Widok

Rozwód bez orzekania o winie

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Kochane ile minut trwał wasz rozwod ?

Mamy syna 7 l
Plan wychowawczy zrobiony
Alimenty dogadane
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Karolina, ja widzę, że Ty żyjesz tym rozwodem ;). Do wtorku już niedaleko, na szczęście.
Mój rozwód trwał ok. pół godziny.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
U mnie też wszystko było dogadane, dwójka dzieci coś ok 40 minut i było po wszystkim.
20 minut
TA BO SIĘ BARDZO BOJE

Mój mąż oświadczył że bedzie wnosił że to ,moja wina ale Ja mu z moją siostra nie kazałam bzykać się .... :-(
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeśli mąż wnosił pozew z orzekaniem o winie, to potrzebni są świadkowie. Zostali tacy wyznaczeni?
jak się boisz niespodzianek, to nie daj się zaskoczyć i weź prawnika.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie wniósł ,ale zaczyna Mnie straszyć .

Mój kolega jedzie ze Mną żeby tamtemu po rozprawie nie odbiło
kolega... bardzo mądrze... a sąd się czepnie co to za gościu... moze zamiast kolegi weż kilka koleżanek, Tatę, czy kogoś z rodziny (mężczyznę)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Kolega i tak zostaje na zewnątrz. . Przecież nie ma zakazu rozmawiania z innym facetem
Zakazu nie ma ale może to być obrócone przeciw Tobie; może ale nie musi. W sądzie każdą sprawę można przedstawić na różny sposób. Nawet sobie nie zdajesz sprawy jakie pierdoły ludzie wyciągają i interpretują po swojemu; dużo większe drobiazgi niż kolega.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja na jego miejscu bym to wykorzystała :) że przyszłaś ze swoim kochankiem. Sędzie to też człowiek, nawet jak zaprzeczysz, to w jej głowie już zostanie znak zapytania.

jak się boisz to idz z prawnikiem, pomoże Ci na rozprawie, a zawsze po rozprawie jeszcze jest omówienie tego co się wydarzyło.

Albo z koleżankami, siostrą, kimkolwiek.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Z siostrą nie ma opcji przez nią jest rozwód
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Smutne to jak siostra mogła Ci coś takiego zrobić. ..jestem w szoku. Co zav tutapet. .ale pamiętaj ze tak samo jak dobro to i zło powraca ze zdwojoną siła i jeszcze Twój mąż i siostra odczują skutki tego jak Ciebie zranili. Życzę Ci samych dobrych chwil na nowej drodze w Twoim życiu. .czas leczy rany a życie przyniesie Ci jeszcze szczęście.
Dlaczego bez orzekania o winie, skoro wina jest po stronie męża?
Jeśli po rozwodzie jego sytuacja się pogorszy, to będzie mógł żądać od ciebie płacenia na jego utrzymanie.
Rozwód jest raz, na całe życie, więc lepiej go zrobić porządnie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Od mnie niczego nie dostanie ponieważ mamy niepełnosprawne dziecko , to on ma się czego bać .

Bez ,winy bo nie chce prać brudów w Sądzie .

Siora będzie napewno z Nim ...ona ma17 lat i na sr* ...w głowie
Twoja decyzja. Miej jednak na uwadze, że jeśli za np. 30 lat twój były mąż będzie sam i zachoruje na coś, straci pracę, to będą mu się należały twoje pieniądze, choć nie z twojej winy rozpadło się małżeństwo. Drugi raz nikt tego nie będzie weryfikować. Czasem warto przemeczyc się, żeby mieć spokój na resztę życia. Zakładam, że bliżej wam do 30-tki niż do emerytury;)
Dla Mnie może nawet zdechnąć ...Ja mam 25 l a On 32 l

I ma już jedno dziecko,z była
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ale może też długo pożyć i tak, jak ktoś wyżej wspomniał, jak mu się sytuacja pogorszy to będzie mógł wyciągnąć pieniądze od Ciebie. To że macie niepełnosprawne dziecko nie ma znaczenia żadnego. Ważna jest sytuacja materialna szeroko rozumiana, która zawsze może ulec zmianie (i na plus, i na minus).
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
A takie orzeczenie ze wskazaniem winnego raz na zawsze zamknie tę drogę. Co więcej, osoba niewinna tez będzie mogło dochodzić alimentów dla siebie w razie pogorszenia sytuacji życiowej.
KJa jestem niania mam tylko 650 zł a On 3000
Co nie wyklucza sytuacji, że możesz w przyszłości mieć lepszą pracę bądź wyjść za mąż za majętnego człowieka a on może stracić dochód w ogóle (chociażby tylko formalnie). Ja, podobnie jak ktoś wcześniej, jestem zdania, że takie sprawy powinny być uregulowane - raz się przemęczyć i spokój na całe życie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja tu prosiłam o wsparcie i ile może to trwać a nie dołować mnie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Mój rozwód trwał 40minut. Nie mieliśmy dzieci, majątek dogadany. Jedna rozprawa i po kłopocie....powodzenia i siły życzę, a w razie pytań pisz ;)
Dziękuję za wsparcie :) na dodatek jeszcze jutro pogrzeb dziadka i zaraz po tym na rozprawę ...

