Widok

Ślub cywilny

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam Was kochani :) Wczoraj z moim słonkiem postanowiliśmy ze w lipcu tego roku wezmiemy slub cywilny ( w 2008 koscielny i wesele ).
Prosze Was o rady bo praktycznie nic nie wiemy co i jak gdzie zalatwic... Idzie sie do urzedu kupuje jakis znaczek i co dalej? :) co jest potrzebne itp prosze o wskazówki :) Po ślubie chcemy zrobic obiad dla rodziny i tu pojawia sie kolejne pytanie czy jezeli np. chcecie zaprosic swoje kuzynki z mezami to czy ich dzieci tez zapraszacie? bo w sumie tak glupio troche samych rodzicow ale z drugiej strony dzieciaczkow w mojej rodzinie jest sporo.....

z góry dziękuję
pozdrawiam
Kamila
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
"że taki ślub, to nie ślub,
że po co sie wogule chajtać"

a ja uparcie będę twierdzić , że ślub ma się w sercu... to jakby stan ducha ;-)

Beatka, daj spokój, nie przejmuj się takimi gadkami!!!!!!jesteście szczęśliwi, dogadaliście się, zaplanowaliście wszystko i bedzie super!!!!!!!!!!!a ludzie z tego co widzę na tym weselniku piszą rózne dziwne rzeczy (wg mnie oczywiście) i można się niekiedy zdołowac, ale luzik!!będzie super, ślub to slub!nie ważne jaki!!my ślubowaliśmy kiedyś do księżyca i też było fajnie hehehehe
oh, dziewczyny, kocham was,
no normalnie, aż mam lepszy chumorek od rana :)

.
ja mam Grenadę, z Gali
jej fotka jest w wątku "stronka z sukniami"
(zaraz go podbije do góry, ędzie ci go łatwiej znaleść)
wklejała ją Pumka, to ta najciemniejsza suknia, która tam będzie,
prawda, że piękna?

.
:) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)

.
Ja miałam ślub "jednostronny". Jestem katoliczką, wierzącą i często praktykującą :) Ślub kościelny, a właściwie konkordatowy był dla mnie ważny, a mój Mąż pomimo swojej niechęci do Kościoła jako instytucji i ateistycznych przekonań nawet nie pomyślał o tym żeby mnie go pozbawić. Kiedy zaczęliśmy myślec o wspólnym życiu sam wynalazł możliwośc takiego ślubu i bardzo aktywnie uczestniczył we wszystkich przygotowaniach (łącznie z naukami). Jestem Mu za to bardzo wdzięczna.

Ale do rzeczy - kiedy jedno z małżonków jest niewierzące, a było ochrzczone oraz przystąpiło do Komunii Św. i bierzmowania, może wtedy bez żadnych zgód n.p. biskupa mieć ślub konkordatowy lub kościelny, ale bez : spowiedzi, Komunii Św. podczas ślubu i pełnej wersji przysięgi (mój Mąż nie mówił słów "tak mi dopomóż ..."). Cała ceremonia jest identyczna. Nikt z naszych rodzin nawet nie spostrzegł, że było to coś innego. Małżeństwo jest ważne dla Kościoła i w świetle prawa (konkordatowo).
Pierwszy raz słyszę ... tzn nie wiedziałam , że jest taka możliwośc.
Myslę, że to dobre , bardzo dobre rozwiązanie dla kogoś kto nie wierzy... tylko musi się jeszcze zgodzić

Ja też uważam że nie masz się co przejmować, pewnie jeszcze nie raz spotkasz się z nieprzychylnymi opiniami na ten temat, że co to za facet który cię chce pozbawić możliwości ślubu kościelnego (tymbardziej że jak piszesz wierzy w Boga, tylko ma niechęć do księży). Ja nie wiem co bym w takiej sytuacji zrobiła, bo całe życie marzyłam o ślubie w kościele, ale przecież tak naprawdę liczy się miłość, szacunek, zaufanie itp. itd. A może kiedyś twój facet się zdecyduje i będziesz tym sposobem miała dwa śluby i dwa wesela. Ja cię podziwiam i szczerze życzę wszystkiego najlepszego.
A MI SIE SLABO ROBI JAK TO CZYTAM!!CZY WY NIOE MACIE ZADNYCH INNYCH ZAJEC NIZ TYLKO ALL DAY SIEDZIEC TU I OD ROKU PIERD..O TYM SLUBIE?!?!?!?! NIE ZASTANAWIACIE SIE CZEMU FACETOW TU AZ TYLU NIEMA?!BO MY JESTESMY NORMALNI!!A WY NIE!! I TYLE TU SLODYCZY ZE AZ SIE RZYGAC CHCE!FUJ BLE... "KOCHAM WAS DZIEWCZYNY.."ZENADA!!FUJ BLE, I PS GLUPIO ROBICIE Z TYMI ZDJECIAMI!!
do góry