Widok
Słoiczek - ziemniaczki?
Czy jest słoiczek z samymi ziemniaczkami? Znalazłam jedynie HIPP dynia+zieminaiczki i nienjestem pewna czy moge od razu takie łączone dać? Próbowałam z marchewką, ale zakończyło się mega kolką i wysypką:( mimo, że mała piła klei HIPP ORS 200 z marchewką ale widocznie było tej marchewki tam znacznie mniej, a że była biegunka to nie było kolki.
Myślę nad zmieniaczkiem, ewentualnie dynia i ziemniaczek.
Owoce pani dr prosiła by zacząć troszkę później ze względu na jelitka małej, które są w nie najlepszym stanie po sensacjach brzuszkowych:(
Myślę nad zmieniaczkiem, ewentualnie dynia i ziemniaczek.
Owoce pani dr prosiła by zacząć troszkę później ze względu na jelitka małej, które są w nie najlepszym stanie po sensacjach brzuszkowych:(
[url:]http://lilypie.com/">
też chciałam o to zapytać ale w sumie nie mój biznes ;)
tyle że ja wprowadzałam Magdusi słoiczki dopiero w 5m-cu bo też miała ciągle wysypkę i bóle brzuszka po moim mleku i dopiero w 4m-cu wyszłyśmy na prostą na nutramigenie...
też mi sie wydaje ze 3,5m-ca to troche szybko na sloiki zwłaszcza jesli dziecko mialo takie problemy brzuszkowe...
tyle że ja wprowadzałam Magdusi słoiczki dopiero w 5m-cu bo też miała ciągle wysypkę i bóle brzuszka po moim mleku i dopiero w 4m-cu wyszłyśmy na prostą na nutramigenie...
też mi sie wydaje ze 3,5m-ca to troche szybko na sloiki zwłaszcza jesli dziecko mialo takie problemy brzuszkowe...
No własnie rozmawialam z Pania dr i pozwolila marchewkę i potem ziemniaczka.
Ale po reakcji malej na wczorajsza marchewke wstrzymuje sie jeszcze z 2 tygodnie do miesiaca- niech sie brfzusio zregeneruje.... bo nie bede wiedziec czy to reakcja na melko (bebilon pepgti) czy na warzywka:(
Oli dzieki za rade z przygotowaniem ziemniaczka:) skorzystam na pewno, ale jednak nie teraz:)
Ale po reakcji malej na wczorajsza marchewke wstrzymuje sie jeszcze z 2 tygodnie do miesiaca- niech sie brfzusio zregeneruje.... bo nie bede wiedziec czy to reakcja na melko (bebilon pepgti) czy na warzywka:(
Oli dzieki za rade z przygotowaniem ziemniaczka:) skorzystam na pewno, ale jednak nie teraz:)
Dzięki:) temat zakończony...:( o słoiczkach na razie możemy zapomnieć:( odebrałam wyniki małej i płakać mi się chce.... wyniki kału ma gorsze niż kiedykolwiek miała:( więcej ciał redukujących, bardzo liczny śluz, drożdże i liczne ziarna skrobii:(:( teraz na Bebilonie Pepti powróciła nietolerancja laktozy:(..... ale silniejsza:( od wczoraj mała drze się w niebogłosy, teraz nosiłam ją prawie 3 godziny, bo tak sie wyginała z bólu brzuszka:(:( miałam "nadzieję", że to po marchewce:( ale moje obawy się sprawdziły:(... pozostaje pewnie tylko nutramigen, skoro białka mleka krowiego nie, laktozy nie! kurczę:((((( żal mi małej:(......
Jak są takie problemy brzuszkowe, to albo taka "nowość" może pomóc, albo zaszkodzić, ale skoro znów pojawiły się komplikacje po nowym mleczku, to ja bym zrezygnowała z nowości, bo jak sama Kwiatek zauważyłaś nie wiadomo co jej teraz nie służy:(
My już wprowadziliśmy soczek z jabłuszka rozcieńczany z wodą i pomaga na gazy w brzuszku. Na resztę przyjdzie czas.
My już wprowadziliśmy soczek z jabłuszka rozcieńczany z wodą i pomaga na gazy w brzuszku. Na resztę przyjdzie czas.
Ami też była alergiczką (do tej pory ma azs). Używaliśmy Humana SL i naprawdę było super:) to mleko sojowe. Nutramigenem pluła, po bebilon pepti bolał ją brzuszek:( nie denerwuj się tak tymi wynikami- AMi miałą podobne... trzeba tylko dobrze trafić z mleczkiem. Pierwszy posiłek Ami to był kleik ryżowy, potem ziemniak, potem banan, marchewka, jabłko, . Ja się nie posłuchałam mojej lekarki i wprowadziłam jabłko jako pierwsze i skończyło się ogromnym bólem brzuszka bo była na nie uczulona. Na marchewkę zresztą też... Długo była tylko na ziemniakach z dynią i bananie.

Dzięki:) najgorsze, że przez ten cholerny Bactrim mała ma nawrót nietolerancji a jeszcze zdiagnozowali dziś clostridium difficile;( .... strasznie mi jej żal... dziś krzyczała i prężyła się od 13-20:( niedawno zasnęła:( tylko na rekach mogła być inaczej masakra! potem i ręce nie pomagały:( o mały włos bym do szpitala jechała bo już nie wiedziałam co robić.... kupiłam nutramigen bo ma gorszy wynik nietolernacji niż miała:( a bebilon pepti zawiera laktozę.... ręce opadają:( jutro konsultacja z pediatrą czy ma być na tym bebilonie czy nutramigen.... strasznie się porobiło:(
Tak 70% dzieci je ma ale normalnie nie wywołują objawów... a u małej wywołały biegunkę poantybiotykową, bo antybiotyk je "rozdrażnił" mówiąc obrazowo.... stąd tak się "lało". Dr mówiła, że mała ma mocno zniszczone jelitka po tej biegunce, a wiemy już co za tym stoi...
