Widok

Śmierdzący problem ze zsypami

Opinie do artykułu: Śmierdzący problem ze zsypami.

Rozkładające się resztki jedzenia, roje much, karaluchy i szczury - taki jest obraz śmietników w wieżowcach na gdyńskim Obłużu, po tym jak spółdzielnia zamknęła zsypy na półpiętrach klatek schodowych

Zamykanie zsypów na śmieci stało się regułą. Mieszkańcy wielu wieżowców w całym Trójmieście muszą wynosić teraz śmieci do tzw. przybudówek, czyli komór zsypowych, do których wcześniej za pomocą zsypów zrzucano śmieci z całej klatki.

- To rozsądne, bo stan sanitarny zsypów ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie tylko Gdynia

Kiedys mieszkałam w bloku na Zabiance, czasem wchodząc do zsypu nie mozna było drzwi otworzyć. Szanowni lokatorzy zamiast do otworu zsypowego wyrzucac smieci zwyczajnie rzucali worki na podłogę lub wynosili gruz, odpady po remoncie mieszkania . W niezamknietych pomieszczeniach zsypowych można natrafić na rózne cudeńka .Kiedys nawet jeden bezdomny sobie nocował.Jesli lokatorzy sami nie zadbaja o porzadek to zawsze bedzie brud itp.
Teraz mam swój kontenerek na wlasnej posesji,płace za wywóz smieci i juz nie mam takich problemów.

Józefa,

a wiesz ile kosztuje 1 (jedno) okno - NOWE, nie z demobilu?

" Śmietnik powinien być 12 metrów od okna, mówi rozporządzenie ministra infrastruktury - denerwuje się pan Przemysław.

- Ten pan nie doczytał, że przepisy nie obejmują budynków wybudowanych przed powstaniem rozporządzenia, czyli przed kwietniem 2002 roku, a ten wieżowiec powstał w 1978 "

czujecie ten blues pardon smród??
samotny mohikanin walczący o łyk tlenu i kafkowski urząd:)
jest sposób, lecz troche kosztowny
podam na swoim przykładzie
jest w mojej klatce jakaś pipa grochowa, co w zimie otwiera okno na klatce schodowej, ale tak że zamknąc je trzeba dwóch chłopów, a przeciąg w moim mieszkaniu wyrywa kotom wąsy i zrywa sierść kłębkami...
kiedy zawiodły wszystkie inne formy "walki" wziąłem fąfla szpaksy 70 x 4 wkretarke i w 8 miejscach przykreciłem rame tak do ościeżnicy, że teraz to z cegłami bedzie musiał łeb pasiaty otwierać:)
radze temu panu pożyczyc se elektruczny młotek na hufnale 30 cm na 0,5 i paroma takimi skutecznie przybijac brame zsypu do futryny
jest to również forma rozrywki kiedy można obserwowac badziewiaków soMsiadów szarpiących sie z drzwiami do zsypu:)
ukryta kamera też by sie zdała:) i se potem w domu z nosem zatkanym palcami oglądac chwile tryumfu...odreagowanie gwarantowane:)

wszystko zależy od ludzi, tylko problem jest taki, ze w duzych molochach przy częstej rotacji ciężko się zintegrować, ale gdy lokatorzy sie znają współpracują, to potrafią razem coś osiągnąć a jak nie to dupa!

Na Zaspie na JPII w blokach na przeciwko szpitala w ogóle nie ma zsypów, natomiast śmietniki są w przybudówce, która jest cały czas zamknięta. Klucze ma każdy mieszkaniec. Przed blokiem są śmietniki na sortowane śmieci, plastik itp.
Wydaje mi sie więc, że może być czysto i nieśmierdząco. Wszystko zależy od ludzi którzy mieszkają. Jednym przeszkadza drobny papierek na trawniku, a innym nie przeszkadza nawet g... pod własnymi drzwiami...

A za 50 tys...

Postawiła wielką salę...jakieś kolejne 130 m kw! Belki są z rozbioru dworku, cegły czerwone - podobnie. Robocizna jak wyżej!!

Widzisz olis...

Gro wydatków na budowę to robocizna. Jak się wynajmie gościa, który zasuwa na godziny, bo jest na etacie, to mozna za tę sumkę postawić chatkę z bloczków!!!! Nie kartonowych - b e t o n o w y c h! Dać Ci do niej namiar? Baba zrobi Ci instruktarz jak budować tanim kosztem!

Niech każdy zatrudni sobie sprzątaczke

Wtedy ta zwiezie śmieci windą. Bezrobocie spadnie do zera,a problem zsypów zniknie.
Wybierzcie mnie w najbliższych wyborach, a dzięki zerowej stawce podatków każdego będzie stać na pokojówke,żone,kochanke,męża,dzieci,firanki,klaser,doniczki,fujarki,latarki. Jednym słowem każdy będzie mógł pławić się w śmieciach!!!

w bloku gdzie wcześniej mieszkałam lokatorzy kazdych 2 pięter mieli klucz do swojego zsypu. Czysciutko, zawsze zapaszek ładny wisiał, wszystko zdezynfekowane...

w lutym sie przeprowadziłam do innego molocha. chcąc wyrzucić śmieci pukam do sąsiadów i pytam gdzie jest klucz od zsypu. oni na mnie gały,, jaki klucz???? zsyp jest otwarty. myśle ok i ide zo zsypu otwieram drzwi wchodzę i ..... aż mnie zarzuciło od syfu i smrodu! w tył zwrot, oczy zaszły mi łzami, zdążyłam dobiec do lazienki :)

to co zobaczylam przechodzi ludzkie pojęcie! n****ne po kątach, szuflada otwarta naszczane do środka!!!!!!!

