Widok

Sen 1,5 rocznego dziecka!

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam kilka pytan do mam dzieci w tym wieku.
Czy maja wasze dzieci jeszcze drzemke popoludniowa?, jak spia potem w nocy?Co dajecie jesc przed spaniem i ile,czy budza sie w nocy i dajecie wtedy mleko?Ostatnie pytanie dzieci spia same czy z wami?Dziekuje z gory za info.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mam bardzo podobny problem
z moim od urodzenia był problem ze spaniem - nie dość że sam nie chiał zasypiać, to jeszcze sie budził w nocy non stop - co 1,5-2 godziny,a do tego nie pamietam żeby kiedykolwiek spał w dzień - nawet w wózku na spacerze to góra godzine spał. i tak było do 3 lat - już w nocy nie jadł bo jakoś około 1 roku go oduczyłam jedzenia nocnego - ale mimo to wstawał w nocy co 2 godziny - tak poprostu. Tyle że u mnie był o tyle problem że ja małego usypiałam - kładłam się obok niego - nawet nic nie musiałam mówić czy śpiewać poprostu być przy nim - i wydaje mi się że to była przyczyna wstawania nocnego. bo kiedy wreszcie przestałam go usypiac - zasypia sam przy zgaszonym świetle i otwartych drzwiach - od tego czasu mały przesypia całą noc (mysle że poprostu wiedział że zasypiam z nim i w nocy sie budzić żeby sprawdzić czy dalej jestem - )
w okresie kiedy uczyłam go samemu zasypiać - też tylko mąż do niego chodził w razie marudzenia żeby sie mały nauczył że mamy wieczorem nie ma - czas spać samemu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nasza od urodzenia protestowałą więc spała z nami w łóżku, gdy tylko odkładałam ją do łóżeczka to się budziła i w płacz. Zatem sprzedaliśmy łóżeczko ikupiliśmy łóżko z barierką, teraz śpi w łóżku, ale 2-3 razy w nocy muszę iść do niej bo się wybudza.
Od początku roku nie sypia wcale w dzień, wstaje o 8.00 a kładzie się ok 23.00
Pije mleko, aczkolwiek nie chętnie.
eh wszystkie dzieci tak dłuugo śpią...;) mój wstaje o 6, w porywach 6.30;) o 9 zasypia na 1,5-2 godziny, przed tym poranym spaniem zjada jakiś jogurt/serek/budyń, po spaniu pierwszy obiad;) wieczorem zasypia już o 17.30-18 i bardzo mnie to cieszy;) na kolację zjada parówki, kanapki, ew. ryż z warzywami czy zupę jak zostanie z obiadu. Do tego trochę wody. Kiedyś jeszcze pił mleko, ale już nie lubi:) w nocy nie je od kiedy skończył 7 mcy. Nie budzi się, chyba że go coś boli;) NO i śpi sam.
moja córcia ma dokładnie półtora roku i wstaje miedzy 7 a 8 drzemke ma od 12 tak półtorej godzinki czasami trochę więcej i zasypia o lub chwile po 20
zasypia u nas w łózku później ja przenoszę do łóżeczka a w nocy się budzi i biorę ja do siebie
w nocy jak chce dostaje wodę do picia a mleka nie pija od jakiegoś 10 miesiąca życia
a z kolacja to różnie kaszek juz nie chce wogóle mleka z butli też nie pija od 10 miesiąca więc jakis jogurt czasami kanapka
corka spala w tym wieku o 11.00 tyle ze wstawala ok 7.00
gdy nie miala drzemki popoludniowej wtedy gorzej spala w nocy
spala sama w lozeczku, tyle ze sie przebudzala przez zeby- wystarczylo jej podac reke i zasypiala
nie je w nocy od 9 miesiaca zycia
na kolacje pila kakao, jadla buleczke, serek- kaszki przestala jesc jak skonczyla rok
dzis ma 21 miesiecy i nadal ma jedna drzemke tyle ze o 13
zapomniałam :) u nas też w tamtym czasie nocne pobudki były tylko po to aby przejść do naszego łóżka ;)

teraz jest przechodzenie albo siku ;)
nasz też ma 1,5 roku. W dzień spi k 2 h - od 12tej do 14tej,
w nocy już od dawna nic nie je ale często budzi się nad ranem i chce spać z nami - tak jak Twoj synek - w łózeczku potrafi płakac godzinę a z nami zasypia w 3 sekundy :).
ma jak na razie nic z tym nie robimy. Jak będzie miał 2 latka będzie miał swój pokoik i wtedy bedziemy próbowali go oduczyć spania z nami..a puki co cieszymy się bliskością.
Nasza kluska też śpi w dzień. Dostaje obiad ok 13. Kładzie się ok 14 i śpi do 16-17.
Wieczorem dostaje 240ml kaszy i chrapie do rana, ale oczywiście o 4.00 musi wpaść do naszego łózka sypialnianego i wstajemy razem ok 8.
ma 1rok i 7m-cy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nasza córeczka przesypia całą noc od 4miesiąca życia,śpi sama wystarczy ją położyć i za chwilę wyjść z pokoju.Mała ma dwie drzemki od 9do11 lub12 i potem godzinną od15.Przed snem dostaje butelkę 240ml mleka i zasypia między 19a19.30,wstaje ok.6.Generalnie ma swój rytm dnia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
a, no i śpi ze mną. Jak spala sama budziła się w nocy milion razy, nie miałam siły do niej wstawać i nie miałam siły walczyć, tym bardziej że rano do pracy :/ Może niedługo przyjdzie ten czas kiedy powiem dość i pójdzie do siebie, tylko muszę się zebrać w sobie ;)
moja śpi 1,5 godziny w dzień, w nocy od 21:00 do 9:00 z 2-3 pobudkami, ale obudzi się, postęka, usiądze, położę ja i śpi dalej. Nie daję w nocy mleka, tylko rano, wieczorem i przed drzemką.
Moja dwu latka śpi w dzień około 1,5-2h i na noc zasypia między 21 a 21:30 śpi cała noc, ew. obudzi się żeby przejść do nas :)

Jedzenia i picia w nocy nie podaję, ale z tym walczyłam trochę :/
Drzemka popołudniowa trwa od 10 do 13 :) od kilku tygodni regularnie jak w zegarku (dosłownie) :D
Wieczorem idzie spać ok. 20 - 21wstaje o 6.30 (jak zadzwoni budzik i zaczyna się ruch, no i siostra też ma w tym dużo zasług). Przesypia całą noc u siebie w łóżeczku bez pobudek na jedzenie, czasami (bardzo rzadko na szczęście)jak bardzo dokuczają dziąsła potrafi się obudzić i wołać, wówczas najczęściej ląduje u nas w łóżku. Przed samym snem jest mleko zagęszczone kaszką ok. 210 - 240 ml.
Rano po przebudzeniu mleko, potem śniadanko - płatki, owsianka, kaszka, rzadziej chlebek (bo nie przepada), później często jakiś jogurt, przed drzemką obowiązkowo mleko, po drzemce zupka, spacer, drugie danie zazwyczaj koło 17 - 17.30, w międzyczasie jakieś owoce do podgryzienia.
Dodam jedynie, że od urodzenia synek lubi dużo spać, a nad nocnym podjadaniem mleka pracowaliśmy troszkę, ale to było "wieki temu" :D
Ignaś śpi w dzień ok 1 - max 1,5 od 12/12:30. Przed drzemką dostaje najczęsciej zupę.

Co do wieczora to kolacja ok 19 - i jest to kasza łyżką z owocami (kasza na 90 ml mleka) albo kanapki (1,5 kromki) - w nocy budzi się tylko po to by przydreptać do naszego łóżka, ale od razu zasypia i nie woła o jedzenie. Wstaje 7/7:30
u nas drzemke 2 godz od ok 11 do 13
wieczorem zasypia po 19
niebudzi sie w nocy i nie dostaje w nocy jesc na wieczor dostaje ok 300-350 ml mleka
spia sama w swoim lozeczku - jak jest spiaca to idzie do lozeczk ai szuka butli
1. Czy maja wasze dzieci jeszcze drzemke popoludniowa?, jak spia potem w nocy?

Do ubiegłych wakacji (czyli pomiędzy 1,5 a 2 r.ż.) Młody miał dwie drzemki w ciągu dnia. Później przestawił się na jedną - ok 2 godzinną.
W nocy zawsze spał super - czy to w czasach spania z nami (do 15mc) czy odkąd śpi sam.

2. Co dajecie jesc przed spaniem i ile,czy budza sie w nocy i dajecie wtedy mleko?

W okolicy 18m-cy Gabryś najczęściej dostawał na kolację butlę mleka z kleikiem i owocami ze słoiczka (mleko lekko zagęszczone, robione z 210-240ml wody) lub gęstą kaszkę :] często było tak, że wypijał jakieś 3/4 butli, a z reszty chciał kaszkę gęstą :]

W nocy się nie budził. Nie karmiliśmy w nocy. Ostatnie karmienie w nocy było jak miał ok 1-1,5 m-ca :]

3. Ostatnie pytanie dzieci spia same czy z wami?

Od 15m-ca śpi sam(na swoim tapczaniku) :] (ale koło nas)
Aaaa, nawet jak się obudzi w nocy nie daję żadnych herbatek, mleka itp. Mówię ze dwa razy cii, cii i idzie spać dalej;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
zuzia wstaje ok8-30 - 9 je sniadanko spacerek obiadek i zasypia ok 12.30 w wozku budzi sie ok 14 o 15 jest podwieczorek jakies placuszki jogurcik kaszka albo cos w tym stylu potem wiekszy luz czyli zdarza sie jakies ciasteczko czy cos do tego chlebek ok 20 mleczko z kaszka ok 21 zasypia kiedy ja kłade sie spac czyli ok polnocy dostaje 2 butle i spi do rana troszke w lozeczku troszke z nami . jeszce mies temu potrafiła budzic sie 2 razy w nocy i nie zasypiała sama wiec mamy suykces
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moja też śpi z 1,5 godziny w ciągu dnia. Spać idzie koło 21.30. No, ale śpi spokojnie do 8-9.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry