Widok

Skąd to natężenie hejtu ?

W całym świecie notuje się obecnie wzrost poziomu nienawiści w relacjach międzyludzkich, który trudno jednoznacznie wytłumaczyć. Pojawiło się nawet specjalne określenie na to zjawisko – “hejt”, “hejtersi”.

Spróbujmy spojrzeć na zjawisko agresywności z punktu widzenia antropologów i psychologów ewolucyjnych. Nienawiść nie jest czymś nowym w ludzkim świecie. Występuje w efekcie konfliktów między jednostkami w ramach danej grupy, ale najczęściej występuje jako zjawisko w sporach między obcymi sobie grupami.

W ramach danej grupy jest to jednak zjawisko marginalne, a to z tego względu, że, jak uważają badacze Hare i Tomasello, w porównaniu do szympansów czy wcześniejszych hominidów,

“/.../ u ludzi mógł nastapić proces samoudomowienia, a trakcie którego jednostki nadmiernie agresywne lub despotyczne, były bojkotowane lub zabijane przez grupę. W ten sposób pula genowa została zmodyfikowana, co doprowadziło do selekcji systemów, które kontrolowały czyli hamowały) breakthrough emocjonalną – na przykład agresję /.../. Grupa społeczna wpływała na zachowania i ostatecznie zmodyfikowała genom.”

W efekcie nastąpiło ograniczenie postaw rywalizacyjnych i wzrost skłonności do współpracy.

Skąd więc, w tej sytuacji, nagły przypływ zachowań agresywnych w ramach jednej grupy, czyżby ewolucja zaczęła kręcić się wstecz ?

Hejtersi mogą więc być albo efektem wzrostu biologicznego poziomu agresywności, albo zmiany warunków społecznych. Trudno jednak przyjąć, że nagle zmieniła się biologia i nastąpił powszechny wzrost poziomu testosteronu wzmagający agresywność. Trzeba więć szukać przyczyny w zmianie warunków społecznych. Zatem albo nastąpiła zmiana w strukturze społecznej pogarszająca pozycję niektórych grup społecznych albo też dochodzi do spektakularnych manipulacji na skalę masową, albo jedno i drugie jednocześnie.

Przede wszystkim trzeba wziąć pod uwagę, że żyjemy w coraz bardziej ludnych i skomplikowanych społecznie zbiorowościach, w których następują, pod wpływem rozwoju technologii, nieoczekiwane zmiany społeczne. Od pewnego czasu, w związku z pojawieniem się internetu, który powoduje zmianę form kontaktu i eliminuje kontakt osobisty, zjawisko hejtu zaczęło przybierać na sile.

Zmiany te można wykorzystywać do prowadzenia działań socjotechnicznych i napuszczania jednych ludzi na drugich, co miało miejsce np. w czasie żałoby na Krakowskim Przedmieściu czy w formie ataków na ojca Rydzyka i Radio Maryja. Są środowiska zainteresowane mąceniem, bo w mętnej wodzie łatwiej łowić ryby. W skali globalnej widać, że demoliberalizm chyli się ku upadkowi wywołując destabilizację społeczną na ogromną skalę, o czym świadczą ruchy migracyjne.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9

Uwielbiam jak głos w dyskusji zajmuje starsza pani, której majtki szuka całe forum od miesięcy.
To zawsze taki merytoryczny głos w dyskursie - całkowicie pozbawiony życiowej frustracji, cechujący się chrześcijańską troską o innych.
Warto też podkreślić słownictwo i składnię, które są na wysokim poziomie i w żadnym razie nie są pozbawionym sensu bełkotem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

i trzeba było dziecinstwa n ie zaniedbywac
bo teraz masz podwojny problem
nawet za zarobione na hejtowaniu,judaszowe pieniadze nie da sie tego zrekompensowac

wiesz ile gwiazdek maja twoje granatowe gacie i jaka maja symbolike--opozycyjny szabesgoju?
moze to symbolizuje 12 potraw na wigilijnym polskim stole?
pamietasz jeszcze jakie barwy ma polska flaga?
zeby ci sie geopoprawny entuzjasto nie pomyliło po koreanskich igrzyskach
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

@sadyl
>Za mną niestety nie. Nie byłem dzieckiem specjalnej troski ;]

U ciebie ten okres specjalnej troski przyszedł o wiele później.
Jak widać, co się odwlecze to nie uciecze.

Nie wiem czy istar jest przedszkolanką, ale sama opisywała jak za tobą szalała.
Z tego szalenstwa nawet gacie gdzieś zgubiła.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Czekam na zestawienie z hydepark.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

> w przedszkolu szalała za mną pewna przedszkolanka.

Za mną niestety nie. Nie byłem dzieckiem specjalnej troski ;]
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

wykształconego molestowac to jakby ocierac sie o jadro wiedzy
nie-prawda-z

Może zrobisz zestawienie autorów postów na hydepark?
Czy liczą się tylko te wyniki, które Tobie pasują?

Jaq, faktycznie, jakby się dobrze zastanowić to taka pretensja do świata może wynikać z molestowania w dzieciństwie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Znaczy się wygrałem ? Hurra !!!!

Faktycznie pamietam, w przedszkolu szalała za mną pewna przedszkolanka.
Z tego okresu pozostało mi podprogowe zamiłowanie do zabawy w lekarza.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Sadyl jak zwykle wysnuł wniosek w jedynie jemu znany sposób postrzegania. Majtkowy fetyszysta.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

> zależność pomiędzy byciem molestowanym w dzieciństwie, a iloścą tworzonych tematów

Coś w tym jest.
Autorzy nowych wątków na "polityce" (pierwsza strona, 12-02-18, 18:10):
- skydiver: 8
- jaq: 6
- Zj: 2
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Już na początku XXI wieku, znany lankijski badacz ludzkich zachowań Raja Rajinghon, odkrył zależność pomiędzy byciem molestowanym w dzieciństwie, a iloścą tworzonych tematów na forach społecznościowych pozostających bez odpowiedzi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Agencie Wladimira, twoje internetowe wpisy, które - jak się okazuje - uprawiasz od wielu lat świadczą wybitnie o tym żeś frustrat i przegrany człowieczek. I tyle.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

" Aż żal d....ę ściska."
Idealny komentarz, wskazujący na sposób funkcjonowania umysłu nieporadnego komentatora.
Słynny neurolog Antonio Damasio jest twórcą hipotezy markera somatycznego, który wskazuje jak proces podejmowania decyzji wiąże intelekt z ciałem. Ten komentarz doskonale dowodzi słuszności teorii prof. Damasio, pokazując która część ciała ma największy wpływ na intelet mego interlokutora, który jak widać, uwielbia strzelać sobie w kolano.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

To co widzisz pod tym linkiem, jest jedynie wierzchołkiem góry lodowej jego zaangażowanej twórczości .
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zerknąłem na ten link. Ręce mi opadły.
Wychodzi na to, że Agent Wladimira zamieszcza w necie swoje wypociny od wielu, wielu lat.
To musi być naprawdę biedny człowiek. Ile musi być w nim frustracji, ile musi być w nim żalu do świata za niespełnione ambicje i pozbawioną sensu egzystencję. Aż żal d....ę ściska.

Uważam, że mamy piękną zimową aurę
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak widać poziom frustracji Ratlerka utrzymuje się na stałym poziomie od lat.
Jedna wypowiedź forumowicza RadekZ z forum-gdansk.mojeosiedle.pl pozostaje mimo upływu lat niezmiennie aktualna : „zetjot, ale z ciebie kretyn”.
Czy można coś dodać ?
Chyba jakikolwiek komentarz byłby zbędny

Jak to dobrze coś komuś przypomnieć i zarazem się skompromitować. Oto znalazłem coś takiego, więc cytuję, bo nadal akualne:

"Chciałbym zwrócić uwagę administracji salonu24 na taktykę postkomuny przyjętą dla zmarginalizowania opinii kwestionujących status quo i wskazujących jaka tendencja kryje się za tą taktyką. Otóż oddelegowani na odcinek walki z przeciwnikiem politycznym osobnicy nie wdają się w żadną polemikę z poglądami adwersarzy, wpisując na blogach komentarze bez związku z meritum, mające natomiast na celu sprowokowanie reakcji emocjonalnych po obu stronach, w tym oczywście autora, skierowania dyskusji na manowce i zniechęcenie autora do zabierania głosu. To jest zabieg pierwszy, czytelny np. u faceta piszącego pod nickiem >>mag.el>Halewicz Proszę sobie ten przykład przeanalizować, bo warto wiedzieć z czym i z kim mamy do czynienia.
Redakcje stoją przed trudnym wyborem. Albo tolerować takie praktyki, co grozi utratą wiarygodności , stopniowym wypieraniem portalu z rynku medialnego i ostatecznym upadkiem, albo podjąc ryzyko konfrontacji. Jeśli chodzi o mnie, to wiem z praktyki ostrej osobistej konfrontacji z systemem komunistycznym i jego reprezentantami w latach osiemdziesiątych, że tylko ta druga strategia daje owoce, nie zawsze natychmiastowe, ale z pewnością daje natychmiastową satysfakcję, bo "cham to jest cham i boi się sam". Co do tego nie ma najmniejszej wątpliwości. No, ale do tego trzeba mieć minimum odwagi cywilnej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

http://forum-gdansk.mojeosiedle.pl/viewforum.php?f=1799&start=180
Proponuję czytelnikom zajrzeć do załączonego linku do forum Gdańsk Moje Osiedle. Wystarczy spojrzeć na listę tematów założonych przez Zetjot czyli aktualnie łowcę. Odpowiedź na tytuł wątku sama się narzuca. A ten łobuz internetowy coś śmie bredzić o manipulacjach "określonych grup interesu". Pomanipuluj sobie własnym interesem.

Inne tematy z forum Hydepark

Bojano / Stołówka / Szkoła Podstawowa w Bojanie / investo pan Stopikowski (8 odpowiedzi)

Witam, zwracam się do Państwa z zapytaniem czy ktoś z korzystających i zamawiających posiłki dla...

Kawa czy Herbata - rano (228 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

muza na dziś (792 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

do góry