolę się zderzać czy co do jasnej anielki?? Nie mogą zrobić fotelika bezpiecznego w każdym możliwym zderzeniu?
Tak czy siak kusi mnie ta boczna ochrona. Statystycznie dla dziecka chyba najgorzej jest przy uderzeniu bocznym, szczególnie jak strzał jest w drzwi sąsiadujące do położenia fotelika.
Odnosze takie wrażenie, jakby wszystkie te foteliki w przedziale wagowym 15-36 były najbezpieczniejsze przy konkretnym strzale. Taka gra słów, na którą nie zrwaca się uwagi.
Concord został uznany za najbezpieczniejszy fotelik przy zderzeniach czolowych.
"Fotelik Transformer otrzymał punktacje ogólną 1.8 (Good),był to najlepszy ogólny wynik badań uzyskany w fotelikach samochodowych w grupy ll / lll. Według testerów, CONCORD TRANSFORMER T wypada najlepiej w przypadku zderzenia czołowego."
http://www.electromarket.pl/a-TFM1150T,1.html
Romer przy zderzeniach bocznych.
"Trzy regulowane szerokości umożliwiają powiększanie fotelika wraz ze wzrostem dziecka.
Specjalny zagłówek z głębokimi, miękko wyściełanymi ścianami bocznymi i pełna osłona wokół ramion oferują dzieciom dodatkowy komfort i optymalną ochronę w razie uderzenia bocznego. "
A ja mam wybrać jak wolę się zderzać czy co do jasnej anielki?? Nie mogą zrobić fotelika bezpiecznego w każdym możliwym zderzeniu?
No, zaraz wyjdzie, że fotelik jaki ja chce jeszcze nie został wyprodukowany ;)
Trudno, ja muszę mieć świadomość, że fotelik wybrałam najlepszy jaki mogłam i moje dzieci są ze mną bezpieczne w moim samochodzie. Inaczej nie wsiądę z nimi do auta.
Pod koniec wybiorę się na przymiarki to zdam tu relacje.
Trudno, ja muszę mieć świadomość, że fotelik wybrałam najlepszy jaki mogłam i moje dzieci są ze mną bezpieczne w moim samochodzie. Inaczej nie wsiądę z nimi do auta.
Pod koniec wybiorę się na przymiarki to zdam tu relacje.
Wyniki testów ADAC z czerwca 2011 r.
Pierwsza liczba - ochrona w zderzeniu czołowym
Druga liczba - ochrona w zderzeniu bocznym
CYBEX Solution X2-fix: 2.1; 1,2
RÖMER Kidfix SICT: 2,6; 1,0
KIDDY Cruiserfix Pro: 2,2; 1,1
RÖMER Kid Plus SICT: 2,4; 1,4
CONCORD Transformer Click: 2,8; 2,5
MAXI COSI Rodi XP 2: 2,6; 2,0
RECARO Milano: 2,7; 2,1
SUNSHINE KIDS Vega: 2,7; 1,9
NANIA R-WAY SP: 3,2; 2,5
BREVI OKI b.fix 3,1; 5,5
GRACO Junior Maxi 3,1; 5,5
skala
do 1,5 – bdb
1,6 – 2,5 – db
2,6 -3,5 – dst
3,6 – 4,5 – mierny
4,6 – 5,5 - niedostateczny
Pierwsza liczba - ochrona w zderzeniu czołowym
Druga liczba - ochrona w zderzeniu bocznym
CYBEX Solution X2-fix: 2.1; 1,2
RÖMER Kidfix SICT: 2,6; 1,0
KIDDY Cruiserfix Pro: 2,2; 1,1
RÖMER Kid Plus SICT: 2,4; 1,4
CONCORD Transformer Click: 2,8; 2,5
MAXI COSI Rodi XP 2: 2,6; 2,0
RECARO Milano: 2,7; 2,1
SUNSHINE KIDS Vega: 2,7; 1,9
NANIA R-WAY SP: 3,2; 2,5
BREVI OKI b.fix 3,1; 5,5
GRACO Junior Maxi 3,1; 5,5
skala
do 1,5 – bdb
1,6 – 2,5 – db
2,6 -3,5 – dst
3,6 – 4,5 – mierny
4,6 – 5,5 - niedostateczny
fajny ten Cybex, dziecko mam drobne (98 cm, 14,5 kg, 3,5 roku), więc właściwie dopiero dorasta do fotelika 15-36 kg, do Cybexa się ładnie wpasowało, fotelik je "otulał", wydaje mi się, że to fotel dla tych szczuplejszych niż dobrze zbudowanych (tu lepszy np Concord, nasze w nim utonęło na szerokość, a pas przechodził przez szyję, do Concorda 98 cm to za mało).
Jeśli chodzi o jakość wykonania to wydaje się być ok, zresztą potwierdzali to sprzedawcy. Mierzyliśmy też Casual Play Protector i Maxi Cosi Fero (też pasowały i nie było się do czego doczepić) oraz Romera Kidfixa Sict - bardzo fajny fotel, tylko ta cena...
Sposród ww. fotelików wybraliśmy Cybexa Solution X2 -fix przez wyniki testów i wysoką cenę Romera :P
Jedzie do nas kurierem, więc jak dojedzie to mogę coś więcej dać znać :)
Jeśli chodzi o jakość wykonania to wydaje się być ok, zresztą potwierdzali to sprzedawcy. Mierzyliśmy też Casual Play Protector i Maxi Cosi Fero (też pasowały i nie było się do czego doczepić) oraz Romera Kidfixa Sict - bardzo fajny fotel, tylko ta cena...
Sposród ww. fotelików wybraliśmy Cybexa Solution X2 -fix przez wyniki testów i wysoką cenę Romera :P
Jedzie do nas kurierem, więc jak dojedzie to mogę coś więcej dać znać :)
no i o to mi właśnie chodziło! Ja tez mam drobinkę w domu. Szczuplaczek taki, więc dla mnie ważna jest ewentualna regulacja na szerokości :) No i isofix musi być, bo imho znacznie zwiększa bezpieczeństwo. Jadę dziś się dopasować :)
Cena mi nie robi, kupię to co uznam za najlepsze.
Maxi cosi nie wypadł w tych testach aż tak dobrze...
Cena mi nie robi, kupię to co uznam za najlepsze.
Maxi cosi nie wypadł w tych testach aż tak dobrze...
byłam w akpolu i mama i ja. W obu sklepach zarzekali się, że romer to świetny fotelik i najbezpieczniejszy, bo w testach dostał 4. Powiedziałam o swoich wątpliwościach i przełamującym się zagłówku, ale usłyszałam, że nie ma takiej możliwości i to niemożliwe :). W mama i ja pokazałam Panom crash test Romera dostępny na youtube (mają tam net) to zrobili oczy jak 5 zł. Byli w szoku, przesłali to do dystrybutora Romera i do foteliki.info z żądaniem wyjaśnień. Do tej pory byli przekonani, że to niemożliwe, tak ich przekonywały wyniki testów i przedstawiciele romera. No jestem ciekawa co z tego wyjdzie.
Mierzyłam cybexa solution, romer kidfix sict i casualplay protector.
Cybex - mi się nie spodobał, jednak jest za wąski. Nie wyobrażam sobie Oliwii w tym foteliku zimą w kombinezonie, czapce i szaliku. Śledź w puszce. Za to porządnie wykonany, stabilny przy zapięciu na izofix. Niestety po lekkim odchyleniu siedziska do spania fotelik mi latał po samochodzie jak żyd po pustym sklepie - czyli opcja spania w wygodnej pozycji odpada w nim. Tapicerka łączona z welurem mi nie odpowiada, ale to nie kryterium, które wpływa na wybór. Dobrze zabudowany zagłówek bardzo mi się podobał.
Romer - fajny, wygodny, mięciutka tapicerka i w dotyku bardzo fajna. Oceniłam na oko, że nie będzie przyjmowała plam, podobnie jak tobi, którego mam obecnie (ten sam rodzaj materiału). Kolorystyka piękna. Dyskfalifikuje go "morderczy zagłówek"
Casualplay - zaciekawił mnie, najbardziej miękka tapicerka (w środku jakas pianka musi być, jak w materacach lateksowych). Ma ciekawy patent pochylania siedziska do pozycji spania (pokrętło). W obsłudze w miarę wygodny, dobre mocowanie pasów. Bardzo mi się podoba stelaż aluminiowy na którym opierają się o fotel plecy fotelika. Daje stabilność. Brak regulacji szerokości działa na minus dla mnie, ale i tak nie jest źle. Oli było w nim bardzo wygodnie. Wybór kolorów wyjątkowo ubogi.
