Widok

Śmierdzący problem ze zsypami

Opinie do artykułu: Śmierdzący problem ze zsypami.

Rozkładające się resztki jedzenia, roje much, karaluchy i szczury - taki jest obraz śmietników w wieżowcach na gdyńskim Obłużu, po tym jak spółdzielnia zamknęła zsypy na półpiętrach klatek schodowych

Zamykanie zsypów na śmieci stało się regułą. Mieszkańcy wielu wieżowców w całym Trójmieście muszą wynosić teraz śmieci do tzw. przybudówek, czyli komór zsypowych, do których wcześniej za pomocą zsypów zrzucano śmieci z całej klatki.

- To rozsądne, bo stan sanitarny zsypów ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Nie wiesz co napisać to piszesz bzdury ciemniaku"

hmmm postanowiłem dziś w związku z powrotem griszy z urlopu nie sprawiac mu zbyt wiele pracy (szok tu urlop a tu znowu te ....) zatem rzekne ci tylko chłopczyku jedno
spuść pare:) policz se od 10 w dół, wypij szklanke zimnej wody, no nie wiem jak ci pomóc:(??

grisza

Tylko jakbym mamuśce coś takiego postawił w ogródku co by nie współgrało z resztą to by mi to z dymym puściła, chociaż kocha mnie niechybnie. W sumie najtaniej byłoby wykopać ziemiankę, tylko cholipcia motur by zardzewiał.

Mościa Pani Józefo

Gdzież Waćpani się ukrywasz? Tu różne takie używają sobie, a ty za kielnię nie chwytasz, betoniarki nie włączasz. Daj odpór gadzinom.

hmm... no fakt, że zależy od tego jak wyglada dom olisie, ale osb da się otynkowac - wtedy masz "murowany" garaż. to chyba nie gorsze od nieheblowanych desek co?

gdyby to miał byc test na optymizm zyciowy to oprócz mnie zdała go Józefa i warunkowo Tola
reszta to smutasy cieniasy roztropniacy do bólu i cykacze do oporu:)
ide kupie z 3 piłeczki ping-pongowe (biedna ta gmina gdańsk) i oderwe paru milusińskich od tradycyjnej okupacji trzepaka, to powieje optymizmem:)
grisza
za ciemniaka należało sie i tyle:P
jeden buduje drogo co nie znaczy, że dobrze, a drugi tanio i też to jeszcze nic nie znaczy:)

olisie
Józefa zapewne ogaca dach korą z brzozy:P
tez tani ekologiczny pełnowartosciowy budulec:)

grisza

No tak. Fakt: zapomniałem dodać koszt farb, impregnatów, płyt pilśniowych od wewnątrz i wełny mineralnej jako ocieplenie (wtdy da to no może nie 2000 ale 1700 zł). Ale mimo to nie specjalnie chciałbym mieszkać w takim 100 metrowym domu.

Bob Budowniczy

a to ty nie wiesz ,że najwiecej o budowie domu wiedza nie ci co buduja a ci co domu nie budowali nigdy.

a co może wiedzieć gościu co dopiero zaczął budowe??
oprócz tego że mu majstrowie lecą jak ulegałki z dachu??
zdany na ich łaske i niełaske:)

dalej twierdze, że z osb (dwie warstwy plus styropian w srodek) wyszłoby taniej ale co fakt to fakt - domu takowego posiadac bym nie chciał.

Józefo
Wiliczyłem, że jak odpuścisz 40 metrowy salon i zejdziesz na 60 metrów, to zostanie ci jeszcze na rozpoczecie basenu:)

sorry grisza
nie znasz innego docieplenia niz styropian??
nie znasz sztuczek z mieszaniem materiałów na okładziny scian?? zwiekszając współczynnik??
czemu z góry założyliście, że sie nie da??
nie wiem ile kosztuje kubik sosny, ale to główny budulec

baja

Czy ja bym Cię mogła prosić o podesłanie na priv jakiegoś kontaktu do tego Twojego znajomka, co te kanadyjczyki stawia? Może ma stronę w internecie?
Ja myślę właśnie o czymś takim. Koleżanka w USA mieszka w takiej chałupce, całkiem fajnie to wygląda, stawia się toto w 3 miesiące (kto przeżył użeranie się z ekipami budowlańców ten wie ile to nerwów i siwych włosów kosztuje), trzyma się ponoć około 100 lat (po 100 latach to i murowany już kiepski jest i trzeba robić kapitalny remont, który kosztuje tyle co wyburzenie starego i postawienie nowego kanadyjczyka), i paradoksalnie rewelacyjnie się sprawdza w nawet zimniejszym od polskiego klimacie, mimo że to drewniana chałupina, to w środku jest ciepło zimą i chłodno latem. Niby lżejsze to od murowanego, ale jak Katrina przyszła, to czy cegły czy deski, wszystko równo latało w powietrzu...
Ja tam widzę same zalety. I myślę, że jak się ma uzbrojoną działkę i dostęp do tanich materiałów, plus do tego umie się sporo zrobić samemu, to i za te józefowe 40-50 tys. da się coś takiego wybudować. Ja liczę że może mnie to kosztować ze 150 tys. plus działka, ale to domek rzędu 120-130 metrów, a mieszkanie tej wielkości to grubo ponad 250 tys jak nic. No i zawsze co dom to dom...

źmija
a jak będziesz jużmiała namiary to plis podeślij mi, ok :)

Tola

Żmija jak będzie link to daj go na forum

Witaj Cz-Ż w Klubie Optymistów!

gallux, rozmawiamy o tanim zbudowaniu garażu 4 m kwadratowe

ok:P
ale ci powiem, że tamaty zmieniacie szybciej niz Józefa stawia dom:(

wcale nie zmieniamy, po prostu dyskutujemy wielotorowo ;P

ściany takiego domu skleca sie na glebie obok szkieletu a potem przy uzyciu bloczków podnosi i przytwierdza do szkieletu:)
widziałem to na westernach i polecam kobitkom chcącym zastąpic gnusnych osobników mieniacych sie ich meżami:P
do góry