Widok
Sinlac a mleko modyfikowane
Orientujecie się może, czy można Sinlac przygotowywać na mleku modyfikowanym? Wg. sposobu przygotowania jest, że na wodzie. O mleku nic nie jest wspomniane. Pytam, bo mój maluch przestał tolerować mleko... Jedynie w postacie oszustwa, czyli kaszki na gęsto podawanej łyżeczką. Dla urozmaicenia pomyślałam o Sinlacu, żeby w kólko kaszek nie jadł a jednak mleczko było w jego menu
nie wolno dodawać mleka do sinlacu!
Ze strony Nestle:
Temat: Sposób przyrządzenia kaszki Sinlac
Pytanie:
Na stronie Nestle, przy produkcie Sinlac jest informacja: "przy przygotowywaniu nie dodawać mleka ani preparatów mlekozastępczych". Dlaczego nie można?
Odpowiedź:
Produkt zbożowy Sinlac jest wzbogacony w wartościowe białko chlebowca świętojańskiego oraz inne niezbędne składniki odżywcze i mikroelementy - tak, że jest gotowy do spożycia po rozprowadzeniu wodą. Mieszanie Sinlacu z mlekiem dałoby posiłek o zbyt dużej zwartości niektórych składników, co m.in. skutkowałoby nadmiernie wysoką osmotycznością. Hiperosmotyczne posiłki podrażniają przewód pokarmowy i mogą być m.in. przyczyną biegunki (tzw. osmotycznej).
Ze strony Nestle:
Temat: Sposób przyrządzenia kaszki Sinlac
Pytanie:
Na stronie Nestle, przy produkcie Sinlac jest informacja: "przy przygotowywaniu nie dodawać mleka ani preparatów mlekozastępczych". Dlaczego nie można?
Odpowiedź:
Produkt zbożowy Sinlac jest wzbogacony w wartościowe białko chlebowca świętojańskiego oraz inne niezbędne składniki odżywcze i mikroelementy - tak, że jest gotowy do spożycia po rozprowadzeniu wodą. Mieszanie Sinlacu z mlekiem dałoby posiłek o zbyt dużej zwartości niektórych składników, co m.in. skutkowałoby nadmiernie wysoką osmotycznością. Hiperosmotyczne posiłki podrażniają przewód pokarmowy i mogą być m.in. przyczyną biegunki (tzw. osmotycznej).
Wiesz nie wiem co jest na stronkach internetowych,ja mam chore nieuleczalnie dziecko i mimo tego lekarka powiedziała,ze nie ma przeciwskazań a to co mówi lekarka która się zna jest dla mnie bardziej istotne niż to co pisze na pudełkach.Ale oczywiście każdy robi jak uważa:) najlepiej zapytać swojego pediatre:)
a mi się też wydaje, że pediatrzy czasem "bzdury" gadają. oczywiście nie wszyscy ale..
uważam, że producent ma rację pisząc, że dodając mleko podwaja się składniki i za bardzo obciążają się nerki dzieciaczka.
sama daję sinlac bo mój Mały ma skazę i zawsze robię na wodzie. dodaję jedynie owoców albo czegoś innego dla urozmaicenia smaku.
uważam, że producent ma rację pisząc, że dodając mleko podwaja się składniki i za bardzo obciążają się nerki dzieciaczka.
sama daję sinlac bo mój Mały ma skazę i zawsze robię na wodzie. dodaję jedynie owoców albo czegoś innego dla urozmaicenia smaku.
Do Carrie - hm, nie wiem skąd taka informacja, że nie stosuję Sinlacu, skoro stosuje :) tyle, że na wodzie i z dodatkiem owoców. A czytanie wydaje mi się umiejętnością bardzo cenną, można się wiele dowiedzieć :)
Do Dominiki, Asiek1 ma rację, że sinlac + mleko może uszkodzić nerki.
"Sinlac jest pelnowartosciowym posilkiem po przygotowaniu na samej wodzie tzn. zawiera juz odpowiednia ilosc bialka, tluszczow, weglowodanow oraz witamin i skladnikow mineralnych. Przygotwanie Silnlacu na innym produkcie, ktory rowniez charateryzuje sie okreslona wartoscia odzywcza (np. mleko) moze spowodowac ze gotowy produkt bedzie zbyt energetyczny a jednoczesnie podwoii
sie zawartosc bialka i wapnia, co przy DŁUGOTRWAŁYM podawaniu moze znacznie obciazyc nerki."
Sama się w tym temacie nie wypowiem, bo jeszcze nie dawałam dziecku, ale może spróbuj "Misiowych Jogurcików" - są od 7 miesiąca i z tego, co słyszałam, mamy sobie je chwalą.
Do Dominiki, Asiek1 ma rację, że sinlac + mleko może uszkodzić nerki.
"Sinlac jest pelnowartosciowym posilkiem po przygotowaniu na samej wodzie tzn. zawiera juz odpowiednia ilosc bialka, tluszczow, weglowodanow oraz witamin i skladnikow mineralnych. Przygotwanie Silnlacu na innym produkcie, ktory rowniez charateryzuje sie okreslona wartoscia odzywcza (np. mleko) moze spowodowac ze gotowy produkt bedzie zbyt energetyczny a jednoczesnie podwoii
sie zawartosc bialka i wapnia, co przy DŁUGOTRWAŁYM podawaniu moze znacznie obciazyc nerki."
Sama się w tym temacie nie wypowiem, bo jeszcze nie dawałam dziecku, ale może spróbuj "Misiowych Jogurcików" - są od 7 miesiąca i z tego, co słyszałam, mamy sobie je chwalą.
nie grozi żadną śmiercią... ja też podawałam Majce i to z Nutramigenem i pediatra jak najbradziej pozwoliła,też pytałam się jej,że niby nie wolno,ale powiedziała,ze takie ostrzeżenia musza być na opakowaniach bo po prostu firma w ten sposób zabezpiecza się,w każdym razie córcia lubiła takie połaczenie.
A ja napiszę dla tych, którzy może z opóźnieniem, ale będą zgłębiać ten temat. Jestem pediatrą i uważam, że nie należy sinlacu podawać przygotowanego na mleku. Sinlac jest już wystarczająco wzbogacony. To nie jest zwykła kasza manna, która zawiera w sobie tylko białka, węglowodany i błonnik.
a jeśli chodzi o te dzieci, które jedzą i nic im nie jest - to jak dziecko poza kaszką je inne rzeczy i pije, to pewnie nic mu nie będzie. Jeśli dziecko będzie więcej jadło kaszki i mało pije itd to dla przykaładu napiszę jak to na OIOM trafiło 6 dniowe dziecko karmione mlekiem modyfikowanym wyłącznie i matka z dobroci serca chciała je bardziej utuczyć więc mleko robiła "gęstsze" - dzieciak wylądował z niewydolnością nerek, z ciężkim odwodnieniem.
a jeśli chodzi o te dzieci, które jedzą i nic im nie jest - to jak dziecko poza kaszką je inne rzeczy i pije, to pewnie nic mu nie będzie. Jeśli dziecko będzie więcej jadło kaszki i mało pije itd to dla przykaładu napiszę jak to na OIOM trafiło 6 dniowe dziecko karmione mlekiem modyfikowanym wyłącznie i matka z dobroci serca chciała je bardziej utuczyć więc mleko robiła "gęstsze" - dzieciak wylądował z niewydolnością nerek, z ciężkim odwodnieniem.