Widziałam też maxi cosi rodi air protection - nie ma izofixu i jakioś tak badziewiasto zrobiony. Miałam wrażenie, że wszystko w nim lata.
Maxi cosi ferofix to nowy model i nie przeszedł jeszcze testów, więc dla mnie odpada.
Teraz jeszcze concorda przymierzę i dokonam wyboru.
Na marginesie dodam, że największe wrażenie wizualne zrobił na mnie Recaro Monza. Wygląda po prostu pięknie, idealna tapicerka, piękne kolory, szeroki, wygodny. Ma nawet głośniczki wbudowane w zagłóweki, dziecko może słuchać podczas podróży ulubionej muzyki. Cud miód i orzeszki. Niestety oparcie jest zupełne luźne, nie trzymając się pupy ;), brak regulacji szerokości i możliwości odchylenia do spania, a fotelik w testach wypadł słabo - nota 3. Nawet sprzedawcy mówili, żeby czekać na nowy model, który będzie w sprzedaży w lutym 2012, bo będzie ulepszony. Dla mnie za długo, ale może komuś sie przyda to info?
No i wyszła nowela... ;)
Mierzyłam cybexa solution, romer kidfix sict i casualplay protector.
Cybex - mi się nie spodobał, jednak jest za wąski. Nie wyobrażam sobie Oliwii w tym foteliku zimą w kombinezonie, czapce i szaliku. Śledź w puszce. Za to porządnie wykonany, stabilny przy zapięciu na izofix. Niestety po lekkim odchyleniu siedziska do spania fotelik mi latał po samochodzie jak żyd po pustym sklepie - czyli opcja spania w wygodnej pozycji odpada w nim. Tapicerka łączona z welurem mi nie odpowiada, ale to nie kryterium, które wpływa na wybór. Dobrze zabudowany zagłówek bardzo mi się podobał.
Romer - fajny, wygodny, mięciutka tapicerka i w dotyku bardzo fajna. Oceniłam na oko, że nie będzie przyjmowała plam, podobnie jak tobi, którego mam obecnie (ten sam rodzaj materiału). Kolorystyka piękna. Dyskfalifikuje go "morderczy zagłówek"
Casualplay - zaciekawił mnie, najbardziej miękka tapicerka (w środku jakas pianka musi być, jak w materacach lateksowych). Ma ciekawy patent pochylania siedziska do pozycji spania (pokrętło). W obsłudze w miarę wygodny, dobre mocowanie pasów. Bardzo mi się podoba stelaż aluminiowy na którym opierają się o fotel plecy fotelika. Daje stabilność. Brak regulacji szerokości działa na minus dla mnie, ale i tak nie jest źle. Oli było w nim bardzo wygodnie. Wybór kolorów wyjątkowo ubogi.
Widziałam też maxi cosi rodi air protection - nie ma izofixu i jakioś tak badziewiasto zrobiony. Miałam wrażenie, że wszystko w nim lata.
Maxi cosi ferofix to nowy model i nie przeszedł jeszcze testów, więc dla mnie odpada.
Teraz jeszcze concorda przymierzę i dokonam wyboru.
Na marginesie dodam, że największe wrażenie wizualne zrobił na mnie Recaro Monza. Wygląda po prostu pięknie, idealna tapicerka, piękne kolory, szeroki, wygodny. Ma nawet głośniczki wbudowane w zagłóweki, dziecko może słuchać podczas podróży ulubionej muzyki. Cud miód i orzeszki. Niestety oparcie jest zupełne luźne, nie trzymając się pupy ;), brak regulacji szerokości i możliwości odchylenia do spania, a fotelik w testach wypadł słabo - nota 3. Nawet sprzedawcy mówili, żeby czekać na nowy model, który będzie w sprzedaży w lutym 2012, bo będzie ulepszony. Dla mnie za długo, ale może komuś sie przyda to info?
