Widok

SPIRALA-SRODEK ABORCYJNY!!!

Zdrowie Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Prosze przeczytajcie ten artykul bo mam wrazenie ze duzo osob na tym forum ma niewielka swiadomosc na temat spirali wewnatrzmacicznej.
Tu chodzi o zycie czlowieka!
http://adonai.pl/life/?id=76
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Komu? Dziewczyny, wyluzujcie, wkrótce święta... Gdzie duch świąt?
Ten fakt stwierdził lekarz po wnikliwych badaniach. Podanie nieodpowiednich hormonów w młodym wieku spowodowało rozregulowanie działania przysadki mózgowej. A tobie może na rozum zaszkodziły?
Agatha, doktor Turek-Muczyńska przyjmuje na Krzywoustego w Gdańsku?
Pozdrawiam!

P.S. Swoją drogą... Pani doktor bardzo takie mleczne ma nazwiska, laktacyjne takie. ;-))
ja tabletki odstawilam w lipcu i nadal nic,,,,,,wyniki mam ok, a fasolki brak
imageimage
Moja przyjaciółka ma to samo - 9 lat leczenia, brak jajeczkowania, gigantyczna prolaktyna - a w życiu pigułki do ust nie wzięła. Skąd wiesz, że to tabletki zawiniły ? Może taką Cię Pan Bóg stworzył ?
Ja zaszłam w ciążę natychmiast po odstawieniu pigułek - tak jak większość moich znajomych koleżanek. Więc nie demonizujmy i nie obarczajmy pigułek naszymi kłopotami innego autoramentu.
Ja również do niedawna myślałam, że ten punkcik to tylko zarodek i każda kobieta ma prawo decydowć o swoim ciele. Jednk kiedy na USG usłyszałm bicie serduszka mojego "zarodka", to wiedziałam już, że to jest moje dziecko i faktycznie od tego momentu jestem tylko inkubatorem. Jeżeli chodzi o tabletki antykoncepcyjne, to ja jestem najlepszym przykładem powikłań po ich zażywaniu - 10 lat leczenia (brak jajeczkowania, bardzo wysoka prolaktyna). Lekarze bardzo chętnie zapisują je już 16-stolatkom, a to na poprawę cery, reguralne miesiączki itp., bo tak najłtwiej, po co szukać przyczyny! A młode dziewczyny brdzo chętnie się na to zgadzają.
I mnie nieustannie zadziwia, dlaczego lekarze tak masowo wypisują tabletki. Połowa z nich, gdy spytasz o skutki uboczne, wygłosza jakiś farmazon z materiałów promocyjnych, za to jak zapytasz ich o spiralę, to wygłoszą farmazon rodem z magla. W każdym zawodzie są przypadkowe osoby, wśród lekarzy również.

Dlatego warto chodzić do naprawdę dobrego lekarza. Z takim mozna normalnie porozmawiać o zastosowaniu konkretnej metody dla konkretnej osoby - dla siebie. Nie ma sensu dzielić metod antykoncepcyjnych na z gruntu dobre i z gruntu szkodliwe. Nawet NPR będzie szkodliwe dla pewnych osób :D

Polecam panią Turek - Muczyńską. To bardzo inetligentna, dokształcająca się, wnikliwie badająca lekarka.
tylko ze zaden lekarz nie odmowi ci tabletek a spirale tak i to nie ze wzgledu na moralne powody tylko zdrowotne, a co do kiedy dziecko jest juz dziecko a nie zarodek to troche dziwne ze jedno jest juz dzieckiem jako punkt na usg a inne w tym samym czasie nie ale to juz kwestia indywidualnego sumienia kazdej osoby.
image

image
Skopiuj kawałki moich wypowiedzi i wrzucaj w wyszukiwarkę. To najlepszy sposób na stwierdzenie, czy i skąd kopiuję.

A dlaczego miałabym to kopiować?
agatho- od pewnego czasu ciekawi mnie z jakich ksiązek przepisujesz swoje wypowiedzi hehe.Albo na bank kopiujesz ze stron z netu...
No tak..szybko hasło w wyszukiwarkę a potem juz tylko skopiowac..
Ze tez ja wczesniej na to nie wpadłam..:P
image
Moralnie - zwykłe tabletki też mają działanie "poronne", bo działaja na trzy fronty - czopuja szyjke macicy, niedopuszczają do jajeczkowania i tak zmieniaja błonę śluzową macicy, że nie może się w niej zgnieździć święty zarodek. I bywa właśnie, ze na każdym z tych etapów pigułka może zawieść - po to są właśnie trzy...

Mam hopla na punkcie dzieci, swoje kochałam już w momencie, gdy jeszcze było tylko punkcikiem na USG, ale jakoś ten zagnieżdżający się zarodek nie jest dla mnie dzieckiem... Ale niech o tym decyduje kazdy sam.

Indeks Pearla dla spirali wynosi od 0,3 do 2. Niech też sobie każda z Was sama policzy, jakie jest ryzyko "urodzenia dziecka ze spiralą w rączce", zważywszy, ze owe bardzo rzadkie ciąże mimo założonej spirali, choć mają większe ryzyko poronienia, zagnieżdżają się z dala od spirali i zazwyczaj są spokojnie donaszane.

Dla mnie spirala jest lepszym środkiem antykoncepcyjnym niż pigułki. Ona przynajmniej nie działa na cały organizm.
Za to czasami doprowadzają do poważnych problemów z płodnością.
bo tabletki nie powoduja zakażeń - oczywiste chyba :)
to wszystko zalezy od kiedy uwazasz ze zaczyna sie zycie. jezeli od momentu zaplodnienia to jest to wczesno poronny jezeli pozniej to nie. mnie jeszcze odstrasza jedna rzecz - zaden lekarz nie zalozy ci spirali jezeli nie masz dzieci, mowiac ze jest ryzyko bezplodnosci spowodowane zakazeniem, jakos nikt tego nie mowi przy tabletkach i innych hormonalnych metodach.
image

image
Dziewczyny. Nie wiem, czy to jeszcze na temat, ale mój lekarz zalecił mi wkładkę wewnątrzmaciczną jako środek anty. Ale sama już nie wiem. Wg medycyny to nie jest środek poronny, ale moralnie sprawa chyba ma się inaczej.
http://www.pfm.pl/u235/navi/199181
Co myślicie?
"Całe szczęście, że nie wszyscy myślimy tak samo."
Całe szczęście, oj tak - zgadzam się z Tobą.

Agatha - nawet przez myśl mi nie przeszło!
Ugh, bardzo proszę tylko o nieposądzanie mnie o sympatię do Radia Maryja :D
Całe szczęście, że nie wszyscy myślimy tak samo.
WOW! rozrzewniłam się jeszcze bardziej :))
Zapomniałas dodać - do osoby myślącej podobnie jak Ty :)))
Zupełnie niepotzrbnie się rozrzewniłaś, bo i niby dlaczego? Ten post był do osoby myslślącej, więc nie musiałaś aż tak drastycznie na niego reagować.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

pilnie prawnik (24 odpowiedzi)

Witam...mam pytanie czy wiecie może gdzie jest dobry prawnik w Gdńsku od spraw rodzinnych(a...

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (39 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...

do góry