Widok
Seks po porodzie
Witam
Jak wyglądał wasz pierwszy raz po porodzie czy odczuwacie jakąś różnicę?
Ja po dwóch miesiącach spróbowałam i w trakcie rozpłakałam się ponieważ moja pochwa jest dużo luzniejsza i nic nie czułam dodam że karmię piersią rodziłam sn z nacięciem.Z tego powodu już nie chcę uprawiać seksu.
Jak myślicie czy pochwa z czasem jeszcze się zejdzie?
Jak wyglądał wasz pierwszy raz po porodzie czy odczuwacie jakąś różnicę?
Ja po dwóch miesiącach spróbowałam i w trakcie rozpłakałam się ponieważ moja pochwa jest dużo luzniejsza i nic nie czułam dodam że karmię piersią rodziłam sn z nacięciem.Z tego powodu już nie chcę uprawiać seksu.
Jak myślicie czy pochwa z czasem jeszcze się zejdzie?
a co to jest 'plastyka po poprzednim nacięciu'?
"zejść" się nie zejdzie, ale może nie to jest problemem wcale - proponuję iść do ginekologa. Równie dobrze może to być wpływ działania hormonów. Jesli jednak czujesz za dużo "luzu" to jeśli lekarz da Ci stosowne skierowanie możesz się domagać "naprawienia" pochwy po źle wykonanym cieciu lub szyciu. Moja siostra jest właśnie w trakcie oczekiwania na taki zabieg plastyczny - już po badaniach.
ja nie miałam naciecia a tez jest luzniej - chociaz wedlug meza nie jakos duzo. Za to pani ginekolog na wizycie kilka dni temu nastraszyla mnie ze jest tak strasznie luzno i kazala robic cwiczenia podobne do tych kegla ale nie tak aby zatrzymywac siusiu tylko bardziej pupą (tak jakbysmy mialy biegunke i staraly sie ja zatrzymac - slowa mojej p.doktor hehe).
No i kategoryczny zakaz dzwigania czegos wiecej niz dziecko.
Troche mnie to zdolowalo ze przez 8 miesiecy sie nie zregenerowalam ale ambitnie cwicze i podobno po pol roku bedzie widac efekt.
Wszystko tez podobno zalezy od budow kobiety i ilosci elastycznych wlokien w pochwie - niestety u mnie wyglada ze mam bardzo malo i dla tego tak dlugo to trwa :/
A co do sexu to jak masz ochote to nie bron sobie - porozmawiaj z mezem, zapytaj co on czuje, powiedz jak Ty sie czujesz; mozecie sprobowac nowych pozycji, moze te co wczesniej nie byly atrakcyjne teraz okaza sie odpowiednie ?
No i kategoryczny zakaz dzwigania czegos wiecej niz dziecko.
Troche mnie to zdolowalo ze przez 8 miesiecy sie nie zregenerowalam ale ambitnie cwicze i podobno po pol roku bedzie widac efekt.
Wszystko tez podobno zalezy od budow kobiety i ilosci elastycznych wlokien w pochwie - niestety u mnie wyglada ze mam bardzo malo i dla tego tak dlugo to trwa :/
A co do sexu to jak masz ochote to nie bron sobie - porozmawiaj z mezem, zapytaj co on czuje, powiedz jak Ty sie czujesz; mozecie sprobowac nowych pozycji, moze te co wczesniej nie byly atrakcyjne teraz okaza sie odpowiednie ?
monika, myśle że bardzo łatwo, wystarczy mieć 6 tyś - ja miałam kase i od początku mówiłam że tylko Swissmed, ale uległam namowom koleżanek u których wszystko poszło pięknie i gładko i teraz po prostu żałuje (bo wydaje mi sie ze w prywatnej klinice nie dostałabym do szycie jakiegos świeżaka-choć moge sie mylic)
nie chodzi o bol, tylko o to jak to tam wszystko wygląda ... po prostu fuj ... wiec nie chce zeby ktos mnie tam dotykał ... od razu stają mi przed oczami sceny z porodówki - to nieszczesne nieudaczne szycie, wpychanie łap przez położne, przebijanie pęcherza bleeeee - chciałabym żeby mnie ktos tak porządnie w łeb strzelił żebym straciła pamięć i się odblokowała
chociaż kto wie, za kilka lat może wspomnienia nie będą już tak żywe
chociaż kto wie, za kilka lat może wspomnienia nie będą już tak żywe
u mnie po porodzie też było mało ciekawie - i to przez dłuższy czas - lekko pół roku (przede wszystkim ból....) teraz jest lepiej (1,5 roku), dla scisłosci też mineło odczucie "luźności",-choć do fajerwerków daleko ;/ także głowa do góry -będzie lepiej...no i polecam ćwiczenie mięsni kegla - mi mówił o tym gin przyjmujący poród...