No i wyszła nowela... ;)
Matyldaa - bardzo proszę. Ja się zakochałam w recaro monza, przepiekny jest!! Tapicerka bezkonkurencyjna i kolory i materiał. Podobno nowy model jest już testowany przez jakąs francuska firmę i dostał 4. Trzeba poczekac co na to powie ADAC, ale sprzedawca mówił, że ulepszyli znacząco bolączki tego fotelika. więc doglądaj w przyszłym roku, jesli możesz tyle czekac :)
milano nie ma isofixa :( i nie polecali go nawet w mama i ja, który jest wyłącznym dystrybutorem fotelików tej marki.
po obejrzeniu tego się nie dziwię
http://www.youtube.com/watch?v=_5P45IrD9EM
skąd oni wzięli te 4*?
po obejrzeniu tego się nie dziwię
http://www.youtube.com/watch?v=_5P45IrD9EM
skąd oni wzięli te 4*?
mam pytanie do Was - ile mają wasze dzieci ze zmieniacie fotelik na 15-39 i z jakiego fotelika przesadzacie dziecko ?? Bo w opisach producentow te foteliki sa niby od 4 lat (do 12) ???
Podczytywałam ten watek z ciekawosci co jest dostepne na rynku chociaz nas zmiana czeka pewnie za jakies 2 lata (mamy drugi fotelik do 18 kg).
Podczytywałam ten watek z ciekawosci co jest dostepne na rynku chociaz nas zmiana czeka pewnie za jakies 2 lata (mamy drugi fotelik do 18 kg).
Sorha, te foteliki są od min. 3 roku życia i 98-100 cm i 15 kg.
U nas (3,5 roku, 98 cm, 14,5 kg) na razie podstawowym fotelikiem jest BeSafe Combi, dokupiliśmy Cybex jako drugi fotelik, który czasami jest potrzebny przy transporcie do/z przedszkola przez różne osoby. Combi do przerzucania między samochodami nie jest najlepszym fotelem
U nas (3,5 roku, 98 cm, 14,5 kg) na razie podstawowym fotelikiem jest BeSafe Combi, dokupiliśmy Cybex jako drugi fotelik, który czasami jest potrzebny przy transporcie do/z przedszkola przez różne osoby. Combi do przerzucania między samochodami nie jest najlepszym fotelem
Dziewczyny,
przepraszam, że odkopuje stary wątek, ale stoję właśnie przed dylematem jaki fotel 15-36.
Jesteśmy już po pierwszych przymiarkach i mam mętlik, został nam jeszcze romer, ale no właśnie ten test z tym "łamiącym" się zagłówkiem.
Jadźka, czy mama i ja dało jakąś odpowiedź co do ustosunkowania się Romera do tego crashtestu?
Na jakie foteliki w końcu się zdecydowałyście? :-)
przepraszam, że odkopuje stary wątek, ale stoję właśnie przed dylematem jaki fotel 15-36.
Jesteśmy już po pierwszych przymiarkach i mam mętlik, został nam jeszcze romer, ale no właśnie ten test z tym "łamiącym" się zagłówkiem.
Jadźka, czy mama i ja dało jakąś odpowiedź co do ustosunkowania się Romera do tego crashtestu?
Na jakie foteliki w końcu się zdecydowałyście? :-)
a co to za test z tym łamiacym sie zagłowkiem ? w jakim modelu? my mamy romera kid xpad jestesmy zadwoleni głowa ładnie schowana w zagłowku zaleta jest tez nakładka ...pmijajac jej głowne zastoswanie dobrze trzyma pas- pas nie zjezdza:) u babci mamy mc rodi i jest ona jakis płaski zaglowki nie sa tak głebokie
My mamy romera..chcieliśmy kupić maxi coś ale okazało się ze nie pasuje do pasów w naszym aucie gdy fotelik byłby montowany po środku. .a romera pasował idealnie nadaje c zdecydowaliśmy się na niego. Synek mimo tego że fotelik się nie rozkłada do pozycji pol leżącej jak śpi to mu głową nie spada. Jestem bardzo zadowolona a i cena dobra była. Materiał tez dobry. Czyści się szybko i nie mechaci się.