Widok

Sprawdzone sposoby na potówki

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny,jakie macie sprawdzone i skuteczne sposoby na pozbycie się potówek?Nie przegrzewam naszego maluszka,ale zauważyłam na szyjce potówki.Małemu raczej nie przeszkadzają,ale nie wygląda to ładnie i nie chcę żeby przerodziło się w jakąś skórną infekcję.Poradźcie proszę.
image

image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Kąpiel w nadmanganianie - kilka kryształków na dno wanienki. Pięknie zasusza potówki.

Uważaj, farbuje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nam pediatra radziła, jeden dzień nadmanganian, drugiego oilatum i tak na przemian,żeby nie przesuszyć
Tylko jestem ciekawa czy tu mają.Słyszałam też o krochmalu.Ktoś stosował?
image

image
Jak słyszę o krochmalu, to zawsze sobie wyobrażam takie sztywne dziecko :) A tak na poważnie - nadmanganian działa, powinni go mieć w każdej aptece.
Ja zazwyczaj olewam pojedyncze potówki - bardzo szybko same znikają. Pojedyncze potówki zresztą można traktować octeniseptem. (na wacik i przemyć)
image image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
na potówki spirytus 96% rozrobiony 2 do 1 czyli 2 kieliszki spiryt 1 kieliszek wody przegotowanej, i taki specyfik na gazik i scieramy potowki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
u nas pomagało zasypywanie mąka ziemniaczana ...
tworzenie i projektowanie stron internetowych - http://www.ascomi.pl
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja też pozbyłam się potówek u synka stosując mąkę (po jednym dniu zniknęły wszystkie :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
alkohol wchłania się przez skórę!!!
nam latem pomógł puder alantan
a jak sie ta make ziemniaczana stosuje? posypywac jak pudrem czy do kapieli ja sie dodaje?
imageimage
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
można posypać, można zrobić taki krochmal i dać do kąpieli :)

ponoć nadmanganian potasu dobrze wysusza potówki - ale my nigdy nie mieliśmy tego problemu ;)
potwierdzam nadmanganian potasu:)
image
image
a jak zrobic ten krochmal?
imageimage
z innego forum

"robie w szklance rzadki krochmal tzn do goracej wody wsypuje troche maki ziemniaczanej i jak przestygnie to waciekiem smaruje buxke i szyje dzidziusia (tam gdzie ma potowki) . Oczywiscienależy omijac oczka . mojemu maleństwu przygasaja po takim krochmaleniu w ciągu 30 minut. można smarować kilkakrotnie. Po rumianku moj maluszek mial jeszcze bardziej czerwona skorkę"

"Na potówki położna poleciła mi krochmal (woda przegotowana z mączką ziemniaczaną) W gazecie znalazłam przepis:
KROCHMAL RZADKI: łyżeczkę mąki ziemn. rozmieszaj z odrobiną wody i wlej do pół litra gotujacej się wody. Chwilkę pogotuj, ostudź. KROCHMAL GĘSTY: 2 łyżki mąki ziemn. zmieszaj w 6 łyżkach zimnej wody i dodaj do litra gotującej się wody.Chwilkę pogotuj, ostudź. "

"Zgadzam się z krochmalem na potówki. Kąpiel w niezacieplej wodzie z krochmalem i...może nie bardzo brzmi ale...mycie ciałka szarym mydłem (bo nie zawiera żadnych dodatków) potrafi uczynić cuda."
dzieki Agusia, jak zwykle niezastapiona :-)
imageimage
nie ma za co ;)
Jak czytam te bzdury o oilatum na potówki to mnie aż na śmiech bierze. Gdyby mamy czytały to oilatum to przerobiona ciekła parafina, która powoduje właśnie zatykanie porów skórnych! żadnych kremów, pudrów zasypek itp!

Najlepsza jest stara sprawdzona metoda - do kąpieli dodać kilka łyżek mączki ziemniaczanej - super nawilża, wygładza i osusza skórę :)
to w koncu maka ziemniaczana dodana do kapieli nawilża czy wysusza?
ja myje skrę, osuszam i wtedy na to mąka ziemniaczana, jak puder:)
image
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Gdzie mozna poogladać filmy online?? (47 odpowiedzi)

Znacie jakąś darmową stronke z fajnymi filmami online?

Przedszkole nr. 9 Gdynia ul. Bp.Dominika (5 odpowiedzi)

Odradzam rodzicom. Dzieci za kare siedzą na krzesełkach,teksty"nie dostaniesz podwieczorka",ale i...

kiedy lekcje angielskiego dla dziecka? (34 odpowiedzi)

Moja Maja w tym roku konczy 3 latka zastanawiam sie czy to juz czas zeby poslac ja na lekcje...

do góry