My już przygotowaliśmy plan rodzicielski alimenty dogadane
Tu nikt nie chciał Cię zdołować, wręcz odwrotnie. NIektórzy przedstawiali Tobie jak Twoja sytuacja wygląda pod względem prawnym, żebyś wiedziała na czym stoisz, czego możesz się spodziewać, obawiać, co zrobić by jak najlepiej zabezpieczyć własne interesy. Niektórym wydaje się, że jak jest ogłoszony rozwód, to już jest sprawa rozwiązana raz na zawsze. Tak nie jest i można się boleśnie przekonać o tym na własnej skórze. Małżonkowie po rozwodzie nie będą dla siebie obcymi osobami a byłymi małżonkami, co rodzi pewne konsekwencje prawne. Na tzw. Chłopski rozum może się wydawać coś zupełnie innego, niż to jest rozwiązane prawnie. I uważasz, że jeśli ktoś Ci o tych zagrożeniach napisał, to już chciał Cię zdołować? Przecież dla własnego dobra, powinnaś o wszystkim wiedzieć. Zamiast cieszyć się, że ktoś poświęcił czas, by Ci to wyłuszczyć (bo przecież nie musisz znać się na prawie rodzinnym i opiekuńczym), masz pretensje za dołowanie.
Trzymam kciuki, by wszystko ułożyło się po Twojej myśli. Powodzenia.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2
I tak mi przyszła do głowy myśl: jeśli ludzie się rozchodzą, bo oboje doszli do ściany, nic ich nie łączy, ale się szanują, to jest mało prawdopodobne, że będą w przyszłości chcieli wyłudzać pieniądze od dawnego małżonka. No ale p[o człowieku, który zdradza żonę z jej siostrą, mogłabym się spodziewać niejednego świństwa.
Po Nim mogę się spodziewać że nie będzie chciał niczego od Mnie ,jedynie żebym nie utrudniała Mu kontaktów z synem .

Ech mam nadzieję że stres szybko Mnię .
Karolina proszę daj znać jak Ci poszło. Mnie też czeka rozwód, gdzie mam się zgłosić i jakie papiery muszę mieć.
Papiery :

Akt Małżeństwa
Akt ur dziecka
Pozew o rozwod

To w 3 egzemplarzach w Sądzie robią ksero
Idziesz do Biura Podawczego tam skladasz papiery.

Rozwód to koszt 600 zł musisz więc iść do kasy po znaczki i naklejic je na pozwie .

To wszystko :-)

Jutro mam rozprawe to od razu napisze .
Sąd Rodzinny Gdańsk ul 3 Maja 9 a
Dzięki kurcze ja słyszałam, że nie zawsze się płaci, ale muszę to sprawdzić.
A oki płaci się tylko o alimenty nie.
A spodziewałaś się po nim, że zdradzi Cię z Twoją siostrą?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ja na Twoim miejscu bym tego tak plazem nie puscila. Skrzywdzil Cie na maksa. Nie szukalabym zemsty ale chcialabym zeby jedyna konsekwencja dla niego byl rozwod z jego winy.

Zycze duzo sily, konsekwencji i nie lamania sie - przyjda jeszcze mega szczesliwe dni. Masz przy sobie dziecko czyli masz przy sobie caly swiat :)))
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Z tym orzeczeniem o winie to też nie jest taka łatwa sprawa nawet gdy wina jednej ze stron jest ewidentna.Tu już bez adwokata się nie obejdzie,sprawa może się toczyć miesiącami a nawet latami ,a jak wiadomo żaden adwokat bez kasy nie wejdzie na salę sądową.Trzeba mieć nerwy i przede wszystkim pieniądze.
Zawsze można złożyć wniosek o przydzielenie adwokata z urzędu. Trzeba dobrze umotywować i udokumentować sytuację materialną (dochody, wydatki), która nie pozwala na wynajęcie prawnika. Sądy często odrzucają taki wniosek ale nie zawsze. Spróbować można.
Jeśli będziesz potrzebowała pomocy napisz na priv.(moja.moja84@wp.pl) Jestem prawnikiem mogę pomóc Pozdrawiam
Miło się czyta taki post :) Dobrze że są jeszcze tacy ludzie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nika, nie trzeba adwokata do rozwodu z orzeczeniem o winie. I może się skończyć na jednej rozprawie.
Za co ten minus? Za to że fajnie wiedzieć, że ktoś komuś chce pomóc?
A więc moja rozprawa trwała 15 min

Ale odroczona bo Sędzina powiedziala że bez wizyty kuratora nie może wydać wyroku. Kolejny termin 1.07
żartujesz????
Nie żartuje .

Pani Sędzina sama była zaskoczona że kurator z Kartuz nie pojawił się od września gdy sąd wydał zawiadomienie .
Ale wtopa... Współczuję :(
Jestem zawiedziona tyle stresu ..Żeby się dowiedzieć że przez jednego imbecyla muszę jeszcze raz to przejść
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
I na dodatek aż za pół roku. Ech, brak słów :(
Skoro i tak musisz czekać, to może dostalas prezent od losu w postaci czasu? Możesz poczytać o rozwodach, pójść na konsultacje prawniczą, poszukać świadków. I zaatakować zmianą na orzeczenie o winie. A potem całe życie mieć spokój od ex.
Tyle stresu Mnie to kosztowało ,czasu czekania .
By po 15 min dowiedzieć się że muszę czekać do lipca
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Pomóżcie Kobietki za niedługo czeka mnie rozwód za porozumieniem,
mamy wspólnych 2 dzieci
plan wychowawczy napisany
mąż nie mieszka ze mną od 4 mc
czy możliwe byśmy dostali rozwód na 1szej rozprawie?
Pomocy

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

endokrynolod (11 odpowiedzi)

szukam lekarza endokrynologa pilne .Prywatnie bo NFZ nie ma już miejsca, najlepiej w Gdyni

Pierwsze dni w przedszkolu - przyzwyczajanie (51 odpowiedzi)

Dziewczyny, naczytałam się w necie, że warto stopniowo wydłużać pobyt dziecka w przedszkolu. No...

kolorowanki do druku (30 odpowiedzi)

czy znacie jakieś fajne strony z kolorowankami do wydruku ?

do góry