Widok

Skąd to natężenie hejtu ?

W całym świecie notuje się obecnie wzrost poziomu nienawiści w relacjach międzyludzkich, który trudno jednoznacznie wytłumaczyć. Pojawiło się nawet specjalne określenie na to zjawisko – “hejt”, “hejtersi”.

Spróbujmy spojrzeć na zjawisko agresywności z punktu widzenia antropologów i psychologów ewolucyjnych. Nienawiść nie jest czymś nowym w ludzkim świecie. Występuje w efekcie konfliktów między jednostkami w ramach danej grupy, ale najczęściej występuje jako zjawisko w sporach między obcymi sobie grupami.

W ramach danej grupy jest to jednak zjawisko marginalne, a to z tego względu, że, jak uważają badacze Hare i Tomasello, w porównaniu do szympansów czy wcześniejszych hominidów,

“/.../ u ludzi mógł nastapić proces samoudomowienia, a trakcie którego jednostki nadmiernie agresywne lub despotyczne, były bojkotowane lub zabijane przez grupę. W ten sposób pula genowa została zmodyfikowana, co doprowadziło do selekcji systemów, które kontrolowały czyli hamowały) breakthrough emocjonalną – na przykład agresję /.../. Grupa społeczna wpływała na zachowania i ostatecznie zmodyfikowała genom.”

W efekcie nastąpiło ograniczenie postaw rywalizacyjnych i wzrost skłonności do współpracy.

Skąd więc, w tej sytuacji, nagły przypływ zachowań agresywnych w ramach jednej grupy, czyżby ewolucja zaczęła kręcić się wstecz ?

Hejtersi mogą więc być albo efektem wzrostu biologicznego poziomu agresywności, albo zmiany warunków społecznych. Trudno jednak przyjąć, że nagle zmieniła się biologia i nastąpił powszechny wzrost poziomu testosteronu wzmagający agresywność. Trzeba więć szukać przyczyny w zmianie warunków społecznych. Zatem albo nastąpiła zmiana w strukturze społecznej pogarszająca pozycję niektórych grup społecznych albo też dochodzi do spektakularnych manipulacji na skalę masową, albo jedno i drugie jednocześnie.

Przede wszystkim trzeba wziąć pod uwagę, że żyjemy w coraz bardziej ludnych i skomplikowanych społecznie zbiorowościach, w których następują, pod wpływem rozwoju technologii, nieoczekiwane zmiany społeczne. Od pewnego czasu, w związku z pojawieniem się internetu, który powoduje zmianę form kontaktu i eliminuje kontakt osobisty, zjawisko hejtu zaczęło przybierać na sile.

Zmiany te można wykorzystywać do prowadzenia działań socjotechnicznych i napuszczania jednych ludzi na drugich, co miało miejsce np. w czasie żałoby na Krakowskim Przedmieściu czy w formie ataków na ojca Rydzyka i Radio Maryja. Są środowiska zainteresowane mąceniem, bo w mętnej wodzie łatwiej łowić ryby. W skali globalnej widać, że demoliberalizm chyli się ku upadkowi wywołując destabilizację społeczną na ogromną skalę, o czym świadczą ruchy migracyjne.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9

W cytacie pojawił się komputerowy błąd, więć podaję poprawną wersję:

“/.../ u ludzi mógł nastapić proces samoudomowienia, a trakcie którego jednostki nadmiernie agresywne lub despotyczne, były bojkotowane lub zabijane przez grupę. W ten sposób pula genowa została zmodyfikowana, co doprowadziło do selekcji systemów, które kontrolowały czyli hamowały) reaktywność emocjonalną – na przykład agresję /.../. Grupa społeczna wpływała na zachowania i ostatecznie zmodyfikowała genom.”
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Gdyby to było takie proste...
Kochany Pysiek. Toś mnie Pan pocieszył. Widziałeś obraz "Divergent" (2014) http://youtu.be/sutgWjz10sM
Jeszcze nie ma południa a ja, po powrocie do domu, zduszam w sobie agresję... choć przecież kocham, miłością szczerą, jak mój pies, który każdego ranka wita mnie tak, jakby widział po raz pierwszy.
Czy Ty wiesz jak trudno nie być chamem, rozbójnikiem...gdy stoisz twarzą w twarz z robakiem, który ma cię za frajera i bierze za kogoś kim nie jesteś?
Czy wiesz ile trzeba siły by schować kły i z olbrzyma stać się karzełkiem, przybrać uśmiech naiwniaka i postawę głupca?
Najwyraźniej nie studiowałeś jeszcze ogromu dobra i miłości, które zalewają ten świat :)
Marnujesz swój talent i potencjał by świecić latarką w pełnym słońcu.
Kiedy zajmiesz się "drugą stroną kija"?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Gdybyśmy mogli zajrzeć do głowy osoby piszącej nienawistny komentarz w internecie, zapewne zobaczylibyśmy pobudzenie ważnego fragmentu jej mózgu – tzw. układu nagrody. To on odpowiada za poczucie satysfakcji z tego, co robimy. Uaktywnia się np. wtedy, gdy patrzymy na zdjęcie ukochanej osoby. Ale taką samą reakcję obserwuje się u osób, które mogą kogoś skrytykować – twierdzą szwajcarscy uczeni.

