Widok

Sprzawdzone i pyszne przepisy na pierniczki bożonarodzeniowe :)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny czy macie jakiś łatwy, sprawdzony i przede wszystkim smaczny przepis na pierniki świąteczne?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
pytanie do dziewczyn co robiły pierniczki z przepisu mamy miłoszka, czy 175st i włączyc termoobieg? czy tylko górę czy dół czy góra i dół razem?
wyżej Wiola1 pytała o termoobieg ;) i Mama Miłoszka odpowiedziała, że z termoobiegiem :]

tak właśnie piekłam :]

Dziewczyny - wrzucajcie kolejne fotki :]
A jeśli chodzi o przyprawę do piernika to dajecie 20g czy 40g opakowanie?Nie chce za dużo dać...
Właśnie bardzo dobre pytanie, bo wczoraj kupiłam dwie paczki właśnie po 4g i tak sobie właśnie myślałam że to chyba za dużo co ?

a co do grubości pierniczków ... bo widzę na zdjęciach że u jednej z dziewczyn są takie grubsze a inne cieńsze.
Wszystko zależy od tego jak się rozwałkuje ciasto tak ?
image

Ja tez przepisalam przepis ,w poniedzialek ,albo we wtorek zrobie z mala :)Dzis musze sie wybrac po foremki i walek do Ikei.

Wlasnie jak z ta przyprawa do piernika ,jedna czy dwie dac ???

A wasze dziewczyny pierniki sliczne i co zagladam w watek ,mam wieksza ochote na zrobienie ich ,a nigdy nierobilam ,ciekawe jak wyjda :)))
image
image
I jeszcze mam pytanie :)
Czy papier do pieczenia sie czyms smaruje ???albo blache pod ???
Przepraszam ale ja niecastowa jestem :D
image
image
a czy te pierniki zdarzą zmięknąć do świąt?? czy nie za późno sie za nie zabrać na tydzień przed? bo chętnie dopiero dziś bym zrobiła, ale słyszałam, że powinny miesiąc leżeć takie pierniki bo beda twarde - prawda to?? :/
ja Wam wysłalam link do pierniczków z kwestii smaku, bo taaabka pisz, ze by pierniczki były miękkie to do słoja z piernikAmi wkładasię kawałek jabłka i wówczas trzymaja się miekkie, oczywiście co jakić czas nalezy jabłko wymieniać ;)
- kupiłam 2 przyprawy po 20g i dałam 1,5 opakowania :]

- tak, grubość pierników zależy od rozwałkowania ciasta :] (nie wiem od czego zależy to czy pękają, czy są gładkie czy nie)

- papieru do pieczenia nie trzeba niczym smarować, blachy pod nim też nie :] ciasto/ciastka nie przyklejają się do papieru :]

- wczoraj udekorowałam kilka kolejnych pierniczków - dostała maczek srebrny :] ale śnieżynki kobieta przysłała mi białe, kiedy miały być biało-niebieskie :/

i muszę powiedzieć, że wczoraj były dużo smaczniejsze(bardziej kruche) niż tuż po upieczeniu :] (trzymam w metalowych puszkach po czekoladkach)
Dziekuje :))) to teraz wiem wszytsko :)
image
image
zaraz zabieram się za robote,idę przygotować ciasto a córa jak wróci z jasełek to będzie wycinała
Aga moje też popekane wyszły :)
ale nie chwaląc się, wyszły takie dobre, że moje chłopaki już połowę czyli jakieś 200 sztuk spałaszowali i żeby cokolwiek pozostało musiałam schować je do pawlacza :))))
Dzisiaj dzwonili do mnie na uczelnię bo nie mogli znaleźć pierniczków a akurat mieli ochotę na słodkie :)))
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
hehehe :D ładnie :D moi też łasuchy, że głowa mała ;)

wczoraj usiadłam w dużym pokoju dekorować ciastka - Mariusz z Gabrysiem byli w małym pokoju ;) Młody biegał z 9 razy po ciastko ;) w końcu powiedziałam dosyć :] całą buzię miał w okruszkach ;) oficjalna wersja brzmi - Mariusz zjadł z tego tylko 1 pierniczka ;P a jak było faktycznie?

wcześniej jak pierniczki były twardsze, to Gabryś nie chciał ich jeść ;)
Ja robiłam dzis.Wyszlo mi cos kolo setki,ale nie wszystkie dekorowalam,bo sil mi braklo...Ale do tej porcji dodalam prawie 4 szklanki maki,bo ciasto wydawalo mi sie za luzne ;))A pierniczki typowo na choinke ;))

image
jakie cudne choineczki :)
ciasto mam za lepkie co mam zrobic ?moge dac wiecej maki?
ja w rezultacie chyba dalam za duzo maki bo mi sie mega kruszylo i szlag mnie trafial ale troche ich upieklam
tak ;]

ja tez musiałam sporo dosypać :)
cos mi gwiazdki ucielo,moze teraz sie uda..

image
hehe i tak jeden rzadek sie nie pokazal ;)
Ale faktycznie na te prporcje mysle,ze trzeba dac 4 szklanki maki;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

szkoła podstawowa nr 24 we Wrzeszczu - poproszę o opinie (21 odpowiedzi)

szkoła znajduje się przy ul .Lilli Wenedy, muszę zapisać córkę i szukam opinii o tej szkole.

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (9 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

Aliexpress-ktos zamawiał? (20 odpowiedzi)

Jak w temacie widze kilka fajowych rzeczy ale mam obawy.. nie do jakosci a do tego czy dotra...

do góry