Odpowiadasz na:

Re: Sosy/dipy

PYSZNY SOS BARBECUE (BBQ)

1 duża cebula lub 2 średnie
4 ząbki czosnki
karton przecieru pomidorowego (400ml)
100g pikantnego ketchupu
2 łyżki octu winnego
... rozwiń

PYSZNY SOS BARBECUE (BBQ)

1 duża cebula lub 2 średnie
4 ząbki czosnki
karton przecieru pomidorowego (400ml)
100g pikantnego ketchupu
2 łyżki octu winnego
2 łyżki cukru Demerara
1 łyżka sosu sojowego
2 czubate łyżeczki musztardy
po płaskiej łyżeczce suszonych ziół: bazylii, tymianku i cząbru
2 liście laurowe
olej

Cebule obieramy i kroimy w drobna kostkę.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

W rondelku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę i czosnek.

Dodajemy do tego przecier pomidorowy, ketchup, ocet, cukier, sos sojowy oraz musztardę, liście laurowe i zioła.

Gotujemy pod przykryciem(na maleńkim ogniu) przez 25 minut mieszając co jakiś czas.

Sos powinien odparować, zgęstnieć.

W razie potrzeby dosolić i doprawić pieprzem.

Można go dokładnie zblendować i ponownie doprowadzić do wrzenia, lub zostawić z wyczuwalnymi kawałkami cebuli.

zobacz wątek
11 lat temu
AgusiaGda

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry