Widok
Sab simplex powoduje gazy?
Mam pytanko dziewczyny. Od wczoraj podaję małej SS i zauważyłam u niej wzmożone oddawanie gazów. Wczoraj przebiegało to łagodnie ale dziś od rana jakiś dramat. Dałam jak zalecono do porannego karmienia 15 kropelek a mała stęka i popłakuje oddając bączki. Wczoraj przez sen też miala "wiatry" ale nie budzila się i nie przeszkadzały jej i cieszyłam się że SS świetnie zadziałał. A dziś rano nię namęczyła. Może za mało tych kropelek albo za dużo hah? Poradźcie coś bo wczoraj był 1 dzień bez kolek i byłam zachwcona a mała zadowolona.
ja bym dawała. Bączki po SS idą i mogą nie być komfortowe ale tylko na początku. Potem jest coraz lepiej. Dawaj 15 do każdego mleka jak w ulotce.
Ja mojej małej daję teraz też od czasu do czasu Espumisan jak tylko widzę że ma problem z bączkami (cholerne jabłka).
Ja mojej małej daję teraz też od czasu do czasu Espumisan jak tylko widzę że ma problem z bączkami (cholerne jabłka).
Z tego co ja się orientuję to Sab Simplex działa tak, że powoduje wydostawanie się gazów na zewnątrz dzięki czemu nie zalegają one w brzuszku i nie powodują kolek więc "produkowanie bąków" jest jak najbardziej prawidłowym objawem działania tego leku. A to, że dziecko płacze przy puszczaniu gazów to inna sprawa, słyszałam, że dzieci marudzą przy tym ponieważ nie znają jeszcze swojego organizmu i nie wiedzą co się dzieje.
Tak swoją drogą po tylu dyskusjach na tym forum o Sab Simplexie to ja się naprawdę dziwię, że ktoś się decyduje na jego podawania.
Nigdy nie zastanawiało was dlaczego ten para-lek nie jest dopuszczony do używania w Polsce!?!?!??!??!?!?
Kobyłka - rozumiem, iż masz świadomośc tego, iż każde podanie SS przedłuża okres kolek nawet do 10-12 miesięcy? tak jak to miało miejsce w przypadku dziecka jednej z forumek? a przede wszystkim zmienia proces fizjologicznego rozwoju dziecka.
Pomijam tu już sam fakt faszerowania tak małego dziecka aspartamem.
Już ktoś tu na tym forum pisał - nie słuchaj tych którzy ci każą podawać SS do każdego posiłku - ten para-lek podaje się tylko w przypadku wystąpienia objawów kolki a nie zapobiegawczo.
Nigdy nie zastanawiało was dlaczego ten para-lek nie jest dopuszczony do używania w Polsce!?!?!??!??!?!?
Kobyłka - rozumiem, iż masz świadomośc tego, iż każde podanie SS przedłuża okres kolek nawet do 10-12 miesięcy? tak jak to miało miejsce w przypadku dziecka jednej z forumek? a przede wszystkim zmienia proces fizjologicznego rozwoju dziecka.
Pomijam tu już sam fakt faszerowania tak małego dziecka aspartamem.
Już ktoś tu na tym forum pisał - nie słuchaj tych którzy ci każą podawać SS do każdego posiłku - ten para-lek podaje się tylko w przypadku wystąpienia objawów kolki a nie zapobiegawczo.
Monica- bardzo ale to bardzo prosze napisz jaki pediatra polecil ci stosowanie SabSimplex. Ten twoj "specjalista" jest niedouczony! Aspartam - poczytaj dlaczego ten slodzik szkodzi! Jest rakotworczy! moze i teraz ci pomogl- ale o konsekwencjach jego podawania obys sie nigdy nie musiala przekonac! Semioticon jest w zbyt duzym stezeniu! Nasze ministerstwo zdrowia dopuszcza dany lek do obiegu gdy nikt nie ma watpliwosci co do jego stosowania, w przypadku SS gastoenterolodzy podniesli glosny protest i lek jest wycofany z naszego rynku juz od 2 lat! Oby wasze dzieci na skutek podawania SS nie trafily na oddzialy gastoenterologii ani teraz ani za kilka lat. Doczytajcie sobie o ukladzie pokarmowym niemowlat, o niedojrzalosci tego ukladu, o wplywie podawania lekow w duzym stezeniu w przelozeniu na niewielka mase ciala!
Na tym forum bylo wiele pisane na temat SabSimplex. Ten specyfik owszem mozna podac ( tak robia w Niemczech, Czechach), ale tylko objawowow tzn RAZ, i tylko RAZ nie czesciej - i ida do lekarza szukac rozwiazania problemu niefarmakologicznego!, a rodzice w PL podaja do kazdego karmiania! 7-8 razy na dobe, przez kilka miesiecy! Takie stosowanie to nic innego jak podtruwanie organizmu ktory dopiero sie ksztaltuje. Jesli dziecko ma "kolki" to szuka sie ich przyczyny a nie na latwizne. Stosowanie SS moze doprowadzic do uposledzenia ukladu pokarmowego, problemy gastryczne beda dziecko meczyc nawet po kilka lat, a ich leczenie bedzie o wiele bardziej skomplikowane niz podanie kropelki i po sprawie- bedzie dieta, meczace badania, walka o kazdy kes jedzenia , anemia.
Mam nadzieje ze moze teraz czesc z was sie opamieta przed wypisywaniem glupot na temat "cudownego" Sabsimplex ! ! ! !
Na tym forum bylo wiele pisane na temat SabSimplex. Ten specyfik owszem mozna podac ( tak robia w Niemczech, Czechach), ale tylko objawowow tzn RAZ, i tylko RAZ nie czesciej - i ida do lekarza szukac rozwiazania problemu niefarmakologicznego!, a rodzice w PL podaja do kazdego karmiania! 7-8 razy na dobe, przez kilka miesiecy! Takie stosowanie to nic innego jak podtruwanie organizmu ktory dopiero sie ksztaltuje. Jesli dziecko ma "kolki" to szuka sie ich przyczyny a nie na latwizne. Stosowanie SS moze doprowadzic do uposledzenia ukladu pokarmowego, problemy gastryczne beda dziecko meczyc nawet po kilka lat, a ich leczenie bedzie o wiele bardziej skomplikowane niz podanie kropelki i po sprawie- bedzie dieta, meczace badania, walka o kazdy kes jedzenia , anemia.
Mam nadzieje ze moze teraz czesc z was sie opamieta przed wypisywaniem glupot na temat "cudownego" Sabsimplex ! ! ! !
aha...
to ja napiszę jakie jest stężenie simeticonu w innych popularnych lekach na wzdęcia:
espumisan 40mg/ml
infacol 40mg/ml
bobotic 66 mg/ml
i teraz co wazne-sugerowane dawkowanie
sabsimplex-15 kropel do kazdego posilu=0,6mlx(6~8)=0,6x69x(6~8)=248~331
espumiasan-20kropli na dobe~1ml=40mg/dobe
infacol-przed kazdym posilkiem 20mg=(6~8)x20=120~160mg/dobe
bobotic-4x8kropli=4x20mg=80mg/dobe
i chyba na tym polega moc sabsimplexu-ze dawki sa znacznie wieksze
to ja napiszę jakie jest stężenie simeticonu w innych popularnych lekach na wzdęcia:
espumisan 40mg/ml
infacol 40mg/ml
bobotic 66 mg/ml
i teraz co wazne-sugerowane dawkowanie
sabsimplex-15 kropel do kazdego posilu=0,6mlx(6~8)=0,6x69x(6~8)=248~331
espumiasan-20kropli na dobe~1ml=40mg/dobe
infacol-przed kazdym posilkiem 20mg=(6~8)x20=120~160mg/dobe
bobotic-4x8kropli=4x20mg=80mg/dobe
i chyba na tym polega moc sabsimplexu-ze dawki sa znacznie wieksze
Dien dobry .Cieszę sie że znalazłam jedną wypowiedz ,która nie zachwala sab simplexu. moja wnusia ma 2 miesiace i ja tez poradziłam corce zeby podawała sab simplex. corka byla przeciwna ale wkoncu zaczela podawac dziecku krople tylko 2 -3 razy na dobe poniewaz nie jest przekonana do kroplelek . ale teraz po tej logicznej wypowiedzi Abigal nie bedziemy podawac kropelek. dziecko jest karmione piersia ,wiec moze zaaplikujemy koperek i to wszystko.Ja dziekuje za zasianie watpliwosci na temat leku ,bo rzeczywiscie skoro taki rewelacyjny to dlaczego nasze ministerstwo go nie dopuscilo na nasz rynek
Bardzo dobrze, że coraz więcej osób mówi o tym głośno. Przydałaby się jeszcze dyskusja na temat Vibrucolu, który niektóre mamy aplikują jak witaminy, nie wiedząc, że ten środek nie był testowany na niemowlętach.
I nigdy nie przestanie mnie szokować, że z jednej strony tak uważamy na warzywa i owoce, które podajemy dzieciom (żeby nie były pryskane), a z drugiej strony nie mamy żadnych oporów żeby te same dzieci faszerować "chemią" z apteki. Bo teraz wszystko co fiziologiczne, jest patologiczne i trzeba to "leczyć": kolki, ulewanie, ząbkowanie...
I nigdy nie przestanie mnie szokować, że z jednej strony tak uważamy na warzywa i owoce, które podajemy dzieciom (żeby nie były pryskane), a z drugiej strony nie mamy żadnych oporów żeby te same dzieci faszerować "chemią" z apteki. Bo teraz wszystko co fiziologiczne, jest patologiczne i trzeba to "leczyć": kolki, ulewanie, ząbkowanie...
na niemowlętach i kobietach ciężarnych leków się nie testuje raczej a przynajmniej oficjalnie się tego nie robi ...lek podaje się jeśli jest względnie bezpieczny a jego działanie może przynieść więcej pożytku niż szkody ( wiele leków branych w czasie zagrozonej ciąży tez ma skutki uboczne niestety )
Działanie Sab Simplex to efekt raczej konskiej dawki jaką trzeba podawać. Prawie każdy lek ma substancje konserwujące i nawet w zwykłym Paracetamolu jest benzoensan sodu, którego mój syn nie toleruje ...
Działanie Sab Simplex to efekt raczej konskiej dawki jaką trzeba podawać. Prawie każdy lek ma substancje konserwujące i nawet w zwykłym Paracetamolu jest benzoensan sodu, którego mój syn nie toleruje ...