Widok

Salon sukni Marietta w Gdyni

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy któraś z Was szyła tam suknię?Byłam tam dziś ze zdjęciem mojej kochanej Maggie Soterro. Babeczki powiedział, że bez problemu mi to uszyją, że mają świetne krawcowe od sukien bla bla...No i taniej wyjdzie niż jakby miała ją kupować w Madonnie( gdzie i tak mi musieliby uszyć na mnie i tak). Boję się, że to będzie wtopa...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
takiej samej Ci nie uszyja, bo to plagiat i zaden szanujacy sie salon tego nie zrobi, bedzie musiala byc troche inna. ja tam bylam szukac sukienki to najtanasza jaka znalazlam była p 2800, odmowilam nawte przymiarke, bo znalazlam ciekawsze salony, a nie lepiej kupi uzywana maggie?
image
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie ma tego modelu nigdzie, bo to chyba z najnowszej kolekcji. Mają mi uszyć identyczną, nie ma mowy o zmianach, ewentualnie rodzaj aplikacji na ramie, tylko i wyłącznie to :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Gosiulek, Aga ma rację, co do kopiowania.
Muszą być dokonane zmiany w projekcie. Na pewno będzie wykonana z innego materiału, bo wątpię, by Maggie Sottero szyjąc suknie zaopatrywała się w tym samym miejscu, co Marietta.
Nie identyczna, a wyglądająca tak samo lub podobnie od 95-99% zgodności. Identyczna będzie wtedy - gdy kupisz ją u Maggie Sottero. Jeżeli nie zależy Ci na metce (której nikt nie ogląda) - szyj u krawcowej - będziesz zadowolona i masz wolną rękę do wprowadzania zmian. A zaoszczędzone pieniądze wydaj na podróż poślubną :)
Wiem jaki materiał-muślin, to z resztą widać było na zdjęciu.
To nie jest istotne właściwie czy uszyją mi suknie w Madonnie czy MAriettcie. Bo i tu i tu ta suknia nie wisiała na wieszaku jako na sprzedaż. Będąc w madonnie, pokazałam na zdjęciu(które znalazłam w necie) jaką bym chciała i babka mi ją skądś z Polski ściągneła.Powiedziała, że i tak ją będą szyć dla mnie i tak.

W mariettcie pokazałam zdjęcie, będą szyć na zwór ze zdjęcia a nie z projektu(no chyba, że sami sobie narysują) :) Więc żaden to plagiat, bo na pewno wszystkie marszczenia i ilość dziurek na sznurowanie, nie wyjdą identycznie :)

Zastanawiam się po prostu czy ktoś szył u nich i czy był zadowolony z efektu. Mam trochę czasu, żeby pomyśleć. Jak na razie i tak jestem zdecydowana, żeby ją kupić od MAdonny za ich cenę, mimo, że powstanie ona-suknia, w ten sam sposób co w mariettcie, z tym że za 1200 mniej :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
No nie całkiem jest jak piszesz. Madonna współpracuje z Maggie Sotero i może sprzedawać ich suknie. Ok, nie mają twojego rozmiaru, to zdejmą miarę i zamówią suknię "pod Ciebie".
Ale Marietta z tego co wiem nie współpracuje z MS więc jeżeli chcieli by Ci uszyć taką suknię jak na zdjęciu to będzie plagiat. Do tego dochodzi ryzyko jak ta suknia będzie leżeć na Tobie.
Kwestia do przemyślenia.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Proszę o nie pisanie czy to będzie plagiat czy nie, bo to akurat mnie najmniej interesuje w tym poście :)

Ponowię pytanie:

Czy któraś z Pań szyła suknię w Mariettcie? Jeśli tak, to proszę o jakieś opinie :)
a jakby ktoś poinformował dystrybutora Maggie Sottero o tym, że planujesz szyć plagiat "i Cię to nie interesuje", to wiesz, że zarówno Ty, jak i wykonawca (w tym wypadku salon Marietta) możecie stanąć przed sądem za kopiowanie i lekceważenie praw autorskich?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
spoko,nie ma problemu :) informuj, droga wolna :)

