Widok
Ślub konkordatowy a bierzmowanie.. Proszę o pomoc..
Chcemy wziąć ślub.. Ale niestety przyszły mąż nie jest bierzmowany (jest katolikiem, z przyczyn uzasadnionych nie odbył bierzmowania).. Czy może być bierzmowany tylko w maju w trakcie bierzmowań czy jest możliwość załatwienia tego inaczej.. Chcielibyśmy wziąć ślub w tym roku.. Jeżeli ktoś miał taką sytuację to proszę o odp.. :)
do slubu koscielnego jest potrzebny tyzlko chrzest...ksiadz nam to wbijal do glowy cale liceum, niech nikt wam kitu nei odstawia!!!jak wam tak ksiadz powie to jedzcie do kurii sie spytac albo niech pokaze w ktorym miejscu katechizmu kosciola katolickiego to jest napisane....
nie mysi byc bierzmowany. jest ochrzczony, wiec moze przysiegac przed Bogiem, dary ducha swietego )bierzmowanie= tutaj nic do rzeczy nie maja...powodzenia
nie mysi byc bierzmowany. jest ochrzczony, wiec moze przysiegac przed Bogiem, dary ducha swietego )bierzmowanie= tutaj nic do rzeczy nie maja...powodzenia
nie trzeba miec bierzmowania. chrzest katolicki czyni go katolikiem, dary ducha swietego nie maja nic do rzeczy...prosze nie dac sobie wmowic. nei ma w tym ani slowa w katechizmie kosciola katolickiego, na pewno nie trzeba byc bierzmowanym, prosze zadzwonic do jakiegos przyjanego duchownego albo po prostu do kurii
najlepiej iść do kilku parafii i podpytać czy są przewidziane "dodatkowe" bierzmowania. dosyć często są organizowane własnie dla dorosłych:) ja byłam u bierzmowanie przed ślubem w kościele na Siedlcach.
I ja musiałąm być bierzmowana, bo by mnie nie dopuścili do ślubu - to tak odnoście poprzedniej wypowiedzi
I ja musiałąm być bierzmowana, bo by mnie nie dopuścili do ślubu - to tak odnoście poprzedniej wypowiedzi
Obowiązek bierzmowania wynika z kodeksu prawa kanonicznego:
http://pl.wikisource.org/wiki/KPK/IV/I/VII/I:Pasterska_troska_i_czynnoĹci_poprzedzajÄ ce_zawarcie_maĹĹźeĹstwa
Kan. 1065 - § 1
http://pl.wikisource.org/wiki/KPK/IV/I/VII/I:Pasterska_troska_i_czynnoĹci_poprzedzajÄ ce_zawarcie_maĹĹźeĹstwa
Kan. 1065 - § 1
Coś nie poszło z linkiem, jeszcze raz:
http://pl.wikisource.org/wiki/KPK/IV/I/VII/I:Pasterska_troska_i_czynności_poprzedzające_zawarcie_małżeństwa
http://pl.wikisource.org/wiki/KPK/IV/I/VII/I:Pasterska_troska_i_czynności_poprzedzające_zawarcie_małżeństwa
Dziękuję za odpowiedzi.. :) teraz sama nie wiem.. ale podejdziemy u siebie do proboszcza i zapytamy.. Jeżeli uzna, że musi być bierzmowanie to może pójdzie na to, że udzieli ślubu bez a bierzmowanie przyszły mąż zrobi w maju 2012.. bo chce zrobić.. aha.. I pół roku wcześniej trzeba do księdza iść tak..?
parę lat temu mieliśmy już wziąśc ślub kościelny ale jak zwykle zeszło to na plan dalszy ale Moj Ł nie miała bierzmowania. Wtedy Moja mama napisała do Watykanu ,że Mój przyszły nie ma bierzmowania a tu termin i jak to zrobić.
Dostaliśmy odpowiedż z Watykanu ...list podpisany przez JPII ,że bierzmowania mieć nie musi.
Uzasadniono że, Ze względu na charakter pracy Mojego Ł, który mu uniemożliwia przyjęcie sakramentu w danym terminie (jest marynarzem) to może zwrzeć związek małżeński a sakrament bierzmowania przyjąć po śłubie w dogodnym terminie.
Pismo mam do tej pory trzymam gdyby coś jednak nie wyszło z terminami :)
Zanim dostaliśmy to pismo byliśmy u proboszcza ... aż się zrobił czerwony ze złości jak usłyszał ślub??? brak bierzmowania ...absolutnie!!!!
Pismo przyszło a nam znów jakoś zleciało i były ważniejsze rzeczy,więc tego pisemka żaden ksiądz nie widział a jestem bardzo ciekawa reakcji chociażby naszego proboszcza hehe.
