Widok

Skąd pieniązki na wesele?

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej dziewczyny, jestem tu nowa:) Słuchajcie, powiedzcie skąd pieniażki na wesele? Bierzecie kredyty, czy wspomagają Was rodzice? U Nas jest taka sytuacja, że no niestety nikt nie dołoży i teraz nie wiem czy w takiej sytuacji bierze się kredyt, czy oszaczędza? Hmm teraz pytanie ile lat trza by było zbierać żeby mieć ok 30tys:))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
to chyba zależy ile zarabiacie, jak ktos ma 10tys miesiecznie to bedzie krocej oszczedzal niz ten co ma 3 tys
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
od rodzicow w dzisiejszych czasach to glupio brac kase, to nie sredniowiecze ;)

a nam moi rodzice trochę pomogą a trochę sami róznie to jest
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
My wszystko sponsorujemy sobie sami za zarobione pieniądze. Nie wyobrażam sobie prosić o to rodziców.

Macie 3 opcje:
a) zrobić kameralny obiad weselny, na który byłoby Was stać
b) odkładać kilka lat
c) wziąć kredyt (najgorsza z możliwych).

Powodzenia.
No właśnie wiem, ze to nie średniowiecze zeby od rodzicow brac kasę. Z kolei nie chcielibysmy obiadu kameralnego, takze chyba pozostaje kredyt:)
a ja uważam , że nie jest głupio brać od rodziców jeżeli sami to zaproponują, nam też pomogli trochę rodzice i jestem im za to wdzięczna. Kredyt ciężka sprawa a jeżeli ktoś nie ma jak odłożyć to już sami muszą zadecydować.Teraz trudno odłożyć jakąś kasę chyba , że ktoś naprawdę dużo zarabia, ale jeżeli ktoś zarabia 1500zł- to nie ma z czego odłożyć , chyba że zbierałby parę lat.Wybór należy do was
rozwalaja mnie teksty ludzi ktorzy licza na to ze rodzice im zafunduja wesele. nie zyjemy w sredniowieczu jak to juz ktos napisał. tak cieszko samemu zarobic i odłozyc na własne wesele? mysle ze nie, bo sama z narzeczonym uzbieralismy i sami płacimy za swoje wesele. ale inni ludzie licza tylko na rodzicow niz sami na siebie- załosne. rozumiem ze sa rozne okolicznosci ale ja jestem dumna z tego ze nie jesem u nikogo na łasce a innym jak tak wygodniej zeby rodzice płacili to zycze powodzenia w zyciu. brac kredyt na wesele? takiej głupoty to jeszcze nigdy nie słyszałam! zenada..... rekawy zakasac i do pracy!!!! na wszystko da sie samemu zarobic tylko oczywiscie nie lezac i nie wyciagajac raczek do mamusi. to tez kwestia wychowania. moich rodzicow stac na to zeby mi zrobic wesele ale ja chce sama za wszystko zapłacic.
Masz rację Kasiu, ciezko cokolwiek odlozyc gdy tak naprawde duzo sie nie zarabia... U rodzicow tez kiepsko z pieniedzmi, moja mama jest raczej za kameralnym obiadem, ale wiecie jak to jest dziewcvzyny, kazda z Nas tak naprawde marzy o pieknej sukni, sali pelnej gosci, tancow do rana itp...
a moi rodzice i narzeczonego mają taką tradycję że sami sponsoruja wesele dzieciom i nie jest to dla nich coś strasznego a wręcz obowiązek.troszkę dokładamy się do kosztów lecz większość oni płacą.
A tak naparwde nawet nie chcialabym obciazac swych rodzicow, tylko sama sobie wyprawuc wesele :) No coz pozostyaje odkladac cokolwiek, grosz do grosza i moze sie uda
oki rozumiem jak rodzice sie uprza i chca fundnac wesele ale ja pisałam o ludziach ktorzy sami mogli by zarobic a cisna rodzicow ktorych nie stac na to zeby im wesele zrobic. i licza tylko na kase rodzicow lezac bykiem i nie martwiac sie o nic. a jesli chodzi o odłozenie kasy to mozna mozna wiem bo sam odkładałm a nie zarabiałam miliardow. wiadomo ze pewne zeczy trzeba było wtedy ograniczyc ale sie da uzbierac. a druga sprawa to ze wesele sie przeciesz z dnia na dzien nie planuje wiec pieniadze zbiera sie szybciej a nie na ostatnia chwile.....
mnie tylko przerazilo pytanie "ile trzeba odkladac zeby odlozyc 30tys". przeciez to mateamtyka klasy 1-3
wiec odkladajac tysiac=30miesiecy=2,5roku
odkladajac 500zl=60 miesiecy=5 lat
odkladajac 250zl=120 miesiecy=10lat