Nie wiem skąd tu takie oburzenie, większość kobiet, które decydują się szyć gdzieś suknie, raczej nie są projektantkami i nie szkicują sobie same projektów, tylko biorą ze zdjęcia :)
Temat na tym forum jest "Salon sukni Marietta w Gdyni" to może ktoś coś napisze o salonie!
Bo właśnie takich informacji poszukuję, wiem że teraz są tam wyprzedaże ale nie wiem czy któraś z Was była? jest coś ciekawego ?
Ja byłam wczoraj, przymierzyłam 3 suknie-nawet ładne(ciężko mnie zadowolić ... )Ceny, cholera nie sprawdziłam żadnej :( Panie bardzo miłe, pomocne i widać mają doświadczenie w doradzaniu. Także warto tam pojechać i zapoznać się z ofertą.
Nie polecam Marietty. Na początku Panie wydają się miłe, ale na końcu już tak miłe nie były. Kupiłam suknię z zeszłym roku z wyprzedaży salonowej-oczywiście rozmiar był do dopasowania. Byłam na dopasowaniach 5 razy, suknie raz była za mała w biuście, potem za duża i tak ciągle coś było nie tak. Nie wiem jak oni ściągali te miary. Suknia była źle dopasowana!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pisząc swój post miałam także na myśli to, że zamawiając suknię w Madonnie, będziesz miała oryginał, który będzie prawdopodobnie wykonany ze świetnych materiałów, dobrze odszyty i suknia będzie dobrze leżeć.
Dając do uszycia w Marietcie lub gdziekolwiek indziej, masz większe ryzyko, że coś Ci się nie spodoba, bo materiał/koronki/aplikacje nie takie jak na zdjęciu, bo źle leży, bo ciężka, bo coś tam.
Wiele dziewczyn daje szyć suknie ze zdjęcia, niektóre są zadowolone a niektóre nie.
Twoja sprawa czy podejmiesz ryzyko dodatkowych nerwów przed ślubem.
A kwestia podróby to inna sprawa, ciekawe kto kupuje buty firmy adidas? A "Adonis" kupiłabyś? Pewnie nie, bo to "wiocha".
Tak samo jest z sukniami ślubnymi. Kiedyś liczyło się to że w ogóle suknia była, teraz coraz więcej osób zwraca także uwagę na markę sukni. Taki jest teraz świat. Albo się tym przejmujesz albo nie. Proste.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Spoko i tak na sukniach ślubnych nigdzie nie widnieje żadna metka (no może z ceną) :) więc nikt się nie kapnie czy oryginał czy podróba.Mi generalnie obojętne, ma wyglądać tak jak ja chcę. Wydaje mi się, że te krawcowe salonowe, to jeden pies. Wszystko pewnie zależy od kroju sukni, materiału itd.

Ja powtórzę raz jeszcze :) Ta suknia nie jest własnością Madonny, nie ma jej w żadnym salonie ich w Polsce-wypożyczyli ją skądś i sprawdzili do gdyni, żebym mogła ją przymierzyć. Więc raczej też nie będą mieli oryginału, tylko szyć będą ze zdjęcia- więc ryzyko mam takie samo :)
Ja powtórzę raz jeszcze :) Ta suknia nie jest własnością Madonny, nie ma jej w żadnym salonie ich w Polsce-wypożyczyli ją skądś i sprawdzili do gdyni, żebym mogła ją przymierzyć. Więc raczej też nie będą mieli oryginału, tylko szyć będą ze zdjęcia- więc ryzyko mam takie samo :)

TO JEST TOTALNA GŁUPOTA!!!!!
STOP PODRÓBKOM!!!!!!
to jest karalne- model duzych firm sa zastrzeżone to co piszesz i chcesz zrobic tylko pogłębia problem....
zrobisz jak uwazasz, ale moze lepiej uszyc suknie u krawcowej podobną do oryginalu, a nie powtarzac cos tak naprawde niepowtarzalnego. mnie stresu po prostu
image
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu
Dla mnie żaden stres :) Poczekam na wycenę jeszcze od 1 salonu.No i przede wszystkim poszukam gdzieś opinii o krawcowych z Marietty, bo tu się chyba nie dowiem niczego :)
Gosiulek, ty dalej nie rozumiesz. Madonna nie będzie Ci szyła sukni ze zdjęcia, tylko zamówi na Twoje wymiary u producenta, czyli Maggie Sottero. Wszystkie salony tak robią, bo kto mam miejsce i pieniądze żeby trzymać wszystkie sukienki z kolekcji w salonie?!

Zamawiając w Marietcie musisz się liczyć że ta suknia będzie gorszej jakości i nie będzie się tak samo układać. Zależy jeszcze jak bardzo jest ona skomplikowana. Ozdoby będą inne na sto procent, bo Maggie Sottero ma je na specjalne zamówienie. Patrząc okiem krawcowej- moja mama radziła mi zamówić oryginalną suknię, choć droższą, niż szyć gdziekolwiek, bo "wie, jak trudno taką suknię uszyć, trzeba mieć dobre materiały, koronki, ozdoby... Zdjęcie nie zawsze wystarczy. Oryginał to zawsze oryginał." Podsumowując: jeśli to jakaś prosta suknia- to czy w Marietcie, czy gdzie indziej uszyją Ci ją najprawdopodobniej tak, że będzie bardzo podobna, i będziesz zadowolona. Im więcej ozdóbek, podpięć, fałdek, koronek- tym podobieństwo w Marietcie czy gdziekolwiek indziej będzie mniejsze, bo nie da się bez projektu ze zdjęcia zerżnąć wszystkiego, chociażby ze względu na ograniczony dostęp do materiałów.

Co do samej Marietty- niestety, panie stamtąd są znane z tego, że wciskają ludziom że wszystko da się zmienić i zrobić, sama to odczułam;) Efekty pewnie są różne, bo jak ktoś ma trochę krawieckiego obycia, to wie, że nie wszystko jednak da się zrobić;) Jak to mówią, z g... bicza nie ukręcisz;)
Dzięki miliani :) jestem zielona w tych tematach jak cholera. Po prostu wydaje mi się, że materiał będzie taki sam-muślin(bo przecież ile może być odmian?!) zdobień nie ma praktycznie żadnych, oprócz ramienia, koronek też nie ma. dobra, zdjęcię wrzucę to może łatwiej będzie.Wydaje mi się, że suknia jest prosta a cena za nią zbyt wysoka.
http://www.kellyprom.com/maggie-sottero-mona-p-6309.html
( nie nie będę zamawiać na pewno przez internet:) )

Myślicie że faktycznie można spieprzyć tą suknie, szyjąc ją w salonie a nie biorąc od "producenta", że nie będzie to tak wyglądać jak na zdjęciu?
Gosiulek suknia jest zjawiskowa. Miliani ma racje że Madonna sprowadzi dla Ciebie suknie od producenta czyli Maggie Sottero. Tylko cena jest kosmiczna ale fakt są perfekcyjnie wykonane.
Ja bym na twoim miescu rozejrzała sie jeszcze po innych salonach gdzie szyją suknie, skoro nie bardzo są opinie o Marietcie. Dziewczyny na forum polecały salon B&J w Wejherowie i Memolia w Gdańsku. Przejedź się, zobacz prozmawiaj i wtedy podejmij decyzję czy sciagnąc suknie od producenta czy jednak uszyć na wzór.
image
Gosiulek- co do materiałów- pamiętam jak szukałam materiału na sukienkę na studniówkę (sukienkę właśnie szyła mi mama). Szukałam satyny. W jednym sklepie metr kosztował 20 złoty, a w drugim 90 złoty. Różnica w jakości też była, niestety, no ale nie stać mnie było na droższy materiał. Więc muślin muślinowi też nierówny pewnie.

