Widok
Ja robię tak:
marchewka+pietruszka korzeń strarte na tarce o grubych oczkach do tego cebula pokrojona w półplasterki i to posmażyć a potem zalać troszke wodą, żeby sie poddusiło, dusić na małym ogniu z lisciem laurowym i zielem angielskim do miękkosci warzyw, na końcu dodać przecier pomidorowy i przyprawy: pieprz, sól, troche octu i cukru.
Sosikiem przekładać usmażoną rybkę, najczęściej używam filetów lub kostki z dorsza, ale ryba może byc wg upodobań, miałam też z morszczukiem, łososiem i solą, jednak z dorszem mi najlepiej smakuje :)
marchewka+pietruszka korzeń strarte na tarce o grubych oczkach do tego cebula pokrojona w półplasterki i to posmażyć a potem zalać troszke wodą, żeby sie poddusiło, dusić na małym ogniu z lisciem laurowym i zielem angielskim do miękkosci warzyw, na końcu dodać przecier pomidorowy i przyprawy: pieprz, sól, troche octu i cukru.
Sosikiem przekładać usmażoną rybkę, najczęściej używam filetów lub kostki z dorsza, ale ryba może byc wg upodobań, miałam też z morszczukiem, łososiem i solą, jednak z dorszem mi najlepiej smakuje :)
Ja używam takiego przepisu
SAŁATKA WARSTWOWA Z ANANASEM I BRZOSKwinią
ser żółty
majonez
jajka ugotowane na twardo
por
seler w nitkach ze słoika
szynka
papryka czerwona
papryka zielona
brzoskwinie z puszki
ananas z puszki
kukurydza z puszki
-przygotować składniki, szynkę kupić w plasterkach grubości 0.5-1cm i przeźroczystą
miskę (w takiej efekt jest najlepszy).
-w misce układać warstwami składniki:
odcedzoną kukurydzę z puszki
pokrojoną w kostkę brzoskwinię
pokrojony w kostkę ananas
pokrojoną w kostkę paprykę czerwona
i zieloną
pokrojoną w kostkę szynkę
odcedzone nitki selera
pokrojony w cieniutkie półkrążki por
starte na grubych oczkach jajka
niezbyt grubą warstwę majonezu
i na wierzch starty ser żółty
RYBA PO GRECKU
5 filetów z dorsza
5 marchewek
1 cebula
2 pietruszki
mały seler
mały por
3 pomidory
1 puszka koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki bulionu
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
mąka
sok z cytryny
sól
pieprz
vegeta
olej do smażenia
Filety skropić sokiem z cytyny, przyprawić solą i pieprzem, wstawić na 30 minut do
lodówki. Por, cebulę posiekać, pomidory pokroić w drobne cząstki, pozostałe warzywa
zetrzeć na tarce. Cebulę zeszklić, dodać resztę warzyw, podsmażyć. Wlać bulion
, przyprawić, dusić 20 minut, dodać pomidory i koncentrat, dusić jeszcze 15 minut.
Ewentualnie podlewać wodą. Filety rozdrobnić na kawałki, oprószyć mąką,
obsmażyć, dodać do warzyw.
SAŁATKA WARSTWOWA Z ANANASEM I BRZOSKwinią
ser żółty
majonez
jajka ugotowane na twardo
por
seler w nitkach ze słoika
szynka
papryka czerwona
papryka zielona
brzoskwinie z puszki
ananas z puszki
kukurydza z puszki
-przygotować składniki, szynkę kupić w plasterkach grubości 0.5-1cm i przeźroczystą
miskę (w takiej efekt jest najlepszy).
-w misce układać warstwami składniki:
odcedzoną kukurydzę z puszki
pokrojoną w kostkę brzoskwinię
pokrojony w kostkę ananas
pokrojoną w kostkę paprykę czerwona
i zieloną
pokrojoną w kostkę szynkę
odcedzone nitki selera
pokrojony w cieniutkie półkrążki por
starte na grubych oczkach jajka
niezbyt grubą warstwę majonezu
i na wierzch starty ser żółty
RYBA PO GRECKU
5 filetów z dorsza
5 marchewek
1 cebula
2 pietruszki
mały seler
mały por
3 pomidory
1 puszka koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki bulionu
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
mąka
sok z cytryny
sól
pieprz
vegeta
olej do smażenia
Filety skropić sokiem z cytyny, przyprawić solą i pieprzem, wstawić na 30 minut do
lodówki. Por, cebulę posiekać, pomidory pokroić w drobne cząstki, pozostałe warzywa
zetrzeć na tarce. Cebulę zeszklić, dodać resztę warzyw, podsmażyć. Wlać bulion
, przyprawić, dusić 20 minut, dodać pomidory i koncentrat, dusić jeszcze 15 minut.
Ewentualnie podlewać wodą. Filety rozdrobnić na kawałki, oprószyć mąką,
obsmażyć, dodać do warzyw.
moja mama zawsze smazyla filety rybne opruszone maka, zawsze tak jedlismy. Kilka lat temu sprobowalam u tesciowej troszke ulepszonej wersji bo ryba byla usmazona w panierce z bulki tartej.
Takie smakuja mi najbardziej w rybie po grecku, sama zaczelam tak robic i juz nie bedzie inaczej. Polecam sprobowac.
Takie smakuja mi najbardziej w rybie po grecku, sama zaczelam tak robic i juz nie bedzie inaczej. Polecam sprobowac.
przepis wrzucałam już w wątku: http://forum.trojmiasto.pl/cos-prostego-na-wigilijny-stol-t138362,1,16.html?hl=po grecku#hl
RYBA PO GRECKU
filety kroisz na mniejsze kawałki, skrapiasz sokiem z cytryny, posypujesz solą i pieprzem, panierujesz w jajku i bułce tartej i smażysz na złoto :)
kupujesz mrożonkę - krojoną włoszczyznę (my kupujemy na wagę) - nie lubimy bawić się ze świeżymi warzywami ;P
na patelnię (my Zeptera) wrzucasz pokrojoną w piórka cebulę, podsmażasz, dodajesz mrożoną włoszczyznę - lekko podlewasz wodą, dodajesz Vegetę + ziarenka smaku + pieprz w ziarenkach + ziele angielskie + listki laurowe i dusisz - żeby warzywa były lekko chrupiące
następnie dodajesz sporo keczupu (u mnie w domu używa się tylko pikantnego włocławka i ten keczup świetnie doprawia sos) - nie dajemy koncentratu, sam keczup wystarczy :)))))
następnie układasz warstwami(w jakimś pojemniku, misce) rybkę i warzywa na samej górze mają być warzywka :)
to jest tak proste, że trudno zepsuć taką potrawę (moja Sis panikowała dopóki 1 raz nie zrobiła ) ;P
a jeśli chodzi o rybkę - wybieramy filety z dorsza :)
jeśli miałabyś więcej czasu - możesz zrobić kotleciki rybne zamiast filetów :) my kupujemy gotowe mielone z dorsza :) do tego czerstwa bułka namoczona w MLEKU (a nie wodzie) :) jajko, przyprawy i dużo zielonej pietruszki :) formować małe kotleciki i smażyć :) później sosik "grecki" - jak wyżej :)
ja zawsze robiłam więcej tych kotlecików, dzieliłam na 3 części i robiłam:
- po grecku
- w occie z cebulką
- w galarecie
:)
czasem kupowałam też mielone z łososia i kotleciki robiłam w galarecie :))
RYBA PO GRECKU
filety kroisz na mniejsze kawałki, skrapiasz sokiem z cytryny, posypujesz solą i pieprzem, panierujesz w jajku i bułce tartej i smażysz na złoto :)
kupujesz mrożonkę - krojoną włoszczyznę (my kupujemy na wagę) - nie lubimy bawić się ze świeżymi warzywami ;P
na patelnię (my Zeptera) wrzucasz pokrojoną w piórka cebulę, podsmażasz, dodajesz mrożoną włoszczyznę - lekko podlewasz wodą, dodajesz Vegetę + ziarenka smaku + pieprz w ziarenkach + ziele angielskie + listki laurowe i dusisz - żeby warzywa były lekko chrupiące
następnie dodajesz sporo keczupu (u mnie w domu używa się tylko pikantnego włocławka i ten keczup świetnie doprawia sos) - nie dajemy koncentratu, sam keczup wystarczy :)))))
następnie układasz warstwami(w jakimś pojemniku, misce) rybkę i warzywa na samej górze mają być warzywka :)
to jest tak proste, że trudno zepsuć taką potrawę (moja Sis panikowała dopóki 1 raz nie zrobiła ) ;P
a jeśli chodzi o rybkę - wybieramy filety z dorsza :)
jeśli miałabyś więcej czasu - możesz zrobić kotleciki rybne zamiast filetów :) my kupujemy gotowe mielone z dorsza :) do tego czerstwa bułka namoczona w MLEKU (a nie wodzie) :) jajko, przyprawy i dużo zielonej pietruszki :) formować małe kotleciki i smażyć :) później sosik "grecki" - jak wyżej :)
ja zawsze robiłam więcej tych kotlecików, dzieliłam na 3 części i robiłam:
- po grecku
- w occie z cebulką
- w galarecie
:)
czasem kupowałam też mielone z łososia i kotleciki robiłam w galarecie :))