Widok

Skąd to natężenie hejtu ?

W całym świecie notuje się obecnie wzrost poziomu nienawiści w relacjach międzyludzkich, który trudno jednoznacznie wytłumaczyć. Pojawiło się nawet specjalne określenie na to zjawisko – “hejt”, “hejtersi”.

Spróbujmy spojrzeć na zjawisko agresywności z punktu widzenia antropologów i psychologów ewolucyjnych. Nienawiść nie jest czymś nowym w ludzkim świecie. Występuje w efekcie konfliktów między jednostkami w ramach danej grupy, ale najczęściej występuje jako zjawisko w sporach między obcymi sobie grupami.

W ramach danej grupy jest to jednak zjawisko marginalne, a to z tego względu, że, jak uważają badacze Hare i Tomasello, w porównaniu do szympansów czy wcześniejszych hominidów,

“/.../ u ludzi mógł nastapić proces samoudomowienia, a trakcie którego jednostki nadmiernie agresywne lub despotyczne, były bojkotowane lub zabijane przez grupę. W ten sposób pula genowa została zmodyfikowana, co doprowadziło do selekcji systemów, które kontrolowały czyli hamowały) breakthrough emocjonalną – na przykład agresję /.../. Grupa społeczna wpływała na zachowania i ostatecznie zmodyfikowała genom.”

W efekcie nastąpiło ograniczenie postaw rywalizacyjnych i wzrost skłonności do współpracy.

Skąd więc, w tej sytuacji, nagły przypływ zachowań agresywnych w ramach jednej grupy, czyżby ewolucja zaczęła kręcić się wstecz ?

Hejtersi mogą więc być albo efektem wzrostu biologicznego poziomu agresywności, albo zmiany warunków społecznych. Trudno jednak przyjąć, że nagle zmieniła się biologia i nastąpił powszechny wzrost poziomu testosteronu wzmagający agresywność. Trzeba więć szukać przyczyny w zmianie warunków społecznych. Zatem albo nastąpiła zmiana w strukturze społecznej pogarszająca pozycję niektórych grup społecznych albo też dochodzi do spektakularnych manipulacji na skalę masową, albo jedno i drugie jednocześnie.

Przede wszystkim trzeba wziąć pod uwagę, że żyjemy w coraz bardziej ludnych i skomplikowanych społecznie zbiorowościach, w których następują, pod wpływem rozwoju technologii, nieoczekiwane zmiany społeczne. Od pewnego czasu, w związku z pojawieniem się internetu, który powoduje zmianę form kontaktu i eliminuje kontakt osobisty, zjawisko hejtu zaczęło przybierać na sile.

Zmiany te można wykorzystywać do prowadzenia działań socjotechnicznych i napuszczania jednych ludzi na drugich, co miało miejsce np. w czasie żałoby na Krakowskim Przedmieściu czy w formie ataków na ojca Rydzyka i Radio Maryja. Są środowiska zainteresowane mąceniem, bo w mętnej wodzie łatwiej łowić ryby. W skali globalnej widać, że demoliberalizm chyli się ku upadkowi wywołując destabilizację społeczną na ogromną skalę, o czym świadczą ruchy migracyjne.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9

Uwielbiam Psikutę więc znajdź inne porównanie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sadyl, ty jesteś wzorem wszelkich cnót i tytanem intelektu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

no i już jakiś Psikuta - niekoniecznie 'bez s' - zreportował mój cudowny post ;(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ku... jak miło widzieć normalnego człowieka na Forum.
Po tych wszystkich hydrantowych klonach :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Powrót Jedi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Skąd to natężenie hejtu ?"

Skątowni, analfabeto... cienki bolcu, bażancie-nielocie.. :D

A skąd ma mieć twój adres?

czuje sie zobligowana , w jakiejs minimalnej sferze
i malenkim zakatku
do sprostania tej "młodocianej pannie"
zatem do dzieła..juz
i teraz plete warkoczyki:)

byłoby marnotrstwem zaprzeczac
kiedy tak błahe przesuniecie w czasie---podnosi na duchu:)

No..no.. piekny dzionek
i pieknie dziekuje za niego:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak. Widzę na każdym kroku.

Jest paru Forumów, Mężczyzn.
Jak trza, to mi wywalają w gębę, co nie gra.
A jak trza, to i po ryju mi dadzą.
Bo to normalni faceci a nie ci*ty zza klawiatury.