Ja na przykład zwróciłam uwagę na to, że suknie w Marietcie się mega elektryzowały. Jak przymierzałam te suknie to aż iskry leciały. Tego samego dnia byłam w jeszcze w Christine i Ladies, i nic takiego nie było. Równie dobrze mogło to wynikać z złej wykładziny na podłodze, jak i nienajlepszych materiałów, nie wiem. Wiem za to, że panie przekonywały mnie, że można idealnie dopasować suknię 38, chociaż noszę rozmiar 34, i że nie będzie żadnej różnicy. A NIE DA się dopasować sukni dwa rozmiary za dużej, tak, żeby wyglądała jak szyta na wymiar. To nigdy nie będzie to samo, co szyta na ciebie. Skrócić się da, zwężyć się da, ale ona nigdy nie będzie tak samo leżała. Np w Agnes pani mi od razu powiedziała, że gotowej sukni z salonu u nich nie dostanę bo nie mają takiego rozmiaru.

Może byś spytała, czy mają w Marietcie jakiś podobny, z podobnego materiału model sukni? Wtedy byś wiedziała, czego możesz się spodziewać:)
Jeżeli chcesz się naocznie i namacalnie przekonać - jak wyglądają suknie z metkami (Cymbeline, Pronovias, Mon Cheri, Farage, Demetrios) obok sukien szytych przez krawcową - przyjedź. Będziesz miała okazję zobaczyć i dotknąć prawie muślin - czyli szyfon. Porównać taftę z sukni za 5 tysięcy z taftą wycenioną na zdecydowanie mniej, bo używaną.
W Marietcie przymierzyła 3 suknie(nic się nie elektryzowało:)). Wszystkie 3 był połączeniem tej jednej(no bez tego co idzie na ramię), przymierzyłam muslinową(jak dla to było tak samo delikatne jak w madonnie...), z bardzo podobnym tyłem, oraz 3 która(tylko) kształtem i dopasowaniem była MS. No nie wiem... 2 znajome szyły w Wejherowie... złoo... efekt końcowy był taki, że musiały miesiąc przed ślubem szukać do wypożyczenia :(
Generalnie jaką mam pewność, że suknia którą zamówię u Madonny faktycznie będzie szyta przez firmę Maggie Sotero???Przecież, one równie dobrze mogą u siebie to uszyć (ze zdjęcia) i tyle. Przecież ja się nie kapnę ile było marszczeń i zagięć :) Więc jesli by tak było, to równie dobrze mogę iść do marietty czy gdziekolwiek indziej...
Teraz to zaczęłam się obawiać:/
ojoj... w Madonnie nie mogą i nie uszyją Ci same tej sukni. Madonna nie zajmuje się szyciem swoich sukien, tylko sprowadzają oryginały. Będziesz miała wszywkę i możesz poprosić o jakiś dowód. Jak nie wierzysz, zadzwoń do Madonny i zapytaj, jak Ci udowodnią, że ta suknia to oryginał a nie podróba. Niech same powiedzą.
Może akurat któraś z pań była tak naelektryzowana tego, dnia, którego tam byłam;)
Myślę, że ta suknia wtedy będzie podobna do tych, które przymierzałaś:) I pewnie z tych samych materiałów. Choć efekt końcowy zawsze będzie trochę tajemnicą:)
A co do Madonny... firmowe suknie chyba zawsze mają gdzieś naszywkę, moja (Emmi Mariage) przynajmniej miała
image image
Planuję napisać do producenta maila z zapytaniem o suknie w innych krajach.Zobaczymy.
witam, ja kupiłam suknię ślubną w salonie marietta i byla tam szyta na mnie... suknia wyszla niby ok ale nie byla idealnie dopasowana, trudno sie zreszta dziwic bo tym w jaki sposob panie sprawdzaly wymiary..
dlatego zdecydowanie nie polecam tego salonu!!

tylko pierwsze spotkanie (jeszcze zanim podpisalam umowe bylo mile) a pozniej to byl koszmar i za kazdym razem wychodzilam z tego salonu wsciekla tylko ze nie mialam juz wyjscia bo zaplacilam za suknie..

