Widok

Skąd to natężenie hejtu ?

W całym świecie notuje się obecnie wzrost poziomu nienawiści w relacjach międzyludzkich, który trudno jednoznacznie wytłumaczyć. Pojawiło się nawet specjalne określenie na to zjawisko – “hejt”, “hejtersi”.

Spróbujmy spojrzeć na zjawisko agresywności z punktu widzenia antropologów i psychologów ewolucyjnych. Nienawiść nie jest czymś nowym w ludzkim świecie. Występuje w efekcie konfliktów między jednostkami w ramach danej grupy, ale najczęściej występuje jako zjawisko w sporach między obcymi sobie grupami.

W ramach danej grupy jest to jednak zjawisko marginalne, a to z tego względu, że, jak uważają badacze Hare i Tomasello, w porównaniu do szympansów czy wcześniejszych hominidów,

“/.../ u ludzi mógł nastapić proces samoudomowienia, a trakcie którego jednostki nadmiernie agresywne lub despotyczne, były bojkotowane lub zabijane przez grupę. W ten sposób pula genowa została zmodyfikowana, co doprowadziło do selekcji systemów, które kontrolowały czyli hamowały) breakthrough emocjonalną – na przykład agresję /.../. Grupa społeczna wpływała na zachowania i ostatecznie zmodyfikowała genom.”

W efekcie nastąpiło ograniczenie postaw rywalizacyjnych i wzrost skłonności do współpracy.

Skąd więc, w tej sytuacji, nagły przypływ zachowań agresywnych w ramach jednej grupy, czyżby ewolucja zaczęła kręcić się wstecz ?

Hejtersi mogą więc być albo efektem wzrostu biologicznego poziomu agresywności, albo zmiany warunków społecznych. Trudno jednak przyjąć, że nagle zmieniła się biologia i nastąpił powszechny wzrost poziomu testosteronu wzmagający agresywność. Trzeba więć szukać przyczyny w zmianie warunków społecznych. Zatem albo nastąpiła zmiana w strukturze społecznej pogarszająca pozycję niektórych grup społecznych albo też dochodzi do spektakularnych manipulacji na skalę masową, albo jedno i drugie jednocześnie.

Przede wszystkim trzeba wziąć pod uwagę, że żyjemy w coraz bardziej ludnych i skomplikowanych społecznie zbiorowościach, w których następują, pod wpływem rozwoju technologii, nieoczekiwane zmiany społeczne. Od pewnego czasu, w związku z pojawieniem się internetu, który powoduje zmianę form kontaktu i eliminuje kontakt osobisty, zjawisko hejtu zaczęło przybierać na sile.

Zmiany te można wykorzystywać do prowadzenia działań socjotechnicznych i napuszczania jednych ludzi na drugich, co miało miejsce np. w czasie żałoby na Krakowskim Przedmieściu czy w formie ataków na ojca Rydzyka i Radio Maryja. Są środowiska zainteresowane mąceniem, bo w mętnej wodzie łatwiej łowić ryby. W skali globalnej widać, że demoliberalizm chyli się ku upadkowi wywołując destabilizację społeczną na ogromną skalę, o czym świadczą ruchy migracyjne.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9

"Owszem. Tylko w tym co on "tworzy" jest nienawiść do ludzi, agresja, obrażanie i wiele wiele innych. To wszystko. A na to zgody nie będzie."

Za to twoja radosna twórczość pełna jest zgody, miłości i zrozumienia drugiego człowieka.
btw. skąd bierzesz te barwne historyjki o nędznym życiu w Nowym Porcie, ośmiogodzinnym gnojeniu przez szefa itp? Z autopsji?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Wskaż mi post stworzony przeze mnie, w kórym kogoś obrażam. Wskaż mi jakąkolwiek moją wypowiedź, w której byłoby coś takiego ale nie w odpowiedzi na to co pisze Agent Wladimira.
O Nowym Porcie, czy relacjach w pracy to z życia wzięte chłopcze. Gdybyś coś przeżył poza klepaniem w klawiaturke to byś coś wiedział, choć myślę, że akurat to znasz doskonale, ale przecież tego nie powiesz publicznie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

cytat ujmuje sie w cudzysłów i to jest bardzo istotne...
kazdy,kto pisał jakakolwiek prace,ktora miał przeczytac ktos inny, o tym wie
Tobie magistrze polonisto i oazo poprawnosci ,jakos to umyka

przypisujesz innym to ,co sam reprezentujesz!
mao tego --istniejesz tu tylko po to ,by hejtowac Łowce i obrazac tych ,ktorym to sie nie podoba
TYLKO DLA TEGO CELU TU KLEPIESZ W KLAWIATURE

ZADNEGO TEMATU NIE PODJAŁES
ZADNEGO WATKU
NIC CIEKAWEGO NIE MASZ DO POWIEDZENIA

oprocz czepiania sie ,ze ktos jest sfrustrowany
ktos jezdzi tramwajem
ktos jest samotny
ktos ma szefa co 8 godzin go gnebi
ktos mieszka w ciasnym "M"
ktos jest głupi
ktos jest skrzywdzony
itd

nie trzeba wielkiej psychologi ,zeby domyslac sie zrodła --TWOJEJ AUTOPSJI

..wąłzic na plecy emeryta...trzeba miec ubogie zycie,zeby znajdywac w tym upodobanie

pass..bo to zanizanie poziomu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mnie krytykuje osoba, która nawet pół zdania nie potrafi po polsku napisać? I ty może jakąś pracę w życiu napisałaś? Twój poziom wypowiedzi to nawet nie gimnazjum.
Jedno natomiast mi się podoba - tak łatwo cię wyprowadzić z równowagi. Widać moje wnioski w 100% trafne.
Dzięki takim jak ty ten kraj jest jaki jest "prawdziwa polko".

~Prawda

A to tak dla polepszenia samopoczucia.
@Prawdo... mam nadzieje i wrecz licze ze, znajda sie osoby ktore beda kazdy obrazliwy i kipiacy nienawiscia twoj komentarz zglaszac na poczatek moderatorowi a jak to nie pomoze to do prokuratury. Zapamietaj ze,sa granice ktorych nie mozna przekraczac.

Sposoby walki z hejterem w Internecie
Kodeks karny a obraźliwe komentarze w Internecie – rodzaje przestępstw, których może dopuścić się hejter:

Zniesławienie (art. 212 k.k.) polega na pomówieniu innej osoby, grupy osób, instytucji, osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej niemającej osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności.

Przestępstwo to zagrożone jest karą grzywny albo karą ograniczenia wolności (§1).

Jeżeli sprawca dopuszcza się ww. czynu za pomocą środków masowego komunikowania (m.in. Internet), podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.(§ 2).
Nie ma przestępstwa określonego w § 1, jeżeli zarzut uczyniony niepublicznie jest prawdziwy. Nie popełnia przestępstwa określonego w § 1 lub 2, kto publicznie podnosi lub rozgłasza prawdziwy zarzut:
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zgadzam się - proszę zgłosić na policję, że facet o nicku łowca absurdów wyzywa tu ludzi, wymienia nazwiska polityków, których publicznie obraża, obraża ludzi z małych miejscowości, grozi i wiele innych.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

przymiotnik odnosnie narodowsci----mala litera
rzeczownik w wołaczu (?) rozpoczyna sie wielka ...a wiec "Polko"!

a teraz bede do bolu szczera,wobec siebie tez--

kazdy z nas popełnia bledy,ulega emocjom,ma jakies priorytety,
itd itd..powodow ,okolicznosci-- tysiace
ja tez

nobody is perfect
i uczymy sie całe zycie,siebie tez!

mozesz miec wiele racji.bo niepotrzebnie ciagnełam w gnoj kogos i sama siebie
trzeba było zostawic a zycie samo pokaze--troche pozniej --kto kim jest
ale
ty robisz to samo--ciagniesz goscia za uszy,szarpiesz sie z nim
w imie czego??!

co z tego masz?co maja inni? NIC
wiec po kiego to ciagnac?

nie lepiej zaczac jakis ciekawy watek,ktory jakis sens ma?
cos odkrywa,,budzi jakies pozytywne emocje....sklania do refleksji?

kazdy z nas ma bol włąsnej D..... czyli wlasnego EGO,wciaz głodnego--stad te nawalanki
stac cibei na chwile choc zamknac temu paszcze i
poczuc sie wolnym od tego balona?

TY TO INNY JA
JA TO INNY TY

jesli ci sie uda odsunac ten balon ...na uąłmek sekundy

poczujesz sie wspaniale..gwarantuje

pomimo posadzen mnie o skrajna złosliwosc
powiem --dajci9e spokoj z tym kodeksem---dajmy sobie zyc
dosc juz jestesmy skłóceni

ja tam jestem sklonna i przepraszac i wybaczac..wszystko!
nie z kazdym bedzie mi po drodze..ale niech bynajmniej kazdy ma swoja czysta sciezke

Odpowiem Ci krótko:
Gdyby nie było tego co on pisze na innych, jak wyzywa ludzi od złodziei, agentów itp., jak obraża ludzi z małych miejscowości/wsi, jak obraża polityków z imienia i nazwiska i masa innych rzeczy - to nie byłoby moich i innych odpowiedzi.
Nie cierpię komunistycznego podejścia do życia - jedna jedyna słuszna prawda.
Potrzebna jest prawica, lewica i centrum. Każdy ma prawo do swoich poglądów i przekonań. Tyle.

zrozum,ze W KAZDEJ OPCJI--TWOJEJ ,JEGO,INNYCH SA DRANIE
ktorzy maja nas wszystkich gdzies
to znaczy oni sa zaslepieni wlasnymi interesami
w kazdym ugrupowaniu prym wida egoisci !
MY SIE NIE LICZYMY DLA NICH
my mamy ich karmic..oni z nas maja zyc!
nie ma ,nie było rzadow,politykow u władzy dbajacych o wszystkich

polityka --prostytucja..tak jest od setek lat

nawalanie sie DLA NICH,PRZEZ NICH nie ma sensu
warto ejst walczyc o siebie--Spoleczenstwo,dom ,historie,granice,PRZYSZŁOSC NASZA

Łowca nie zmieni nigdy pogladów..ma racje nie ma racji..czesciow ma racje
opozycja ma czasem racje ,nie ma racji,,PIS robi zle ,PO robiło zle..reszta jak moze do złobu sie pcha,zeby robic tez zle
DLA JEDNOSTEK DOBRZE,DLA GRUPY SWOJEJ DOBRZE

a w narodzie jatka!
---------------------
dajze temu człowiekowi spokoj...my tu siedzimy długo i wiemy kto,co i jak
TO NIE MA SENSU

nie ma sensu dyskusja z wykształconym,oczytanym,inteligentnym
ale zafiskowanym na beton człowiekiem

70/80 lat człowiek ma juz zasklepione poglady..i to nie ma znaczenia czy komunistyczne podłoze czy inne
jemu dasz dowod przed nos--on i tak znajdzie powod,zeby temu zaprzeczyc
bo

runiecie jego pogladów
powoduje utrate JEGO BEZPIECZENSTWA
nie robis ie dziury do przeskoku dla kogos kto nie umie /nie moze/nie chce skakac!

zeby zmieniac poglady trzeba miec OTWARTY,ELASTYCZNY UMYSŁ
KTORY NIE BOI SIE RUNIECIA PODSTAW...OBALENIA W GRUZY tego w co cale zycie,swiecie wierzył!

tez tworzysz skale....co zrobisz jak , w pewnym momencie zycia
okaze sie ,ze twoj poglad był g....wart....był zła sciezka?

mnie nie interesują jego poglądy, bo jak pisałem wyżej, potrzebna jest w kraju prawica, lewica i centrum, a ludzie mają prawo do własnych przekonań.
nikt nie ma prawa obrażać ludzi - bo myślą inaczej. nikt nie ma prawa obrażać polityków.

od setek alt wmawiaja nam ,ze potrzebna jest prawica,lewica
od wielu lat wmawiaja nam ,ze demokracja jest najlepszym ustrojem(zaklamanie--bo nigdzie nie ma tej demokracji--jest cały czas kapitalizm)
od wielu lat wmawiaja nam ,ze --sprawiedliwe rzady to UTOPIA
ITD
czyli mamy byc bezkrytycznymi niewolnikami WIEDZY PODANEJ
niczego nie weryfikuj..bron cie panie boze! bo zostaniesz wariatem /przewrotowcem/bezboznikiem
NIEWOLNIK TAK MA MYSLEC!
ma myslec, ze nie ma mozliwosci bycia wolnym
bo ten swiat MA TAK WYGLADAC

przypomnij sobie "Seksmisje"
my Jestesmy w srodkui wmawia sie nam ,ze poza nie ma zycia...jest zatrute powietrze..NIE MA INNEGO WYJSCIA..UTOPAI
POZA RELIGIA JEST ZŁO
POZA KILKOMA USTROJAMI JEST ....? NIEC NIE MA
------------
a naprawde jest odwrotnie,inaczej
Poza dogmatami-beton z prawicy i lewicy, spod ksiezyca,młota,krzyza i innych -JEST WOLNOSC

Co ja mam Ci odpisać? Że należy zrobić zamach na rząd? Że monarchie wprowadzić.
Szanuje różne poglądy.
Nie wolno obrażać ludzi bo mają przekonania prawicowe, lewicowe, czy chcieliby monarchii.

~Prawda
Jeali uważasz ze Lowca obraza ciebie i innych i nawoluje do nienawisci to, nic nie stoi na przeszkodzie byc go zglosic osobiscie na Policje.

Ja od dzis kazdego hejtera z tego forum bede zglaszal na dobry poczatek do moderacji. Trzeba pamietac ze, nie znajomosc prawa nie zwalnia z odpowiedzialnosci za wlasne slowa i czyny.

moim zdaniem
trzeba przestac..OD SIEBIE
nie ogladac sie na innych..owszem mozna motywowac ale bez nacisku..

UZNAJAC PRAWO WOLNEJ WOLI--czyli szacunek do decyzyjnosci
wkurzyłes sie..probowałes komus cos wcisnac..kogos zmienic

robisz to samo jemu--czego ty nie chcesz

on juz taki jest..uszanuj to..odpusc..rozmawiaj z ludzmi ,z ktorymi da sie rozmawiac i zmien podejscie
bo tramwajowe/płacowo/bytowe---zyciowe problemy dotyca nas wszystkich--mniej lub bardziej kształconych

poza tym-----nie to wartosc--co na papierze, a co w sercu, wuczciwym czynie!

popatrz na drugiego człowieka z takim zrozumeiniem ,z jakim chciałbys aby tobie dano
ODPUSC
a wszystko bedzie miało sens i do przodu pojdzie
---------------
O monarchii--czemu nie załozyc watku?
ciekawa dyskusja moze byc
za i przeciw
czy mielismy dobrych monarchow,kiedy?
czy to realne a jak nie ,to czemu?
jakich typow monarchii nie nalzey nasladowac,Belgia.Holandia,Wlk Brytania
a demokracja i monarchia? itd
temat rzeka

Iza - teraz wyjaśnij to łowcy.
Gwidon - zgłosiłeś już łowcę na policję?

~Iza vel isztar...

"moim zdaniem
trzeba przestac..OD SIEBIE
nie ogladac sie na innych..owszem mozna motywowac ale bez nacisku..
UZNAJAC PRAWO WOLNEJ WOLI--czyli szacunek do decyzyjnosci"

Prawo wolnej woli nie zezwala na chamstwo i nienawisc wobec innych na publicznym forum.
Iza vel istar- twoje posty sa bardzo emocionalne i staja sie pozywka dla tych ktorym sie wydaje ze,sa bezkarni w sieci,(byli).
Kiedy to forum powstalo ok 18-17 lat temu to nie bylo takiego zdziczenia.
Byl czat, byl klimat i ludzie odpowiedzialni za wlasne slowa.

~Prawda

Wskaż za co mam zglosic Lowce ? Jak zauwazyles to Lowca nikogo nie hejtuje, jesli zaklada watek to nie po to by sie na kimkolwiek pastwić jak ty i twoi koledzy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Z tymi dobrymi praktykami z lat ubiegłych to bym nie przesadzał. Odkąd pamiętam to zawsze były te nawalanki. Wystarczy prześledzić stare wątki czy inne fora internetowe, choćby takie na których występuje od lat łowca. Był są i będą. Dopóki jesteśmy anonimowi, dopóty nie ma podstaw do karania czy ścigania. Jeden byt anonimowy krytykuje drugi byt anonimowy. Gdzie ty Gwidonie widzisz podstawę prawną do karania czy ścigania ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (357 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

muza na dziś (792 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Bojano / Stołówka / Szkoła Podstawowa w Bojanie / investo pan Stopikowski (8 odpowiedzi)

Witam, zwracam się do Państwa z zapytaniem czy ktoś z korzystających i zamawiających posiłki dla...

do góry