Re: Sosy/dipy
PYSZNY SOS BARBECUE (BBQ)
1 duża cebula lub 2 średnie
4 ząbki czosnki
karton przecieru pomidorowego (400ml)
100g pikantnego ketchupu
2 łyżki octu winnego
...
rozwiń
PYSZNY SOS BARBECUE (BBQ)
1 duża cebula lub 2 średnie
4 ząbki czosnki
karton przecieru pomidorowego (400ml)
100g pikantnego ketchupu
2 łyżki octu winnego
2 łyżki cukru Demerara
1 łyżka sosu sojowego
2 czubate łyżeczki musztardy
po płaskiej łyżeczce suszonych ziół: bazylii, tymianku i cząbru
2 liście laurowe
olej
Cebule obieramy i kroimy w drobna kostkę.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
W rondelku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę i czosnek.
Dodajemy do tego przecier pomidorowy, ketchup, ocet, cukier, sos sojowy oraz musztardę, liście laurowe i zioła.
Gotujemy pod przykryciem(na maleńkim ogniu) przez 25 minut mieszając co jakiś czas.
Sos powinien odparować, zgęstnieć.
W razie potrzeby dosolić i doprawić pieprzem.
Można go dokładnie zblendować i ponownie doprowadzić do wrzenia, lub zostawić z wyczuwalnymi kawałkami cebuli.
zobacz wątek