Widok

Slabe cisnienie wody

Czy tez zauwazyliscie u siebie slabe cisnienie wody, zwlaszcza popoludniu i wieczorek. Jezeli tak to w jakim rejonie Banina?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Praktycznie cały czas słabe ciśnienie, czasami woda ledwo leci. Ulica Lipowa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na familijnym wieczorem ciśnienie jest dużo słabsze.
Czy mozna cos z tym zrobic, np. wyslac pismo do wodociagow?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jesli nie zauważyliście zima mało sniegu i mało deszczy wiosną jest susza proste
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
Nie takie proste. Zwyczajnie na tak duży pobór wody od wiosny do jesieni stacje hydroforowe nie nadążają z podaniem tak dużej ilości wody.
Jedynym wyjściem jest budowa dodatkowych ujęć wody i zwiększenie wydajności takowych stacji.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
co roku jest praktycznie tak samo, zwłaszcza popołudniami i wieczorami przy bardzo słonecznej pogodzie dużo osób podlewa, późnym wieczorem gdy robi się ciemno ciśnienie wzrasta bo i podlewających jest wtedy mniej
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Umowy ZUK podpisuje ale pieniedzy nie inwestuje w modernizacje czy nowe ujecia i takie sa wyniki. Skoro wiekszosc ludzi zaklada liczniki ogrodowe i ZUK o tym wie bo sam je plombuje to chyba nie mysli ze ktos bedzie podlewal w dni deszczowe lub w sezonie zimowym ogrodki.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
dziś rano to nie dało rady sie umyć tak słabe cisnienie
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Słabe ciśnienie jest praktycznie co roku latem, gdy jest sucho i jest wysoka temperatura. Ludzie podlewają ogrody ranem i wieczorem. Jeśli nie będzie żadnej modernizacji wodociągu to tak będzie, a nawet gorzej bo mieszkańców przybywa. Pewnie niedługo jak co roku Glincz wprowadzi zakaz podlewania ogrodów od 6 do 22, ale to i tak nic nie da bo zakaz nie jest respektowany....
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
Maj to jeszcze nie lato. A cieplo (do upalu i wysokich temperatur powyzej 30stopni jeszcze daleko) jest raptem 3-4dni? Modernizacja wymagana jak najszybciej. Zakaz nie jest respektowany bo skoro ktos podpisywal umowe z licznikiem ogrodowym to chyba nie bedzie kopal studni do podlewania ogrodu? Koszty zalozenia i utrzymania ogrodu sa spore wiec sie nie dziwie ludziom ze podlewaja. A ZUK powinien dostac kary za braki w dostawach wody a mam wrazenie ze jest pod jakims "kapeluszem" skoro z roku na rok jest tylko gorzej.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie jest respektowany bo i nikt tego nie sprawdza. Jakby Glincz wysłał jednego pracownika na spacer wieczorem po Baninie i wlepiał kary np. 100zł za łamanie przepisu z podlewaniem, to ten ktoś po 30 minutach pracy by miał dniówkę z ZUSem zebraną. Szybko by się mieszkańcy wychowali.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 12
Ale niby dlaczego mam płacić kary za podlewanie? Płacę za wodę oraz jej przesył i utrzymanie przyłączy.
Rozumiem, że jeśli byłaby klęska żywiołowa. Wtedy zdecydowanie respektowałbym taki zakaz. Mamy maj a już słyszę, że jest problem z wodą.

Kary powinny płacić osoby, które wydały pozwolenia na budowę tylu domów bez równolegle idącej rozbudowy infrastruktury, w tym wodociągowej.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 1
Płacisz też za przestrzeganie umowy, a w niej jest informacja o tym jak powinno się używać przyłącza. Chocby nie wiem jak nowoczesna była infrastuktura, jak wszyscy na raz odkręcą węże w ogrodzie, to ciśnienie spadnie - to wynika z praw fizyki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 13
Czyli podlewając ogród łamię umowę? A może mam chodzić i pytać sąsiadów czy mogę podlać ogródek? Może zróbmy zapisy na podlewanie.

Nie jestem orłem z fizyki, jednak przy nowoczesnej infrastrukturze nie ma prawa być problemów z ciśnieniem wody, w maju gdy nawet nie zaczęły się upały. Szczególnie, że żyjemy w regionie, gdzie poziom wód gruntowych na tą chwilę nie jest zagrożony.

Gmina wraz z ZUK zbagatelizowała szybki rozwój Banina i to oni ponoszą odpowiedzialność za obecny stan rzeczy.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1
Gdyby było mniej zabudowy szeregowej a wiecej np bliźniaków to był by automatycznie mniejszy pobór wody,a tak tłuką na potęge i nikt nie mysli o wydajności ....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
Oczywiście masz rację ale jeszcze przed szeregami ciśnienie było słabiutkie (czasami juz na piętro woda nie docierała)i dopiero na monity w gminie jak i w Glinczu trochę się poprawiło - przestawiali jakąś zworę. Pewnie jak przestawili ja miałem nieco lepiej gorzej.
a ja myślałem, że ilość wody zużywanej na podlewanie zależy od powierzchni ogrodów, a nie od liczby mieszkańców. Duże działki = dużo wody na podlanie. małe działki = mniej wody na podlewanie, bo powierzchnia ogrodów jest mniejsza (więcej zabudowań, dróg itp gdzie się nie podlewa).
Także mówienie, że to przez tych "nowych z kurników i ich ogrody" jest problem z wodą jest nie na miejscu. Gdyby zamiast w/w kurników były same jednorodzinne domy to był jeszcze większy problem z wodą, bo ogrody w tych domach miałyby kilkukrotnie większą powierzchnie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1
Więcej wody zużywasz na ogród, czy na dom (gotowanie, mycie, pranie itp)?
raczej na ogód

Inne tematy z forum Banino

Ozonowanie domu (15 odpowiedzi)

Witam wszystkich.Moje dziecko ma alergię i lekarz doradził mi aby co jakiś czas przeprowadzać...

do góry