Widok
ja od zawsze robię tak:
2szklanki mąki
1-2 jaja
200g margaryny Kasi
4 łyżki miodu
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka sody
1-2 op. przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżka cynamonu
margaryna, cukier i miód - rozpuścić (ja to robię w mikrofali)
wszystkie suche składniki mieszam dodaję jajo(a) rozpuszczoną margarynę z cukrem i miodem. Wyrabiam ciasto (jak jest za rzadkie, to dodaję mąki), wałkuję na 3mm i wykrawam foremką.
Piec w temp. 175st. 7 minut. Pychota!!!
2szklanki mąki
1-2 jaja
200g margaryny Kasi
4 łyżki miodu
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka sody
1-2 op. przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżka cynamonu
margaryna, cukier i miód - rozpuścić (ja to robię w mikrofali)
wszystkie suche składniki mieszam dodaję jajo(a) rozpuszczoną margarynę z cukrem i miodem. Wyrabiam ciasto (jak jest za rzadkie, to dodaję mąki), wałkuję na 3mm i wykrawam foremką.
Piec w temp. 175st. 7 minut. Pychota!!!
polecam ten:
http://mojewypieki.blox.pl/2008/11/Pierniczki-jak-alpejskie.html
mi w zeszłym roku wyszły o takie:
:)
http://mojewypieki.blox.pl/2008/11/Pierniczki-jak-alpejskie.html
mi w zeszłym roku wyszły o takie:
:)
daję ciemne gorzkie kakao, piekę w piekarniku z teroobiegiem, ozdabiam je kolorową masą plastyczną (sama ja robię) lub kolorowymi pisakami z lukru, bądź maczam je w polewie kakaowej (również sama ją robię) i ozdabiam wiórkami kokosowymi, lub gotowymi kolorowymi kuleczkami itp. Pierniczków wychodzi wielka miska.
Od listopada robiłam je już ze 5 razy, bo wszystko zjedliśmy lub rozdaliśmy. Mam odłożonych kilka na choinkę, ale jeszcze nie ozdobiłam, bo najlepiej robić to przed samym powieszeniem lub zjedzeniem :)))
Od listopada robiłam je już ze 5 razy, bo wszystko zjedliśmy lub rozdaliśmy. Mam odłożonych kilka na choinkę, ale jeszcze nie ozdobiłam, bo najlepiej robić to przed samym powieszeniem lub zjedzeniem :)))
ojjjka,taki udawany piernik,można upiec krótko przed świętami i będzie miękki,ja od 8 lat robię piernik staropolski ,czyli ciasto bez pieczenia leżakuje 2 mce,może być krócej np 4 tygodnie,następnie piekę i znowu tydzień leży suchy,dopiero tydzien przed świętami przekadam piernik masą orzechowa własnej roboty,gorącymi powidłami z gorzką czekoladą i polewam gorzką czekoladą i tak mięknie przez tydzień,jest pyszny,bije na głowę inne bardzo wymyślne ciasta,przy pierniku staropolskim należy miec dużo cierpliwości,nie należy do tanich ciast,jeżeli oszczędzisz na produktach nie będzie tak pyszny,mogę wrzucić przepis do na karnawał zrobisz sobie :)