Widok

Rozszerzanie diety dziecka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mój synek za tydzień kończy 5mc, jest narazie tylko na piersi,czy powinnam waszym zdaniem coś już mu dawać? Jakieś deserki może?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Najnowsze zalecenia pediatrów co do są tu:
http://www.pulsmedycyny.com.pl/index/archiwum/8210/1.html
i dla butelkowych i dla cycatych.

Ja zaczęłam od jabłka, potem jabłko z marchewką. Czekają brokuły itd, pokolei. Nie zaczynaj od deserów, bo one są słodkie, polecam niesłodzone warzywa i owoce. W sobotę po skończeniu słoiczka marchewki z jabłkiem dodam do następnego kaszkę manną (1 łyżeczkę)-test na gluten.

Czytaj skład słoików, bo np. bobovity marchewka z ryżem ma w składzie soję, seler i sok z winogron!
Z tego co tam jest napisane wynika że narazie nie, dopiero jak skończy 5mc
Schematy żywienia zalecają od 5. miesiąca-czyli, jak dziecko skończy 4, miesiące, to zaczyna 5. (np. 4 miesiące i 2 dni-to jest już piąty miesiac :)

Tak. Jak dziecko kończy 4 miesiąc, tzn, że zaczyna 5, jak kończy 5-zaczyna się 6...

Hehe! Jakie zgodne jesteśmy Agacik :P

a mój lekarz powiedział ze mam dawac cos innego dopiero jak mała skończy 6 miesięcy

Moja córeczka kilka dni temu skończyła 6 miesięcy czyli powinnam już wg nowych zaleceń podawać jej gluten, pediatra powiedziała że może być to tylko w postaci kaszki manny (wiadomo ile z tym roboty), nie podawałam. Dziewczyny czy gluten moge wprowadzać w formie gotowych kaszek dla dzieci typu bobo vita itp? są takie bezsmakowe kleiki lub kaszki glutenowe w sklepach bo ja nie widziałam nigdzie?
Ale z kaszką manną nie ma roboty:) Kupujesz 2-minutową błyskawiczną i już:). Trzeba ją podgotować i dodać łyżeczkę do słoiczka z np marchewką.

mleko mamy spokojnie wystarczy do 6 miesiaca albo raczej do skonczonych 6 miesiecy, ale juz jak dziecko skonczy 4 to mozna powoli rozszerzac diete ale oczywiscie nie trzeba...

znam takie mamusie ktore przez 9 miesiecy podawaly tylko piers i tez bylo ok, tylko jak za dlugo sie czeka to moze byc trudniej...

w wieku 4 miesiecy dzieci sa bardzo "ciekawe" swiata i jest to dobry moment zeby zaczac...

o to nie wiedziłam że jest taka błyskawiczna kaszka manna:-) całe życie się człowiek uczy:-) dziękuję poszukam takiej w sklepie. I tak mam małe wątpliwości co do wczesnego wprowadzania glutenu. Teraz robią badania a za rok powiedzą że jednak nie podawać. Bądź tu człowieku mądry...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki krem na skórę z AZS? (31 odpowiedzi)

Dziewczyny proszę polećcie jakiś krem do buźki, który pomoże zlikwidować suchą skórę ze zmianami...

atopowe zapalenie skóry (17 odpowiedzi)

Dziewczyny co stosujecie dla swoich dzieci? chodzi o balsamy, kremy do twatzy i płyny do...

Czy zostawiacie wasze 7-latki w 1 klasie? (22 odpowiedzi)

Chodzi mi o dzieci z rocznika 2009

do góry