Widok

Sprzawdzone i pyszne przepisy na pierniczki bożonarodzeniowe :)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny czy macie jakiś łatwy, sprawdzony i przede wszystkim smaczny przepis na pierniki świąteczne?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja od zawsze robię tak:

2szklanki mąki
1-2 jaja
200g margaryny Kasi
4 łyżki miodu
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka sody
1-2 op. przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżka cynamonu

margaryna, cukier i miód - rozpuścić (ja to robię w mikrofali)
wszystkie suche składniki mieszam dodaję jajo(a) rozpuszczoną margarynę z cukrem i miodem. Wyrabiam ciasto (jak jest za rzadkie, to dodaję mąki), wałkuję na 3mm i wykrawam foremką.
Piec w temp. 175st. 7 minut. Pychota!!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziękuję mamo_miłoszka, już zapisałam sobie Twój przepis, a przystrajasz te pierniczki jakimiś ozdobami itp.?
mamomiłoszka ile ciasteczek wychodzi z Twoich proporcji>?
mamomiłkoszka- a jakie kakao dajesz (słodkie cz gorzkie?) i czy pieczesz w piekarniku z termoobiegiem?
daję ciemne gorzkie kakao, piekę w piekarniku z teroobiegiem, ozdabiam je kolorową masą plastyczną (sama ja robię) lub kolorowymi pisakami z lukru, bądź maczam je w polewie kakaowej (również sama ją robię) i ozdabiam wiórkami kokosowymi, lub gotowymi kolorowymi kuleczkami itp. Pierniczków wychodzi wielka miska.

Od listopada robiłam je już ze 5 razy, bo wszystko zjedliśmy lub rozdaliśmy. Mam odłożonych kilka na choinkę, ale jeszcze nie ozdobiłam, bo najlepiej robić to przed samym powieszeniem lub zjedzeniem :)))
MAMA MILOSZA
mam pytanie ile wychodzi szt. dzięki
podbijam :)
ja też jestem ciekawa ile sztuk wychodzi z Twojego przepisu bo chciałabym zrobić ;-)
ile sztuk? hmmm... nie liczyłam:), ale mniej więcej 6-8 blach po ok. 25szt.
dzięki :)
Mi wg przepisu mamy miłoszka wyszło dokładnie 137 sztuk :)

Są pyszne :) muszę zamknąć je na kłódkę bo moje chłopaki chodzą i podjadają :)
mamo miłoszka - a mogłabyś podrzucic przepis na masę plastyczną?robisz tak jak lukier plastyczny do tortów angielskich?
[url=http://www.forumticker.net/]image

moje pierniczki
image

mydecorations, tak robię dokładnie lukier plastyczny :)
image
mamo_miłoszka a mogłabyś mi powiedzieć ile dni wcześniej przed świętami robisz piernik?
Ja w tym roku pierwszy raz w życiu robiłam pierniczki a teraz mam zamiar zrobić piernik :)
tylko właśnie nie wiem ile dni wcześniej należy je robić??
większość ciast robię dzień przed świętami, zależy też z jakiego przepisu korzystam (ale tak na prawdę nigdy nie trzymam się przepisu i wrzucam wszystko jak popadnie:) pewnie dlatego wszystko mi wychodzi:))) hehehe:)
ojjjka,taki udawany piernik,można upiec krótko przed świętami i będzie miękki,ja od 8 lat robię piernik staropolski ,czyli ciasto bez pieczenia leżakuje 2 mce,może być krócej np 4 tygodnie,następnie piekę i znowu tydzień leży suchy,dopiero tydzien przed świętami przekadam piernik masą orzechowa własnej roboty,gorącymi powidłami z gorzką czekoladą i polewam gorzką czekoladą i tak mięknie przez tydzień,jest pyszny,bije na głowę inne bardzo wymyślne ciasta,przy pierniku staropolskim należy miec dużo cierpliwości,nie należy do tanich ciast,jeżeli oszczędzisz na produktach nie będzie tak pyszny,mogę wrzucić przepis do na karnawał zrobisz sobie :)
to poproszę :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Maciej Stukan (11 odpowiedzi)

dziewczyny znacie tego lekarza może??on przyjmuje chyba na ujeścisku na jeleniogórskiej

Ferie - Zakopane (5 odpowiedzi)

Witam, wybieramy się z dzieckiem 9 lat w góry i tym razem chcielibyśmy nocować w domku góralskim...

psi fryzjer - moze macie kogos sprawdzonego? (12 odpowiedzi)

j/w najchetniej w okolicach Żabianka, Zaspa, Przymorze, Brzeźno

do góry