a moj maz nie mogl sie ode mnie opedzic po porodzie. u mnie burza hormonow tak zadzialala ze po przyjsciu ze szpitala ja juz mialam ochote na sex. na porodowce polozna sie smiala, ze maz ma podziekowac z gory lekarzowi bo bedzie tatus zadowolony ") i tak rzeczywiscie jest.
pierwszy raz oczywiscie obawa obustronna i nie obylo sie bez lubrykantow. ale teraz jest juz ok i szczerze mowiac to nie wiem czy jest jakas roznica pomiedzy przed a po porodzie. zawsze bylo fajnie :P
smith a moze warto zasiegnac porady lekarza w tej kwesti? dokladnie nie wiem jaki lekarz sie tym zajmuje- ale mysle ze moze porada psychiatry albo seksuologa bylaby pomocna dla ciebie. i bron boze nie mowie tego zlosliwie, ale z checi pomocy. pozdrawiam
pierwszy raz oczywiscie obawa obustronna i nie obylo sie bez lubrykantow. ale teraz jest juz ok i szczerze mowiac to nie wiem czy jest jakas roznica pomiedzy przed a po porodzie. zawsze bylo fajnie :P
smith a moze warto zasiegnac porady lekarza w tej kwesti? dokladnie nie wiem jaki lekarz sie tym zajmuje- ale mysle ze moze porada psychiatry albo seksuologa bylaby pomocna dla ciebie. i bron boze nie mowie tego zlosliwie, ale z checi pomocy. pozdrawiam
ala - tylko się nie załamuj i nie poddawaj dziewczyno!!
Musisz iść do lekarza i powiedziec mu o swoich problemach. To jest do poprawki i musza Ci tą plastyke na koszt szpitala zrobić. życie sexualne jest niezwykle wazne dla człowieka, a dla młodej kobiety to już w ogóle. Nie mówię o zdrowiu związku, w którym jesteś.
Głowa do góry i marsz do lekarza. Walcz o swoje szczęście :)
Musisz iść do lekarza i powiedziec mu o swoich problemach. To jest do poprawki i musza Ci tą plastyke na koszt szpitala zrobić. życie sexualne jest niezwykle wazne dla człowieka, a dla młodej kobiety to już w ogóle. Nie mówię o zdrowiu związku, w którym jesteś.
Głowa do góry i marsz do lekarza. Walcz o swoje szczęście :)
"nic tylko rodzić bo po porodzie lepiej haha ; autorko wątku niektóre forumki to mają takie waginy że lepsze niż u niejednej dziewicy"
Widocznie jeszcze mało wiesz na temat seksu i fizjologii kobiety po porodzie.
Bo to prawda wiadoma nie od dziś,że z powodu zmian hormonalnych i innych czynników seks może byc lepszy i bardziej satysfakcjonujący po ciąży niż przed.
O ile kobieta nie została źle zszyta i nie ma oporów psychicznych.
Widocznie jeszcze mało wiesz na temat seksu i fizjologii kobiety po porodzie.
Bo to prawda wiadoma nie od dziś,że z powodu zmian hormonalnych i innych czynników seks może byc lepszy i bardziej satysfakcjonujący po ciąży niż przed.
O ile kobieta nie została źle zszyta i nie ma oporów psychicznych.
za to w Wejherowie szyją beznadziejnie...
(chciałam napisać, że 'do dupy', ale aż tak dokładni to nie są ;) )
(chciałam napisać, że 'do dupy', ale aż tak dokładni to nie są ;) )
ala, u mnie było wręcz odwrotnie, aż 5 m-cy po porodzie wydawało mi się, że jest strasznie ciasno i płytko, przy tym mnie bolało, stroniłam od seksu, mama mnie nastraszyła że miała identycznie, a minęło dopiero po drugim porodzie. Gin stwierdziła, że jest nadwrażliwość nerwowa w miejscu, w którym zaczyna się wew. szew (tzn. już blizna wtedy) i no faktycznie właśnie w tamtym miejscu miałam te odczucia. A potem nagle jak ręka odjął i jest super. Nie czuje żeby było luźniej, tak jak przedtem tyle że wrażliwsza na bodźce jestem co potęguje doznania, hehe ;)