Widok

Ryba po grecku

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam zamiar zrobic rybke po raz pierwszy,macie jakiej sprawdzone przepisy? wiem ze na necie jest ich pelno ale chce taki juz sprawdzony))
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja robię tak:
marchewka+pietruszka korzeń strarte na tarce o grubych oczkach do tego cebula pokrojona w półplasterki i to posmażyć a potem zalać troszke wodą, żeby sie poddusiło, dusić na małym ogniu z lisciem laurowym i zielem angielskim do miękkosci warzyw, na końcu dodać przecier pomidorowy i przyprawy: pieprz, sól, troche octu i cukru.
Sosikiem przekładać usmażoną rybkę, najczęściej używam filetów lub kostki z dorsza, ale ryba może byc wg upodobań, miałam też z morszczukiem, łososiem i solą, jednak z dorszem mi najlepiej smakuje :)
image

A jesli chodzi o proporcje to niestety nie jestem w stanie podać, bo robię wszystko na oko, sosu zawsze robię bardzo dużo, bo zanim przełoże nim rybe 1/3 już mam zjedzone, uwielbiam go wsuwać na ciepło :)
image

Ja używam takiego przepisu

SAŁATKA WARSTWOWA Z ANANASEM I BRZOSKwinią
ser żółty
majonez
jajka ugotowane na twardo
por
seler w nitkach ze słoika
szynka
papryka czerwona
papryka zielona
brzoskwinie z puszki
ananas z puszki
kukurydza z puszki

-przygotować składniki, szynkę kupić w plasterkach grubości 0.5-1cm i przeźroczystą
miskę (w takiej efekt jest najlepszy).
-w misce układać warstwami składniki:
odcedzoną kukurydzę z puszki
pokrojoną w kostkę brzoskwinię
pokrojony w kostkę ananas
pokrojoną w kostkę paprykę czerwona
i zieloną
pokrojoną w kostkę szynkę
odcedzone nitki selera
pokrojony w cieniutkie półkrążki por
starte na grubych oczkach jajka
niezbyt grubą warstwę majonezu
i na wierzch starty ser żółty

RYBA PO GRECKU
5 filetów z dorsza
5 marchewek
1 cebula
2 pietruszki
mały seler
mały por
3 pomidory
1 puszka koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki bulionu
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
mąka
sok z cytryny
sól
pieprz
vegeta
olej do smażenia
Filety skropić sokiem z cytyny, przyprawić solą i pieprzem, wstawić na 30 minut do
lodówki. Por, cebulę posiekać, pomidory pokroić w drobne cząstki, pozostałe warzywa
zetrzeć na tarce. Cebulę zeszklić, dodać resztę warzyw, podsmażyć. Wlać bulion
, przyprawić, dusić 20 minut, dodać pomidory i koncentrat, dusić jeszcze 15 minut.
Ewentualnie podlewać wodą. Filety rozdrobnić na kawałki, oprószyć mąką,
obsmażyć, dodać do warzyw.
image
image
o niechcący wkleiła mi się też sałatka miałam na jednej stronie w notatkach kompa :-)
image
image
ja robie zawsze tak jak niezapominajka ale dodaje jeszcze troche pokrojonego pora :) tak wiec ten przepis polecam :)
moja mama zawsze smazyla filety rybne opruszone maka, zawsze tak jedlismy. Kilka lat temu sprobowalam u tesciowej troszke ulepszonej wersji bo ryba byla usmazona w panierce z bulki tartej.
Takie smakuja mi najbardziej w rybie po grecku, sama zaczelam tak robic i juz nie bedzie inaczej. Polecam sprobowac.
image
image
my robimy rybe po greku używając ryby oprószonej mąka i dodajemy dużo marchewki i pora, bez cebuli. podajemy na ciepło.
ostatnio odkryłam rybę ala po grecku. filety usmażone tak jak lubisz i na to sos słodko-kwaśnu Uncle Bens. pycha na zimno jak i na ciepło
przepis wrzucałam już w wątku: http://forum.trojmiasto.pl/cos-prostego-na-wigilijny-stol-t138362,1,16.html?hl=po grecku#hl

RYBA PO GRECKU

filety kroisz na mniejsze kawałki, skrapiasz sokiem z cytryny, posypujesz solą i pieprzem, panierujesz w jajku i bułce tartej i smażysz na złoto :)

kupujesz mrożonkę - krojoną włoszczyznę (my kupujemy na wagę) - nie lubimy bawić się ze świeżymi warzywami ;P
na patelnię (my Zeptera) wrzucasz pokrojoną w piórka cebulę, podsmażasz, dodajesz mrożoną włoszczyznę - lekko podlewasz wodą, dodajesz Vegetę + ziarenka smaku + pieprz w ziarenkach + ziele angielskie + listki laurowe i dusisz - żeby warzywa były lekko chrupiące
następnie dodajesz sporo keczupu (u mnie w domu używa się tylko pikantnego włocławka i ten keczup świetnie doprawia sos) - nie dajemy koncentratu, sam keczup wystarczy :)))))

następnie układasz warstwami(w jakimś pojemniku, misce) rybkę i warzywa na samej górze mają być warzywka :)

to jest tak proste, że trudno zepsuć taką potrawę (moja Sis panikowała dopóki 1 raz nie zrobiła ) ;P

a jeśli chodzi o rybkę - wybieramy filety z dorsza :)

jeśli miałabyś więcej czasu - możesz zrobić kotleciki rybne zamiast filetów :) my kupujemy gotowe mielone z dorsza :) do tego czerstwa bułka namoczona w MLEKU (a nie wodzie) :) jajko, przyprawy i dużo zielonej pietruszki :) formować małe kotleciki i smażyć :) później sosik "grecki" - jak wyżej :)

ja zawsze robiłam więcej tych kotlecików, dzieliłam na 3 części i robiłam:
- po grecku
- w occie z cebulką
- w galarecie

:)

czasem kupowałam też mielone z łososia i kotleciki robiłam w galarecie :))

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Proszę o opinię na temat PRZEDSZKOLI : (18 odpowiedzi)

Jak w tytule, chciałabym posłać córkę do przedszkola ( 3 latek ) i interesują mnie opinie na...

Jak mieszka się w Wejherowie? (35 odpowiedzi)

Być może będziemy musieli wyprowadzić się z Gdańska w okolice Wejherowa, bo mąż dostał dobrą...

nnt. mieszkanie na parterze (72 odpowiedzi)

Zastanawiam się nad kupnem mieszkania na parterze właśnie i proszę Was kobitki byście napisały...

do góry