Widok

Ruchy dziecka - jak często odczuwacie?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Od wczoraj zaczęłam się denerwować, bo moja dzidzia rusza się mniej niż wcześniej. Odczuwam ruchy ale bardzo słabe i bardzo rzadko. Jak to wygląda u Was, zawsze czujecie ruchy o tych samych godzinach i z taką samą siłą?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
jezeli denerwujesz sie od wczoraj, to dzis jedz na izbe przyjec niech Cie podlacza do KTG, a nie pytaj bez sensu jak to bylo u innych, bo Ty to Ty i to Twoje dziecko a porownania do niczego nie prowadza. jak uslyszysz miarowe tetno dziecka to sie uspokoisz gwarantuje. ja jezdzilam w ciazy kilka razy na KTG wlasnie po to, zeby byc spokojna i nie denerwowac siebie a co za tym idzie dziecka.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8
w 24 tygodniu - spanikowalam, ze mnie synek za mało kopie. pojechalam na IP na ktg, oczywiscie nie zlekcewazono mnie, ale ktg tak wczesnie nie mialo sensu. owszem polozna daa posluchac bicia serca by mnie uspokic. potem zbadala mnie gina.
uspokoila, powiedziala, ze dziecko jest tak male, ze nic w tym dziwnego ze nie czuje, jego KOPNIAKOW (a ja się tyle na forum naczytałam), serio, to co u Ciebie jest kopniaczkiem lub lekkim musnieciem, u innej mamy bedzie wlasnie tym KOPNIAKIEM.

ja do dzis nie mam mega kopniakow. do tej pory moje dziecko mnie nie "zabolało". jestem spokojnejsza. (ok, owszem prawie caly czas sie i tak jakos tam zamartwiam - czsymkolwiek).