Jest to szczególnie nasilone wtedy, kiedy uważamy, że czyjeś zachowanie odbiega od normy. Na tej samej zasadzie działa hejt. David Kupelian w książce „How Devil Works” proponuje prosty eksperyment myślowy: wyobraźmy sobie, że za całe zło tego świata możemy obwinić konkretną grupę ludzi, np. Żydów. Co wtedy czujemy? „Euforię, ulgę, ekstazę, siłę, poczucie przynależności i prawości, odzyskanie utraconej niewinności. Nienawiść i obwinianie innych doskonale podrabiają takie uczucia” – pisze autor. Okazywanie takich emocji publicznie nie jest jednak mile widziane i hejterzy doskonale o tym wiedzą. Zdecydowana większość z nich nie potrafiłaby powiedzieć komuś prosto w twarz tego, co na jego czy jej temat wypisują w internecie.

„Wielu ludzi nie wie, jak rozładować frustrację. W sieci mogą zrobić to bezpiecznie, nie narażając się praktycznie na żadną karę” – mówi dr Małgorzata Wójcik, psycholog z Uniwersytetu SWPS Katowice. Co więcej, ludzie najczęściej odreagowują w ten sposób własne życiowe problemy. „Jeśli nie możemy wyładować swej frustracji np. na szefie, który nie dał nam podwyżki, przenosimy ją na inny obiekt, pisząc o imigrantach, którzy odbierają Polakom pracę. Jeśli widzimy piękniejszą od nas celebrytkę, napiszemy, że jest głupia, by podnieść własną samoocenę i lepiej się poczuć” – wylicza dr Wójcik.

Zaimponowałeś mi swoim samokrytycyzmem. Może źle cie oceniałem.

Radia maryja nawet nie warto komentować.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja mam to szczęście, w tym peerelowskim i postpeerelowskim nieszczęściu, że przebywałem i prywatnie i zawodowo w środowiskach tradycyjnej inteligencji przybyłej tu z Wilna i okolic, a wychowywałem się na granicy kilku zupełnie odmiennych środowisk, więc od dziecka miałem jasny i wyraźny obraz rzeczywistości i ludzkich w niej postaw. To mi pomagało nawigować w trudnych warunkach.

Nie studiowałem pozytywnej strony natury ludzkiej ?
Przecież o tym piszę non-stop i mówię o prawdziwie altruistycznej naturze ludzkiej, ale oczywiście najpierw muszę przeciwstawiać się poglądom, które tej prawdzie zaprzeczają. To jest dla mnie oczywista oczywistość, a ileż mozna mówić o oczywistościach.

