Widok

Sól fizjologiczna 3%

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Gdzie w Gdańsku zrobią, bo na razie wszyscy mówią, że pierwszy raz słyszą o takim roztworze tzn 3%.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja wlasnie robilam w tym tygodniu,obok polemdu na zaspie jest apteka.7zl za flaszke:)a do czego potrzebujesz?Ja do inhalacji mam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Super, chociaż ktoś wie. Nie masz więcej tej soli, bo mi potrzeba na już, a do nich to pewnie dopiero w poniedziałek mogę się wybrać. We wtorek bym oddała.

Lidka ma Rsv i też mamy inhalacje.
image
Lub kto wie gdzie zrobią mi to w weekend?
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
sprawdzałaś w aptekach dyżurujących? W Realu na Kołobrzeskiej, na Dworcu Gł. i w tej taniej na Kartuskiej?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
sól fizjologiczną możesz zrobic sama:

-woda
-sol
gotujemy 0,5l wody dodajemy 2 płaskie łyżeczki soli(4,5 g) ,chłodzimy i mamy sol fizjologiczna gotowa

ps:to przepis od pediatry, niczym się nie różni od kupowanej oprócz bycia ekonomicznym. Pozdrawiam!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jadźka dzięki. Tylko się zastanawiałam czy nie musi być super warunków sterylnych itp...

Xyz w dyżurującej w GD. Gł. pan powiedział, że pierwsze słyszy, chyba wyślę mu przepis Jadźki.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
jak zagotujesz to sterylnie będzie i jałowo ;)
A Panu przepis wyślij, a co! Człowiek sie uczy całe zycie ;)
Jeszcze zadzwoń do carfoura lub do apteki na arctowskiego
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na razie zadzwoniłam na dyżur do pediatry i powiedział, że sama nie mam nic robić i lepiej poinhalować zwykła solą.
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Oczywiście, że to powie większość lekarzy, że "nie kombinować w domu". Z czego by żyli, jakby każdy znał domowe sposoby. zioła, sól ...
Na butelce tych soli jest napisana: NaCl rozotwór. Więc to nic innego, niż sól rozpuszczona w wodzie.
3% : 100ml wody (pół szkalanki) + 3 g soli.
Pozdrawiam!
3%: 97 ml wody + 3 ml NaCl (soli) to tak dokładniej.
tylko przepis Jadźki jest na rotwór 0,9%, musisz zwiększyć ilość soli jeśli potrzebujesz 3%:)
Asiaczek sama już nic nie będę kombinować, albo znajdę, albo inhaluję 0,9.

Pmmagdalena w careforze brak składnika niby, na Arctowskiego też, ale pani może zrobić na wtorek.
image
My robiliśmy tak, że kupiłam 10% i 0,9% mieszałam w strzykawce, 5ml 10% i 15ml 0,9%. 10% można kupić w dyżurującej na Kartuskiej. 10% jest na receptę
imageimage
Kasia ja bym ci chetnie odtsapila,ale musze jeszcze malego inhalowac do wtorku,a za duzo tego nie mam.Mi kazala robic ta sola zeby po tym kaszlal,mialo mu sie wszystko oderwac,ale jakos nie widze zeby ten kaszel po tym mu sie zwiekszyl.Ale robie,moze pomoze
Spoko, myślałam, że może masz dłużej te inhalacje.
image
Chyba pomyłka, 1 płaska łyżeczka na 0,5 l wody, a nie dwie
Ile czasu gotowac
Dziękuję bardzo, bo szukam przepisu a wszędzie „dobre rady” typu „ A w aptece nie możesz kupić?”. Pozdrawiam i też wolę eko-logicznie i eko-nomicznie.
Po co wydawać pieniądze?jak można samemu zrobić...
wstrzyknij sobie w zyle to, co nazywasz "sola fizjologiczna" 3 %. jesli przezyjesz, przyznam ci racje. jesli nie, to co wstrzyknelas nie bylo w zadnym razie "fizjologiczne", wiec nie wymyslaj, ze ty wiesz najlepiej co ci przepisano. gdzies nastapila pomylka.
robienie sobie w garnku roztworu chlorku sodu o stezeniu 3% do wlasnego uzytku zewnetrznego, jak preparatu do inhalacji, jest ok, ale nie twierdzcie, prosze, ze to sterylnie i jalowo, bo sie "gotuje"...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
Mozna kupic sol 2,7% sinomarin
Mi pediatra poleciła Nebu-dose i taki stosuje.
Jak masz blisko i jestes z Gd. południa to parę odsprzedam. Kupiłam całe pudło w piąteka tam 30 sztuk;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
sól fizjologiczna jest 0,9% więc 3% nie jest fizjologicznym roztworem
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

przepraszam , ale gotowanie to sterylizacja, nic nie przeżyje temperatury wrzenia więc to ty nie wymyślaj...

Musisz się sporo douczyć, poczytać, etc. zanim w ogóle zaczniesz wypowiadać się publicznie..
Sól fizjologiczną robi się mieszając Aque (0%) z Solą fizjologiczną (10%) nie mam tylko pewności jak to do końca było ale chyba 7ml Aqua + 3ml 10% soli albo na opak właśnie szukam tego bo nie pamiętam ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Matematyka się kłania...
Wystarczy 3 g soli + dopełnić wodą, aby łącznie było 100ml, na pewno nie jest sterylna, ale do inhalacji jak najbardziej się nadaje.
Nebu-dose to 3% sól fizjologiczna.
30 amp kosztuje ok 34 zł
Nie mają zawsze w aptece ale można zamówić
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
My kupujemy netu dose w dbam o zdrowie w budynku krewetki. Ampułki do inhalacji ok 1,20zł za ampułki.
21,79 w Gemini , polecam zamawiać przez internet jest najtaniej .

Nebu-dose hipertonic, bez problemu w aptece.

jedyną solą FIZJOLOGICZNĄ jest sól o stężeniu 0,9%...nebu dose hipertonic to sól hipertoniczna o stężeniu 3%, trzeba uważać jednak aby nie wysuszyć śluzówki nosa, inhalując się tą solą
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokładnie TAK. Wszystko chce swego i zgodnie z przeznaczeniem.
Ampułki 0,9% i/lub nebu-dose są dostępne w aptece i farmaceuta udzieli konsultacji ustnej przy zakupie, jeśli kupujący ma brak wiedzy lub brak wytycznych od lekarza.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Obniżenie /wypadanie macicy (1238 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (38 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

do góry