Masz jajca? To wiesz, co trzeba zrobić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Akurat pani Iza jako naprzykład podrywanej młodej panny raczej ci nie wyszła ;)
Masz coś personalnie do mnie?
To miej jajca i powiedz mi to w twarz. Adres znasz.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

"wolę wyżywać się wirtualnie" - tu masz rację, widzisz inni ludzie wyżywają się realnie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja szanuje ogólnie ludzi. Są niewielkie wyjątki. Jednym z nich jesteś ty - alkoholik, podstarzały, taki mądry a taki życiowo niezaradny, do tego podrywający młode panny, pani Iza wystarczająco o tobie opowiedziała. Dla mnie jesteś człowiekiem poniżej jakiegokolwiek poziomu. Jesteś przykładem myszy, która chciała być lwem. Dlatego cie nie szanuje. Faktycznie to dla ciebie są fora internetowe.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dlaczego to musi być walka kogutów, która kończy się wzajemnym obrażaniem?
Max, co Ty tworzysz?

"Dziwie sie tym osobom, które bronią tego łowce."
Łowca nie potrzebuje zauszników i Wiatru Północy za plecami. To jest publiczne forum, na którym każdy korzysta z prawa do wyrażania swoich poglądów. Ironią jest fakt, że Łowca, jak rzadko kto tutaj, potrafi napisać wszystko co pomyśli głowa BEZ obrażania odbiorcy.
Trzeba by silnie utożsamiać się z opisywanym przez Lowcę "profilem" by poczuć się dotkniętym czy obrażonym. Nawet wtedy, reakcja ataku jest zabawna i dziecinna.
To, że ktoś "broni" prawa Łowcy do aktywnego uczestnictwa na forum, nie oznacza, że broni Jego poglądów!

"Ja próbowałem z nim rozmawiać - kulturalnie i rzeczowo. To się po prostu nie udaje. Zostałem obrażony, a kiedy zacząłem zadawać mu konkretne pytania dotyczące poglądów i pokazywać ogrom zakłamania to ten człowiek uciekł i założył nowy post."

Rozmowa tutaj jest niemożliwa. Jesteśmy na forum i możemy się jedynie wypisać na tematy tutaj poruszane ale nie na temat Forumowiczów (wyjątek stanowią Osoby, które znają się "w realu" i przenoszą tutaj swoją prywatę).
Nie ma obowiązku reakcji na zaczepki i tłumaczenia się. Ignorowanie jest znacznie lepszą formą ucinania dyskusji niż ubliżanie, dokuczanie itd. To jest przewaga forum nad sytuacjami w "realu", gdzie często trzeba znosić kogoś, z kim nie chce mieć się do czynienia.

"To typowe zachowanie dla człowieka wyżywającego się wirtualnie i anonimowo."

Z tą "anonimowością" nie przesadzajmy.
Osobiście, również, od kilkunastu lat, wolę "wyżywać się wirtualnie" niż znosić katusze kontaktów z istotami ludzkimi, odczuwać ból więdnących uszu, tlumaczyć się z poczucia humoru i sposobu życia, o poglądach nie wspomnę.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Sam dla siebie jesteś groźny. Dla mnie jesteś śmieszny.

~jaq
grozisz mi?

> próbowałem z nim rozmawiać -(..) To się po prostu nie udaje

Oczywiście,
Pisałemo to tym N razy. Było słuchać staarszych i mądrzejszych :D
Zetjot przerasta cię iintelektem krańcowo
Mogę mieć zupełnie inne zdanie w wielu kwestiach, ale szanuję Go.
W przeciwueństwie do ciebie i twich klonów.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Gwidon : złóż w prokuraturze zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa, napisz do Ziobry i do Jojo. Zawiadamiaj moderatorów i administratora forum. Napisz petycje w obronie łowcy i zbieraj podpisy pod zgłoszeniem go do KRS.
A w sumie skończcie to pier do lamento na temat łowcy i jego fanklubu. Nie można już tego czytać.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziwie sie tym osobom, które bronią tego łowce.
Ja próbowałem z nim rozmawiać - kulturalnie i rzeczowo. To się po prostu nie udaje. Zostałem obrażony, a kiedy zacząłem zadawać mu konkretne pytania dotyczące poglądów i pokazywać ogrom zakłamania to ten człowiek uciekł i założył nowy post.
To typowe zachowanie dla człowieka wyżywającego się wirtualnie i anonimowo.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

~anonim 213.192.95.*

może wskaż odbiorce tych twoich pytan? Nawet zadajac pytania kipi w tobie nienawisc.....

Inne tematy z forum Hydepark

Kawa czy Herbata - rano (221 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

Grajdołki (337 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry