Widok
SKOŃCZCIE Z TYM "ODDAWANIEM" !
Przyjęło się na forum zakładanie wątku typu "Oddam za..." niektórym chyba przydał by się słownik by zapoznać się z definicją słowa "oddam".
Mnie uczono że oddaje się ZA DARMO a gdy chce się coś w zamian to się nazywa ZAMIANA....
Mnie uczono że oddaje się ZA DARMO a gdy chce się coś w zamian to się nazywa ZAMIANA....
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
Jak już się czepiamy, to polecam słownik, do którego tak wszyscy odsyłają, a nikt nie sprawdził:
oddać — oddawać
1. «zwrócić coś właścicielowi»
2. «przekazać coś komuś lub gdzieś w jakimś celu»
3. «dostarczyć coś komuś»
4. «wyrzec się czegoś na czyjąś korzyść»
5. «umieścić kogoś gdzieś»
6. «sprzedać coś»
7. «odwzajemnić się komuś czymś»
Inna sprawa, że to irytujące, jak ktoś pisze "oddam" żeby każdy zajrzał, a tam całkiem normalna cena albo lista rzeczy, których się oczekuje w zamian. Niemniej jednak denerwuje mnie też, jak każdy odsyła do słownika, nie mając pojęcia o tym, co w nim jest napisane :p
oddać — oddawać
1. «zwrócić coś właścicielowi»
2. «przekazać coś komuś lub gdzieś w jakimś celu»
3. «dostarczyć coś komuś»
4. «wyrzec się czegoś na czyjąś korzyść»
5. «umieścić kogoś gdzieś»
6. «sprzedać coś»
7. «odwzajemnić się komuś czymś»
Inna sprawa, że to irytujące, jak ktoś pisze "oddam" żeby każdy zajrzał, a tam całkiem normalna cena albo lista rzeczy, których się oczekuje w zamian. Niemniej jednak denerwuje mnie też, jak każdy odsyła do słownika, nie mając pojęcia o tym, co w nim jest napisane :p
a to sprzedać sama dopisałaś?? nie martw się sprawdziłam w słowniku Języka Polskiego co znaczy oddać a Ty z jakiego masz?
1. zwrócić coś komuś;
2. dać coś komuś w jakimś celu;
3. dać coś komuś na własność; podarować, ofiarować;
4. umieścić, ulokować kogoś gdzieś;
5. wydalić coś z organizmu;
6. oddać się: poświęcić się czemuś lub komuś
łudząco podobne co? tylko u mnie nie ma sprzedać a to ze słownika Jeżyka Polskiego- dziwne... aaa ostatnio coś słyszałam że chyba "Poszłem" będzie dopuszczalne w poprawnej polszczyźnie. :D
1. zwrócić coś komuś;
2. dać coś komuś w jakimś celu;
3. dać coś komuś na własność; podarować, ofiarować;
4. umieścić, ulokować kogoś gdzieś;
5. wydalić coś z organizmu;
6. oddać się: poświęcić się czemuś lub komuś
łudząco podobne co? tylko u mnie nie ma sprzedać a to ze słownika Jeżyka Polskiego- dziwne... aaa ostatnio coś słyszałam że chyba "Poszłem" będzie dopuszczalne w poprawnej polszczyźnie. :D
oj bez przesady dziewczyny --> jest chyba roznica jak ktos chce cos "oddac" za np. paczke chusteczek a jak chce cos sprzedac i posluguje sie haslem "oddac" aby przyciagnac wieksza uwage :)
Uwazam ze ta pierwsza opcja jest jak najbardziej na miejscu --> jest nawet powiedzenie "oddac za przysłowiową złotówkę" :)
Uwazam ze ta pierwsza opcja jest jak najbardziej na miejscu --> jest nawet powiedzenie "oddac za przysłowiową złotówkę" :)
Ogłaszam wszem i wobec, że jeszcze chwila i wszystkie tego typu oferty - oddam za coś, trafią do kosza. Nie dosyć, że w serwisie ogłoszeń ludzie przeginają to jeszcze na forum próbują.
Basta!
Po weekendzie wszystkie oferty typu oddam będą wyrzucane z forum. Osobom zainteresowanym proponuję albo zostać w serwisie ogłoszeń albo tam się przenieść.
No chyba, że macie inne zdanie. Czekam na argumenty.
Basta!
Po weekendzie wszystkie oferty typu oddam będą wyrzucane z forum. Osobom zainteresowanym proponuję albo zostać w serwisie ogłoszeń albo tam się przenieść.
No chyba, że macie inne zdanie. Czekam na argumenty.
Hmm ja nie mam nic przeciwko temu ze ktos oddaje za paczke chusteczek czy cos, wkoncu za to zaplacil a teraz chce sie pozbyc najczesciej za male pieniadze lub cos taniego w zamian, wiec zwykle korzysc jest po obu stronach. Ale co mnie denerwuje to to, ze ktos dostaje cos za darmo a potem to sprzedaje, zamiast tez komus dac za darmo.
To po co wchodzisz skoro Ciebie to nie dotyczy i nie denerwuje Cię to? naprawdę błahy wątek, pewnie nie mniej niż "oddam lakier za"....najlepiej to z niczym prócz sprzedazy się nie wychylać? no ewentualnie jeszcze można poprosić o głosik...dajcie spokój forum na psy schodzi.
no brawo zaraz dojdzie do tego ze admin bedzie blokowal watki typu oddam siatke zabawek za chusteczki ... no bez przesady ! Jesli watek taki bedzie w dziale sprzedam to czemu usuwać ??
A co do porzatku na forum to niech lepiej najpierw beda usuwane watki niezgodne z regulaminem a nie "oddam cos dla dziecka" !
A co do porzatku na forum to niech lepiej najpierw beda usuwane watki niezgodne z regulaminem a nie "oddam cos dla dziecka" !