Widok

Slabe cisnienie wody

Czy tez zauwazyliscie u siebie slabe cisnienie wody, zwlaszcza popoludniu i wieczorek. Jezeli tak to w jakim rejonie Banina?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
minusujcie ,minusujcie ale nie zmieni to faktu że ja wodę mam :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pani Katarzyno nie jestem rolnikiem mam swoją studnie i właśnie z niej podlewam trawnik pozdrawiam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pani Katarzyno - może najpierw poobserwuj zanim zaczniesz siać ferment.
Rolnik mieszkający przede ma trzy swoje własne prywatne studnie głębinowe, nawadnia swoje pola (i czasami trawnik sąsiadów :) ) płacąc za prąd do pompy. I tak samo inni rolnicy. Może zamiast być wrogo nastawionym warto po prostu porozmawiać? Tak po sąsiedzku?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Idąc tym tokiem rozumowania. Podobna sytuacja powinna być z gazem
zimą. I z prądem w listopadzie. Należy ograniczyć spalenie bo zimno i ciemno.
Pozdrawiam
droga Kasiu ci którzy podlewają swoje pola mają swoje ujęcia wody, i ani litra wody nie wzięli z wodociągu. Wydajność tych pomp jest ogromna, i ni jak ma się to znikomego ciśnienia w wodociągach.
Więc proszę rozwiń swoją zdanie ,,rolnicy zwolnieni są z opłat za wodę''
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
W innych wsiach rolnicy płacą za wodę z wodociągu normalnie jak każdy użytkownik. Katarzyno, skąd masz takie info, że rolnicy w Baninie nie płacą za wodę z wodociągów?
Rolnicy zwolnieni są z opłat za wodę. Ma się to na szczęście zmienić. Rolnicy to jedna z najbardziej uprzywilejowanych grup społecznych.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10
Jeżeli są problemy z wodą to trzeba pisać skargi zarówno do ZUK jak i do Urzędu Gminy. To nie jest pierwszy rok kiedy w porze braku opadów deszczu są problemy z ciśnieniem wody. Jak będzie dużo skarg to może coś w końcu z tym zrobią.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pola w Baninie i okolicach akurat podlewane są z własnych pomp głębinowych które należą do gospodarzy. Gdyby podlewali wodą z ZUKu to raczej nie było by to opłacalne.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
wracam wczoraj z pracy godz.16 ul. lipową a tam pole za polem podlewane z armatek. w domu cisnienie oczywiście znikome
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Powiem tak , na mojej ulicy nie ma szeregów, sama zabudowa jednorodzinna,kilka bliźniaków i nigdy nie miałem sytuacji żeby nie było wody (juz kilka lat mieszkam) ale nigdy nie było tak żeby na pietrze kapało lub leciało ciórkiem. I nie ma znaczenia zima/lato. Tymczasem często ludzie z osiedli narzekają na brak wiec wniosek że ilość mieszkańców ma wływ wydaję mi się zasadny. Ogródki nie zuzywają ąz tak wiele wody-myślę że więcej idzie na mycie pranie itd
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 10
jedna ,,klika'' ZUK i UG. Gmina powinna kontrolować rozbudowę swojego terenu. Ktoś w końcu siedzi i odpowiada za rozwój gminy, a ten powinien naciskać ZUK aby zajął się modernizacją sieci wodociągowej, w przeciwnym razie karać a nie wyróżniać. Tylko że gmina nigdy tego nie zrobi bo zwyczajnie nie może, albo nie chce. Natomiast ze zwiększonej ilości mieszkańców to ZUK i UG się bardzo cieszy-więcej mieszkańców=większe wpływy.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na jakiej podstawie ktoś może karać za podlewanie ogródka? Jest jakiś przepis tego zabraniający? W regulaminie ZUK znalazłem tylko coś takiego:

http://zukglincz.pl/files/4e676c737e691bb7d89d4f1894e46bf2.20120726084300.pdf

§ 54
W okresie trwania klęski żywiołowej, w przypadku gdyby doszło do zanieczyszczenia wody lub trwania suszy Przedsiębiorstwo może wprowadzić ograniczenia w dostawie wody po uprzednim zawiadomieniu Odbiorców usług poprzez ogłoszenie w środkach masowego przekazu bądź poprzez Obwieszczenie.

Ale w jaki sposób ograniczy tą dostawę wody to w regulaminie nie napisali. No chyba, że tym ograniczeniem jest to obniżone ciśnienie w rurach ale to chyba i bez obwieszczania ZUK robi bez skrupułów. A karać to ZUK to sobie może co najwyżej swojego pracownika, który olał rozwój Banina.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
jeśli nie masz ogródka 100m, to na ogród.
Źle kliknęłam, oczywiscie sie zgadzam z opinia.
raczej na ogód
Więcej wody zużywasz na ogród, czy na dom (gotowanie, mycie, pranie itp)?
a ja myślałem, że ilość wody zużywanej na podlewanie zależy od powierzchni ogrodów, a nie od liczby mieszkańców. Duże działki = dużo wody na podlanie. małe działki = mniej wody na podlewanie, bo powierzchnia ogrodów jest mniejsza (więcej zabudowań, dróg itp gdzie się nie podlewa).
Także mówienie, że to przez tych "nowych z kurników i ich ogrody" jest problem z wodą jest nie na miejscu. Gdyby zamiast w/w kurników były same jednorodzinne domy to był jeszcze większy problem z wodą, bo ogrody w tych domach miałyby kilkukrotnie większą powierzchnie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1
Oczywiście masz rację ale jeszcze przed szeregami ciśnienie było słabiutkie (czasami juz na piętro woda nie docierała)i dopiero na monity w gminie jak i w Glinczu trochę się poprawiło - przestawiali jakąś zworę. Pewnie jak przestawili ja miałem nieco lepiej gorzej.
Gdyby było mniej zabudowy szeregowej a wiecej np bliźniaków to był by automatycznie mniejszy pobór wody,a tak tłuką na potęge i nikt nie mysli o wydajności ....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
do góry