Dostaliśmy odpowiedż z Watykanu ...list podpisany przez JPII ,że bierzmowania mieć nie musi.
Uzasadniono że, Ze względu na charakter pracy Mojego Ł, który mu uniemożliwia przyjęcie sakramentu w danym terminie (jest marynarzem) to może zwrzeć związek małżeński a sakrament bierzmowania przyjąć po śłubie w dogodnym terminie.
Pismo mam do tej pory trzymam gdyby coś jednak nie wyszło z terminami :)
Zanim dostaliśmy to pismo byliśmy u proboszcza ... aż się zrobił czerwony ze złości jak usłyszał ślub??? brak bierzmowania ...absolutnie!!!!
Pismo przyszło a nam znów jakoś zleciało i były ważniejsze rzeczy,więc tego pisemka żaden ksiądz nie widział a jestem bardzo ciekawa reakcji chociażby naszego proboszcza hehe.
wilczek... tylko wiesz... wtedy to była sytuacja nadzwyczajna (w dokumencie, do którego link wyżej ktoś załączył jest o tym mowa) najwyraźniej uniemożliwiająca bierzmowanie narzeczonego przed terminem ślubu
teraz "jakoś zleciało, były wazniejsze rzeczy" - rozumiem, że ślub odłożony - co stało na przeszkodzie by przez ten czasu (lat min. 5) dopełnić sakramentu bierzmowania?
teraz "jakoś zleciało, były wazniejsze rzeczy" - rozumiem, że ślub odłożony - co stało na przeszkodzie by przez ten czasu (lat min. 5) dopełnić sakramentu bierzmowania?

zdaję sobie sprawę z tego ,że parę lat minęło.
Chodzi tylko o sam fakt , że jednak można było wziąść ślub bez bierzmowania co na tamtą chwilę było nie do pomyślenia przez naszego proboszcza.
A skoro można było 5 lat temu ....i to co podpisał wtedy JPII chyba nadal powinno być szanowane przez kościół ( księży)
5 lat zleciało zawsze się zabieraliśmy i zabrać nie mogliśmy ( 1.5roku temu urodziła się druga córeczka) no ale teraz już przygotowania na 100% :)
Pismo trzymam bo bierzmowania dla dorosłych odbywają się niezbyt często , byliśmy na stronie Kurii i są chyba w pażdzierniku i grudniu jakoś tak...nie chcę nikogo wprowadzić w bład.
A Mój Ł nadal pływa i mimo że 4 tyg na 4 tyg to ciężko mu się wpasować w konkretne terminy. Ale bardzo się staramy :D i teraz jak wróci idziemy do księdza po ksiązeczkę czy coś w tym stylu :)
Chodzi tylko o sam fakt , że jednak można było wziąść ślub bez bierzmowania co na tamtą chwilę było nie do pomyślenia przez naszego proboszcza.
A skoro można było 5 lat temu ....i to co podpisał wtedy JPII chyba nadal powinno być szanowane przez kościół ( księży)
5 lat zleciało zawsze się zabieraliśmy i zabrać nie mogliśmy ( 1.5roku temu urodziła się druga córeczka) no ale teraz już przygotowania na 100% :)
Pismo trzymam bo bierzmowania dla dorosłych odbywają się niezbyt często , byliśmy na stronie Kurii i są chyba w pażdzierniku i grudniu jakoś tak...nie chcę nikogo wprowadzić w bład.
A Mój Ł nadal pływa i mimo że 4 tyg na 4 tyg to ciężko mu się wpasować w konkretne terminy. Ale bardzo się staramy :D i teraz jak wróci idziemy do księdza po ksiązeczkę czy coś w tym stylu :)
da;ej uwaza mze nie trzeba meic bierzmowania tak nam ksiadz na naukach przedmalezenskich na religii klepał zeby nei dac sobie wcisnac ze jest potrzebne i ze wielu ksiezy tak robi ale ze nie jest potrzebne. prosze sie dowiadywac i naprawde nie dac sobie wmoowic
Madness is the gift, that has been given to me!!
Emenems, prawo kanoniczne wyraźnie mówi, że trzeba, chyba że jest jakaś ważna przyczyna... więc nie wprowadzaj ludzi w błąd. Możesz uważać sobie co chcesz, ale prawo kanoniczne mówi jasno, i księża mają obowiązek stosować się do prawa kanonicznego, nie do tego, co ty uważasz;P
Wilczek, lepiej dowiedz się wcześniej czy uznają ci ten papierek, bo ja miałabym wątpliwości. W trochę czasu minęło, a bierzmowania może udzielić też w szczególnych przypadkach indywidualnie zwykły ksiądz...
Wilczek, lepiej dowiedz się wcześniej czy uznają ci ten papierek, bo ja miałabym wątpliwości. W trochę czasu minęło, a bierzmowania może udzielić też w szczególnych przypadkach indywidualnie zwykły ksiądz...
Oczywiście, że nie jest warunkiem koniecznym... Czasem jest tak, że ślub bierze np katolik i prawosławny- wówczas trudno oczekiwać, że prawosławny przyjmie bierzmowanie. Podobnie jeśli jest sytuacja taka jak u Wilczka. Ale to są ważne powody i bez zgody biskupa trudno będzie ci znaleźć księdza kto ci takiego ślubu udzieli ...
Ja prawnikiem nie jestem, więc zamieszczam wypowiedź prawnika:
http://www.kosciol.pl/article.php/20040901214408677
Ja prawnikiem nie jestem, więc zamieszczam wypowiedź prawnika:
http://www.kosciol.pl/article.php/20040901214408677
a może uda się dostosować mężowi do któregoś z terminów bierzmowań: http://www.diecezja.gda.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=656
nie musi przecież na siłę u was w parafii... jak porozmawia, dowie się, czego ma się poduczyć, zda egzamin (wyjdzie z inicjatywą - to ważne), to myślę, że nie bedzie problemów, by proboszcz elastycznie do tego podszedł
nie musi przecież na siłę u was w parafii... jak porozmawia, dowie się, czego ma się poduczyć, zda egzamin (wyjdzie z inicjatywą - to ważne), to myślę, że nie bedzie problemów, by proboszcz elastycznie do tego podszedł

Dziewczyny, bierzmowanie nie jest konieczne do zawarcia związku małżeńskiego, ale jest wskazane. I wcale nie jest tak, że Dary Ducha Świętego nie mają nic do ślubu, bo mają i to bardzo wiele - one przysposabiają do bliskości z Bogiem, a przez to umacniają naszą przysięgę składaną sobie wzajemnie przed obliczem Boga. Dlatego właśnie bierzmowanie jest wskazane do zawarcia Sakramentu Małżeństwa - i tu bardzo ważna uwaga, małżeństwo w kościele katolickim jest Sakramentem, więc jest działaniem Boga, które objawia się właśnie dzięki Duchowi Świętemu.
Myślę, że ważne jest, aby zdawać sobie z tego sprawę biorąc ślub kościelny, aby nie było to z obowiązku czy tradycji, ale faktycznie z wiary, żeby nie "zdeptać" wagi Sakramentu. Właśnie dlatego Kościół kładzie taki nacisk na sakramenty poprzedzające, w tym bierzmowanie, aby dobrze przygotować się do Sakramentu Małżeństwa, a przez to do przyjęcia Miłości Bożej w naszym związku.
Pozdrawiam :)
Myślę, że ważne jest, aby zdawać sobie z tego sprawę biorąc ślub kościelny, aby nie było to z obowiązku czy tradycji, ale faktycznie z wiary, żeby nie "zdeptać" wagi Sakramentu. Właśnie dlatego Kościół kładzie taki nacisk na sakramenty poprzedzające, w tym bierzmowanie, aby dobrze przygotować się do Sakramentu Małżeństwa, a przez to do przyjęcia Miłości Bożej w naszym związku.
Pozdrawiam :)
oczywiscie zgadzam sie z Tobą w 100%, juz pisalam na innym watku ze nie rozumiem brania slubu koscielnego (zawarcia sakramentu malzenstwa) zeby sobie polazic w kosciele w bialej sukni i zeby babcia byla szczesliwa....
Szanuje ludzi o roznych pogladach, tak samo pwoaznie podchodze do slubu cywilnego i tez mozna meic bajkowy slub cywilny i wesele i bialka suknie na ksiezniczke. Ale nie sznauje za bardzo ludzi ktorzy nie sa praktykujacy nawet nei wierzacy i biora slub koscielny....wbrew swoim pogladom...
Szanuje ludzi o roznych pogladach, tak samo pwoaznie podchodze do slubu cywilnego i tez mozna meic bajkowy slub cywilny i wesele i bialka suknie na ksiezniczke. Ale nie sznauje za bardzo ludzi ktorzy nie sa praktykujacy nawet nei wierzacy i biora slub koscielny....wbrew swoim pogladom...
Madness is the gift, that has been given to me!!
Zgadzam się.. I właśnie dlatego chemy konkordatowy.. :) i nie dlatego, że chcę połazić w sukni białej, itp.. Bo sukni białej nie będzie.. co najwyżej biała sukienka.. :) Nie chcemy bajecznego ślubu.. Chcemy, żeby to był Nasz dzień.. Więc będzie skromny.. :) Najbliższa rodzina tylko.. Kiedyś może marzyłam o bajecznym ślubie.. Teraz mi przeszło.. :) i najlepiej będzie nawet wziąć ślub na normalnej mszy.. :)