Jaka jest geneza tak przeogromnej nienawiści do ludzi myślących inaczej u ciebie?
Skąd tak skrajne lewicowe poglądy?
Skąd tak silne postpeerelowkie przekonanie, ze jest jedna słuszna prawda na świecie?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ha ha :) no tak. Pierwsze jest pierwsze...
Jeszcze nie widziałam, żeby przeciwstawianie się, stawanie okoniem... przynosilo skutki lepsze niż spokojne i umiejętne zainteresowanie tematem i studiowaniem go.
Żebyś wiedział! Trzeba bez wytchnienia mówić o oczywistych oczywistościach.
Grzeszę czerpaniem radości z obserwowania reakcji jaką wzbudzasz w odbiorcach.
Moja wina... :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Hejt towarzyszy przepychankom i naparzankom politycznym. Dobrym przykładem jest Twitter. Tam chodzi tylko o wzajemne okladanie się. Ktoś komuś dogryza, a ten się odwija i tak w koło Macieju. Inteligentini jak Ziemkiewicz czy Feusette dogryzaja i odwijaja się w sposób czasem zabawny, mniej inteligentnym jak Lis, Kuczyński, czy Tarczyński pozostaje tylko wściekłe toczenie piany.
Nie chcesz doświadczać hejtu-nie pisz o polityce tam, gdzie nie da się prowadzić kulturalnej debaty. A tu się akurat nie da.
Co z tego, że założę wątek wyrażający radość bądź dezaprobate z odwolania Czarneckiego? Ktoś nabluzga na Thun, ktoś inny na Richarda i obaj odejdą do swoich zadań. Nikt nie podejmie natomiast sprawy naprawdę ważnej, czyli dzialalnosci pani Thun w grupie Spinellego. A działalność tej grupy otwarcie ma na celu doprowadzenie do doslownej likwidacji państw, w tym oczywiście panstwa polskiego. Wolno im tak uważać, ale myślę sobie, że ludzie powinni wiedzieć, że jest grupa ich reprezentantów, która wprost realizuje postulaty komunistów dotyczące skasowania państw.
Bardzo długo tematem zupełnie pomijanym w debacie publicznej była sprawa roszczeń majątkowych grupy Amerykanów określających swoje pochodzenie jako żydowskie. I nagle gwałtu, rety, co się dzieje? Czego chcą od nas. A film Zniesławienie wisi na YT od lat. Ktoś z głównego nurtu to polecił? Ktoś z jakiejkolwiek telewizji zaproponował wyświetlenie i dyskusję na jego temat?
Ktoś zaprojektował masową migrację Ukraińców do nas? Bardzo lubię Ukraińców, cały czas spotykam przesympatycznych Ukraińców. Zupełnie nie o to chodzi. Ważne jest, czy ktoś ma plan ich podburzyc i doprowadzić do strajków, protestów, a może krwawych zamieszek.
Czy planowana jest wojna z Koreą? Czy będzie wojna z Iranem? Czy są plany przeniesienia państwa Izrael, a jeśli tak, to gdzie? Kto i jakimi metodami wrobil nas w tak dziwny kontrakt gazowy z Ruskimi? Jak rozegrać naszą rolę w olbrzymim przedsięwzięciu geopolitycznym pn. Nowy Jedwabny Szlak?
Tematów na dyskusję bez hejtu jest, jak widać, sporo. Trudno tylko przyjazną platformę znaleźć i rozmówców, co nie dali sobie wtloczyc do mózgów gotowych kalek i schematów. Matrix i filmy Lyncha lubię za to, że sugerują istnienie zupełnie innej rzeczywistości niż ta pozorna. Tak jak Truman Show oraz Fakty i Akty. Ten ostatni widziałem wieki temu, muszę sobie odświeżyć.
Pół godziny stukania w telefon z powodu chwilowego braku laptopa i blokada antyspamowa. Musiałem się zarejestrować, blee, znowu jakiś system... przy okazji wyszło na jaw, że ktoś zajął nicka raven. Ja będę zawsze z kropką jakby co. Ale nie identyfikuje się z dogorywajaca partią z kropką
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

raven

W plany manipulatorów i socjotechników specjalnie nie wierzę, tzn. dopuszczam fakt wymyślania takowych przez rozmaite podmioty i grupy interesu. ale rzeczywistość jest zbyt nieokiełżnana i niepoznawalna by dało się te plany wdrożyć. Ponadto większość tych planów bazuje na fałszywych założeniach, fałszywych teoriach, więc niejako z automatu skazane są one na porażkę, choć być może nie od razu. Warunkiem sukcesu jest znajomość natury ludzkiej i chęć służenia jej, bo przecież są też siły, które chcą znajomość tej natury wykorzystać przeciwko ludziom. No i ta właśnie kwestia jest motywem przewodnim mego blogowania.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

http://forum-gdansk.mojeosiedle.pl/viewforum.php?f=1799&start=180
Proponuję czytelnikom zajrzeć do załączonego linku do forum Gdańsk Moje Osiedle. Wystarczy spojrzeć na listę tematów założonych przez Zetjot czyli aktualnie łowcę. Odpowiedź na tytuł wątku sama się narzuca. A ten łobuz internetowy coś śmie bredzić o manipulacjach "określonych grup interesu". Pomanipuluj sobie własnym interesem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak to dobrze coś komuś przypomnieć i zarazem się skompromitować. Oto znalazłem coś takiego, więc cytuję, bo nadal akualne:

"Chciałbym zwrócić uwagę administracji salonu24 na taktykę postkomuny przyjętą dla zmarginalizowania opinii kwestionujących status quo i wskazujących jaka tendencja kryje się za tą taktyką. Otóż oddelegowani na odcinek walki z przeciwnikiem politycznym osobnicy nie wdają się w żadną polemikę z poglądami adwersarzy, wpisując na blogach komentarze bez związku z meritum, mające natomiast na celu sprowokowanie reakcji emocjonalnych po obu stronach, w tym oczywście autora, skierowania dyskusji na manowce i zniechęcenie autora do zabierania głosu. To jest zabieg pierwszy, czytelny np. u faceta piszącego pod nickiem >>mag.el>Halewicz Proszę sobie ten przykład przeanalizować, bo warto wiedzieć z czym i z kim mamy do czynienia.
Redakcje stoją przed trudnym wyborem. Albo tolerować takie praktyki, co grozi utratą wiarygodności , stopniowym wypieraniem portalu z rynku medialnego i ostatecznym upadkiem, albo podjąc ryzyko konfrontacji. Jeśli chodzi o mnie, to wiem z praktyki ostrej osobistej konfrontacji z systemem komunistycznym i jego reprezentantami w latach osiemdziesiątych, że tylko ta druga strategia daje owoce, nie zawsze natychmiastowe, ale z pewnością daje natychmiastową satysfakcję, bo "cham to jest cham i boi się sam". Co do tego nie ma najmniejszej wątpliwości. No, ale do tego trzeba mieć minimum odwagi cywilnej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jak widać poziom frustracji Ratlerka utrzymuje się na stałym poziomie od lat.
Jedna wypowiedź forumowicza RadekZ z forum-gdansk.mojeosiedle.pl pozostaje mimo upływu lat niezmiennie aktualna : „zetjot, ale z ciebie kretyn”.
Czy można coś dodać ?
Chyba jakikolwiek komentarz byłby zbędny

Uważam, że mamy piękną zimową aurę
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zerknąłem na ten link. Ręce mi opadły.
Wychodzi na to, że Agent Wladimira zamieszcza w necie swoje wypociny od wielu, wielu lat.
To musi być naprawdę biedny człowiek. Ile musi być w nim frustracji, ile musi być w nim żalu do świata za niespełnione ambicje i pozbawioną sensu egzystencję. Aż żal d....ę ściska.

To co widzisz pod tym linkiem, jest jedynie wierzchołkiem góry lodowej jego zaangażowanej twórczości .

" Aż żal d....ę ściska."
Idealny komentarz, wskazujący na sposób funkcjonowania umysłu nieporadnego komentatora.
Słynny neurolog Antonio Damasio jest twórcą hipotezy markera somatycznego, który wskazuje jak proces podejmowania decyzji wiąże intelekt z ciałem. Ten komentarz doskonale dowodzi słuszności teorii prof. Damasio, pokazując która część ciała ma największy wpływ na intelet mego interlokutora, który jak widać, uwielbia strzelać sobie w kolano.

Agencie Wladimira, twoje internetowe wpisy, które - jak się okazuje - uprawiasz od wielu lat świadczą wybitnie o tym żeś frustrat i przegrany człowieczek. I tyle.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Już na początku XXI wieku, znany lankijski badacz ludzkich zachowań Raja Rajinghon, odkrył zależność pomiędzy byciem molestowanym w dzieciństwie, a iloścą tworzonych tematów na forach społecznościowych pozostających bez odpowiedzi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

> zależność pomiędzy byciem molestowanym w dzieciństwie, a iloścą tworzonych tematów

Coś w tym jest.
Autorzy nowych wątków na "polityce" (pierwsza strona, 12-02-18, 18:10):
- skydiver: 8
- jaq: 6
- Zj: 2
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Sadyl jak zwykle wysnuł wniosek w jedynie jemu znany sposób postrzegania. Majtkowy fetyszysta.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Hydepark

Kawa czy Herbata - rano (225 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

Grajdołki (344 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

muza na dziś (792 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

do góry