a kredyt na wesle?-dla mnie totalna bzdura, potem jeszcze 5 czy 10 lat splacac jeden dzien
koszty wesela po połowie: pół my, pół Rodzice/ Teściowie.

na początku Rodzice chcieli zasponsorowac wszystko,ale w koncu staneło na takiej umowie. Nie jest to dla nich obciążenie, wrecz przeciwnie, nie wyobrazają sobie,zeby sie nie dołożyć i robią to z dużą przyjemnością, czesto sami się dopytują o swój udział.

Nasze rodziny mają taką tradycje,ale rozumiem,ze kazdy układa sobie te sprawy inaczej.
Gdybym nie miała możliwosci finansowych to wyszłabym za maż bez całej tej otoczki- najwyzej potem bym to sobie odbiła w przyszłości:)
Na pewno nie brałabym kredytu,ani nie czekała na ślub ileś tam lat,żeby zrobić potem huczne wesele- podejrzewam,ze jezeli naprawde chciałabym zalozyć rodzinę i byłabym pewna swoich uczuć, to chciałabym wyjść za mąż jak najszybciej. Wesele( a raczej jego brak), na pewno nie byłoby przeszkodą.
Heh, przerazilo Cie to pytanie? Akurat tu byla mala ironia z mojej strony.. A tak przy okazji to watpie zeby ktos mogl odlozyc 1tys miesiecznie, bo ja na pewno nie... z kolei odkladajac 250zl przez 10lat, to bralabym slub majac 33 lata :)
przepraszam, ja ironii nie zauwazylam, dla mnie byl to analfabetyzm matematyczny
ok, wiec dla Ciebie moge byc anaalfabeta matematycznym... weszlam na to forum, bo myslalam ze piszecie tu zeby doradzic, powiedziec co sadzicie o roznych sprawach... ale widze ze co po niektore osoby prowadza jakas przepychanke slowna...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
moi rodzice też nam zasponsorowali połowę kosztów - to u nas pewnego rodzaju tradycja, nie widzę w tym nic złego jeśli chcą i jeśli w pewnym sensie jest to ich ślubny prezent dla nas; to co oczywiście dotyczyło nas czyli ubrania itp. opłacaliśmy sami
u nas wygląda to tak : kupujemy garnitur, oczywiście suknie :) , obrączki, płacimy za DJ-a, alkohol i resztę towarzyszących wydatków.
Mój tata płaci za hotel dla gości (kilka pokoi dla zamiejscowych), sale i jedzenie. Wiem, że tata byłby obrażony gdyby nie zrobił córce wesela. Nie mam problemu z tym, że sami nie pokrywamy wszystkich kosztów aczkolwiek Mój miał, przez jakiś czas.
dziewczyno wyluzuj...
napisala, cytuje "Hmm teraz pytanie ile lat trza by było zbierać żeby mieć ok 30tys:))))"

ja Ci ładnie odpisałam ile, teraz piszesz że to była ironia...

głupie pytanie, głupia odpowiedź
do góry