żeby wstawić zamek do drzwi zsypu musiałam zebrać podpisy WSZYSTKICH lokatorów. na odp. czekam już pół roku

masakra...

Dżozefa

"Moja sister za 40 tys zł postawiła kompletną chatkę o pow. 100m kw!"
Z kartonu ?

He he he!

10 tys. zł!!!! To chyba cena dla znajomego murarza...! Moja sister za 40 tys zł postawiła kompletną chatkę o pow. 100m kw! Z wykończeniem i instalacjami!!!! Jak się chce to można!!

A koty u nas latają! Jednego malucha ze smietnika przyniosła moja córcia. Teraz to niemowle gryzie mnie po nogach!!!! Ałćććć!! Za to myszy nigdzie nie widziałam! A jak się pojawią to puścimy naszą przeneretyzowaną Kicię, która złapie wszystko co się rusza!!!!!! Karaluchy też nie mają szans!!!

No i co Wy macie przeciwko grzebaczom? Wyjedzą wszystko co moze śmierdzieć! Trzeba ich tylko wysłać na kurs "Jak grzebać, żeby nie rozwalać" i git!!! U nas chyba wszystko wyjedli, bo ostatnio dałam takiemu biedakowi całe 8 PLNów!!!
A co tam, niech zje coś prosto ze sklaepu, a jak chce to i niech się napije piwka - lżej mu będzie przetrwać rzeczywistość.
Pozdrowionka!

w wersji LUX każdy lokator dostaje własny klucz
cena 2.500,00

mam tu pomysł czyli szare na złote
opracować "typowy model wiaty na odpadki gospodarcze TMWNOG-1" w cenie materiał 1000,00 PLN (da sie) i robocizna - 2 dni razy 8 godzin razy dwóch panów zdziśków, powiedzmy drugi tysiąc, złożyć sp-ni propozycje nie do odrzucenia, nagłośniwszy to uprzednio w mediach...

DRODZY PAŃSKWO ZE SPÓŁDZIELNI - CZAS WYJĘĆ SŁOMĘ Z BUTÓW -

"Wybudowanie jednej altanki to wydatek 10 tys. zł. Gdyby wzorem tego pana wybudowania altanek zażądali wszyscy mieszkańcy wieżowców, to chyba zbankrutowalibyśmy - mówi jeden z pracowników spółdzielni. Mamy przecież tutaj 35 takich wysokich budynków."

A co będzie jak unia będzie wymagała pojemników do segregacji odpadów (na co czekam bo inaczej to marne szanse) pewnie też zbankrutują.
Na nowych osiedlach raczej nie buduje się altanek tylko stawia metalowe kontenery.

z_chin
w chinach faktycznie czyściutko, trzeba przyznać :)
w tajlandii tez nie ma zsypów, ani śmietników. wszystko wala się na chodnikach, smród nie do wytrzymania, temp. 35st, słonca prawie nie widac taki smog nad miastem (bangkok). ale za to jak pies sie rozłoży na środku chodnika, to wszyscy go omijają łukiem :) grube to , nażarte, najlepsze kąski dostaje i słonie też :) ...

co możemy zrobić?

kiedy w wielikim wieżowcu, falowcu....

mieszka kupa wiejskiego bydła, które kiedyś dzięki komunie sprowadzono do miasta!

czy taki jeden z drugim wieśmak, kóry wiadro z gównami wylewał przez okno bo nie miał s****za, a wywóz śmieci był dla niego zagadnieniem z fizyki kwantowej - nauczy się żyć w zbiorowości?

mam obok taką wieśmanę - ma za daleko do zsypu - to worek ze śmiaciami stoi pod jej drzwiami nawet 2 dni!

i co zrobisz?

wiocha jest wiochą lepper - lepperem - tylko lać to bydło w ryja i pokazać im miejsce w szeregu....

Z_Chin
w chinach również jedzą psy, czy i ten model żywienia zbiorowego chciałbys upowszechnić??
a może uważasz, że hotelowce w brzeźnie to jest jedyny słuszny kierunek rozwoju budownictwa mieszkalnego w Polsce??
gdzies ty był przez ostatnie 15 lat??
33 pietra bez zsypu?
też bysmy z tow gomułką do tego doszli gdyby nie durni robotnicy.....

do rychu

dla mnie też, ja nie mam szans na własne mieszkanie, to tutaj w Sopocie wynajmuję, tamten syf też nie był mój.
Gdybym miał chatę w wieżowcu na własność to staaaaaaary :) od razu bym ją sprzedał i kupił coś dla ludzi.
pzdr

do kiriasz

tylko napisz skad wziac kasiore, aby przeprowadzic sie do sopotu. dla mnie to szczyt marzen miec wlasne mieszkanko - nawet takie w wielkim bloczysku
do góry