Panie sa bardzo mile na poczatku i zapewniają, że wszystko da się zrobić, ale wraz z momentem podpisania umowy i wplacenia zaliczki czar pryska i zaczynają traktować klienta jak zlo konieczne..!! zwlaszcza pani w czarnych dluzszych wlosach (kierowniczka?) kupilam suknie 4 m-ce przed slubem, mialam tylko jedna przymiarkę i po 1,5 m-ca suknia byla gotowa i Pani KAZALA mi ja odebrac, pomimo tego, że wczesniej sie umowilysmy ze odbiorę ja ok 2-3 tyg przed slubem (mozna schudnac/przytyc) i wtedy bedzie ostateczne dopasowanie..

przed podpisaniem umowy pani twierdzila ze zawsze tak robią i jest to sprawa oczywista.. a pozniej mialam ja natychmiast odebrac!!

skonczylo sie na tym ze przed samym slubem schudlam ze stresu i musialam jechać do znajomej krawcowej na poprawianie suknie... bo salon sie juz nie poczuwal, wydal suknie wiec juz ich reszta nie obchodzila, przy okazji krawcowa poprawila kilka innych niedociągnieć i tylko dlatego jestem zadowolna z tej sukni...

podsumowując mysle ze nie warto szyc tam sukni, szkoda nerwow....
Super, dzięki za opinię!!! Ja jestem na etapie rozeznania co i jak, nie jestem zdecydowana na szycie gdziekolwiek, po prostu... głośno myślę :)
z tego cowiem to bardzo dobrze szyja w memoi w gdansku :)

image
dobrze wiedzieć, jutro chciałam tam jechać :/
Generalnie obrzydł mi temat sukni ślubnej :/ żenujące.

Już wiem jak rozpoznać czy suknia "oryginalna" od producenta czy nie :) zawieszki na wieszak:) to jedyny znak producenta, który zapewne od razu po zakupie, zostanie odcięty, żeby przypadkiem nie wyskoczył na weselu :)

Na razie olewam temat sukni, później się zacznę tym martwić!
nie ma co obcinać nie wyskoczy :)
image
Gosiulek - to chyba Twoja wymarzona? Nie znam Twoich wymiarów - jeżeli jednak są zbliżone do wymiarów obecnej właścicielki - to masz okazję kupić swoje cudo.
http://forum.gazeta.pl/forum/w,1178,131084626,,Suknia_slubna_Annika_Marie_Maggie_Sottero_sprzedam.html?v=2
hej, dzięki!
Nie to nie jest moja(trochę podobna), moja to model Mona.
wiekszosc sukni w madfonnie ma klasyczne proste kroje, wykonczenie d*pne jak na te ceny, tru jest ze styknie ze z jakiejs sukni uzywanej lub nowej wzieli wykroj (rozpruwajac ja na kawalki) i maja wykroj, jesli nie sprzedaja jej jako firmowki to mozecie cmoknac ich w pompke, wszyscy ze wszystkich zrzynaja, nie ma juz czegos takiego jak oryginalny kroj.
Babki w salonie slubnym na bank lepiej uszyja niz krawcowa poza, wiec smialo szyj w mariettcie, tylko pamietaj

najdrobniejsze ustalenia musza byc w umowe, ilosc bezplatnych poprawek, terminy, wszystko, bo potem roznie bywa. Co wliczone w cene , co platne osobno. Musi byc na papierze bo inaczej jest sklonnosc do konfabulacji w wiekszosc salonow :)
nie wiem jak jest teraz w Mariet'cie ale wiem jak bylo jak ja szukalam sukni ;)
finalnie wszystko skonczylo sie ok ale jak bylam na 1ej przymiarce to byl totalnie zle wyciety i obszyty dekolt, po prostu nierowno i bylo to widac golym okiem - nie wiem jak te swietne panie krawcowe tego nie zauwazyly, zamawialam dodatkowo bolerko i stojka tez zle byla wykrojona, miala zupelnie inny ksztalt - musialy poprawiac..
Wpłaciłam zaliczkę za suknie w Madonnie. Generalnie jakaś masakra, bo suknia nie kosztuje już 4200 tylko 4 270 a będzie kosztować zapewne nawet więcej, w zależności od tego jak stoi Euro.
Witam;
pozwolę się dołączyć do Twojej opinii i wszystkim odradzam zakup sukni we wspomnianym salonie Marietta. Wszystko co napisałaś powtórzyło się i u mnie. Na początku Panie bardzo miłe, ale po podpisaniu umowy zmiana o 180 stopni. Szczególnie nieuprzejma jest Pani kierownik - dokładnie ta w czarnych włosach. Dopasowanie i pojawiajace się uwagi co do sukni przyjmowane były jak zło konieczne -
wszystkim raz jeszcze ten salon odradzam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Szanowne Forumki. Może nie odradzam zakupu sukni w salonie Marietta, ale na pewno radziłabym zastanowić się dwa razy przed podpisaniem umowy. Na dzień dobry, rzeczywiście, panie z salonu są bardzo miłe i obiecują uszycie wymarzonej sukni z marzeń i snów. Po podpisaniu umowy ich nastawienie, a szczególnie nastawienie pani kierownik zmienia się diametralnie. Poprzez skandaliczny sposób zdejmowania wymiarów (zaledwie trzech i to przez dżinsy i sweter) i okazywanie irytacji na jakiekolwiek sugestie z mojej strony, zniecierpliwienie, po strzelanie focha i strojenie dziwnych min na moje prośby o pokazanie różnych wersji dodatków do sukni.
Koniec końców, suknia jest już w domu. W zasadzie nie ma się do czego przyczepić, ALE... niesmak pozostaje i to duży.
Suknie nie kosztują mało, więc należałoby oczekiwać solidnego krawiectwa i profesjonalnego podejścia do klientek. W moim przypadku nie miało to miejsca. Satysfakcja na poziomie -10.
W Madonnie "branie wymiarów" wyglądało tak samo :) Po czym suknia przyjechała o 2 rozmiary albo i więcej, za duża, więc nie wiem po co w ogóle te wymiary były brane.Babki próbowały mi usilnie wmówić, że tyle schudłam :D hahaha
Ja na pewno nie kupię tam sukni. Jak dla mnie obsługa dziwna, niby jest, ale zero zaangażowania z ich strony i pomocy. W ogóle nie zależy im chyba na potencjalnym kliencie, co w dzisiejszych czasach wydaje się mi dziwne. Myślałam, że każdy dba o swój wizerunek, bo przecież wiele dziewczyn czyta takie fora. No ale może mają aż tylu klientów, że im to zwisa i nie maja zamiaru podnieść tyłka, aby się nim zająć, gdy już przyjdzie do salonu. Niech sobie chodzi po sklepie, przegląda i wybiera suknie sam, bo przecież dobór sukni ślubnej to coś z czym każdy ma do czynienia na co dzień..
miałam okazję zobaczyc jak wygląda praca Pań z Marietty od "kuchni". Starałam sie tam o pracę i byłam na dwóch dniach próbnych - za które mi oczywiście nie zapłacono :/
Ale nie o tym - ja jak szukałam swojej sukni ślubnej, to nawet tam nie zajrzałam. pamietam, co po wyjściu klientek było mówione między tymi Paniami.
Obgadywanie jakich mało. a im nie zalezy tak naprawde na dobrym doradzeniu, tylko aby więcej sprzedac i tyle ! Głupio bym sie czuła wychodząc z salonu :/
image
image
a ja jestem bardzo zadowolona :) już po fakcie (wpłaceniu zaliczki) zaczęłam czytać opinie, takie jak wyżej i byłam przerażona. potem troszkę zwlekali z terminem 1 przymiarki, co zestresowało mnie jeszcze bardziej. jednak kiedy zadzwonili nie narzucali mi terminu, wybrałam sobie dogodny, ja jestem bezkonfliktowa raczej, suknia mi się podobała od samego początku i bym wzięła, a te Panie (taka w czarnych włosach i jeszcze blondi chyba) latały wokół mnie i pokazywały, co skrócic, jak, gdzie itd. zeby było lepiej. bylam mile zaskoczona :) na 2 przymiarce też było miło i sympatycznie. a suknia piękna :) także jak dla mnie ocena bardzo dobra. aczkolwiek po Agnes to ciężko by było żebym narzekała... tam Pani chyba była na pracy przymusowej... jednym slowem-masakra

Inne tematy z forum Wesele

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (216 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

do góry