ale.... jeśli ma Cie to uspokoić, jedź na IP i posłuchaj bicia serca itd.
lepiej jednak być spokojną mamą
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
aa i opowiedając na Twoje pytamnie: czuję ruchy o różnych porach i z różną siłą. zresztą ja mam wrażenie że moje dziecko w wiekszości śpi, bo ja prawie cały dzień jestem w ruchu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak jak koleżanki, myślę że powinnaś jechać na izbę przyjęć. Ja pojechałam, tylko, że w 39tyg. W prawdzie już końcówka ciąży, ale czułam, że coś jest nie tak. Jak się okazało, mój maluch miał słabe tętno i odrazu pojechałam na blok operacyjny. Po cesarce, powiedzieli mi, że Mały miał główkę owiniętą pępowiną.
Myślę, że jeśli czujesz, że coś jest nie tak to zawsze jest lepiej pojechać do szpitala i sprawdzić dla pewności czy jest ok. Pozdrawiam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
zobacz czy dziecko nie zacznie kopać po kilku łykach zimnej coca-coli. Mi polozna zawsze radziła żeby wypić przed ktg kilka łyków, bo mój synek zawsze spał przed tym badaniem, a cola go budziła;]
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziękuję dziewczyny za rady, wczoraj był rodzinny grill, zjadłam karkówkę i mała zaczęła się ruszać, co za ulga! A już chciałam wybrać się do szpitala. Teraz jest normalnie, czuję moją maludę co jakiś czas!
super Paula,widzisz nie trzeba sie martwic:)widocznie karkówka zasmakowała:)
ja mam takie jazdy ,budze sie rano,klade sie na plecach i czekam az pokopie,przywitamy sie i wtedy dopiero wstaje,nie sa to mocne ruchy ale od pary dni mój męzulek tez je wyczuwa ręką,a pare razy nawet widzialam.
image
Jak byłam w szpitalu, kazali mi po śniadaniu, obiedzie i kolacji, kłaść się na plecach, zamykać oczy, i liczyć ruchy. Dziecko powinno się poruszyć minimum 6 razy po tych posiłkach. Nie wolno przy tym czytać książki, słuchać muzyki itp. Po prostu leżeć i czekać.
image
[url]image[/url]
[url]image[/url]
P.S. w ciągu godziny ma się poruszyć 6 razy oczywiście ;)
image
[url]image[/url]
[url]image[/url]
Różnie to bywa.
Czasem miałam tak że przez cały dzień nic nie czułam, a następnego dnia maleństwo po prostu szalało :) czasem było kilka dni spokojne, czasem co chwile było czuć ruchy.
I tak jest do tej pory, czasem bardzo ruchliwe czasem mniej, tak na zmiane.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
U mnie jest tak samo, czasem jest dużo więcej ruchów niż 6 na godzinę, i to takie porządne, że widzę ruchy gołym okiem :) a czasem w ogóle nic, jakby spała. Ciężko wtedy stwierdzić czy jest wszystko ok :/
Dziewczyny,przestańcie się przejmować przecież to jest człowiek,będzie się ruszał jak będzie chciał,ma dni ruchliwe albo bardziej śpiące,gorzej jak by się nie ruszał przez cały dzień,ale was rozumiem bo też sie przejmowałam,raz mnie nawet synuś w nocy przestraszył,bo zaczął gwałtownie się wierzgać,a póżniej długo nic,zero najmniejszego ruchu,pamiętam jak się bardzo przestraszyłam,z płaczem pojechałam w nocy do szpitala,podłączyli mnie do ktg i na szczęście wszystko było ok,dodam że byłam już wtedy po terminie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
kasiu moj rusza sie znacznie czesciej - raz mierzylismy mu czas co 30 sekund kopał, a w zasadzie juz chyba jezdził tyłeczkiem i walił nogami w brzuch i główka w kanał rodny przez 34 minuty non stop.
teraz tez jest tak bardzo czesto czuje jak wali główka i nogami po dwoch stronach brzucha w bardzo krótkich odstepach czasu.
ale jest zdrowy taki jego urok- torturowanie mamusi:)
teraz raczej 5 minut bez ruchu malucha tez nie uswiadcze - ciekawe kiedy on sypia- dodam, ze ja w nocy tez nie spie .
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Odkopałam temat bo mnie to teraz dopadło. Około 22 TC Mała dawała znać o sobie zawsze rano i wieczorem. Teraz jestem w 25 TC i nie czuję ruchów. Muszę nieźle się nagimnastykować, żeby Mała poruszyła się, czasem mi się to udaje, czasem niestety nie.
Niestety cola u mnie odpada, bo mam cukrzycę ciążową. W środę idę na USG, ale chyba wolałabym mega kopniaki, nawet te bolesne o których dziewczyny piszą, niż ciszę w brzuszku :)
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Kasiu, ja słyszałam, że to nie musi być zimna cola, tylko w ogóle coś zimnego, np woda, bo wtedy żołądek zimny budzi dzieciaczka. Podobno można też pochodzić na czworakach. Mi lekarka powiedziała, że na tym etapie (ok 30tc) dziecko nie śpi jednorazowo dłużej niż 45 minut. Więc co godzinę powinno się choć na chwilkę poruszyć. A jeśli nie, to śmiało jechać do szpitala żeby sprawdzić, bo trzeba to kontrolować.
image
image
jak jestem zajeta cal dzien,w ruchu to tez mało czuje mała,meczy sie moze jak ja ,tez mam myslowke od razu ale na drugi dzien juz czuje wariacje,w piatek usg:)
image
od ok 8 miesiąca moje dziecko spało wtedy kiedy ja, a cały dzień było aktywne :)
papilio1@op.pl

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Rozwiązania w domu (3 odpowiedzi)

Opłaca się ładować się teraz w te wszystkie dodatki typu kolektory, rekuperacja, studnia itd.?

alimenty. Jak to załatwić? (9 odpowiedzi)

Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi...

Mrowki Bigbitowki - kto zna? (21 odpowiedzi)

Chodzi mi o tekst tej piosenki, spiewalam jak bylam mala, ale nie pamietam, a chcialabym nauczyc...

do góry