Normalnie można mieć to costridium, ale własnie po antybiotykach bakteria zaczyna działać toksycznie.
Normalnie można mieć to costridium, ale własnie po antybiotykach bakteria zaczyna działać toksycznie.
mój maluszek też miał spore kłopoty z brzuszkiem i od 3 tygodnia życia był na bebilonie pepti i kilku innych specyfikach- pediatra z rejonu powiedziała, jak mały nie miał jeszcze skończonych 3 miesięcy, że mogę mu podać marchewkę, jabłko, dynię i jagodę i jak zje cały słoiczek to nic mu nie będzie- oczywiście zadzwoniłam do naszego "prywatnego" pediarty, który jest też gastroenterologiem i powiedział- żeby absolutnie wstrzymać się do 5 miesiąca i zacząć od malutkich ilości- tak też zrobiłam- niestety nie obyło się bez alergii na marchewkę- ale dynia z ziemniakami- była hitem i do tej pory młody lubi sobie ją zjeść pomimo, że ma już 9,5 miesiąca- na wszystko przychodzi czas- na pocieszenie dodam, że po 6 miesiącu udało się przejść na zwykły bebilon
początkowo- czego nie skojarzyłam- mały był bardzo niespokojny 2 godziny po posiłku- płakał, ciągle chciał być na rękach itp- tak było przez tydzień- aż w końcu pojawiła się wysypka na całym ciele- odstawiłam marchewkę, kąpałam w krochmalu i po kilku dniach było już ok- ostatnio przechodziliśmy rota wirusa i dałam mu trochę marchewki żeby go zatwardzić- zalecenie lekarza- ale znowu go wysypało i to po malutkiej ilości- obserwuj nie tylko skórę, wysypki, mogą pojawić się wymioty, biegunki, zielone kupy z krwią ale też zachowanie- dziecko może robić się niespokojne, płaczliwe- będzie się inaczej zachowywało niż zwykle. Rozszerzanie diety to adaptacja do nowego sposobu odżywiania- jeżeli któryś z objawów wystąpi jednorazowo- to jeszcze nic nie znaczy- za jakiś czas trzeba delikatnie powrócić i sprawdzić czy to nietolerancja, alergia czy tylko pierwsza reakcja organizmu na nowość- tak mi tłumaczył nasz lekarz- dlatego bardzo powoli wprowadzałam każdą nowość- po łyżeczce na "dzień dobry"- potem 3-4 i jak się nic nie działo to zwiększałam ilość
własnie Baktrim ..... ja kazałam wpisać na stałe do karty syna w przychodni aby mi tego g....na nie zapisywali , że jest uczulony na ten lek - dostał go 1 raz jak miał 6 m-cy i miał biegunkę silną i bóle brzucha od tamtej pory już nigdy nie pozwoliłam go zapisać mu. Nie mam przekonania do tego leku ...nie jest dla tak malutkich dzieci ..
moja córeczka wcześniak na dodatek miała bactrim i nie było żadnych reakacji a zapisany miała go ważac nieco ponad 3kg i nam pomógł wiec to kweistia dziecka .....
co do karmien i tp to córka jest na bebilonie pepti i odkad skonczyla 3msc wpriowadzam jej stale poakrmy jednen po drugim pod okiem dr sas i dr Bałandyn
i tym sposobem nasza dieta to marchew jablko brzoskiwinia banan dynia ziemniak i dzieki temu có♥rka nie jej juz 5 posiłków po 90ml a potrafi powiekszyc sobie do 100 czasami 120ml no i wkoncu zaczela tyc i przybierac na wadze :)
co do karmien i tp to córka jest na bebilonie pepti i odkad skonczyla 3msc wpriowadzam jej stale poakrmy jednen po drugim pod okiem dr sas i dr Bałandyn
i tym sposobem nasza dieta to marchew jablko brzoskiwinia banan dynia ziemniak i dzieki temu có♥rka nie jej juz 5 posiłków po 90ml a potrafi powiekszyc sobie do 100 czasami 120ml no i wkoncu zaczela tyc i przybierac na wadze :)
My już po wizycie i wiemy w czym rzecz:)
Clostridium musimy przeleczyc metronidazolem, bo inaczej razem z zaburzeniami trwaienia u małej może dojść do wtórnego zap. trzustki:(
Dodatkowo okazało sie w USG, że ma refluks, na szczęście niezbyt silny... także teraz leczymy clostridium (bactrim spowodował "ujawnienie sie" tego beztlenowca) i refluks, nietolerancja lakt. przejdzie jak sie jelitka zregenreują, no i mała nie ma już gronkowca:) otrzymalismy powtórny wynik.
Clostridium musimy przeleczyc metronidazolem, bo inaczej razem z zaburzeniami trwaienia u małej może dojść do wtórnego zap. trzustki:(
Dodatkowo okazało sie w USG, że ma refluks, na szczęście niezbyt silny... także teraz leczymy clostridium (bactrim spowodował "ujawnienie sie" tego beztlenowca) i refluks, nietolerancja lakt. przejdzie jak sie jelitka zregenreują, no i mała nie ma już gronkowca:) otrzymalismy powtórny wynik.